Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Zaštita od zlonamernih programa (Malware analysis)

Zaštita od zlonamernih programa (Malware analysis)

Popust cena: 2100 rsd

CompTIA Security+: SY0-601 vodič za sertifikaciju

CompTIA Security+: SY0-601 vodič za sertifikaciju

Popust cena: 2200 rsd

Kako da povratite podatke sa flopi diska

U današnje vreme, kada postoje prepisivi CD-ovi, thumb drajvovi i jeftine bežične mreže, flopi diskovi su zastareli. Međutim, i dalje postoji mnogo slučajeva gde su flopiji pogodniji ili čak jedini metod prenosa podataka na drugi računar. Dakle šta da uradite ako ne možete da pristupite važnim podacima koji se nalaze na flopiju?

Postoji nekoliko stvari koje možete da uradite da biste izbegli greške na flopiju pre nego što se one dese:

  1. Pronađite alternativne metode za prenos podataka. Flopiji su i dalje najkvarljiviji od svih medija za skladištenje, zato potražite drugi način na koji možete da prebacite podatke na željenu lokaciju. Razmislite o tome da emailom pošaljete date fajlove ili da ih aploudujete na FTP server a zatim da ih preuzmete na ciljni računar.
  2. Ako retko koristite flopije, formatirajte flopi disk pre svake upotrebe (potpuno formatiranje, ne brzo formatiranje). Formatiranje može ponekad da ispravi prethodno oštećene sektore, i zaključaće one koji ne mogu da budu popravljeni tako da se tamo neće pisati podaci. Zahvaljujući čišćenju medija pre pisanja fajlova manja je verovatnoća da ćete kasnije izgubiti podatke. Čak i ako često koristite flopije, formatirajte ih periodično da biste se zaštitili od spontanog oštećivanja. Naravno, formatiranje, briše sve podatke na disku zato se prvo uverite da ste skinuli sve potrebne fajlove.
  3. Vodite računa o flopijima. Pošto se oni retko koriste, lako je zaboraviti da oni postoje. Držite ih dalje od toplote, prašine i magneta. Nemojte da ih držite čak ni blizu monitora računara. Ne dozvolite da električni kablovi leže na njima (AC električni kabl kreira slabo magnetno polje oko sebe što može da uništi flopi).
  4. Ako sumnjate u ispravnost flopi diska, bacite ga. Flopiji su jeftini i nema razloga da zadržavate oštećene.
  5. Konačno, najvažnije pravilo od svih: Nikada nemojte da čuvate samo jednu kopiju važnih podataka na flopi disku! Svi podaci koji se čuvaju na flopiju bi trebali da imaju rezervnu kopiju negde drugde. Flopiji se kvare. Često. Nikada to nemojte da zaboravite.

Bez obzira koliko ste pažljivi, i dalje možete da dođete u situaciju da vam je jedina kopija potrebne informacije sačuvana na flopiju koji očitava grešku. Šta da radite?

Prva stvar je da ga isprobate na drugom računaru. Ponekad je drugi flopi drajv sve što vam je potrebno da biste pristupili podacima. Isprobajte ga na onoliko računara koliko možete i možda ćete imati sreće. Ne brinite: Oštećeni flopi disk neće oštetiti flopi drajv. Ako uspete da skinete podatke, kopirajte ih na hard drajv računara tako da imate rezervnu kopiju, bacite oštećeni flopi disk i nabavite novi sveže formatirani flopi disk.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272