Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Prodaj ili se predaj

Prodaj ili se predaj

Access 2007 na dlanu

Access 2007 na dlanu

KAKO DA pratite više logova u jednom shell-u

Bez obzira da li ste odgovorni za server ili ste programer koji koji je zadužen za razvoj, često ćete imati više od jednog log fajla koji ćete želeti istovremeno da pratite. U takvim situacijama biće vam od velike koristi jedan zgodan mali program po imenu MultiTail, koji vam omogućava da pratite više logova u jednom prozoru, umesto da koristite više istovremeno otvorenih i odvojenih shell prozora.

Instalacija

Prvo treba da daunldoujete i ekstrahujete izvorni kod pomoću sledeće komande (imajte na umu da treba da prilagodite ove komande najnovijoj verziji ako je potrebno).

wget http://www.vanheusden.com/multitail/multitail-5.2.0.tgz
tar xvfz multitail-5.2.0.tgz

Sada uđite u direktorijum i pokrenite "make install" da biste kompajlirali i instalirali aplikaciju. Trabaćete da radite kao root da biste instalirali ovu konkretnu aplikaciju, ili možete jednsotavno da upotrebite sudo kao što je prikazano:
cd multitail-5.2.0

sudo make install

Na ovom mestu program je kompletno instaliran i može da ga koristi bilo koji korisnik. Lokacija standardne instalacije je /usr/bin/multitail.

Upotreba

Vi možete da spojite log fajlove u horizontalno podeljeni prozor tako što ćete upotrebiti -i komandu pre svakog log fajla. Ovo je najkorisnije kada nemate puno prostora ili su linije u fajlu veoma duge.

multitail -i error_log -i access_log

Vi čak možete da upotrebite -l komandu da biste prikazali izlaz komande, kao što je ping ili trace. To će vam takođe omogućiti da upotrebite skriptove koji odbacuju izlaz koji vam ne treba … na primer, često ćete želeti da vidite samo određene linije u fajlu, kao što su one koje vas informišu o greškama.

multitail -l "ping www.howtogeek.com" -l "ping blogs.howtogeek.com"

Postoji još mnogo drugih opcija, koje ću ostaviti vama da ih proučite i uvežbate. Vi možete da promenite kolorne šeme, delite prikaz vertikalno ili horizontalno, a možete da dobijete i statistiku log fajlova.

Pogledajte stranicu sa primerim na multitail-ovoj home stranici, ili upotrebite -help opciju da biste dobili ogromnu listu opcija.

Adresa: MultiTail od vanheusden.com

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272