Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Šta nas čeka - Predviđanja eksperata - II izdanje

Šta nas čeka - Predviđanja eksperata - II izdanje

Popust cena: 690 rsd

Operacioni i projektni menadžment

Operacioni i projektni menadžment

Popust cena: 890 rsd

KAKO DA pravilno radite za računarom

Kao što uzimamo periodične pauze tokom rada na računaru, trebalo bi da imamo i zdrav raspored i postavku radnog stola, ali to što znamo ne znači da se toga i pridržavamo. Zato nemojte da sedite na tri jastuka samo zato što vam je radni sto previsok. Umesto toga uzmite drugu stolicu koja će biti u odgovarajućem niovu sa radnim stolom.

Postoji veliki broj saveta vezanih za kreiranje zdravog i ergonomski optimizovanog radnog okruženja, od kojih ćemo neke ovde i navesti:

- Neka vam ruke budu u opuštenom položaju sa vašim laktovima pod uglom od devedeset stepeni ili blizu tog ugla kako biste minimizirali potrebu za savijanjem prstiju dok kucate. Vaši zglobovi treba da budu relaksirani na tastaturi.

- Vaša tastatura i miš treba da budu što je bliže moguće jedno drugom i u položaju u kojem ne morate da se istežete da biste ih dohvatili. Treba da možete lako da ih dohvatite dok vaše ruke ostaju u položaju koji je gore opisan.

- Dobra poza je veoma važna. Izbegavajte grbljenje, napetost u ramenima ili njihovo podizanje. Probadanja nerava ili grčenje mišića u leđima, vratu ili ramenima mogu da izazovu probleme u vašim rukama ili šakama.

- Neka vrh vašeg monitora bude u nivou vaših očiju ili malčice niže i na udaljenosti od 18 do 28 inča od vašeg lica.

- Pazite da ne istežete vrat ka napred dok radite. To vam se lako može desiti ako se zanesete u posao, ali time samo dodajete nepotreban stres čitavom svom telu. 

- Ako već imate probleme koji su prouzrokovani nezdravim radnim okruženjem, nemojte da ih potcenite. Preduzmite aktivne protivmere da biste eliminisali problem, a ako problem i dalje ostane, obavezno posetite lekara.

- Nabavite prilagodljivu stolicu koja vam neće opterećivati kičmu prilikom dugog sedenja za računarom.

- Korišćenje filtera za ekran nekada je takođe bilo veoma važno, ali modernim monitorima oni nisu potrebni zato što je uklonjeno zračenje.

- Osvetljenje i ventilacija u prostoriji moraju da budu adekvatni za rad od više sati dnevno. Loše osvetljenje, kao i loše provetrena prostorija, mogu da izazovu glavobolju.

- Redovno pravite pauze. Ovo je jedna od najvažnijih stvari kojih treba da se pridržavate da biste ostali zdravi. Međutim, često će biti teško odvojiti se od posla radi odmora koji su vam preko potrebni. Trebalo bi da pravite pauzu od najmanje 5 minuta (zajedno sa vežbama istezanja i vremenom tokom kojeg ste daleko od monitora) svakih 30 do 45 minuta i kratko da se relaksirate/istežete u trajanju od 30 sekundi svakih 10 minuta.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272