Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Premiere Pro 2 - Praktične vežbe

Premiere Pro 2 - Praktične vežbe

Popust cena: 1240 rsd

Kako da prebacite audio kasetu na CD?

1. Prvo, potreban Vam je kasetofon. Što je bolji kvalitet kasetofona, bolji je i finalni rezultat.

Zatim, potreban Vam je kabl sa odgovarajućim konektorima. Obično, izlaz iz kasetofona će biti RCA konektor, a ulaz u zvučnu kartu na kompjuteru će biti stereo mini konektor. Birajte mudro, jer kablovi mogu biti prilično skupi.

2. Povežite izlaz iz kasetofona sa ulazom u zvučnu kartu. Ulazna linija je obično plava, ali Vaša karta može biti različita. Ako koristite izlaz za slušalice iz Vašeg kasetofona, počnite sa potpuno smanjenim tonom. Veoma je lako preopteretiti ulaz zvučne karte; ako se to dogodi, zvuk će imati distorziju. Ovo je još važnije ako morate da koristite ulaz za mikrofon umesto ulaza za liniju.

3. Zatim, treba da izaberete ulaz za Vaš sistem i da podesite ton na ulazu. Idite na Settings đ Control Panel, a onda otvorite Sounds and Audio Devices (ili Sounds and Multimedia, u zavisnosti od operativnog sistema). Pod Sounds ili Volume tab proverite da li ste čekirali Place volume control ili ikonu na task baru. Pod Audio tab proverite da li ste selektovali zvučnu kartu kao Sound recording device. Zatvorite Properties box i duplo kliknite malu ikonu zvučnika u donjem desnom delu ekrana. To će otvoriti Volume Control, tako da možete dodati ulaznu jačinu tona. Pod Options na meniju čekirajte Advanced Controls opciju. Zatim, pod Properties izaberite Recording (po difoltu je Playback). Proverite da li ste čekirali Line u volume control boxu u donjem delu prozora. Ako morate da koristite ulaz za mikrofon, prilagođavanje nivoa tona za snimanje bez distorzije će biti problem. Kliknite OK i sada bi trebalo da vidite kontrole jačine zvuka za ulaz za Vašu zvučnu kartu. Izaberite Line In volume control (ili Microphone, ako je to sve što imate) i razčekirajte ostalo. Verovatno ćete morati da se vraćate na Volume Control, pa zato minimizirajte box, umesto da ga zatvorite.

4. Potreban Vam je softver da biste snimali na hard drajv. Preporučuje se besplatni paket Audacity, koji ima sve potrebne osobine. Otvorite ga i izaberite Preferences iz Edit menija. Pod Audio I/O prekontrolišite da li je tačan broj kanala. Verovatno imate stereo kartu, pa su dva kanala verovatno odgovarajuća za podešavanje. Pod Directories izaberite mesto na drajvu gde ima dosta prostora. Dugo snimanje može zauzeti nekoliko stotina megabajta.

5. Počnite snimanje koristeći Audacity i pustite kasetu sa niskim ili srednjim tonom. Snimite mali, najglasniji deo kasete kao uzorak. Prilagodite jačinu zvuka da dobijete jak audio signal, ali ne suviše jak zbog distorzije. Premotajte kasetu, poništite snimanje uzorka, počnite snimanje koristeći Audacity, a zatim pokrenite kasetofon. Posmatrajte malo snimanje, po mogućstvu do kraja. Pratite da li su vrhovi tonova suviše glasni, jer mogu dobiti distorziju. Snimajte do kraja. Proverite da li ste sačuvali dobru kopiju snimka.

6. Verovatno ćete želeti da uređujete dobijeni audio fajl - radite na kopiji, a ne na originalu. Verovatno ćete želeti da uklonite buku. Audacity ima efekat redukcije buke. Izaberite odeljak koji ima nepoželjnu buku. Potreban Vam je uzorak buke da bi efekat za redukciju znao šta da ukloni. Idite na Effects na glavnom meniju i izaberite Noise Removal. Pod korakom jedan kliknite Get Noise Profile. Kad dobijete uzorak, izaberite ceo audio fajl. Vratite se na efekat i podesite nivo otklanjanja na 25%. Kliknite Remove Noise. Ako ste podesili ovaj efekat suviše visoko, suviše originalnog snimka će biti filtrirano, a zvuk će biti “šupalj” i zveckav.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272