Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

CompTIA Security+: SY0-601 vodič za sertifikaciju

CompTIA Security+: SY0-601 vodič za sertifikaciju

Popust cena: 1710 rsd

Zaštita od zlonamernih programa (Malware analysis)

Zaštita od zlonamernih programa (Malware analysis)

Popust cena: 1640 rsd

KAKO Da prijavite Phishing e-mail

 

U zadnje vreme korisnici širom sveta dobijaju velike količine phishing e-mail-ova i pitam se da li koliko njih zna kako mogu da prijave phishing e-mail-ove svojim Internet provajderima. U ovom članku saznaćete šta je to phishing, i zašto i kako da ga prijavite na odgovarajući način.

Šta je to phishing e-mail poruka? Ako znate engleski pročitajte detaljno na Wikipedia-i tekst o phishingu.

Phishing je pokušaj da se kriminalnim putem, kroz lažno predstavljanje otkriju oseljivi podaci, kao što su korisničko ime, lozinka i podaci kreditne kartice, kroz lažno predstavljanje kao entitet od poverenja u svetu elektronske komunikacije, kao što je eBay, PayPal i onlajn banke.

Mnogo korisnika meša ovakve poruke sa spemom, a kada sam pitao nekoliko poznanika da li su prijavili email-ove svi su rekli da. Međutim, kada sam im pokazao kako se to radi svi su odgovorili sa “ohhhhh.” Ispostavilo se da svi korisnici, uključujući i ljude koji su dobro potkovani u radu na računaru, prijavljuju ove e-mail-ove kao spem, ne uviđajući da postoje odvojene opcije za prijavljivanje phishing-a.

Glavni razlog zbog kojeg je važno da se ispravno prijavi phishing e-mail poruka je taj što će upozorenja biti vidno istaknuta ostalim korisnicima. Na slici gore možete da vidite kako izgleda otkriveni phishing e-mail u Gmail-u:
Sada kada znate štaje i zašto je važno prijaviti ga na pravilan nalin, hajde da pogledamo kako se prijavljuje phishing Gmail-u, Yahoo! Mail-u, i Windows Live Hotmail-u.

Gmail

Gmail je prilično jednostavan zato što sve što treba da uradite je da upotrebite strelicu padajućeg menija koja se nalazi u gornjem desnom uglu svake poruke. Kada kliknete na nju pojaviće se pri kraju liste opcija koja se zove Report Phishing: 

Yahoo! Mail

Na žalost Yahoo! Mail nema ugrađenu funkciju za prijavljivanje phishing-a, ali vam preporučuju da prosledite sumnjivu e-mail poruku na phishing@cc.yahoo-inc.com kako bi ljudi u Yahoo-u mogli da je analiziraju. Vi takođe možete da prijavite phishing web sajt na Yahoo!-u pomoću ove forme.

Windows Live Hotmail

Kada kliknete na Junk opciju u Windows Live Hotmail-u pojaviće se opcija Report phishing scam u dnu liste. Kliknite na nju da bisteprijavili phishing.

To je to! Sada znate ispravan način za prijavljivanje phishing-a na tri najveća onlajn e-mail servisa. 

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272