Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Excel 2010 biblija

Excel 2010 biblija

Office 2003 – za 24 časa

Office 2003 – za 24 časa

KAKO DA pronađete izgubljeni Word dokument

Slučajno ste izbrisali dokument? Ili ste ga snimili negde i sada ne možete da ga nađete? Ili vam je nestalo struje usled posla? Pre nego što počnete panično da zovete mamu i tatu, probajte da nađete izgubljeni fajl prateći sledeće korake:

 1. Pokrenite klasičnu pretragu.
  U Windowsu, kliknite Start, Search, All files and folders.
  Ukucajte ono što pamtite od imena fajla ili jednostavno ukucajte *.doc da biste dobili spisak svih vaših Word dokumenata.
  Izaberite My Computer pod Look in, a onda pod More advanced options postarajte se da opcija Search hidden files and folders bude potvrđena.
  Zatim kliknite na Search.
 2. Niste uspeli? Proverite vaš Recycle Bin.
  Otvorite ga i pretražite fajlove koji se tamo nalaze. Jeste uspeli da ga pronađete? Ako jeste, kliknite desnim tasterom na fajl i iz padajućeg menija izaberite  Restore. Nakon toga, ako niste sigurni gde je vaš fajl vraćen, ponovo pokrenite pretraživanje.
 3. Ili možete da se date an milost i nemilost AutoRecover funkciji.
  Ponekad kada se Word sruši ili se neočekivano isključi, on će ipak snimiti ono što ste imali u dokumentu. Ponovo otvorite Word. Ako se pojavi panel Document Recovery, dvostruko kliknite na dokument da biste ga otvorili i odmah ga snimite pomoću Save As komande.
 4. Sami potražite AutoRecover fajlove.
  U Word-u, idite u Tools, a onda u Options.
  Pod File Locations karticom, dvostruko kliknite AutoRecover fajlove i zapamtite njihove lokacije.
  Kliknite Cancel i Close.
  Otvorite dati direktorijum u My Computer ili Windows Exploreru i potražite .asd fajlove (ili pokrenite pretragu kao u prvom koraku ali sada umesto *.doc fajlova tražite *.asd fajlove).
 5. Ako ste podesili Word da automatski kreira rezervne kopije vaših dokumenata, i dalje imate šansu. Potražite u originalnom direktorijumu .wbk fajlove.
  U Word-u, kliknite File, a onda Open.
  Uđite u direktorijum u kojem se fajl nalazio i postarajte se da All Files *.* bude selektovano.
  Da li ima bilo kakvih .wbk fajlova? Ako je odgovor potvrdan, selektujte ga a zatim pogledajte da li je to ono što ste tražili.
 6. I dalje ništa? Pokrenite *.wbk pretragu.
  Ovaj korak je isti kao prvi, ali sada tražite *.wbk fajlove. Možda ćete naći više ovakvih fajlova. Otvorite ih, jedan po jedan.
 7. Ili pretražite privremene fajlove.
  Ponovo, ovo je kao prvi korak. Ali sada treba da pretražite *.TMP fajlove. Pojaviće se mnogo fajlova, zato promenite opciju When was it modified? na last week ili slično.
 8. Ili pretražite još više privremenih fajlova.
  Neki privremeni fajlovi vole da budu jedinstveni. Njih potražite pomoću ~*.* sintakse.
 9. Otvorite C:\Documents and Settings\*USERNAME*\Local Settings\Temp
  Ovo je sakriveni direktorijum, zato ćete najverovatnije trebati da upotrebite Windows Explorer. Kliknite Start, zatim All Programs.
  Idite u Accessories, zatim izabeirte Windows Explorer. Uđite u gore pomenuti direktorijum, gde je *USERNAME* ime po kojem vas računar poznaje. Da li vidite vaš dokument u tom direktorijumu?

Ako vam nijedan od ovih koraka nije bio od pomoći, postoje programi koji će vam pomoći da povratite izgubljene fajlove. To je deseta i finalna opcija.

Ono što je važno da razumete je da kada nešto izbrišete, to nije stvarno izbrisano sa računara. Umesto toga, izbrisani fajl sedi na računaru i čeka da bude prepisan. To znači da je najbolji način da spasite izbrisani fajl da probate odmah da ga pronađete - pre nego što bude prepisan.

Ako želite za to da upotrebite program, ja vam preporučujem sledeće: Restoration, Undelete +, ili Recuva. Sva tri su besplatna.

Nadam se da će vam ovi saveti pomoći: Isus spasava, ali Buda pravi redovne rezervne kopije.

Zato, da biste uključili automatsko kreiranje rezervnih kopija dokumenata u Word-u, izaberite Tools, Options, a onda Save karticu.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Komentari

• Milan
Hvala puno!Uspelo!

• otvarac
Da li znate poslednjih hiljadu Word dokumenata koje ste otvorili ? Ako ne znate preporucujem Vam Otvarac. https://mobile.twitter.com/otvarac

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272