Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

Popust cena: 2280 rsd

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Popust cena: 440 rsd

KAKO DA – računar neće da se uključi

1. Otvorite kućište i proverite sve kablove unutra. Posebno sugerišemo da isključite i ponovno uključite komponentu po komponentu.

2. Takođe proverite sa zadnje strane sve konektore (monitor, napajanje, tastatura) da li su ispravo priključeni.

3. Pokušajte da uključite računar i pažljivo slušajte da li će se uključiti napajanje. Ako ne čujete ništa tada je verojatno problem u napajanju, pa ukoliko imate bilo kakav drugi računar pri ruci pokušajte zameniti sa njega napajanje.

4. Ako čujete da napajanje radi ali ipak nema slike na monitoru, tada proverite da li se pokreću svi ventilatori unutar kućišta. Naime, to je test da brzo proverite stanje matične ploče, pa ako su ventilatori u pogonu tada pokušajte da priključite neki drugi monitor.

5. Ukoliko napajanje radi, a na monitoru je prikaz „Cable is not connected“ tada je potencijalni uzrok u memoriji ili hard disku. Ovdje sugerišemo da izvadite jednu pločicu memorije i pokušate sa priključenom samo jednom. Kada iscrpite priključene kombinacije memorije onda bi trebalo proveriti i hard disk. Spojite bilo koji stariji disk pa pokrenete računar. Sigurno nećete dobiti početni ekran Windowsa ali ćete videti na monitoru početnu sliku.

6. Ne pomogne li vam nijedan od ovih pokušaja, tada je potencijalni uzrok u procesoru ili samoj matičnoj ploči. To ćete teško testirati kod kuće pa posetite servis.

U tom slučaju svakako napomenite da na hard disku imate mnogo podataka i serviser nikako ne sme da formatira računar bez vašeg dopuštenja. Spašavanje podataka radi se priključenjem diska na drugi računar.

Nadamo se da će vam ovi postupci pomoći da otkrijete problem kod neispravnih računara.

Pripremio: Milenko Kusurović

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272