Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Mastering CoreOS

Mastering CoreOS

Windows Vista Ispit 70-620

Windows Vista Ispit 70-620

KAKO DA rešite probleme sa MacBook-om

Apple-ovi najnoviji laptopovi, MacBook i MacBook Pro su među najkontroverznijim hardverskim izdanjima kompanije. Kada ih je Apple plasirao na tržište, oba su se pročula po svojim super performansama ali su bili i kritikovani zbog loše baterije, pregrejavanja i drugih stvari. Ako ste imali problema sa nekim od modela, pročitajte ovaj članak u kojem ćemo dati nekoliko saveta za izbegavanje takvih problema.

Alternative napajanja

MacBook i MacBook Pro imaju mnogo bolje performanse od svojih prethodnika u otprilike istom graciozno dizajniranom kućištu debljine od jednog inča. Ali brži procesori – čak i oni efikasniji za napajanje kao što su Intelovi – zahtevaju više energije da bi radili a to znači i više toplote. Ti energetski zahtevi i toplota su stvari koje su dovele do žalbi na slabe baterije i pregrejavanje. Neki su isprobali opcije za uštedu energije i uverili se da neki od trikova upravljanja baterijom stvarno daju pozitivne rezultate.

Dok Apple tvrdi da 15-inčni MacBook Pro može da dobije 4.5-časovnu upotrebu po bateriji, stvarni životni vek baterije može da bude puno kraći. Da biste produžili trajanje baterije, otvorite Energy Saver Preferences panel, izaberite Battery iz Settings For padajućeg menija i promenite Optimization podešavanje na Better Battery Life. Na taj način uključiće se nekoliko opcija odjednom kao što su Put The Display To Sleep When It Is Inactive For 1 Minute i Reduced Processor Performance. Svakodnevni zadaci će se možda sporije pokretati ali to verovatno nećete ni primetiti. Ako ste izabrali da se u statusnoj liniji prikaže status baterije, možete da kliknete na datu ikonicu i da selektujete podešavanje napajanja koje želite.

Dok se nalazite u Energy Saver panelu, uključite Put The Hard Disk(s) To Sleep When Possible opciju; okretanje tih diskova takođe koristi energiju. Isto tako možete da zatamnite ekran: upotrebite taster F1 ili otvorite Display Preferences panel i podesite Brightness klizač. Takođe možete da isključite Displays pane opciju koja automatski podešava svetloću ekrana u zavisnosti od ambijentalnog svetla. I ako vam nisu potrebni, isključite AirPort (kliknite na AirPort ikonicu u liniji menija i selektujte Turn AirPort Off) ili Bluetooth (preko Bluetooth Preference panela).

Da biste izvukli maksimum iz baterije, trebali biste da je trenirate barem jednom mesečno. Da biste to uradili, pokrenite laptop dok se mašina ne prebaci u sleep režim, a zatim priključite adapter za napajanje i ponovo napunite bateriju do maksimuma. To je posebno dobra ideja ako obično radite sa laptopom koji je priključen u utikač.

Na žalost čak i dobro održavane baterije vremenom gube kapacitet. Da biste proverili da li vaša baterija slabi, periodično je proverite sa pomoćnim programom kao što je Christoph Sinai-jev coconutBattery koji može da prati kapacitet vaše baterije. Ako vidite da vaša baterije sve više slabi, možda biste trebali da je zamenite.

Smanjite toplotu

Drugo Pravilo Termodinamike Laptopa kaže da se vaši prsti nikada neće ukočiti od hladnoće dok radite pošto se današnji prenosivi računari pregrevaju toliko da su topli na dodir. Naročito MacBook-ovi i MacBook Pro-ovi se pregrevaju kada je procesor veoma aktivan i kada punite bateriju. Ali pre nego što nabavite rukavice od azbesta postoji nekoliko stvari koje možete da uradite da biste pokušali da smanjite toplotu.

Ako to još niste uradili u cilju produžetka života baterije, pokušajte da smanjite brzinu procesora u Energy Saver Preference panelu. Isto tako, mudro pokrećite programe koji su procesorski zahtevni kada koristite laptop na krilu.

Ako mislite da se vaš laptop greje više nego što bi trebao, možete lako da mu smanjite temperaturu. Marcel Bresink-ov besplatan Temperature Monitor izveštava koja je unutrašnja temperatura koju očitavaju senzori. Još jedna besplatna opcija je Macbricol-ov CoreDuoTemp, koji kontroliše samo temperaturu Intel Core Duo procesora. Postoje i neki načini hakovanja laptopa tako da se njegovi ventilatori pokreću brže ali ja još nisam spreman da vam ih predstavim.

Da biste izbegli da koristite laptop u svom krilu razmislite o kupovini stativa za laptop ili podlogu kao što je Road Tools Podium CoolPad (30 dolara), koji podiže računar i omogućava protok vazduha ispod njega. Drvena ploča ili sveska mogu da posluže kao podloga dok sedite na kauču ili krevetu.

Poruke o greškama

Bez obzira koliko podešavate i opremate vaš MacBook ili MacBoo Pro, možda i dalje imate jedan od problema koji muče oba ova laptopa od kada su predstavljeni na tržištu. Neki od njih su rešeni; a neki, na žalost, nisu.

Loše baterije (MacBook Pro) Kada su izveštaji o problemima sa baterijom MacBook Pro-a izašli na površinu nisu bili krivi bezbednosni rizici; umesto toga, neke baterije jednostavno nisu dobro radile. Apple je postavio program zamene (Nemojte da pomešate problem MacBook Pro baterije sa problemom koji se javio kod nekih PowerBook G4 i iBook G4 prenosivih uređaja: Apple je povukao milione litijum-jonskih baterija koje je proizveo Sony i koje su upotrebljene u tim mašinama, zbog opasnosti od pregrevanja i mogućeg sagorevanja).

Nasumična isključivanja (MacBook) Postojalo je puno izveštaja o incidentima spontanog isključivanja MacBook-ova. Prvo se mislilo da problem ima neke veze sa logičkim kolima – čega se Apple jako plašio. Ali izveštaji na Internetu ukazuju da zamenjivanje logičkog kola ne rešava uvek ovaj problem. Drugi korisnici su izjavili da se to desilo odmah nakon pokretanja Windowsa (pomoću Boot Camp-a ili Parallels-a). U svakom slučaju, ako vam se to dešava daunlodujte najnoviji SMC firmware— ažuriran oktobra 2006. godine koji će rešiti problem sa isključivanjem.

ExpressCard sprečava Sleep režim rada (MacBook Pro) Ponekad laptop neće da se prebaci u sleep režim ako ste ubacili karticu u ExpressCard slot. ExpressCard Update 1.0 rešava ovaj problem.

Žuti trackpad (MacBook) Ubrzo nakon što je počeo da se isporučuje neki beli MacBook-ovi su počeli da dobijaju čudnu žutu boju na jednoj od stranica trackpada. Apple je izjavio da se radi o grešci u proizvodnji i ponudio da zameni oštećeno kućište.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272