Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Operativni sistemi

Operativni sistemi

Osnovi operativnih sistema

Osnovi operativnih sistema

KAKO DA spasite nečiji život pomoću računara

Šta bi bilo kada biste mogli da upotrebite vaš računar za nešto više od pisanja izveštaja za posao ili gledanja televizijskog programa na Internetu? I možete, zahvaljujući velikom broju dobrotvornih i dobrovoljačkih organizacija koje su postavile svoje servise na Web. Više nego ikada do sada, vi bukvalno možete da upotrebite vaš računar da biste promenite nečiji život, i to na bolje...indirektno preko vašeg računara, ili lično. Hajde da pogledamo nekoliko sajtova i servisa koji teže da pomognu drugim ljudima.

Upotrebite vaš računar da biste pomogli drugima

Postoji mnogo dobrotovrnih web sajtova koji vam omogućuju da pomognete nekome preko vašeg računara. Na primer, na Breast Cancer Site, vi možete da kliknete da biste sponzorisali besplatne mamograme za žene kojima je potreban (sponzorisane reklame plaćaju za klikove a samim tim i za mamograme).

GoodSearch je mašina za pretraživanje koju možete da upotrebite kao bilo koji drugi pretraživač, sa tom razlikom što ovaj 50% svog prihoda daje u dobrotvorne svrhe. Na FirstGiving, vi možete da podignete pare onlajn kroz različite metode za bilo koju neprofitnu organizaciju u SAD-u.

Care2 je izuzetno velika mreža dobrotvornih organizacija na kojoj možete da radite različite stvari: pokrenete dobrotovornu kampanju, kliknete da biste poslali donaciju, pokrenete peticiju, i još mnogo toga. Idealist je sličnog karaktera; vi takođe možete ovaj sajt da upotrebite da biste razmenili resurse između organizacija i pronađete podršku za vaše konkretne ciljeve; tu je zatim i Grassroots koji obezbeđuje besplatnu pomoć neprofitnim dobrotvornim organizacijama.

Ako želite da saznate više o fiskalnoj istoriji dobrotovrnih organizacija kojima hoćete da pomognete, pogledajte Charity Navigator, organizaciju koja evaluira finansijsko zdravlje najvećih dobrotvornih organizaciju u SAD-u.

Samo nekoliko klika sa mišem može da napravi veliku razliku, a Charity Click Donation ima sve sajtove koji koriste klikove za dolaženje do para (i ovde se radi o kliktanju na sponzorisane reklame). Obavezno pročitajte FAQ-ove o pomoći na ovaj način; obično postoje prilično striktne smernice koje morate da pratite da bi sve bilo po pravilu. Ako ste ljubitelj eBay-a (a ko nije?), onda ćete svakako želeti da pogledate eBay Giving Works - sve što kupite na eBay-u sa ikonom dobrotovornog priloga ide za podršku nekom cilju.

Direktna pomoć preko vašeg računara

Mnoge organizacije vam omogućuju da pomognete pojedincima direktno preko Web-a. Na primer, tu je Kiva, servis koji pomaže malim biznisima u zemljama u razvoju kojima je potreban mini zajam da bi uspeli. Ako ste stručnjak koji želi da uloži svoje znanje i stručnost za veće dobro, onda svakako treba da odete na Humanitarian Aid Patterns i Patterns for Charity; dva sajta koji vam daju veliki broj projekata koje možete da razvijete za projete humanitarne pomoći.

One Laptop Per Child projekat omogućuje donatorima da kupe laptop za dete u zemljama u razvoju. NABURR vas povezuje direktno sa ljudima onlajn u Aziji, Africi i Latinskoj Americi; oni će vam izneti svoje probleme i vi ćete raditi sa njima (zajedno sa pomoćnikom) kako biste im pomogli da reše svoj problem - novac nije uvek problem, mada svakako može da pomogne. Slična organizacija je UN-ov Online Volunteering ogranak - ovaj servis povezuje organizacije u razvoju i dobrovoljce preko Interneta i omogućuje im da kroz saradnju reše probleme.

Upotrebite vaš računar da biste lično pomogli

Ne samo da možete da upotrebite vaš računar kako biste direktno ili indirektno pomogli drugima, već takođe možete da nađete organizacije koje bi mogle da iskoriste vašu fizičku pomoć - drugim rečima, da se maknete iz stolice i uključite u dobrovoljni rad u stvarnom životu.

Volunteer Match, MyCommitment, i DoSomething su organizacije koje povezuju ljude sa dobrovoljnim mogućnostima u njihovim zajednicama; postoji bukvalno hiljade mogućnosti za razne vrste dobrovoljnih angažovanja za koje biste mogli da budete zainteresovani.

Taproot Foundation pronalazi šanse za angažovanje profesionalaca u neprofitnim organizacijama; svakako dobar način da unapredite vašu biografiju.

A šta mislite o pomoći izvan granica vaše zemlje? Probajte Stuff Your Rucksack, organizaciju koja omogućuje svetskim putnicima da zadovolje potrebe koje postoje u lokalnim zajednicama širom sveta. Cross Cultural Solutions pronalazi mogućnosti za rad zajedno sa lokalnim ljudima u mestima na čitavom svetu kojima je potrebna pomoć; ne samo da možete da iskusite život u drugoj kulturi već možete i da pomognete da se poboljša život u zajednicama u stranim zemljama.

Sve u svemu, postoji stotine načina na koje možete da dosegnete ljude kojima je potrebna pomoć. Zato samo napred, pomozite da svet postane bolje mesto.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272