Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Windows 8 Hacks

Windows 8 Hacks

Windows 8 razvoj aplikacija

Windows 8 razvoj aplikacija

Kako da testirate antivirus, Firewall, pretraživač i programe

Kako možete biti sigurni da sve odbrane vašeg računara rade onako kako biste vi to želeli?  

Koristite antivirus, firewall, pluginovi pretraživača su apdejtovani i ažurirani su svi programi. Da li je to stvarno tako? Ovi alati mogu da budu posebno korisni kada pokušavate da odredite koliko vam je bezbedan računar.  Testirajte vaš antivirus program  

Ako želite da testirate antivirus program upotrebite test fajl EICAR. Test fajl EICAR nije virus već tekstualni fajl koji sadrži bezopasan koji koji štampa tekst “EICAR-STANDARD-ANTIVIRUS-TEST-FILE!” ako ga pokrenete u DOSu. Svi antivirus programi su kreirani tako da prepoznaju fajl EICAR kao virus i odgovore na njega isto kao što bi odgovorili na virus. Test fajl EICAR možete da preuzmete sa EICAR web sajta.  

Skenirajte vaš Firewall  

Ako je vaš računar iza rutera, funkcija network address translation (NAT) se aktivno ponaša kao zaštitni zid sprečavajući računare sa interneta da se povežu sa vašim računarom. Da biste se uverili da je vaš računar bezbedan na internetu, možete da upotrebite ShieldsUP! test web sajt. On će izvršiti testiranje IP adrese određujući da li su portovi otvoreni ili zatvoreni. Da bi vaš računar bio potpuno bezbedan, portovi treba da budu zatvoreni.  

Proverite Pluginove pretraživača  

Najčešći napadi se sada odvijaju upravo preko pluginova pretraživača, odnosno programa kao što su Java, Flash i Adobe PDF reader. Uverite se da uvek imate ažuriranu verziju svih pluginova pretraživača ako želite da vaš računar bude bezbedan. Mozilla’s Plugin Check web sajt je odličan za proveru pluginova. Funkcioniše u pretraživačima Firefox, Chrome, Safari, Opera i Internet Explorer.  

Testirajte programe  

Veoma je važno da svi programi budu ažurirani. Besplatna aplikacija Secunia Personal Software Inspector će vam pomoći da testirate sve programe na vašem računaru. Kada instalirate ovu aplikaciju, ona skenira sve instalirane programe i identifikuje programe koji nisu ažurirani što ujedno znači i da mogu da predstavljaju opasnost za bezbednost vašeg računara.


 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272