Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Popust cena: 440 rsd

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

Popust cena: 2280 rsd

KAKO DA upotrebite TV za računarski monitor

Mnogo puta gledao sam svoj televizor veličine 32 inča i pomislio zašto ne mogu da jednostavno prikačim svoj računar za tu stvar i da igram igrice na velikom ekranu? Tako ne bi morao da dam gomilu novaca za veliki monitor, zar ne? Pa razmotrio sam situaciju i shvatio da to može da se uradi ali postoje neke stvari o kojima morate da vodite računa i zbog kojih se, na kraju, možda i ne isplati sve ovo. Objasniću o čemu sve treba da vodite računa.

1. Identifikujte ulaznu konekciju TV-a

Većina današnjih televizora imaju tri osnovne vrste ulaza. Imate ulaz za koaksijalni kabl, isti kao što se nalazi na risiveru kablovske televizije ili satelita, RCA kompozitni ulaz (žuri, crveni i beli ulaz) i S-video konektor. Noviji televizori možda imaju i Component Video, DVI, VGA ili HDMI ulaze ali oni koji su gore izlistani su standardni.

2. Identifikujte izlaze televizora

Ovih dana proizvođači računara su dodali izlaze koji su kompatibilni sa TV-om na njihovim proizvodima tako da je veoma lako brzo ih povezati. Posebno se S-video sve više i više pojavljuje na računarima. Uglavnom ćete pronaći uobičajeni VGA izlaz za koji se vezuje regularni monitor. Noviji multimedijalni računari u bliskoj budućnosti će verovatno imati sve izlaze visoke definicije koji se povezuju direktno na TV ali za sada mi ćemo govoriti o onome što većina ljudi ima i na računaru i na televizoru.

3. Pronađite odgovarajući adapter za konekcije

Možda ćete trebati da nabavite adapter kojim možete da povežete računar sa TV-om. Oni imaju VGA adapter na jednom kraju i (obično) veći broj konektora na drugom kraju (S-video, RCA kompozitni i Component). Dobra stvar u vezi njih je da možete na primer da povežete i TV sa TV-om. Ja predlažem bežični adapter. On košta malo više ali vredi jer nećete imati gomilu kablova i ne morate da držite računar blizu TV-a.

4. Povežite računar sa TV-om

Ako imate izlaz koji je kompatibilan sa TV-om na računaru, kao što je S-video džek, samo uzmite S-video kabl i povežite ga sa računarom i TV-om. Ako ga nemate, onda prikačite VGA kraj adaptera za računar i upotrebite RCA, S-video ili Component Video kabl da biste ga prikačili na TV. Nakon što ste povezali sve što treba, uverite se da se nalazite na ispravnom TV video ulazu. Pritisnite Input dugme na TV-u ili daljinskom upravljaču kako biste videli signal računara.

Ovo je trenutak kada ćete se možda malo razočarati. Standardni video signal TV-a se zove NTSC (PAL ako živite u Evropi). Ovaj signal je drugačiji nego onaj koji generiše vaš računar. Računari koriste signal koji se meri u pikselima: 320x200, 320x240, 640x480, 800x600, 1024x768, 1280x1024 ili 1600x1200. Većina TV-a može da generiše oko 500 linija rezolucije, što je na računaru kao 500 vertikalnih piksela. Video pojačalo u televizoru ne može da rukuje većim rezolucijama. Dakle kada spojite ove dve stvari ostaje vam maksimalna rezolucija od 640x480.

Ovo nije najgora stvar na svetu zato što možete da igrate igrice i da gledate video sa manjom rezolucijom bez problema. Radi se samo o tome da nikada nećete moći da dobijete rezoluciju koju vam daje monitor računara. Čuvajte se nekih adaptera koji tvrde da vam daju više od 640x480, jer oni zbog kompenzacije samo smanjuju kvalitet originalnog televizijskog signala.

Možete da nabavite adapter za HDTV koji će vam dati veću rezoluciju ali treba vam HDTV i adapter koji košta obično 2-3 puta više od standardnog adaptera. Koji god način da izaberete neće vam biti teško da upotrebite TV kao monitor računara ako pratite gore opisane korake.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Komentari

• ljubodrag čolić
lap top Tosiba sa VGA izlazom povezao sam sa televizorom koji ima HDMI ulaz i to kablom sa adapterom VGA na HDMI. Nista se nije dogodilo (prebacioa sam TV na HDMI pomocu daljinskog).Sta je problem? Hvala

• Igor Petrovic
Povezao sam lap top sa svojim tv aparatom, Smart fullHD, medjutim slika na tv-u je u seredini ekrana Ali daleko manja od celog ekrana. Mogu li ikako rasiriti sliku na ceo ekran tv.

• negoslav milivojev
Povezao sam PC sa Tv apartom tako sto je na pc koristim S-video aq utv sam ukljucio na skard. nemama nikakav signal. neznam dali na racunaru trebam podesiti nesto za s=video kako to uraditi Puno hvala.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272