Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

C Programming for Arduino

C Programming for Arduino

Programiranje komunikacionog hardvera

Programiranje komunikacionog hardvera

KAKO DA zaštitite vaš laptop na javnim mestima

Vaš laptop nije samo skupo parče hardvera – on takođe sadrži vaše lične podatke, važne poslovne dokumente, lozinke za razne web sajtove i još mnogo toga što može da vam nanese velike štete u slučaju njegove krađe ili gubitka.

I nemojte da mislite da se krađa laptopa retko dešava. Neke procene kažu da se u SAD-u jedan laptop ukrade svaki minut i većina njih se nikada ne pronađe.

Dok se nalazite na putu ili na konferenciji, nalakši način da se osigurate od krađe je da stavite laptop u njegovu torbu, okačite je o rame i nosite svuda sa sobom. Ponašajte se prema laptopu kao prema novcu koji nosite u novčaniku i nikada ga ne ostavljajte samog, čak ni kada idete na WC ili na kafu.

Ovo je najsigurniji pristup ali svakako nije najpraktičniji - da li treba da izvučete laptop iz struje, otkačite mrežni kabl i eksterni miša i zajedno sa laptopom ih stavite u torbu samo zato što želite da popijete čašu vode u susednoj prostoriji, ili uzmete neku drugu knjigu sa police biblioteke?

U takvim situacijama, izuzetno koristan program je LaptopAlarm. On je u suštini sirena protiv krađe (koja koristi ugrađeni zvučnik laptopa) koja se aktivira kada neko pokuša da se izloguje ili isključi laptop, ukloni AC kabel za napajanje ili eksterni miš koji je prikačen za laptop.

Laptop Alarm (syfer.nl) je aplikacija namenjena samo za Windows, ali korisnici MacBook-a mogu da nabave besplatni iAlertU utility (ialertu.com) koji će čak snimiti fotografiju lopova koristeći ugrađenu web kameru i poslati je na bilo koju e-mail adresu. Samo se postarajte da se ovi alarmi ne uključe slučajno i dovedu vas u nezgodnu situaciju (na primer zaboravili ste da je program uključen i krenuli ste da isključujete laptop).

Laptopovi se najčešće gube ili kradu u hotelskim sobama, bibliotekama, na graničnim prelazima, aerodromima, kafedžinicama i taksijima. Ako često putujete, razmislite o tome da osigurate vaš laptop u nekoj osiguravajućoj kući. To će pokriti troškove laptopa u slučaju krađe, slučajnog oštećivanja ili gubljenja.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272