Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Koje su prednosti e-knjige

Pisci i izdavači imaju različite formate koje mogu da izaberu prilikom izdavanja e-knjige.  

Svaki format ima svoje prednosti i mane. Većina popularnih čitača e-knjige koriste sopstvene formate, kao što je prikazano u tabeli.  Između jula i avgusta 2009. godine bilo je dostupno preko 2 miliona besplatnih e-knjiga. Dostupnost e-knjiga za mobilne uređaje omogućena je korisnicima tako da oni mogu ove knjige da skladište na svojim prenosivim uređajima. Ponuda e-knjige je beskonačna, bez potrebe da ona izađe iz štampe.  

Na prostoru veličine jedne štampane knjige, čitač e-knjiga može potencijalno da sadrži hiljade e-knjiga, što je ograničeno samo kapacitetom memorije. Prednost e-knjige je što se na malom prostoru može skladištiti hiljade i hiljade knjiga.  Web sajtovi koji nude e-knjige mogu da uključuju i mogućnost prevoda knjige na više svetskih jezika. U zavisnosti od uređaja, e-knjiga može da se čita pri malo svetla ili u potpunom mraku. Mnogi noviji čitači imaju mogućnost za prikaz pokreta, uveličanje ili promenu fonta, upotrebu programa za čitanje teksta za korisnike sa oštećenim vidom ili starije korisnike, pretragu ključnih reči, pronalaženje definicija, i omogućavaju bookmarkovanje i pisanje beleški.  

Pored toga, e-knjige omogućavaju čitaocima da odmah potraže reči ili pronađu više informacija o temi. Materijal može da bude organizovan kako god autor želi i nije ograničeno na linearnu putanju kroz knjigu, pošto hiper-tekst može da omogući brojne putanje kroz materijal.  

Iako čitač e-knjige košta mnogo više od jedne knjige, elektronski tekstovi trenutno koštaju mnogo manje. Čak možete naći i jako puno e-knjige online koje su potpuno besplatne. Na primer, sva fantastika od pre 1900. godine je u javnom domenu. Takođe, biblioteke pozajmljuju aktuelne e-knjige na ograničeno vreme, u mnogim publikacijama dostupni su besplatni uzorci i tako dalje. E-knjige mogu da se odštampaju za mnogo manje novca nego što košta tradicionalna knjiga.  

E-knjiga može da se naruči ili pozajmi, preuzme i koristi odmah, dok za kupovinu tradicionalne knjige morate da odete do knjižare ili biblioteke u određeno vreme ili da čekate isporuku. Proizvodnja e-knjige ne koristi papir niti mastilo. Štampane knjige koriste 3 puta više sirovog materijala i 78 puta više vode za proizvodnju.  

U zavisnosti od organizacije digitalnih prava, e-knjige možete da zaštitite kreiranjem rezervne kopije. U poređenju sa štampanim izdanjem, autorima je mnogo jeftinije i lakše da sami izdaju e-knjige. Takođe, distribuiranje besplatnih e-knjiga može da stimuliše prodaju štampanog izdanja iste.  

Izvor: Wikipedia


 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Komentari

• Besplatne Knjige
E-Knjige su izuzetno korisne, bar meni lično, na svom smartphone-u imam mini biblioteku koja mi često dođe jako korisno! Besplatne Knjige

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272