Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Naučite Swift 3

Naučite Swift 3

Popust cena: 1100 rsd

Mac OS X - AppDelete - deinstalirajte sve nebitne fajlove

Uzimajući u obzir prirodu mog posla, ja svakodnevno instaliram desetine aplikacija, bilo da su potpuno nove ili ažuriranja za programe koje već poznajem. Većina ovih programa ne ostanu na mom računaru ni jedan dan, ali svaki dan njihov broj se povećava. Većina OS X programa može da se deinstalira jednostavno tako što ćete ih prevući u Trash; međutim, veći deo će ostaviti neke fajlove iza sebe. Ovi fajlovi mogu da budu fajlovi sa parametrima, ili fajlovi podrške, pomoćni fajlovi, datoteke ili keš. Bez obzira na njihovu prirodu, takvi fajlovi mogu vremenom da se nagomilaju naročito kada imate veliki broj programa koje instalirate i deinstalirate. Srećom, postoje neki programi koji vam pomažu da se otarasite gomile beskorisnih fajlova koji su ostali iza programa. Jedan od takvih programa je AppDelete.

Šta on radi

AppDelete je program posebno dizajniran za čišćenje posle drugih programa ili za oslobađanje od njih na direktan način. On će istražiti program koji želite da uklonite i takođe će vam pomoći da se oslobodite nepotrebnih fajlova koje je program možda kreirao bez obzira gde su oni skriveni. Čak šta više, takođe može da se upotrebi za uklanjanje vidžeta, plug-inova i kontrolnih panela.

Rad sa njim

Rad sa App Delete je veoma jednostavan. Samo selektujte program kojeg želite da se oslobodite ili tako što ćete ga otvoriti ili tako što ćete ga prevući na prozor programa i pritisnuti Delete. I program i fajlovi koje je on kreirao će biti pomereni u Trash, za lako brisanje. Ovo možda zvuči površno, pogotovo ako se radi o programima koji kreiraju dokumente, ali nije. AppDelete nikada neće izbrisati dokumente koje je korisnik kreirao pomoću datog programa. Oni će uvek biti savršeno bezbedni.

Ako želite da vidite tačno koji će fajlovi biti izbrisani zajedno sa programom možete da pritisnete Log dugme, i pojaviće se tekstualni fajl sa listom fajlova koji su obeleženi za brisanje. Oni u stvari neće biti izbrisani, samo će biti izlistani. Čak i ako nešto krene naopako i program slučajno izbriše nešto što ne bi trebao, nije sve izgubljeno. AppDelete u stvari neće izbrisati fajlove već će ih pomeriti u Trash. Sve dok ne upotrebite neki drugi program za brisanje, možete jednostavno da upotrebite Undo komandu unutar programa da biste poništili proces i vratili fajlove na mesto gde pripadaju. Ako ste već izbrisali neželjeni program, ili ste napustili program, i dalje možete da pronađete fajlove u Trash-u, unutar direktorijuma sa veoma sugestivnim imenom.

Kada radite sa vidžetima, plug-inovima ili kontrolnim panelima, najbolje je da upotrebite stavke menija unutar programa da bi vas one odvele direktno do njih. Pored fajlova ista procedura važi i za programe.

Ispoliranost

Sve u svemu, AppDelete radi istu stvar kao i AppZapper, glavna razlika između njih je da je AppZapper mnogo ispoliraniji. U terminima aktuelne funkcionalnosti, obe aplikacije detektuju iste fajlove programa koji sam ja odredio za brisanje. Tako da su oba programa dobra.

AppZapper vam predstavlja rezultate svoje pretrage čim mu unesete program i možete direktno da selektujete koji od tih rezultata želite da isključite iz brisanja. AppDelete ima sopstvenu listu ali nije toliko pristupačna i možete samo da je prikažete ali ne i da je promenite. AppZapper ima sopstvenu listu bezbednih fajlova koje on štiti od slučajnog brisanja.

Jednostavno dobar

Dok takvi programi u stvari nisu potrebni ako ne instalirate puno programa za veoma kratko vreme, on i dalje može da bude dobra alatka za oslobađanje od onoga što će postati fajlovi za smeće. Pošto možete da pomerite parametre i druga podešavanja programa sa jedne instalacije sistema na dugu, najbolje je da to uradite pošto verovatno ne želite da pretrpate sistem stotinama ako ne i hiljadama beskorisnih fajlova sa parametrima i podrškom.

AppZaper je možda ispoliraniji program ali AppDelete je isto toliko dobar i potpuno je besplatan. Stvarno ne postoji razlog da se ovaj program ne nađe na svakom Mac računaru.

Pozitivno

Potpuno uklanja sve tragove programa, uključujući fajlove sa parametrima, ili fajlove podrške, help fajlove, datoteke ili keš. Lak je za upotrebu i prilično bezbedan.

Negativno

Nije dovoljno ispoliran i nije lak za interakciju.

Istina

Možda nije toliko lep kao AppZapper, ali je besplatan i isto tako dobro će uraditi posao. Ne postoji razlog zašto se ovaj program ne bi našao na svakom Mac računaru, sve dok Apple ne obezbedi neki sličan program.

Link.

Mac OS X - Snow Leopard priručnik

Kupite knjigu pod najpovoljnijim uslovima.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272