Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Naučite Swift 3

Naučite Swift 3

Popust cena: 1100 rsd

Mac OS X tehnologije - Carbon

Carbon je Apple Inc.-ov proceduralni API za Macintosh operativni sistem, koji omogućava veliki stepen kompatibilnosti prema napred i prema nazad između izvornih kodova napisanih da rade na starom i sada već prevaziđenom Classic Mac OS-u (verzija 8.1 i kasniji), i novijem Mac OS X-u. To je jedan od pet velikih API-ja dostupnih za Mac OS X; ostali su Cocoa (za OpenStep okruženje), Toolbox (za Classic okruženje), POSIX (za BSD okruženje), i Java (Okruženja kao što su Perl i Python se tretiraju kao manja okruženja pošto se generalno gledano ne koriste za programiranje čitavih aplikacija).

Carbon API-ji se publikuju i pristupa im se u formi C header fajlova i biblioteka koje se dinamički povezuju. U Mac OS X-u, veliki deo funkcionalnosti se nalazi u ApplicationServices.framework. U Classic Mac OS-u, većina funkcija se nalazi u jednoj jedinoj biblioteci koja se zove CarbonLib. Ove različite implementacije API-ja su međusobno zamenljive iz perspektive izvršioca. To omogućuje program koji se poklapa sa Carbon specifikacijom kako bi radio na oba operativna sistema. Međutim, ako program koristi ijednu funkciju koja se ne nalazi u Carbonu, kompatibilnost sa Mac OS X-om zahteva Classic okruženje.

Carbon API-ji su dizajnirani da uključuju onoliko starih Toolbox API-ja koliko je moguće, kako bi omogućili lako portovanje većine starih kodova u Mac OS X. Takvo portovanje je poznato kao Carbonizacija. Carbon je takođe dodao novu funkcionalnost i nove apstrakcije. Prethodno, mnoge strukture podataka OS-a su otkrivane i manipulisane direktno od strane programa. U Carbon-u, većina takvih struktura su potpuno neprovidne, i mnogi novi API-ji su dodati kako bi im se moglo pristupiti. To je dovelo do potrebe za čistijim i preciznijim kodom, i olakšalo je Apple-u modifikovanje operativnog sistema. Carbon je uklonio neke funkcije koje su specifično bile vezane za stariji Mac OS, i uklonio neke nepotrebne tehnologije. Kompatibilnost unazad je ostala u fokusu sve dok je Mac OS 9 razvijan, pošto su novija ažuriranja kao što je 9.2.2 značajno poboljšali podršku za noviji program. Međutim, mali je broj Carbon programa danas koji su kompatibilni sa Mac OS 9, pošto je interfejs nastavio da evoluira. Carbonova namena nije da garantuje kompatibilnost unazad. Ako program zahteva kompatibilnost sa Mac OS 9.1, oni moraju da ga testiraju i debaguju u Mac OS 9.1. Između Mac OS 8.6 i Mac OS 9.2.2, CarbonLib je postepeno evoluirao od adaptacije API-ja QuickTime for Windows korisničkog interfejsa u osnovu za veći deo kasnijeg Classic Mac OS razvoja.

Carbon se ponekad posmatra kao tranziciona tehnologija. To nije tačno gledište, i može da dovede do pogrešnog zaključka da je on tehnologija sama za sebe. Carbon je skup Mac OS X API-ja na nivou programa za C jezik programiranja. Oni su najefikasnija alternativa kada je i osnovna funkcionalnost operativnog sistema implementirana u C. Oni su takođe i najmnogostraniji, jer im se može pristupiti kroz C, C++, Pascal, Ada, ili bilo koji drugi jezik sa odgovarajućim zaglavljem interfejsa. Viši nivo pristupa može da se primeni kod Carbon-a tako što ćete upotrebiti aplikacioni okvir na kojem je izgrađen, na primer MacApp, Metrowerks PowerPlant ili MacZoop. Mnogi delovi Cocoa API-ja takođe implementiraju Carbon za Objective-C. Takođe, mnogi Carbon API-ji obezbeđuju pristup C jeziku i funkcionalnosti implementiranoj u Objective-C. Generalno gledano, nije efikasno da programer bude preterano zabrinut za bazične implementacije operativnog sistema.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272