Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Raspberry Pi Hacks

Raspberry Pi Hacks

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Mala škola hardvera - Brzo i potpuno formatiranje diska

Da li znate šta se dešava kada naredite Windowsu da formatira disk na brzinu u odnosu na puno formatiranje? U ovom članku ukratko ćemo vam opisati u čemu je razlika.Kada instalirate Windows ili prilikom preformatiranja diska u NTFS operativni sistem će vam ponuditi da formatirate disk na dva načina. Prvi je full, a drugi je quick. Kao što već sigurno znate, full formatiranje traje neuporedivo duže od quick formatiranja.

Šta se tu u stvari dešava? Prilikom formatiranja uklanjaju se svi zapisi sa hard diska koji se formatira. Ali, ako koristite full fomatiranje, Windows će sprovesti i kontrolu diska u potrazi za oštećenim sektorima na koje više ne mogu da se zapisuju podaci, niti da se čitaju sa njih. Loši sektori se obeležavaju i disk se tako formatira da se ovi loši sektori više nikada ne koriste. Suprotno od toga, Quick formatiranje će obaviti samo uklanjanje fajlova a fizička provera hard diska će biti preskočena.

Ako ste sto posto sigurni da vaš disk nije oštećen, slobodno možete da izaberete quick fomatiranje, ali ako sumnjate da je vaš disk oštećen, ne bi bilo loše da napravite full formatiranje i uverite se u njegovo zdravlje. Takođe kod novih neformatiranih diskova treba da sprovedete full formatiranje pre nego što počnete da ih koristite.

A ako želite samo da proverite zdravstveno stanje vašeg hard diska bez formatiranja, upotrebite komandu chkdsk /r, koju ćete uneti u komandnu liniju.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Komentari

• Teodora Aleksic
Da li je potrebno da se formatira comp ukoliko jako puno koci,i kako ja to samam da uradim,kao i sta mi je swe potrebno..?

• Abraham Subin
Alo zna neko odgovor na ovo pitanje?

• Mihajlo Veselinovic
DA !

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272