Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Popust cena: 440 rsd

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

Popust cena: 2280 rsd

Mala škola hardvera - Monitor

Monitor ili ekran je uređaj koji služi za prikazivanje slova ili slika koje mogu biti pokretne ili statične. Slika koja se prikazuje na monitoru obično se stvara u grafičkoj kartici, posebnom sklopu čija je funkcija stvaranje i obnavljanje slike. Postoji nekoliko različitih tehnologija koje koriste monitori.

 • katodna cev - (engleska skraćenica CRT - catode ray tube) - prva poznata tehnologija, poznata još od crno belih televizora, ali pomalo nepraktična jer daje izobličene slike koje stvara zaobljena cev. Korak napred je napravljen pojavom Trinitron ili Diamondtron katodnih cevi, koje su ravne po vertikali, pa je lepše raditi za takvim monitorom.
 • tečni kristali - (engleska skraćenica LCD - liquid cristal display) - 2004. godine LCD monitori su počeli polako da zamenjuju CRT računarske monitore.
 • plazma monitori

Vrste monitora po boji

 • crno-beli
 • monohromni
 • u boji

Vrste monitora po rezoluciji

 • CGA
 • EGA
 • VGA - 640x480 tačaka ili piksela
 • XGA
 • SVGA

Pojmov vezani za karakteristike monitora

Rezolucija - je broj piksela (pixel), tojest obojenih tačaka, na monitoru. Rezolucija je izražena u brojevima piksela koji se nalaze u vodoravnim i uspravnim linijama monitora, npr. 1024x768.

Brzina osvežavanja - se odnosi na brzinu osvežavanje slike monitora koja se meri u hercima (Hz). Što je veća frekvencija to je slika stabilnija i nešto mutnija. Ako je brzina osvežavanja manja onda je slika puno oštrija ali zato i nestabilnija i napornija za ljudsko oko.

Veličina ekrana - se meri u inčima, neke poznatije veličine su: 15", 17", 19", 21", 22". Kod CRT monitora se meri dijagonala čitavog monitora što ne predstavlja stvarnu veličinu ekrana (marketinški trik), ako je veličina CRT monitora 17", stvarna veličina samog ekrana je 16". Kod LCD monitora to nije slučaj.

Standard prikaza - standard prikaza ili odnos širine i visine kod većine monitora je 4:3, iako postoje neke manje poznate kao 16:9 koji pretežno služi za DVD filmove na widescreen ekranima.

Dubina boje - je broj bitova koji sadrži jedan piksel. Što je veća dubina boje to je veći broj boja i nijansi koje može da prikaže monitor.

Priključak - može biti analogni (VGA) i digitalni (DVI)

OSD - kontrole na monitoru pomoću kojih se na monitoru podešava kontrast, svetlina, broj boja, geometrijski oblik slike i još mnogo toga

Najpoznatiji proizvođači

AOC
Apple Computer
BenQ
Dell, Inc.
Eizo
HannsStar Display Corporation
Iiyama Corporation
LaCie
LG Electronics
NEC Display Solutions
Philips
Samsung
Sony
ViewSonic

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272
 
     
z