Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

Popust cena: 2280 rsd

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Popust cena: 440 rsd

Mala škola hardvera - Uređaji za štampanje

Štampač, printer ili pisač je uređaj koji na neki materijal, poput papira, pravi fizičku kopiju nekog dokumenta ili slike koja je u elektronskoj formi, odnosno u računaru. Prvi štampač na svetu je bio mehanički, koji je u 19. veku izumeo Charles Babbage.

Brzina štampača

Brzina ranih štampača se merila u broju znakova odštampanih u jednoj sekundi. Danas se brzina štampanja meri u stranicama u minuti. To u praksi nikada nije precizna jedinica merenja, zato što se kao mera štampanja obično uzima koliko crno belih stranica (i to najčešče tekst) u minuti može štampač da izbaci. To znači da će se zahtevne slike velike rezolucije štampati mnogo duže.

Laserski štampač

Laserski štampač je veoma precizni štampač koji radi na principu laserskih zraka, a u mogućnosti je da štampa i tekst i grafiku. Laserski štampači su nekad bili prilično skupi, a danas se prodaju po prihvatljivoj ceni iako je ona još uvek viša od inkdžet štampača, koj kojih je potrošni materijal dugovečan ali i skup.

Laserski štampači su savršeni za tekst, kao i za grafiku ako se radi o štampačima u boji koji su inače skuplji. Veoma su brzi i imaju veliku preciznost štampanja, posebno ako se radi o tekstu. Većina današnjih laserskih štampača može da štampa crno beli tekst i grafiku, iako postoje i laserski štampači u boji.

Inkdžet štampač

Tintni štampač ili Inkdžet štampač je najrasprostranjenija vrsta štampača koja se koristi u industriji, trgovini, kao i u kući za obične namene. Koristi mastilo kao izvor za štampanje. Štampač je prilično jeftin ali je zato potrošni materijal skup. Inkdžet štampači su dobri i za tekst i za grafiku. Sporiji su od laserskih štampača i imaju manju preciznost štampanja.

Većina današnjih tintnih printera je u mogućnosti štampati tekst i slike u boji, što je rijetkost kod laserskih printera čije su "color" varijante visoko skupe.

Spaja se na:

 • Matičnu ploču preko
  • LPT
  • USB
 • Računarsku mrežu preko
  • Ethernet
  • WiFi

Glavne vrste štampača:

 • Inkdžet
 • Laserski

Poznati proizvođači:

Ploter

Ploter je uređaj za štampanje vektorske grafike koji se povezuje sa računarom. Ploteri štampaju svoj izlaz tako što pomeraju olovku preko površine parčeta papira. To znači da su ploteri ograničeni na kreiranje linijske grafike, za razliku od rasterske grafike koju mogu da kreiraju ostali štampači. Ploteri mogu da crtaju složene linije, uključujući tekst, ali to rade veoma polako zbog mehaničkog pomeranja olovke. Ploteri ne mogu da kreiraju kompaktne jednobojne površine, ali mogu da naprave veoma gustu mrežu linija koje će na kraju kreirati jednobojnu površinu. U vreme kada je računarska memorija bila veoma skupa, a moć procesora veoma mala, ploteri su nudili najbrži način za štampanje visokorezolucijskih kolornih radova ili veoma velikih crteža.

U većini današnjih okruženja tradicionalni ploteri su zamenjeni sa inkdžet i laserskim štampačima velikog formata. Ovakvi štampači se obično i dalje zovu ploteri, iako su u pitanju rasterski uređaji, a ne vektorski uređaji koji crtaju svoj izlaz.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272
 
     
z