Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Blender 3D By Example

Blender 3D By Example

Unity in Action, Third Edition: Multiplatform game development in C#

Unity in Action, Third Edition: Multiplatform game development in C#

Microsoft je otvorio za javnost tajne dokumente

Microsoft je napravio veliki korak ka približavanju zajednici otvorenog koda. Prema njihovoj izjavi za štampu njihov cilj je da “promovišu veću interoperabilnost, veće mogućnosti i širi izbor za kupce i programere.“

Ovo je veoma interesantan korak za Microsoft pošto su do sada radili sve što su mogli da blokiraju razvoj otvorenog koda, ili je barem tako izgledalo. Od danas, Microsoft je otvorio za javnost 30,000 stranica dokumenata koji su do sada bili poslovna tajna. Pored toga, Microsoft je odlučio da neće tužiti programere otvorenog koda koji kreiraju nekomercijalne programe:

  • Odmah u sledećem koraku, počev od danas, Microsoft će javno izdati na MSDN-u preko 30,000 stranica dokumentacije za Windows klijentske i serverske protokole, koji su do sada bili dostupni samo pod tajnom licencom. Dokumentacija o protokolima za dodatne programe, kao što je Office 2007 i sve ostale visoko budžetne programe koje pokriva ovaj princip, će biti objavljeni u sledećim mesecima.
  • Microsoft će na web sajtu naznačiti koji dokumenti su pokriveni Microsoft patentima i licenciraće sve ove patente pod razumnim, nediskriminativnim uslovima, i niskim cenama.
  • Microsoft je obećao da neće tužiti programere otvorenog koda koji razvijaju i distribuiraju nekomercijalne distribucije zasnovane na ovim protokolima ili implementiraju ove protokole u nekomercijalne svrhe. Ovi programeri će moći da koriste dokumentaciju potpuno besplatno za razvoj svojih programa.
  • Da bi promovisali veći izbor formata dokumenata za korisnike, Microsoft će dizajnirati nove API-je za Word, Excel i PowerPoint aplikacije u Office-u 2007, kako bi omogućio programerima da implementiraju u njega dodatne formate dokumenata i da omoguće korisnicima da koriste ove formate kao svoje standardne formate za snimanje dokumenata.

Mi mislimo da na ovaj način Microsoft želi da se iskupi za sve ono što je u prošlosti uradio protiv zajednice otvorenog koda, ali ljudi ne zaboravljaju tako lako.

Ili možda Microsoft na ovaj način pokušava da vrati kontrolu u oblastima u kojima ih je zajednica otvorenog koda pretekla. Tu pre svega mislim na veliki broj vlada koje su prešle na otvorene formate. Videćete, u budućnosti će se Microsoft još više “otvoriti” kako bi blokirao bilo kakav pokret otvorenog koda koji ga može ugroziti.

Šta vi mislite? Da li se Microsoft pretvorio u dobrotvora, ili je u pitanju neki tajni plan da se zezne zajednica otvorenog koda? Ili je jednostavno dospeo u ćorsokak iz kojeg jedini izlaz vidi u ovakvoj taktici?

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272