Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Excel 2010 biblija

Excel 2010 biblija

Vodič kroz Word 2003

Vodič kroz Word 2003

Microsoft Office prečice na tastaturi

Microsoft Office je svakako jedan od programa koji se najviše koristi, barem kod nas. Iako smo svesni da većina vas zna za prečice koje se najčešće koriste u Office programima, mi ćemo u ovom članku ipak da ih navedemo. Zašto? Zato što smo sigurni da će biti barem jedna prečica za koju niste znali a koja će vam biti korisna u daljem radu.

  • Ctrl-Z je magična kombinacija za poništavanje. Ona jednostavno poništava poslednju akciju, recimo, pasus koji ste slučajno izbrisali (ona radi i u drugim programima – isprobajte je na Photoshop filteru za koji ste se pokajali što ste ga primenili, ili nakon promene imena dokumenta ili direktorijuma u Windows direktorijumu). Programi variraju u broju puta poništenja nečega, ali neki će vam omogućiti Ctrl-Z skroz do početka, odnosno do otvaranja dokumenta, (i da, postoji i komanda za poništenje poništenja (redo), samo pritisnite Ctrl-Y).
  • Ctrl-B, Ctrl-I ili Ctrl-U primenjuju Bold (podebljavanje), Italic (iskošavanje) ili Underline (podvlačenje) na selektovani tekst.
  • Ctrl-P štampa sve ono što se nalazi u aktivnom prozoru.
  • Ctrl-Backspace briše celu reč odjednom, a ne samo slovo po slovo. Ctrl-strelica prema gore ili prema dole vam omogućava da skrolujete ceo pasus odjednom, umesto jedne linije,  a Ctrl Shift i strelica prema gore, ili strelica prema dole selektuje ceo pasus.
  • Ctrl-Enter ubacuje prekid strane u Wordu, tojest bićete prebačeni na sledeću stranicu dokumenta.
  • Alt-Ctrl-C ubacuje copyright simbol (Alt-Ctrl-R ubacuje registrovani trademark simbol a Alt-Ctrl-T pravi trademark simbol).
  • U Outlooku, možete da skočite na odeljak koji želite: Ctrl-1 prebacuje na Mail prozor, Ctrl-2 prebacuje na Calendar, Ctrl-3 na Contacts, Ctrl-4 na Tasks a Ctrl-5 na Notes.
  • Ctrl-Shift-M počinje novu poruku u Outlook-u. (upotrebite Ctrl-Shift-C za novi kontakt).
  • U Outlook emailu, pritisnite Ctrl-N da biste sastavili novu poruku, Ctrl-R da biste odgovorili na poruku.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272