Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Milion razloga da investirate u nove tehnologije

Autor: Jack Uldrich, 22.05.2008.

Investiranje spada u ekstremne sportove. Tržište može da se uzdrma iz milion razloga. Napumpane cene se izduvaju; Federalna banka nekad reaguje, a nekad ne; izbije uragan; desi se teroristički napad; ili se pak menadžeri hedž fondova, prevrtljivi brokeri, bankari i političari ponašaju protivno zdravom razumu – dovodeći time čitav finansijski sistem do ivice propasti.

Moj savet: Opustite se i uživajte.

Što kaže ona narodna, koju ćemo za ovu priliku malo parafrazirati: “Stanja se dešavaju”. Ali ova “stanja” ne moraju uvek biti strašna, ustvari često mogu da vam osveže život. Štaviše, s moje bandere gledano, – čak i usred ovog ekonomskog komešanja kojem smo trenutno izloženi u Americi – svet tehnologija u usponu nudi vam mnogo razloga da željno iščekujete sutrašnjicu.

Milijardu milionera

Jesenas je magazin The Futurist izbacio 10 prognoza vezanih za budućnost. Jedna od njih lako zapada za oko: "Do 2025. na svetu će biti milijardu milionera."

U redu, znam ja da milion dolara u budućnosti neće vredeti koliko vredi danas, ali čini mi se da biti milioner nikad nije mala stvar. Zato, da biste povećali svoje šanse da postanete milioner, daću vam listu pet tehnoloških trendova u koje bi valjalo investirati kako biste se približili tom cilju: 

Trend br. 1: Nanotehnologije

Lux Research, vodeća agencija za istraživanje tehnologija u usponu, procenjuje da će prihodi od prodaje nanotehnoloških proizvoda do 2015. dostići 2,6 biliona. Prošle godine su kompanije Hewlett-Packard (njujorška berza: HPQ), General Motors (njujorška berza: GM), i Nokia (njujorška berza: NOK) izbacile na tržište komercijalne nanotehnološke proizvode.

Projekat pod nazivom The Project on Emerging Nanotechnologies pre izvesnog vremena izneo je još impresivniji podatak – da je samo u protekloj godini broj novih nanotehnoloških proizvoda doživeo fantastičan porast od 200 na više od 600.

Trend br. 2: Robotika

U eseju časopisa Scientific American iz 2006. zabeležena je izjava nikog drugog do Billa Gatesa da bi roboti “mogli da naprave kvantni skok kakav je pre 30 godina napravila kompjuterska industrija” Citirao je predviđanje japanskog udruženja za robotizaciju (Japanese Robot Association) da će roboti do 2025. postati globalna industrija vredna 50 milijardi dolara. Na ovu prognozu dodajte i značajan broj novih i korisnih uređaja koje Intuitive Surgical, kompanija preporučena od strane Montley Fool-a, kao i druge vodeće kompanije iz oblasti robotike uvršćuju u svoje proizvodne linije, stvarajući tako još jednu oblast u koju vredi investirati. 

Trend br. 3: Sintetička biologija

Negde početkom ovog proleća, Craig Venter, jedan od naučnika koji rade na sekvenciranju ljudskog genoma, održao je govor o napretku koji njegova nova kompanija, Synthetic Genomics, ostvaruje u kreiranju “dizajnerskih bakterija” koje se dalje koriste za proizvodnju novih bioloških goriva. Ako imate vremena da odgledate ovo predavanje u celosti, obratite pažnju na deo u kom zagovara stvaranje “goriva četvrte generacije”, koje bi jednog dana moglo da “zameni petrohemijsku industriju.” Možda vam to deluje kao preterano ambiciozan cilj, ali ne zaboravite da je British Petroleum (njujorška berza: BP) već investirao u ovu kompaniju.

Trend br. 4: Brza izrada prototipa

Gartner Research je u februaru objavio svoje očekivanje da se oblast brze izrade prototipa do 2012. uveća 100 puta. (Brza izrada prototipa – Rapid Prototype Manufacturing – RPM je mogućnost štampanja tela u tri dimenzije). Ne znam kako se vama ovo čini, ali uvećanje od sto puta definitivno je privuklo moju pažnju. Ako je verovati ovoj prognozi, onda će proizvođači opreme za RPM – kao što je kompanija Stratasys – imati značajan porast prodaje.

Trend br. 5: čiste tehnologije

Legendarni investitor John Doerr, poznat po tome što ulaže u rizična tržišta, izjavio je da će čiste tehnologije biti “najbolja prilika za zaradu u ovom veku.” Ovo predviđanje se vrlo lako može pokazati kao tačno. Dugoročna prognoza za solarnu energiju je odlična, ali bi i drugi izvori energije mogli doživeti ubrzani razvoj: od geotermalne energije – koju Chevron (njujorška berza: CVX), Calpine (njujorška berza: CPN), i Ormat Technologies (njujorška berza: ORA) vrlo aktivno izučavaju – pa do energije talasa. Ciklus razvoja ovih tehnologija će se znatno ubrzati ukoliko Kongres pojača restrikcije u domenu emisije ugljen-dioksida.

Sigurnim korakom napred

Svetska ekonomija se razvijala i ranije i razvijaće se i ubuduće. Izumi su uvek bili ono što je ekonomiju vuklo napred, tako je sada, i tako će uvek i biti. 

Budete li pratili pet navedenih trendova i investirali u njih, učinićete da ti izumi preko vašeg portfolija rade za vas, a želim da vas podstaknem da obratite pažnju i na biotehnologiju, istraživanje matičnih ćelija, identifikaciju putem radio frekvencija (RFID), platforme tipa Web 2.0 i Cloud Computing – sve su to oblasti koje imaju sličan dugoročni potencijal.

Sve u svemu, tehnologije u usponu doneće znatno bogatstvo investitorima koji su dovoljno dalekovidi da uvide da će nam ovakvi izumi izmeniti život. U knjizi Kršenje pravila (Rule Breakers), jedan od osnivača konsultantske kompanije Montley Fool, David Gardner, i ostali autori fokusiraju se na to kako identifikovati ove trendove pre nego što to učini šire tržište. Tako je David pre nešto više od tri godine uočio ranije pomenutu kompaniju Intuitive Surgical - sredstva koja su naši obveznici od tada uložili u tu kompaniju uvećana su za 500%.

Pogledajte ovde koje akcije vam preporučujemo i dobićete besplatno članstvo za sledećih 30 dana. Nećete biti u obavezi da se pretplatite.

Jack Uldrich veruje da je pred nama svetla budućnost ali se on ne sklanja od sunca. Napisao je mnoštvo knjiga na temu tehnologija u usponu. Poslednja u nizu je Iseci krivinu: 50 najvažniijih strategija da vaša kompanija preduhitri tehnologije u usponu (Jump the Curve: 50 Essential Strategies to Help Your Company Stay Ahead of Emerging Technologies). Jack poseduje akcije kompanija Intuitive Surgical i Stratasys. Konsultantska kuća Fool ima strog pravilnik o poverljivosti.

Izvor: www.fool.com

Pripremila: Gordana Marjanović

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Komentari

• Tesla
Članak je izuzezetno zanimljiv... Žao mi je samo što nove tehnologije nisu više zastupljene u Srbiji, a pogotovo investiranje u njih...

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272