Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Game Programming Using Qt: Beginner's Guide

Game Programming Using Qt: Beginner's Guide

KOD, skriveni jezik kompjuterskog hardvera i softvera, prevod drugog izdanja

KOD, skriveni jezik kompjuterskog hardvera i softvera, prevod drugog izdanja

Novi D jezik programiranja povećava produktivnost

Da li je moguće povezati performanse C i C++ programskih jezika i produktivnost modernih jezika programiranja kao što su Ruby i Python u jedan novi jezik programiranja? To je pitanje koje je sebi postavio Walter Bright, autor Zortech C++ kompajlera i Digital Mars C/C++ kompajlera, kada je kreirao naslednika C++ jezika programiranja: Digital Mars D, praktičnog jezika programiranja koji je prvi put ugledao svetlo dana tačno pre godinu dana, kako bi omogućio programerima da brzo odrade svoje poslove programiranja.

Zašto je trebalo kreirati novi jezik programiranja? Zato što je C++ komplikovan i skup za implementiranje. Većina C++ programera se navikla da koristi određene setove funkcija i nikada ne koriste nijedne druge, pošto ih je jako teško sve zapamtiti. To nije problem za kompajlera, ali za druge programere koji pokušavaju da pročitaju kod to može da bude problem, pošto su oni možda navikli na drugi set funkcija. D izbegava ovaj problem, zato što je on drastično pojednostavljen a da nije uklonjena nijedna važna funkcija. Ali to nije jedina prednost D jezika programiranja.

Jedna od ciljeva D-a je da se smanje troškovi razvijanja aplikacija za najmanje 10% putem dodavanja funkcija koje povećavaju produktivnost i podešavanja jezika tako da eliminiše pojavu grešaka koje oduzimaju dragoceno radno vreme. D podržava imperativne, strukturne, objektno orijentisane paradigme. Trebalo bi da bude relativno lako C i C++ programerima da nauče D, pošto je on veoma sličan C/C++. D je kompatibilan sa lokalnim binarnim interfejsom C aplikacije, što znači da vi možete da pozovete C funkcije kao što je printf u D-u, ali D nije kompatibilan sa C ili C++ izvornim kodom. D zadržava C++ - ovu sposobnost za kodiranje niskog nivoa, što je neophodno za pisanje drajvera za različite uređaje i operativne sisteme. D je prihvatio veliki broj korisnih funkcija iz Java i C#, kao što je kolektor đubreta (iako je ručno upravljanje memorijom i dalje moguće).

Većina programera sigurno misli da će im trebati puno vremena da nauče D, ali će pogrešiti ako tako misle. Većina programera se slaže da je D veoma sličan Java programiranju. Međutim, najveći problem sa učenjem D jezika programiranja je to što ima jako malo dobrih tutorijala za ljude koji nikada nisu programirali u C ili C++.

Postoje dva kompajlera za D: DMD i GDC. Prvi je zvanični kompajler, i 100% je prilagođen standardima D jezika. Drugi, GDC, koristi besplatni front end D-a i back end GNU Compiler Collection-a (GCC). Za razliku od DMD-a, GDC još nije 100% usklađen sa standardima, pošto programeri GDC-a treba da se prilagođavaju svaki put kada DMD dobije nove funkcije. GDC radi na Linuxu, Mac OS x-u, Cygwin-u, FreeBSD-u, AIX-u, i MinGW-u. Da bi ga prilagodili različitim operativnim sistemima, programeri moraju da modifikuju D-ov kolektor đubreta kako bi podržavao te sisteme. To ne predstavlja veliki posao i treba da se uradi samo jednom za svaki sistem, ali do sada je to urađeno samo za gore pomenute sisteme.

Na DSource-u, koji je sličan SourceForge.net-u ali samo za D programe, vi već sada možete da pronađete nekoliko D projekata otvorenog koda, koji se kreću od  sistemskih biblioteka pa sve do GUI biblioteka za serverske programe i normalne aplikacije. Za svakoga ko želi da radi na nekom otvorenom D projektu, ovo je mesto gde treba da traže. Ovaj web sajt ima i  nekoliko tutorijala i forum za svaki D projekat na sajtu, na kojima možete da tražite pomoć i pričate sa vođama projekata.

Nekoliko integrisanih razvojnih okruženja (IDE) podržava D, uključujući Anjuta, Codeblocks i Eclipse. Vi ćete pronaći D plugin-ove za tekstualne editore i IDE-ove na DSource-i ili na Prowiki.

Većini programera omiljeni editor/IDE za D je leds, "light editor for D." Leds je napisan u D-u, i njegov izvorni kod možete da pronađete na DSource-u. On omogućuje označavanje sintakse, proveru grešaka u sintaksi, i poseduje podršku za izgradnju unutar leds-a. I

Ako planirate da pišete GUI programe u D-u, ja vam preporučujem da koristite GtkD. On radi sa Glade-om, vizuelnim GUI dizajnerom za GTK+, što će predstavljati veliki bonus za mnoge programere, pošto to znatno olakšava i ubrzava kreiranje GUI-ja, u odnosu na ručno kucanje koda. Ostale GUI biblioteke, kao što je port Java/Eclipse SWT biblioteke, su dostupni na DSource-u.

Sa druge strane, pošto je D prisutan u javnosti samo kratko vreme, postoji manjak podrške i kvalitetnih uputstava.

Sve u svemu, D je odličan novi jezik. Ja se nadam da će postati ono što treba da postane -  naslednik C++ jezika programiranja. Za sve one koji razmišljaju o tome da nauče novi jezik programiranja, ja bih im toplo preporučio D, mada preporučujem ljudima koji nemaju nikakvog programerskog iskustva da počnu da uče programiranje sa nekim lakšim jezikom programiranja, kao što je Delphi ili Java.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272