Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

 

Access

Alternativna učenja

Analiza podataka

Android

Animacija

Antropologija

Apple - MAC OS X

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Audio, Multimedia, Video

Autobiografija

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Automobili

Bajke

Baze podataka

Biografija

Biološke nauke

Blockchain

Botanika

C++ Visual C++ C#

ChatGPT

CSS

Dečije knjige

Delphi

Digitalna fotografija

Dizajn

Django

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

E-komerc

ECDL

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

FULL STACK DEVELOPMENT

Funkcionalno programiranje

Generativna veštačka inteligencija

Geografija

Geologija

Git i GitHub

GOOGLE

GPT

Grafika, Dizajn, Štampa

Građevinarstvo

Hardver

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Internet

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Java

JavaScript

Joomla

jQuery

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinsko učenje

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Mreže

MS Office

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

Obrada teksta

OFFICE 2013

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

PHP I MYSQL

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Poslovanje

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Programiranje

Projektovanje softvera

Psihologija

Publicistika

Putopis

Python programiranje

Računarstvo u oblaku

Raspberry PI

Razvoj

Rečnici

Religija

Robotika

Roman

Ruby i Ruby on Rails

Satira

Saveti

Serija Roberta C. Martina

Sertifikati

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

SQL

Statistika

Strip

Tabele

Tableti

Tehnologija

Telekomunikacije

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Unix, Linux

Urbanizam

UX DIZAJN

Veštačka inteligencija

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Web design

Windows

Windows 7

Windows 8

WordPress

Zaštita i sigurnost

Zoologija

 

Saveti – Android

Ukupno: 73, strana 4 od 4

Kako da sakrijete šablone kada otključavate Android telefon

 

 

 

Kada otključavate Android telefon koristeći šablon, on će biti vidljiv na ekranu.   To omogućava drugim ljudima da otključaju vaš telefon kada ste odsutni, pogađanjem i imitiranjem gestova. Da biste pojačali bezbednost možete da konfigurišete telefon da sakrije šablon kada otključavate telefon.   Ako želite da sakrijete šablon na Android telefonu kada ga otključavate, uradite sledeće:   Otvorite App Drawer i izaberite Settings. Na stranici Settings skrolujte do dna i izaberite odeljak Security. Isključite opciju “Make pattern visible”. Ova opcija je vidljiva samo ako je podešavanje za zaključavanje telefona podešeno na Secured with pattern. Izađite iz odeljka Security. Zaključajte telefon da biste testirali rezultat.
 
   

Kako da snimite panoramsku fotografiju sa Android uređajem

 

 

 

Pano za panoramske fotografijeOvu fotografiju smo namerno prikazali preko celog ekrana i malo više, još malo više. . . Aplikacija danas košta 2,94 dolara, ali vredi svakog centa. Pano je neverovatna aplikacija za snimanje panoramskih fotografija. Oni koji ne znaju da se radi o aplikacija misle da fotograf koristi širokougaoni objektiv. Aplikacija je lako razumljiva i vodi vas korak po korak do kraja. Google Play za preuzimanje aplikacije.
 
   

Kako da sprečite automatsko downloadovanje prikački Gmaila na Android telefonu

 

 

 

Po standardnom podešavanju, ako je Android telefon je povezan sa Wi-Fi mrežom, Gmail će automatski downloadovati prikačke iz emailova.   To je korisno jer kasnije odmah možete da pregledate pristigle dokumente. Isto tako može da bude problematično za druge aplikacije koje zahtevaju brzu konekciju. Srećom, ovu funkciju možete da isključite.   Ako želite da sprečite da Gmail automatski preuzima prikačke iz emailova i tako ubrzate konekciju za druge aplikacije, uradite sledeće:   Otvorite Gmail aplikaciju na vašem Android telefonu. Kada je aplikacija otvorena, pritisnite taster menija na telefonu i iz liste izaberite opciju Settings. Na stranici Settings izaberite email nalog za koji želite da promenite podešavanja. Skrolujte do dna stranice Settings i isključite opciju Download attachments. Promene će automatski biti sačuvane.
 
   

Kako da štampate sa Android tableta ili Smartphone-a

 

 

 

Smartphone i tablet su veoma korisni uređaji, ali da li je tako i kada treba nešto da odštampate?   Možda imate neki važan dokument ili sliku koju biste želeli da odštampate. Naravno, to možete da uradite i sa prenosivog uređaja. Štampanje sa prenosivog uređaja nije toliko jasno kao štampanje sa desktopo računara. U ovom članku mi ćemo vam opisati kako da to uradite.   Da biste štampali sa prenosivog uređaja potreban vam je Google servis Cloud Print, jedan desktop računar sa instaliranim Chrome pretraživačem, na koji je priključen štampač. Takođe vam je potrebna i besplatna aplikacija za vaš Android uređaj.   Da biste štampali sa Android tableta, uradite sledeće:   Prvo konfigurišite desktop računar na koji imate priključen štampač. Otvorite pretraživač Chrome. Ulogujte se na vaš Google nalog tako što ćete kliknuti na dugme u gornjem desnom uglu stranice i izaberite opciju Sign in with Google. Otvorite stranicu Chrome menu i kliknite na Settings. Na dnu stranice Settings kliknite na opciju Show advanced settings. Skrolujte do odeljka Google Cloud Print i kliknite na dugme Add printers. Otvoriće se stranica za potvrđivanje. Kliknite na Add printer(s). Otvoriće se stranica Cloud Print gde možete dalje da konfigurišete štampač, ako je potrebno. Odeljak Google Cloud Print na stranici Chrome Advanced Settings će sadržati sada dva dugmeta: Disconnect printers i Manage printers.   Sada podesite Android uređaj sa kojeg želite da štampate. Preuzmite i instalirajte besplatnu Cloud Print aplikaciju. Otvorite Cloud Print aplikaciju i prikazaće se štampači koje ste podesili na desktop računaru.   Sada možete da štampate iz bilo koje aplikacije koja omogućava deljenje. Desktop računar ili štampač ne treba da budu uključeni kada pošaljete komandu za štampanje. Dokument koji ste poslali na štampanje biće raspoređen u Google Cloud Print-u dok ne uključite računar i štampač.
 
   

Kako da startujete sa omiljenom stranicom umesto sa praznom u Android Browseru

 

 

 

Po standardnom podešavanju, Android Browser se otvara sa praznom stranicom.   Ako želite, možete to da promenite i startujete Android Browser sa vašom omiljenom stranicom. To može biti korisno, jer ne morate svaki put da ukucavate adresu omiljene web stranice.   Da biste podesili vašu omiljenu web stranicu kao početnu stranicu u Android Browseru, uradite sledeće:   Otvorite App direktorijum. Pokrenite Browser. Kada se pretraživač učita, kliknite na Menu da biste otvorili dostupne opcije. Iz menije izaberite opciju Settings. Na ekranu Settings izaberite opciju General koja se nalazi na vrhu ekrana. Kliknite na opciju Set homepage da biste je konfigurisali. U prozoru Set homepage izaberite opciju Most visited sites. Prozor će se automatski zatvoriti kada promenite podešavanja.
 
   

Kako da uključite i isključite Facebook Home na Android uređaju

 

 

 

Facebook je izdao pokretač za Android uređaje, pod nazivom Facebook Home.   Facebook Home zamenjuje pokretač uređaja sa jednim centriranim oko vašeg Facebook naloga. To vam naravno neće uvek trebati, stoga, u ovom članku ćemo vam opisati kako da uključujete i isključujete Facebook Home na Android uređaju.   Facebook Home je odličan pokretač orijentisan na Facebook. Za neke korisnike, koji svoje Android uređaje koriste i za posao, ovo možda nije najbolje rešenje, ali zato ćemo vam pokazati kako možete jednostavno da se prebacujete sa Facebook Home na standardni pokretač Android uređaja.   Podesite Facebook Home kao standardni pokretač   Preuzmite aplikaciju Facebook Home sa web sajta Google Play Store. Nakon što instalirate i pokrenete aplikaciju Facebook Home, provešće vas kroz podešavanja, ako vaš telefon nije povezan sa vašim Facebook nalogom. Ako jeste, aplikacija će se otvoriti. Kliknite na dugme Home. Ako želite da Facebook Home bude vaš standardni pokretač, kliknite na Facebook Home a zatim na dugme Always. Svaki put kada kliknete na dugme Home na vašem telefonu, vratiće vas na Facebook Home pokretač umesto na standardni pokretač uređaja.   Vratite standardni pokretač Androida   U aplikaciji Facebook Home Launcher, kliknite na dugme Menu. Kliknite na Home Settings. Na vrhu, kliknite na Turn Off Facebook Home. Potvrdite izbor klikom na Turn Off a zatim kliknite na Close. Kliknite na dugme Home na vašem telefonu. Izaberite Android pokretač umesto Facebook Home i kliknite na opciju Always.
 
   

Kako da unapred učitate YouTube video na Android uređaju

 

 

 

Ako vam je internet konekcija na telefonu spora, gledanje video snimaka može da bude problematično.   Da biste izbegli prekide u toku gledanja video snimaka, preporučujemo da unapred učitate video snimak kada je telefon povezan na wifi a video snimak pogledate nakon učitavanja.   Ako unapred učitate YouTube video uštedećete vreme i novac jer ćete gledati video bez prekida. Uključivanje ove funkcije je jednostavno.   Da biste unapred učitali videoYouTube treba da upotrebi prostor za skladištenje na vašem uređaju, i ako ste ograničili prostor za upotrebu skladištenja na vašem uređaju, ne biste trebali da koristite ovu tehniku.   Ako želite da unapred učitate video snimke sa YouTubea i gledate ih bez prekida na vašem Android uređaju, uradite sledeće:   Otvorite app drawer i pokrenite aplikaciju YouTube. Kada se otvori aplikacija YouTube, kliknite na dugme menija na telefonu da biste otvorili Menu. Iz liste izaberite opciju Settings. Na stranici Settings izaberite opciju Preloading. Na stranici Preloading pronaći ćete dve dostupne opcije: Preload subscriptions i Preload watch later. Možete da uključite jednu ili obe opcije tako što ćete potvrditi odgovarajuće polje za potvrđivanje. Kada se na ekranu prikaže upozorenje, kliknite na dugme OK.
 
   

Kako da upotrebite Android telefon kao modem

 

 

 

Ako se nalazite na mestu gde nemate Wi-Fi konekciju, možete da upotrebite vaš Android uređaj kao modem.   Ovo je veoma korisno ako vam je Internet konekcija potrebna na mestu gde nema Wi-Fi konekcije. Možda vam je potrebna za posao, za obrazovanje ili da se zabavite sa prijateljima.   Android telefoni mogu da se upotrebe kao USB modemi. Ako želite da upotrebite vaš Android uređaj kao modem, uradite sledeće:   Otvorite App i kliknite na Settings. Na ekranu Settings, u odeljku Wireless and networks kliknite na More settings. Kliknite na opciju Tethering and portable hotspot i konfigurišite je. Povežite vaš Android uređaj sa laptopom ili računarom pomoću USB kabla. Potvrdite opciju USB tethering. Prikazaće se obaveštenje da je povezivanje aktivno. Ako je potrebno, sačekajte dok računar instalira potrebne drajvere i nakon toga možete da koristite Internet.
 
   

Kako da vas Android uređaj više puta obavesti o prijemu poruke

 

 

 

Po standardnom podešavanju, android telefon će vas samo jednom obavestiti o prijemu nove poruke.   Međutim, može se desiti da propustite obaveštenje jer ste zauzeti ili možda niste bili u blizini telefona kada je pristigla nova poruka. Na android telefonu možete da podesite da vas telefon obaveštava o nepročitanim porukama više puta u određenim intervalima.   Ovo može da bude veoma korisno, jer ćete tako biti sigurni da nećete propustiti važnu poruku koju očekujete. U ovom članku opisaćemo vam kako da podesite vaš uređaj bez upotrebe dodatne aplikacije.   Da biste podesili vaš Android uređaj da vas više puta obavesti o nepročitanim porukama, uradite sledeće:   Otvorite aplikaciju Messaging. Kada se aplikacija otvori, kliknite na dugme menija i iz liste izaberite opciju Settings. Na ekranu Settings potražite opciju Message alert repetition i kliknite na nju da bi se prikazale mogućnosti koje imate. Možete da podesite da vas aplikacija podseća na nepročitanu poruku jednom, svaka 2 minuta i svakih 10 minuta. Izaberite željenu opciju.   Nakon biranja opcije, ona će automatski biti snimljena i prozor će se automatski zatvoriti. Od sada, nikada se neće desiti da propustite očekivanu poruku.
 
   

Kako da vratite WiFi lozinku koristeći android telefon

 

 

 

Ako dugo vremena koristite jednu WiFi lozinku, može se desiti da je i zaboravite.   To može da predstavlja problem, pogotovo kada pokušate da povežete uređaj na mrežu. U ovom članku opisaćemo vam kako možete da vratite WiFi lozinku koristeći Android telefon.   Pre nego što započnete sa vraćanje WiFi lozinke, uverite se da je telefon root-ovan. Proverite metod koji da koristite za vaš model telefona.   Da biste vratili WiFi lozinku koristeći Android telefon, uradite sledeće:   Otvorite Play Store. Potražite i instalirajte Root Browser Lite (besplatna je) aplikaciju ako je već nemate na telefonu. Kada instalirate aplikaciju, vratite se u App Drawer i pokrenite aplikaciju. Kada se aplikacija učita, potražite direktorijum Data/misc/wifi. Potražite fajl thewpa_supplicant. conf i kliknite na njega. Upotrebite RB Text Editor da biste otvorili conf fajl. Kada se prikaže sadržaj fajla potražite mrežu za koju želite da vratite lozinku. Red SSID je naziv WiFi mreže a red PSK će vam prikazati lozinku te WiFi konekcije. Pokušajte da se konektujete na WiFi mrežu koristeći drugi uređaj koristeći vraćenu lozinku da biste proverili da je lozinka ispravna.
 
   

Kotlin nedeljni pregled

 

 

 

Lessons learnt with Kotlin: Extension functions (riggaroo. co. za)GDE Rebecca Franks keeps writing her thoughts and experience in Kotlin. In this new article, she explores the extension function, and how it helps her to develop Android apps. Dart Excitement From Kotliner Perspective (medium. com)Flutter/Dart is another of the actors in the ecosystem of multiplatform apps. In this article, Marcin Oziemski explores Dart from the perspective of a Kotlin developer. Making Android unidirectional data flow with Kotlin coroutines (kotlin-academy. com)Arnaud Giulani shared with us his thoughts and philosophy on developing a unidirectional data flow with Kotlin coroutines. We don't have every weekend the chance to have such a detailed experience, so check it out.  Inline classes, the next level of type safety (kotlindevelopment. com)Kotlin introduces a special kind of class called an inline class to solve type safety. Adrian Bukros has written an article diving into the functionality of inline classes. My notes on learning Kotlin coroutines (medium. com)Fernando Raviola has been learning about coroutines, and he shared with us his learnings about how to learn. We believe this article provides a lot of actionables.  Taming React with Kotlin-JS and coroutines (itnext. io)Alexander Nozik wrote a short post about a little trick that finally allowed him to fully use React-js components with his Kotlin-JS application. Painless JSON with Kotlin and Jackson (hceris. com)Are you a master in JSON and Kotlin and Jackson? It doesn't matter if you are not, in this article you can take some hints on how to level up your game. Do not forget to check it out! Contribute We rely on sponsors to offer quality content every Sunday. If you would like to submit a sponsored link contact us. If you want to submit an article for the next issue, please do also drop us an email. Thanks to JetBrains for their support!
 
   

Šta je doživotna licenca

 

 

 

Doživotna licenca za softver predstavlja tip licenciranja koji korisnicima omogućava da koriste softver neograničeno dugo vremena, bez potrebe za obnavljanjem licence ili plaćanjem periodičnih pretplata. Jednom kada kupite doživotnu licencu, imate pravo da koristite trenutnu verziju softvera zauvek. Međutim, važno je napomenuti da doživotna licenca često ne uključuje automatske nadogradnje na nove verzije softvera, osim ako to nije posebno navedeno. Primeri softvera sa doživotnom licencom: Microsoft Office: Nekada je Microsoft Office bio dostupan za kupovinu pod doživotnom licencom, što znači da ste jednom kupovinom dobijali pristup Office paketu bez daljih pretplata. Photoshop (starije verzije): Adobe Photoshop je u prošlosti nudio mogućnost jednokratne kupovine za trajno korišćenje, pre nego što su prešli na model pretplate. Antivirusni programi: Neki antivirusni programi nude doživotne licence, omogućavajući korisnicima da plaćaju jednom i koriste softver zauvek. Specijalizovani softverski alati: Mnogi alati za uređivanje videa, obradu slika, ili softver za upravljanje bazama podataka nude opciju doživotne licence. Najbolje prakse i saveti: Proverite uslove licence: Uvek pažljivo pročitajte uslove licence kako biste razumeli šta je tačno uključeno, posebno u pogledu nadogradnji i tehničke podrške. Razmotrite dugoročne potrebe: Iako je doživotna licenca privlačna zbog jednokratnog plaćanja, razmislite da li će softver zadovoljiti vaše potrebe i u budućnosti. Sigurnost i ažuriranja: Proverite da li softver redovno prima sigurnosna ažuriranja, što je posebno važno za antivirusne programe i softver koji čuva osetljive podatke. Na osnovu analiziranog članka predložiti inovacije: Fleksibilne opcije licenciranja: Razmotrite uvođenje fleksibilnih opcija licenciranja koje kombinuju doživotne licence sa opcijama pretplate za redovne nadogradnje. Program lojalnosti za korisnike doživotnih licenci: Ponudite posebne pogodnosti ili popuste na nadogradnje za korisnike koji su već kupili doživotnu licencu. Edukacija korisnika: Organizujte edukativne kampanje kako biste informisali korisnike o prednostima i ograničenjima doživotnih licenci, pomažući im da donesu informisanu odluku.
 
   

WordPress za Android poboljšan

 

 

 

Izdata verzija 2. 3 WordPress for Android. Videćete da ovo ažuriranje donosi interesantni korisnički interfejs koji će vam se sigurno dopasti.   Action Bar   Odmah ćete primetiti novi, osveženi izgled. Action Bar vam obezbeđuje lak pristup uobičajenim akcijama kao što je kreiranje novog posta, osvežavanje i deljenje sa drugim aplikacijama.   Menu Drawer   Stari, klasični dashboard je zamenjen sa Menu Drawer za brzu i jednostavnu navigaciju drugih oblasti aplikacije gde god da se nalazite. Pronaći ćete sve iste akcije, kao i u dashboardu ali ima i nekih novih korisnih funkcija. Da biste pristupili meniju jednostavno kliknite na strelicu pored logoa WordPressa u gornjem levom uglu aplikacije. Ako imate više blogova, videćete padajuću listu koja vam omogućava da brzo pristupite drugom blogu na kojem želite da radite.   Ostale nove funkcije   Pored novog interfejsa, pronaći ćete i sledeće nove funkcije:   Opcija View Site. Ova opcija je dodata u Menu Drawer i pomoću nje možete da pregledate blogove unutar aplikacije. Pristup području Admin.  Područjima wp-admin vaših WordPress. com blogova možete da pristupite učitavanjem opcije Dashboard u Menu Draweru. Brže učitavanje.   WordPress. com Reader sada koristi prednosti čuvanja cache-a radi bržeg učitavanja. Ažuriran izgled.  Podešavanja su konvertovana tako da koriste Android standarde za parametre, dajući im Holo izgled i osećaj na podržanim uređajima. Poboljšan editor postova.  Editor postova sada ima područje za sadržaj koji možete da raširite što olakšava navigaciju unutar posta kada ga editujete. Poboljšan aploud slika.  Ako post sadrži sliku ali ne možete da je aploudujete, prvo će post biti snimljen kao nacrt, tako da možete naknadno da aploudujete sliku.   WordPress for Android
 
   
Strane: 1 2 3 4

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272