Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

 

Access

Alternativna učenja

Analiza podataka

Android

Animacija

Antropologija

Apple - MAC OS X

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Audio, Multimedia, Video

Autobiografija

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Automobili

Bajke

Baze podataka

Biografija

Biološke nauke

Blockchain

Botanika

C++ Visual C++ C#

ChatGPT

CSS

Dečije knjige

Delphi

Digitalna fotografija

Dizajn

Django

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

E-komerc

ECDL

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

FULL STACK DEVELOPMENT

Funkcionalno programiranje

Generativna veštačka inteligencija

Geografija

Geologija

Git i GitHub

GOOGLE

GPT

Grafika, Dizajn, Štampa

Građevinarstvo

Hardver

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Internet

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Java

JavaScript

Joomla

jQuery

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinsko učenje

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Mreže

MS Office

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

Obrada teksta

OFFICE 2013

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

PHP I MYSQL

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Poslovanje

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Programiranje

Projektovanje softvera

Psihologija

Publicistika

Putopis

Python programiranje

Računarstvo u oblaku

Raspberry PI

Razvoj

Rečnici

Religija

Robotika

Roman

Ruby i Ruby on Rails

Satira

Saveti

Serija Roberta C. Martina

Sertifikati

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

SQL

Statistika

Strip

Tabele

Tableti

Tehnologija

Telekomunikacije

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Unix, Linux

Urbanizam

UX DIZAJN

Veštačka inteligencija

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Web design

Windows

Windows 7

Windows 8

WordPress

Zaštita i sigurnost

Zoologija

 

Saveti – Windows 8

Ukupno: 112, strana 2 od 6

Kako da isključite Startup programe i ubrzate Windows

 

 

 

Mnogi programi se pokreću kada se sistem uključi, a što se više programa pokreće prilikom startovanja, Windows će biti sporiji.   Pokretanjem više programa kada se sistem butuje usporiće butovanje i ceo sistem uopšte. Ako isključite pokretanje programa prilikom startovanja računara možete da rešite ovaj problem.   U prethodnim verzijama Windows operativnog sistema isključivanje ovih programa vršili smo pomoću pomoćnog programa msconfig. U Windowsu 8, ova opcija je promenjena. Ako upotrebite msconfig a zatim kliknete na karticu Startup u Windowsu 8, dobićete poruku koja glasi “To manage startup items, use the Startup section of Task Manager. ”   Pa uradimo kako nam je rečeno. Da biste isključili programe koji se pokreću prilikom startovanja računara, uradite sledeće:   Otvorite Task Manager tako što ćete kliknuti desnim tasterom miša na taskbar i iz kontekstnog menija izaberite opciju Task Manager. U prozoru Task Manager kliknite na karticu Startup. Prikazaće se lista programa koji se pokreću prilikom startovanja sistema. Kliknite desnim tasterom miša na program u listi koji želite da isključite i iz kontekstnog menija izaberite opciju Disable. Restartujte računar da biste videli promene.   Videćete da će vaš sistem biti mnogo brži i butovanje će biti mnogo brže. Ako primetite da nešto ne funkcioniše kako bi trebalo, ponovite korake i uključite aplikacije koje izazivaju grešku.
 
   

Kako da isključite USB uređaje za skladištenje na Windowsu 8

 

 

 

Bezbednosna rupa koju mnogi korisnici zaborave je upravo pristup USB uređajima za skladištenje.   Ako želite da vaši podaci ostanu bezbedni, potrebno je da isključite USB uređaje za skladištenje. Blokiranje pristupa USB portu kada nije u upotrebi može da bude veoma korisno, iz bezbednosnih razloga.   USB uređaji za skladištenje se često koriste za špijunažu prilikom krađe velikog broja podataka, a isto tako može da se koristi da bi se pokrenuo veliki broj aplikacija za hakovanje.   Jednostavnim podešavanjem registra možete da isključite sve USB uređaje za skladištenje. Naravno, tastatura i miš će i dalje funkcionisati.   Uradite sledeće:   Na početnom ekranu potražite regedit, i otvorite ga. Kada se otvori Registry Editor potražite odeljak USBSTOR prateći sledeću putanju: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\USBSTOR U odeljku USBSTOR dvostruko kliknite na stavku Start DWORD. Podesite vrednost na 4. Kliknite na OK.   Sada su isključeni svi eksterni uređaji za skladištenje. Da biste obrnuli proces i uključili ih, pratite gore navedene korake i promenite vrednost Start DWORD na 3.
 
   

Kako da isključite “vruće” uglove u Windowsu 8.1

 

 

 

Želite li da isključite “vruće uglove” na ekranu u Windowsu 8. 1? To možete da uradite veoma jednostavno.   Windows 8 omogućava korisnicima da iskoriste uglove ekrana za prebacivanje između aplikacija ili za brži pristup uobičajenim podešavanjima. Međutim, ova funkcija je najkorisnija korisnicima touch ekrana, a korisnicima desktop računara i nije toliko korisna.   Ako ne želite da koristite ovu funkciju, možete da je isključite i sprečite mogućnost slučajnog otvaranja dok radite nešto na računaru. Ako želite da isključite Hot uglove, uradite sledeće:   U prikazu Desktop kliknite desnim tasterom miša na taskbar i iz kontekstnog menija izaberite opciju Properties. Ako je taskbar sakriven, pomerite kursor na donji deo ekrana i taskbar će se automatski prikazati. U prozoru Taskbar and Navigation properties kliknite na karticu Navigation. U odeljku Corner navigation videćete tri opcije koje se odnose na “vruće” uglove: prikaz charms bara kada se kursor nalazi u gornjem desnom uglu, prikaz liste nedavno upotrebljenih aplikacija kada se kursor nalazi u gornjem levom uglu i zamena Command Prompta sa Windows PowerShell. Ove tri opcije su uključene po standardnom podešavanju. Isključite opciju koja vam nije potrebna.  
 
   

Kako da istovremeno prikažete desktop i metro aplikacije u Windowsu 8

 

 

 

U Windowsu 8, desktop i metro aplikacije su prikazane u različitim okruženjima.   Međutim, da biste mogli efikasnije da radite, možete da prikažete istovremeno i desktop i metro aplikacije. To je veoma korisno jer ne treba da se prebacujete sa jednog prikaza na drugi.    U ovom članku pomoći ćemo vam da uradite potrebne korake i prikažete istovremeno i desktop i metro aplikacije u Windowsu 8.   Napomena: ovaj režim funkcioniše samo kod velikih monitora koji podržavaju visoke rezolucije.   Da biste istovremeno prikazali desktop i metro aplikacije u Windowsu 8, uradite sledeće:   Pokrenite metro aplikaciju koju biste želeli da upotrebite u režimu Split View. Idite na desktop, pomerite kursor u donji levi ugao ekrana a zatim ga pomerajte ka gore da biste prikazali pokrenute aplikacije. Izaberite željenu metro aplikaciju i prevucite je na jednu stranu ekrana. Možete da je prikažete sa leve ili desne strane ekrana. Kada se ekran razdeli, možete da promenite veličinu metro aplikacije. Kada Metro aplikacija zauzme većinu ekrana, prozori na desktopu će istovremeno biti prikazani. Klikom na bilo koji prozor prebacićete se u režim Desktop.
 
   

Kako da izbrišete sinhronizovana podešavanja sa Microsoft nalogom

 

 

 

Da li ste ponekad poželeli da izbrišete podešavanja sa Microsoft naloga koja ste koristili za vraćanje informacija na vaš računar?   U Windowsu 8, Microsoft je predstavio mogućnost da korisnici sinhronizuju lična podešavanja, koja uključuju podešavanja aplikacija, snimljene lozinke, personalizovani desktop, teme, bookmarkove itd. , preko više računara koji su povezani na njihov Microsoft nalog.   Ovo može biti veoma korisno kada resetujete ili osvežavate računar, ili ako ste kupili nov računar. Potrebno je samo da se prijavite na isti Microsoft nalog, i ova podešavanja će biti sinhronizovana sa novim uređajem, omogućavajući vam da nastavite tamo, gde ste se zaustavili na starom računaru.   Međutim, ako želite da se rešite svih podešavanja i započnete s “novim listom”, možete to da uradite vrlo jednostavno. Microsoft koristi SkyDrive za čuvanje vaših podataka. Dostupna je i web strana Windows 8 Personal Settings za brisanje svih vaših sačuvanih podešavanja.   Da biste izbrisali vaša podešavanja, uradite sledeće:   Isključite podešavanje Sync na svakom računaru koji je povezan sa vašim Microsoft nalogom tako što ćete kliknuti na PC Settings > Sync your settings a zatim isključite opciju Sync settings on this PC. Otvorite stranicu http://skydrive. live. com/win8personalsettingsprivacy i kliknite na dugme Remove.   Napomena: podešavanja nećete moći da vratite nakon što ih izbrišete sa Microsoft naloga.
 
   

Kako da izvršite izračunavanje datuma koristeći aplikaciju Calculator u Windowsu 8

 

 

 

Da li brojite dane do početka zasluženog godišnjeg odmora?   Da li želite da znate koliko dana ste zaljubljeni u vašeg partnera? Koji god da je razlog, aplikacija Calculator u Windowsu 8 pomoći će vam da izračunate. Ova aplikacija ima ugrađen kalkulator datuma.   Ako želite da izračunate broj dana do nekog događaja, uradite sledeće:   Otvorite aplikaciju Calculator sa početnog ekrana.   U meniju aplikacije Calculator izaberite opciju View > Date Calculation.   Da biste izbrojali dane između dva datuma izaberite datume From i To dates.   Kliknite na Calculate. Prikazaće vam se rezultat sa brojem dana, i rezultat sa godinama, mesecima, nedeljama i danima. Ako želite, možete da dodajete ili oduzimate od određenog datuma tako što ćete izabrati opciju Add or subtract days to a specified date iz liste kalkulacija.   Izaberite datum od kojeg želite da oduzmete ili dodate. Izaberite opciju Add ili Subtract i unesite vrednost za godine, mesece i dane. Kliknite na Calculate.
 
   

Kako da izvršite više zadataka pomoću samo jedne prečice na Windows 8 sistemu

 

 

 

Prečice na tastaturi su veoma korisne jer će ubrzati vaš posao na računaru.   Taster Windows je deo puno korisnih prečica koje možete da koristite svakodnevno i olakšate sebi rad na računaru. Ali isto tako postoje različite kombinacije tastera koje se već dugo vremena koriste na Windows sistemima, i koje su veoma korisne.   Prečica Alt+F4 može vam pomoći na tri različita načina da Windows 8 učinite efikasnijim:   Zatvaranje Metro aplikacije u Windowsu 8   Metro ili moderne aplikacije na početnom ekranu Windowsa 8 zauzimaju ceo ekran i nemaju menije koji možete da pronađete u desktop programima Windowsa. Dakle, ne postoji način da ih direktno zatvorite. Možete da se prebacite na neku drugu aplikaciju pomoću tastera Windows, ali će aplikacija i dalje biti pokrenuta u pozadini. Ako želite potpuno da zatvorite aplikaciju, pritisnite prečicu Alt+F4.   Zatvaranje desktop programa   Ako se nalazite na desktopu, prečica Alt+F4 će zatvoriti program koji je u fokusu. Ovo je ista prečica koja je dostupna i u prethodnim verzijama Windows operativnog sistema.     Isključivanje Windowsa 8   Isključivanje Windowsa 8 pomoću dugmeta Start obuhvata nekoliko koraka za otvaranje prozora Settings>Power a zatim prikazivanje menija za isključivanje. Ako se nalazite na desktopu, postoji brži način. Kliknite na prazan prostor na desktopu da biste ga postavili u prvi plan a zatim upotrebite prečicu Alt+F4 da biste otvorili meni za isključivanje. Tada možete da izaberete željenu akciju.
 
   

Kako da jednostavno koristite i organizujete biblioteke u Windowsu 8

 

 

 

Windows 7 predstavio je novi način organizovanja fajlova pod nazivom Libraries, što je naravno preneto i u Windows 8.   Biblioteke su virtuelni direktorijumi koji mogu da centralizuju određene stavke sa više lokacija i mogu da budu veoma korisne. Međutim, upotreba ovih biblioteka je za neke korisnike zbunjujuća. Ako želite jednostavniji način da organizujete vašu biblioteku, isprobajte nešto novo.    Programeri u WinAero-u su kreirali još jednu veoma korisnu, besplatnu alatku koja će vam olakšati posao. Program Librarian pomoći će vam da kreirate i modifikujete vaše biblioteke na veoma jednostavan način.   Kompresovani fajl sadrži verzije za Windows 7 i za Windows 8. Ne zahteva instalaciju ali vam su vam potrebna dva mala DLL fajla koji dolaze sa izvršnim fajlom. U direktorijum sa izvršnim fajlom postavite i potrebne DLL fajlove. Librarian će vam omogućiti lak način da kreirate nove biblioteke ili da modifikujete postojeće.
 
   

Kako da jednostavno kreirate listu zadataka

 

 

 

Može biti veoma korisno ako kreirate listu zadataka i jer je manje verovatno da ćete zaboraviti neki važan sastanak ili obavezu.   Pokki je web app platforma za Windows koja ima puno različitih servisa i igara. Wunderlist za Pokki ne samo da izgleda bolje od svoje desktop verzije već je i lakši za upotrebu. Program vam omogućava da dodate različite zadatke i potsetnike.   Prilikom instaliranja programa, prikazaće se ekran za logovanje u koji treba da unesete vaše Wunderlist korisničko ime i lozinku ili Facebook nalog. Takođe, korisnici koji su novi, mogu da se prijave sa ovog ekrana.   Nakon logovanja, program će vam prikazati već postojeće kategorije, kao što su Inbox, Week, Work, Shopping, Movies to Watch i Wish list. Međutim, ako želite možete da dodate i svoju kategoriju pritiskom na dugme Add a list.   Wunderlist vam daje obaveštenja da bi vas podsetio na sastanke i obaveze koje ste uneli. Pored toga, možete da specifikujete i pod-zadatak unutar izvornog zadatka ako želite, što će vam pomoći da srodne zadatke držite grupisane.   Wunderlist možete da otvorite klikom na ikonicu u taskbaru, koje takođe prikazuje i zadatke koje ste dodali. Wunderlist For Pokki
 
   

Kako da jednostavno odmah otvorite dekstop kada pokrenete Windows 8

 

 

 

Mnogi korisnici su nezadovoljni što se umesto desktopa, prilikom pokretanja Windowsa 8 prvo prikazuje početni ekran.   Ovo nezadovoljstvo je dovelo do nastanka mnogih pomoćnih programa koji omogućavaju “preskakanje” početnog ekrana. Većina ovih programa obezbeđuju neku vrstu dugmeta Start i Start menija.   Međutim, ako je sve što želite da zaobiđete Metro početni ekran i odmah pređete na desktop, postoji mali besplatan program koji će vam to i omogućiti - Skip Metro Suite od WinAero. Program se konstantno razvija i sada je aktuelna verzija 3. 0. Ova verzija programa je jedan izvršni fajl koji je prenosiv i ne zahteva instalaciju. Interfejs je jednostavan.   Da biste upotrebili program potrebno je da potvrdite polje Enable Skip Metro Suite i polja u zavisnosti od toga koje funkcije želite da koristite. Promene će biti primenjene nakon restartovanja računar. Kada je uključena funkcija Skip Start Screen, i dalje ćete biti u mogućnosti da na kratko vidite početni ekran.   Ako želite da vratite originalna podešavanja Windowsa 8, samo uklonite oznake potvrde i restartujte računar. Ako želite u potpunosti da uklonite program sa vašeg sistema, isključite sve opcije i restartujte računar a nakon toga izbrišite programski fajl.
 
   

Kako da kalibrišete monitor u Windowsu 8

 

 

 

Kalibrisanje monitora je važno jer ćete tako biti sigurni da su boje na monitoru pravilno prikazane.   Za kalibraciju monitora postoji više metoda, od kojih su neki preskupi. Windows 8 uključuje proces koji će podesiti vaš monitor tako da pravilno prikazuje boje. Za većinu korisnika, ovaj način kalibrisanja monitora će poboljšati prikaz boja.   Da biste kalibrisali monitor u Windowsu 8, tako da boje budu pravilno prikazane, uradite sledeće:   Na početnom ekranu kliknite na Control Panel da biste ga otvorili. U prozoru Control Panela kliknite na opciju Appearance and Personalization. U prozoru Appearance and Personalization kliknite na opciju Display.   Iz liste opcija Display sa leve strane prozora, kliknite na opciju Calibrate color.   Na ekranu koji će se prikazati, kliknite na Next.   Pratite instrukcije na ekranu da biste podesili različite aspekte vašeg prikaza. Nakon svakog podešavanja kliknite na dugme Next.   Kliknite na Finish.   Vaš monitor će sada pravilno prikazati boje.
 
   

Kako da kreirate drajv za zaštitu vaših podataka na Windowsu 8

 

 

 

Ponekad Windows ne uspeva ispravno da se butuje i tada strepimo i razmišljamo o tome da smo ranije trebali da kreiramo drajv za zaštitu podataka.   Kada instalirate Windows 8 trebali biste odmah da kreirate jedan drajv za zaštitu podataka tako da možete da butujete računar kroz njega i ispravite probleme sa podizanjem vašeg Windows 8 sistema.   Windows 8 dolazi sa pomoćnim programom koji će vam omogućiti da kreirate drajv za vraćanje podataka na USB disku. Sve što treba da uradite je sledeće:   Otvorite Windows Settings Search tako što ćete pritisnuti tastere Win + W. U polje za pretragu, ukucajte recovery a zatim kliknite na Create a recovery drive. Otvoriće se Recovery Drive creation wizard sa dostupnom opcijom za kopiranje recovery particije ako ona postoji na računaru. Ubacite USB disk i kliknite na Next. Iz liste dostupnih diskova, izaberite jedan na koji želite da kreirate Recovery Drive. Disk treba da ima najmanje 256 MB slobodnog prostora. Disk će biti formatiran i svi podaci sa njega biće izbrisani. Kliknite na Next a zatim na Create da biste započeli kreiranje Recovery Drive-a. Nakon nekoliko sekundi Recovery Drive je spreman. Kliknite na Finish da biste zatvorili wizard.   Recovery Drive koji ste kreirali možete da upotrebite za butovanje na PC da biste rešili probleme koje imate sa njim. Recovery Drive ima alate za osvežavanje računara, resetovanje računara, pokretanje opcije System Restore, za rešavanje problema prilikom startovanja računara i tako dalje.
 
   

Kako da kreirate instalacioni DVD ili USB Windowsa 8

 

 

 

Nadgradnja na Windows 8 se veoma razlikuje od prethodnih verzija operativnog sistema – sada u potpunosti može da se uradi online.   Ako želite da smo je moguće više smanjite troškove nadgradnje i ne kupite backup DVD, možete i sami da ga kreirate. Kreiranje instalacionog DVD-a za Windows 8 je prilično jednostavno.   Evo šta je potrebno da uradite:   Preuzmite instalacione fajlove tako što ćete otvoriti stranicu Windows Order Summary i ispunite formular. Kada ste izvršili narudžbu, dobili ste email sa potvrdom vaše narudžbe, otvorite ga i kliknite na dugme Submit. Otvoriće se stranica vaše narudžbe na kojoj možete da naručite i backup disk. Ali vi to ne morate da uradite. Na dnu stranice kliknite na link za Windows 8 i preuzmite kopiju installera. Dvostruko kliknite na izvršni fajl, unesite Product Key za Windows 8 i kliknite na Next. Potvrdite da je verzija Windowsa 8 ispravna i kliknite na Next. Sačekajte malo dok se ne preuzmu svi potrebni fajlovi. Kada se preuzmu svi fajlovi, kliknite na opciju Install by creating media i kliknite na Next. Izaberite da li želite da kreirate instalacioni USB ili da kreirate ISO fajl koji možete da narežete na DVD. Ako imate USB drajv veličine od 3GB ili više, kliknite na opciju USB flash drive a zatim kliknite na Next. Selektujte USB drajv iz liste i kliknite na Next. Imajte na umu da će se podaci koje imate na USB drajvu izbrisati. Kada su fajlovi izbrisani, instalacioni fajlovi će biti kopirani na USB drajv. Ako želite tradicionalniji način i da kreirate instalacioni DVD, selektujte opciju ISO file a zatim kliknite na Save. Izaberite lokaciju za snimanje ISO fajla i kliknite na Save. Kada se kreira image, ubacite prazan DVD i kliknite na link Open DVD burner, uverite se da je selektovan DVD rezač u listi drajvova i kliknite na Burn.
 
   

Kako da kreirate jednostavnu Windows 8 igru koristeći JavaScript

 

 

 

SitePoint i kreiranje jednostavne Windows 8 igreKada posetite stranu SitePointa, prvo će vam pasti u oči da možete da probate Windows Azure besplatno narednih 90 dana. Radi se o cloud platformi. Ovo je prvi tekst o koji će vas uvesti u svet kreiranja jednostavne Windows 8 igre. Koristi se HTML5, JavaScript, WinJS, i neke korisne biblioteke iz CreateJS. Igra je bazirana na XNA jednostavnoj igri “Catapult Wars Lab”. Posetite i probajte. SITEPOINT
 
   

Kako da kreirate prečice za isključivanje i restartovanje Windowsa 8

 

 

 

Kao što i znate već, Start meni je uklonjen iz nove verzije Windowa.   Korisnici koji su navikli na prethodne verzije Windowsa verovatno imaju problem da pretražuju sistem. Kreiranje prečica može da vam olakša posao i malo podseti na prethodne verzije na koje ste se navikli.   Tako možete da kreirate i prečicu za isključivanje ili restartovanje računara bez Start menija. U ovom članku opisaćemo vam kako da kreirate ove prečice i olakšate sebi posao. Uradite sledeće:   Prebacite se na Desktop tako što ćete pritisnuti tastere Win+D. Kliknite desnim tasterom miša bilo gde i iz kontekstnog menija selektujte opciju New Shortcut. U polje Target unesite shutdown –s –t 00, da biste kreirali prečicu za isključivanje računara, ili unesite shutdown –r –t 00 da biste kreirali prečicu za restartovanje računara. Zatim kliknite na Next. Unesite naziv za prečicu. Prečici dodelite ikonicu tako što ćete kliknuti desnim tasterom miša na prečicu koju ste kreirali i iz kontekstnog menija izaberite opciju Properties. Na kartici Shortcut kliknite na Change Icon i izaberite sliku koju želite da dodelite kao ikonicu. Da biste prikazali prečicu na desktopu kliknite desnim tasterom miša na prečicu koju ste kreirali i iz kontekstnog menija izaberite opciju Pin to Start.   To je sve.
 
   

Kako da kreirate rezervne kopije i vraćate fajlove bez gubitka fajlova u Windowsu 8

 

 

 

Ako ste već doživeli pad sistema zbog virusa ili nekih sistemskih grešaka, onda znate koliko su važne rezervne kopije.   Tradicionalne rezervne kopije i alati za vraćanje sistema jednostavno naprave snimak celog diska što može rezultirati gubitkom ličnih dokumenata koji su promenjeni od kada je snimak napravljen. Osim toga zahteva veliki prostor za skladištenje.   Pomoću RecImg Managera možete jednostavno da poništite štetu bez gubitka aplikacija i ličnih fajlova. Pomoću ove aplikacije, možete da vratite Windows i svaki delić instaliranih programa. Ceo sistem možete da vratite bez gubitka ličnih podataka. RecImg Manager kreira rezervnu kopiju osnovnih sistemskih fajlova i instaliranih programa. Disk image koji je kreiran je mnogo manji od drugih aktuelnih rešenja. RecImg Manager će reinstalirati samo Windows 8 i programe, što znači i dokumente, video fajlove, muziku i druge lične fajlove koji ostaju netaknuti. Rezervne kopije kreirane pomoću RecImg Managera su dovoljno male, pa možete da ih čuvate na tabletima ili drugim Windows uređajima, na lokalnom ili prenosivom drajvu.   RecImg Manager
 
   

Kako da kreirate sopstveni start meni u Windowsu 8

 

 

 

Jedina stvar na koju se korisnici žale u vezi Windowsa 8, je nedostajući Start meni.   Za vraćanje Start menija postoji jako puno programa ali možete to i sami da uradite na veoma jednostavan način. Ako vam nedostaje starija verzija Windowsa na koju ste se navikli, možete da kreirate zamenu za stari meni.   Novi meni će u stvari biti direktorijum na Desktopu, tako da prvo što treba da uradite je da kreirate novi direktorijum.   Na desktopu kliknite desnim tasterom miša na prazan prostor i iz kontekstnog menija izaberite opciju New > Folder. Novom direktorijumu dodelite naziv Start meni ili kako god vi želite. Nakon toga kreirajte prečicu za funkcije koje želite da uključite u novi start meni tako što ćete otvoriti novi direktorijum i unutar njega kliknite desnim tasterom miša. Iz kontekstnog menija izaberite opciju New Shortcut. U polje Type the location of the item unesite putanju za željenu prečicu. Pogledajte u tabeli neke od korisnih putanja.   Kliknite na Next. Unesite naziv za prečicu. Kliknite na Finish. Ponovite proces za svaku prečicu koju želite da dodate u start meni.
 
   

Kako da kreirate sopstvenu Windows 8 pločicu za početni ekran za vaš sajt

 

 

 

Kreirajte sopstveni Windows 8 pločasti ekran tako da posetioci vašeg sajta mogu da prikače kvalitetnu pločicu na svoje početne ekrane.   Po standardnom podešavanju, pločica može da koristi fajl favicon. ico sajta ili samo da prikazuje uobičajenu ikonicu Internet Explorera. Ako vodite poslovni Web sajt, možda to neće biti dovoljno dobro za vas.   Evo kako možete da ponudite posetiocima sajta visoko kvalitetnu pločicu koju mogu da postave na početni ekran Windowsa 8:   (Credit: Screenshot by Ed Rhee/CNET)Otvorite Microsoftov web sajt, http://www. buildmypinnedsite. com, a zatim u odeljku "See your site in Windows 8" unesite URL vašeg web sajta i kliknite na dugme Show me!, da biste videli kako će izgledati vaša pločica.      U odeljku "Build your own pinned site" aploudujte sliku, unesite naziv za pločicu i izaberite boju pozadine. Pogledajte prikaz ekrana sa desne strane da biste videli da li sve izgleda onako kako vi to želite.   U odeljku "Get the Code!" daunlodujte fajl slike PNG. Nakon što ste aploudovali fajl slike na vaš web sajt, kopirajte i pejstujte kod u tag vašeg sajta.   To je sve. Korisnici WordPressa mogu da aplouduju PNG fajl slike u root direktorijum i da dodaju kod u fajl header. php. (Via Ghacks)
 
   

Kako da kreirate virtuelni hard drajv u Windowsu 8

 

 

 

Kreiranje virtuelnog hard drajva je korisno ako vam je potreban dodatni prostor za čuvanje fajlova.   U ovom članku ćemo opisati korake koji su potrebni za kreiranje virtuelnog hard drajva u Windowsu 8. Imajte na umu da je minimalna veličina virtuelnog hard drajva 3Mb.   Ako želite da kreirate virtuelni hard drajv u Windowsu 8, uradite sledeće:   Kliknite desnim tasterom miša na prečicu Computer i iz kontekstnog menija izaberite opciju Manage.  Otvoriće se prozor Computer Management. Pod opcijom Storagetitle izaberite opciju Disk Management.   Kliknite na opciju Action i izaberite opciju Create VHD. Otvoriće se prozor Create and Attach Virtual Hard Drive u kojem možete da podesite sve željene opcije. Prvo potražite lokaciju i izaberite željenu veličinu za virtuelni hard drajv. Izaberite željeni format pod opcijom Virtual hard disk format. Na kraju, izaberite vrstu virtuelnog hard drajva. Kliknite na OK.   Možete da počnete da koristite vaš virtuelni hard drajv isto kao što biste koristili bilo koji fizički hard drajv.
 
   

Kako da na desktopu Windowsa 8 prikažete ikonicu Computer

 

 

 

U novijim verzijama Windows operativnog sistema, ikonica Computer je sakrivena po standardnom podešavanju.   Većini Windows korisnika je poznata ikonica Computer sa desktopa ili iz Start menija. Sada, u Windowsu 8, Microsoft pokušava da udalji korisnike od ove tradicionalne alatke za pretragu.   Ako vam se ova promena ne dopada, ne brinite. U ovom članku opisaćemo vam kako da vratite ikonicu Computer na desktop Windowsa 8.   Uradite sledeće:   U Windowsu 8 otvorite ekran Desktop tako što ćete na početnom ekranu kliknuti na Desktop. Na desktopu kliknite desnim tasterom miša na prazan prostor i iz kontekstnog menija izaberite opciju Personalize. Na levoj strani prozora Personalize kliknite na ikonicu Change desktop. Otvoriće se još jedan prozor. Da biste prikazali ikonicu Computer na ekranu Desktop kliknite na polje pored opcije. Takođe možete da prikažete i druge ikonice na desktopu kao što su Network, User’s Files ili Control Panel. Kliknite na OK na dnu prozora da biste snimili podešavanja. Zatvorite prozor Personalization.   Ikonica Computer će se sada prikazati na Desktop ekranu Windowsa.
 
   
Strane: 1 23 4 5 6

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272