Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

 

Access

Alternativna učenja

Analiza podataka

Android

Animacija

Antropologija

Apple - MAC OS X

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Audio, Multimedia, Video

Autobiografija

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Automobili

Bajke

Baze podataka

Biografija

Biološke nauke

Blockchain

Botanika

C++ Visual C++ C#

ChatGPT

CSS

Dečije knjige

Delphi

Digitalna fotografija

Dizajn

Django

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

E-komerc

ECDL

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

FULL STACK DEVELOPMENT

Funkcionalno programiranje

Generativna veštačka inteligencija

Geografija

Geologija

Git i GitHub

GOOGLE

GPT

Grafika, Dizajn, Štampa

Građevinarstvo

Hardver

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Internet

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Java

JavaScript

Joomla

jQuery

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinsko učenje

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Mreže

MS Office

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

Obrada teksta

OFFICE 2013

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

PHP I MYSQL

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Poslovanje

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Programiranje

Projektovanje softvera

Psihologija

Publicistika

Putopis

Python programiranje

Računarstvo u oblaku

Raspberry PI

Razvoj

Rečnici

Religija

Robotika

Roman

Ruby i Ruby on Rails

Satira

Saveti

Serija Roberta C. Martina

Sertifikati

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

SQL

Statistika

Strip

Tabele

Tableti

Tehnologija

Telekomunikacije

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Unix, Linux

Urbanizam

UX DIZAJN

Veštačka inteligencija

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Web design

Windows

Windows 7

Windows 8

WordPress

Zaštita i sigurnost

Zoologija

 

Saveti – Windows 8

Ukupno: 112, strana 4 od 6

Kako da prikažete poruku prilikom startovanja Windows 8 sistema

 

 

 

Ako volite da vidite lepu poruku ili da se našalite sa drugim korisnikom, u možete da prikažete interesantu poruku na početnom ekranu u Windowsu.   Isto kao i u prethodnim verzijama Windowsa, i u Windowsu 8 možete da prikažete poruku koja se prikazuje prilikom startovanja računara. Na primer, to može biti poruka vašem cimeru da ne koristi vaš računar, ili ako ste administrator, možete da ostavite poruke drugim korisnicima.   Postoje dva načina da prikažete poruku na početnom ekranu Windowsa 8:   Group Policy Editor   Otvorite Group Policy Editor tako što ćete u okvir za dijalog Run ukucati gpedit. msc. Kada se prozor otvori, potražite sledeću stavku Computer Configuration > Windows Settings > Security Settings > Local Policies > Security Options. Potražite podešavanje: Interactive logon: Message title for users attempting to log on – ovde ukucajte naslov poruke. Potražite podešavanje: Interactive logon: Message text for users attempting to log on – Ovde unesite poruku koju želite da prikažete na početnom ekranu. Zatvorite prozor.   Kada restartujete računar, poruka će se prikazati na početnom ekranu.   Registry Editor   Otvorite Registry Editor tako što ćete u okiv za dijalog Run ukucati regedit. U registru potražite sledeći ključ: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System Unutar ključa System potražite prazan unos pod nazivom: legalnoticecaption – ovde unesite naslov poruke i njenu vrednost. Potražite unos: legalnoticetext – za vrednost ovog unosa unesite poruku koju želite da prikažete. Dvostruko kliknite na svaki unos da biste dodali poruku. Kada završite unos poruke, restartujte računar da biste videli poruku.
 
   

Kako da prikažete slajd šou na Lock ekranu u Windowsu 8.1

 

 

 

U Windowsu 8. 1 mnoga podešavanja su poboljšana da biste mogli da prilagodite operativni sistem vašem ukusu.   Jedno od tih podešavanja je što korisnici sada mogu da prikažu slajd šou na Lock ekranu iz više direktorijuma. U ovom članku opisaćemo vam kako da to uradite.   Ako vam je dosadno da se na Lock ekranu prikazuje samo jedna slika, i želite da prikažete slajd šou iz više direktorijuma, uradite sledeće:   Pomerite kursor do donjeg desnog ugla ekrana da biste prikazali Charm bar. Izaberite opciju Settings > Change PC settings da biste pristupili panelu Metro. Na ekranu Settings, u odeljku Top Settings pod opcijama Slide show izaberite opciju Play a slide show of pictures on the lock screen. Isto tako možete da izaberete i link PC & devices > Lock screen > Slide show. Obe opcije odvešće vas na isto mesto. Na ekranu Slide show uključite opciju Play a slide show on the lock screen. Prikazaće se i druge opcije a prvo treba da dodate direktorijum da bi sistem mogao da prikazuje slike koje se nalaze unutar njega, na Lock ekranu. Kliknite na opciju Add a folder. Možete da izaberete direktorijum sa hard drajva, SkyDrive-a, mreže itd. Kada pronađete direktorijum koji želite, kliknite na dugme Choose this folder. Ako želite, možete da izaberete još direktorijuma. Kada završite kliknite na OK. Podesite opciju Show the lock screen after my PC is inactive for, da biste odredili nakon koliko vremena neaktivnosti računara da se prikaže Lock ekran. Podesite opciju Turn off screen after slide show has played for, da biste odredili nakon koliko vremena da se isključi Lock ekran.
 
   

Kako da prilagodite temu na tabletu za čitanje - Windows 8.1

 

 

 

Ako želite da čitate na vašem tabletu, a napolju ste u prirodi, može biti malo nezgodno ako je sunčan dan.   Ako imate Windows 8 tablet i potrebna vam je polja čitkost kada ga koristite napolju, po sunčanom danu, možete da prebacite temu sa normalne moderne, na temu sa visokim kontrastom.   To će vam puno pomoći jer će ekran biti mnogo čitkiji. Da biste promenili temu na vašem Windows 8 tabletu i povećali čitkost, uradite sledeće:   Otvorite Charm bar tako što ćete pomeriti miš u donji desni ugao ekrana. Izaberite opciju Settings. Iz kontekstnog menija izaberite opciju Change PC settings. U panelu Metro kliknite na Ease of Access -> High contrast. Iz padajućeg menija sa desne strane panela izaberite temu. Kada se tema učita, u okviru možete da vidite kako elementi izgledaju. Ako vam se ne dopada boja elemenata, možete da podesite tekst, hiperlinkove, isključeni tekst, tekst na dugmadima i pozadinu tako što ćete kliknuti na njih, ali možete da izaberete samo sistemsku boju, ne možete da dodajete svoju. Kada završite sa podešavanjem teme, kliknite na Apply. Dodelite naziv novoj temi i kliknite na Save. Sistem će tada resetovati prikaz i videćete novu temu sa visokim kontrastom u svakom Metro interfejsu. Da biste se prebacili na normalnu temu, vratite se u isti ovaj odeljak i iz padajućeg menija izaberite opciju None.
 
   

Kako da pristupite početnom ekranu i aplikacijama sa desktopa u Windowsu 8

 

 

 

Verovatno svi mi težimo tome da sebi što je moguće više olakšamo svakodnevni rad na računaru.   Start Charming je možda upravo ono što tražite. Pomoću ove aplikacije možete da modifikujete početni ekran i omogućava vam da prikažete početni ekran unutar dekstopa. Ova aplikacije je veoma korisna ako većinu vremena za računarom provodite u režimu Desktop i povremeno preskačete u Metro interfejs. Pomoću ove aplikacije možete da otvorite Charms Bar iz ikonice u system tray-u.   Upotreba aplikacije je veoma jednostavna. Instalirajte je i automatski će biti postavljeno dugme Start na mesto na kojem bi i trebalo da bude, pomoću kojeg možete da otvorite meni Apps. Takođe, sa desne strane će se prikazati Search Charms.   Aplikacija koristi dugme Start za prikaz menija Apps ali početni ekran možete da otvorite i u starom izgledu pritiskom na dugme Win. U system trayu-nalazi se dugme Show Charms Bar pomoću kojeg možete da otvorite Charms Bar.   Start Charming kreiraće i direktorijum na desktopu unutar kojeg se nalaze prečice za lako pokretanje i zaustavljanje aplikacije. U direktorijumu Admin nalazi se Position Tool koja vam omogućava da ručno specifikujete poziciju početnog ekrana na desktopu. Ako želite da vratite standardna podešavanja, sve što treba da uradite je da kliknete na Restore Defaults.   Start Charming
 
   

Kako da produžite vreme prikaza obaveštenja na Windowsu 8

 

 

 

Kada su aplikacije u Windowsu 8 minimizirane, prikazuju malo obaveštenje u gornjem desnom uglu ekrana prilikom svake promene u aplikaciji.   Vreme prikazivanja obaveštenja se po standardnom podešavanju prikazuje samo pet sekundi. Zbog toga, ako ste skoncentrisani na druge prozore ili imate previše obaveštenja odjednom, možda izostavite neko od važnih.   Produženje vremena prikaza obaveštenja je važno i zato što se ona prikazuju i kada mi ne gledamo u monitor. Da ne biste izostavili neki važan update, u ovom članku ćemo vam opisati kako da produžite vreme prikazivanja obaveštenja.   Otvorite liniju Charms tako što ćete pritisnuti tastere Win + C ili pomerite kursor u donji desni ugao ekrana i polako ga povlačite gore. Kada se otvori linija Charms kliknite na Settings. U dnu odeljka Settings izaberite opciju More PC settings. Bićete preusmereni na ekran PC settings. Na levoj strani ekrana prikazani su različiti odeljci. Povucite klizač prema dole i izaberite opciju Ease of Access. Na desnoj strani ekrana prikazano je nekoliko opcija. Kliknite na opciju Show notifications for X seconds. Prisisnite strelicu da biste prikazali izbore i izaberite željeno vreme. Možete da produžite vreme na 15 sekundi, 30 sekundi, 1 minut ili 5 minuta. Zatvorite stranicu sa podešavanjima. Promene će odmah prikazati rezultat.
 
   

Kako da promenite boju dešavanja u kalendaru u Windowsu 8

 

 

 

Ako ste zaboravni, preporučujemo vam da koristite Calendar koji će vam pomoći da organizujete vaše obaveze.   Ako sinhronizujete više naloga sa aplikacijom Calendar u Windowsu 8, aplikacija će automatski podesiti drugačiju boju za dešavanja u kalendaru za svaki nalog. To će vam pomoći da razlikujete dešavanja iz različitih naloga.   Boju dešavanja u kalendaru možete da promenite tako da se vama dopadaju ili možda simbolično znače nešto. Podešavanje boja vam može pomoći da bolje organizujete svoje obaveze.   Da biste podesili boju dešavanja u kalendaru za svaki nalog u Windowsu 8, uradite sledeće:   Sa početnog ekrana otvorite Calendar. Pritisnite tastere Win+I da biste otvorili panel sa podešavanjima za aplikaciju. Iz liste izaberite opciju Options. U listi potražite nalog za koji želite da promenite boju, a zatim kliknite na malo polje sa obojenim tekstom da biste otvorili opcije za boju. Izaberite boju koju želite. Zatvorite panel Settings.   Modifikovana podešavanja će automatski biti snimljena. Pogledajte kalendar i vidite da li vam se dopada boja.
 
   

Kako da promenite boju okvira prozora i Taskbara u Windowsu 8

 

 

 

Da li ste znali da Windows 8 može automatski da prilagodi boju okvira prozora i taskbara, u zavisnosti od izabranog Wallpapera?   Međutim, ako vam se ne dopada izbor Windowsa, vi možete i sami da menjate boju okvira i taskbara. U ovom članku opisaćemo vam kako da to uradite.    Taskbar i okvir prozora koriste istu boju, ali taskbar će biti delimično providan a okviri će biti svetliji i intenzivniji.   Da biste promenili boju okvira prozora i taskbara u Windowsu 8, uradite sledeće:   Promenite Wallpaper tako što ćete kliknuti desnim tasterom miša na desktop i iz kontekstnog menija izaberite opciju Personalize. Izaberite željeni wallpaper iz liste Windows ili postavite neki sa vašeg hard diska.   Boja prozora se promenila da bi se prilagodila izabranom wallpaperu. Ako želite da promenite boje, iz donjeg reda opcija izaberite opciju Color.   Izaberite boju koju želite da upotrebite za okvir prozora i taskbar. Pomerite klizač Intensity da biste podesili jačinu boje. Kada ste zadovoljni podešavanjima, kliknite na dugme Save changes.
 
   

Kako da promenite pozadinu ekrana Lock u Windowsu 8

 

 

 

Kao i prethodne verzije Windowsa, i Windows 8 sistem možete da zaključate upotrebom prečice Win + L.   U Windowsu 8, ekran Lock se mnogo promenio. Više liči na ekran za zaključavanje mobilnog uređaja. Ekran Lock Windowsa 8 prikazuje sliku u pozadini koju treba da povučete ka gore da biste otključali sistem.   Ako želite, možete da promenite sliku pozadine ekrana Lock u Windowsu 8. Uradite sledeće:   Pritisnite prečicu Win + I da biste prikazali liniju Charms na desnoj strani ekrana. U liniji Charms kliknite na opciju Change PC Settings koja je prikazana na samom dnu linije. Otvoriće se ekran PC Settings. Sa leve strane ekrana kliknite na Personalize. U gornjem desnom uglu ekrana kliknite na opciju onLock. Izaberite pozadinu koju vam nudi Windows 8, ili kliknite na dugme Browse i selektujte sliku sa vašeg računara.   To je sve.
 
   

Kako da promenite sliku korisničkog naloga, za ekran Lock i početni ekran u Windowsu 8

 

 

 

Ako ste i vi jedan od korisnika koji žele da prilagode operativni sistem, u ovom članku pronaći ćete savet za promenu slike za korisnički nalog, za ekran Lock i za početni ekran.   Promenom slike za korisnički nalog, za ekran Lock i početni ekran možete da poboljšate izgled i personalizujete vaš operativni sistem. To je jedna od prvih stvari koje korisnici žele da urade nakon instalacije.   Ako i vi to želite, uradite sledeće:   Idite na desktop Windowsa 8 desktop. Pomerite kursor u donji desni ugao ekrana i pomerite ga prema gore da biste otvorili liniju Charms, a zatim kliknite na ikonicu sa zupčanikom. Kliknite na More PC settings. Na levoj strani ekrana PC settings izaberite Personalize.   Da biste promenili sliku ekrana Lock:   Kliknite na opciju Lock screen na vrhu ekrana. Možete da izaberete jednu od slika koje vam nudi sistem ili kliknite na dugme Browse da biste izabrali svoju sliku. U ovom odeljku takođe možete da izaberete aplikacije koje želite da se prikažu na ekranu Lock.   Da biste promenili pozadinu i boju početnog ekrana, uradite sledeće:   Prebacite se na opciju Start menu. Promenite pozadinu (sliku) i boju za vaš početni ekran.   Da biste promenili sliku korisničkog profila, uradite sledeće:   Kliknite na opciju Account picture. Izaberite sliku tako što ćete kliknuti na Browse i izaberite željenu sliku.
 
   

Kako da promenite standardni program za otvaranje određene vrste fajla u Windowsu 8

 

 

 

Određene vrste fajlova mogu da budu otvorene u više programa. Vi možete da izaberete standardni program u kojem će se data vrsta fajla uvek otvarati.   Ako često koristite jedan program za otvaranje određene vrste fajlova, najbolje je da ga podesite kao standardni program za otvaranje date vrste fajla.   To je dobra ideja jer ćete uštedeti dosta vremena, a uvek možete da upotrebite i neki drugi program za otvaranje date vrste fajla, ako upotrebite opciju “Open With”.   Ako želite da odredite standardni program u kojem će se određena vrsta fajla otvarati kada na njega dvostruko kliknete, uradite sledeće:   Na početnom ekranu kliknite desnim tasterom miša. U donjem desnom uglu ekrana kliknite na All apps. Skrolujte u desno dok ne pronađete opciju Default Programs, i kliknite na nju. Kliknite na opciju Set your default programs u prozoru Choose the programs that Windows uses by default. U odeljku Programs potražite program koji želite da promenite a zatim na desnoj strani ekrana kliknite na opciju Choose defaults for this program. Izaberite vrste fajlova koje želite da otvorite sa datim programom. Kada završite selekciju programa kliknite na dugme Save.   Windows 8 će od sada zapamtiti koji program želite da upotrebite kao standardni za otvaranje određene vrste fajlova.
 
   

Kako da promenite veličinu teksta specifičnih elemenata na ekranu u Windowsu 8

 

 

 

Da li biste želeli da posebno istaknete neke od elemenata na ekranu u Windowsu 8?   Do sada ste u Windowsu mogli da promenite veličinu teksta za sve elemente na ekranu. Windows 8 vam omogućava da ova podešavanja podesite za pojedine elemente.   Ako želite da istaknete neke od elemenata na ekranu Windowsa 8, možete da promenite veličinu teksta datog elementa. U Windowsu 8 to možete da uradite na sledeći način:   Na početnom ekranu ukucajte display da biste započeli pretragu a zatim kliknite na Settings. Ili možete da otvorite Control Panel i kliknite na Display. Iz prikazane liste izaberite opciju Choose Make text and other items larger or smaller. Izaberite veličinu teksta za elemente prozora. Možete da promenite veličinu teksta linija naslova, menija, okvira sa porukama, naslova paleta, ikonica, pa čak i tooltipova. Kada završite sa podešavanjima, kliknite na dugme Apply na dnu prozora da biste videli promene.
 
   

Kako da pronađete aplikaciju na željenom jeziku u Windowsu 8

 

 

 

Svakodnevno raste broj aplikacija u Windows Storeu, i sve je teže da pronađete aplikaciju na željenom jeziku.   Srećom, Windows Store ima opciju koja će vam pomoći da pronađete aplikaciju sa podrškom na željenom jeziku. Mnogi programi su kreirani za malu grupu država. Ovi programi su izgubljeni u moru programa na drugim jezicima što otežava njihovo pronalaženje.   Ako želite da lakše pronađete aplikaciju na željenom jeziku u Windowsu 8, uradite sledeće:   Na početnom ekranu pokrenite aplikaciju Stores. Pritisnite tastere Winkey + C da biste otvorili liniju Charms i kliknite na opciju Settings. Kada se prikaže ekran Store settings kliknite na Accounts and Preferences. U prozoru Accounts and preferences skrolujte dole do odeljka Preferences i podesite opciju “Make it easier to find apps in my preferred languages” na Yes. Zatvorite prozor sa podešavanjima i restartujte aplikaciju Store ako je potrebno.
 
   

Kako da pronađete izgubljeni Windows Phone 8

 

 

 

Windows Phone 8 dolazi sa mogućnošću praćenja izgubljenog uređaja.   U današnje vreme se svašta dešava. Možda ste vi slučajno zaboravili negde telefon, ili vam je ispao iz džepa, ali isto tako je moguće da vam ga je neko ukrao. Zahvaljujući odličnoj funkciji Windows Phone-a 8, možete jednostavno da ga pronađete.   Da biste pronašli izgubljeni telefon, potrebno je da bude uključena opcija Find My Phone. U većini slučajeva, ova opcija će biti uključena automatski prilikom uključivanja telefona prvi put.   Pratite sledeće korake da biste pronašli svoj izgubljeni Windows Phone 8.   U odeljku Settings na telefonu, potražite aplikaciju Find My Phone u listi. Na ekranu Settings skrolujte dole i kliknite na opciju Find My Phone. Uključite opciju Use Find My Phone tako što ćete pomeriti klizač u desnu stranu. Otvorite stranicu Windows Phone Page, i otvorite nalog koji koristite na vašem telefonu.   Na vrhu ekrana kliknite na vaše ime da biste otvorili meni i kliknite na opciju Find My Phone. Na stranici Find My Phone, sa desne strane, videćete tri opcije: Ring, Lock i Erase. Ako izaberete opciju Ring, vaš telefon će zazvoniti kada ne znate gde ste ga ostavili. Opcija Lock omogućava da zaključate telefon pomoću PIN koda i da pošaljete poruku na vaš telefon. Opcija Erase će vratiti fabrička podešavanja na vaš telefon i izbrisati sve sadržaje, uključujući i vaše naloge. Ako koristite ovu poslednju opciju, nećete moći da pronađete telefon jer će nalog biti izbrisan. Ako ste izabrali opciju Ring, web sajt će pokušati da pozove vaš telefon. Ako je poziv uspešan primićete poruku na ekranu. Telefon će zvoniti sve dok ga vi ili neko drugi ne zaključa. Ako ste izabrali opciju Lock, možete da zaključate vaš telefon pomoću PIN koda. Takođe, možete da ostavite poruku na ekranu telefona u slučaju da je neko pronašao vaš telefon, da bi mogao da vas kontaktira. Opcija Erase može da se upotrebi samo jednom. Upotrebite je samo ako je nemoguće da vratite vaš telefon. Ako ostavite uključenu opciju Location, mapa vam može pomoći da pronađete telefon. Samo pritisnite dugme Find my phone button na vrhu stranice i lokacija telefona će biti označena na mapi.
 
   

Kako da rešite rukom ispisane matematičke izraze u Windowsu 8

 

 

 

Windows 8 ima integrisan kalkulator na koji ste već navikli jer ste ga koristili u svim ranijim verzijama operativnog sistema.   Ako vam se ne dopada kalkulator u Windowsu 8, preporučujemo vam da isprobate Inkulator. To je aplikacija Windowsa 8 i RT-a koja ima prilično interesantan pristup izvršavanju matematičkih kalkulacija. Aplikacija omogućava da unesete zahteve napisane slobodnom rukom na njegovom ekranu. Možete da napišete bilo koji broj, simbol kalkulacije mišem ili dodirom, a Inkulator će automatski interpretirati u računar razumljivi matematički izraz.   Inkulator ima veoma elegantan i razumljiv interfejs. Na vrhu prozora nalaze se dugmadi New, Help, Write i Erase, a na dnu prozora pronaći ćete dugme Calculate zajedno sa rezultatima izračunavanja. Ekran za unos matematičkog izraza zauzima sredinu prozora. U Inkulatoru možete da izvršite puno kalkulacija bez obzira koliko su komplikovane i složene, a Inkulator će vam prikazati odgovarajući rezultat kada god je to moguće.   Upotreba je veoma jednostavna. Jednostavno nacrtajte matematički izraz prstom na ekranu ili mišem i kliknite na dugme Calculate da biste dobili rezultate. Dugme Erase na vrhu prozora je korisno ukoliko želite da uklonite nepravilno unet izraz bez da počinjete od početka. Ako želite da započnete novu kalkulaciju, kliknite na dugme New.   Aplikaciju možete da preuzmete na sledećoj adresi:   Inkulator
 
   

Kako da ručno preuzmete ažuriranja za aplikacije Windowsa 8

 

 

 

Zbog bezbednosti sistema, mnogi korisnici isključuju opciju za automatsko preuzimanje ažuriranja programa.   Ako ste i vi zbog bezbednosti računara isključili opciju za automatsko ažuriranje aplikacija, ili se ažuriranja za određene aplikacije se ne prikazuju automatski u Windows Store-u, nemojte da brinete. Ako znate da se za određenu aplikaciju pojavilo ažuriranje ali ga ne vidite u Windows Store-u, možete da ga preuzmete sami.   Da biste ručno preuzeli ažuriranje aplikacije u Windowsu 8, uradite sledeće:   Otvorite Windows Store. Pritisnite tastere Win+Z da biste prikazali meni sa aplikacijama ili kliknite desnim tasterom miša, a zatim izaberite opciju Your apps. U interfejsu Your apps selektujte opciju All apps u polju Filter. Potražite aplikaciju koju želite da ažurirate, selektujte je i iz menija izaberite opciju Install.   To je sve.
 
   

Kako da sakrijete direktorijume biblioteke u direktorijumu My Computer na Windowsu 8.1

 

 

 

Direktorijumi biblioteke kao što su Downloads, Music, Pictures, Documents i Videos pomereni su u centar prikaza kada pretražujete My Computer na Windows 8. 1 sistemu.   U prethodnim verzijama Windowsa ovi direktorijumi su bili prikazani sa leve strane iznad drajvova. Iako oni mogu da se skupe klikom na opciju Folders na vrhu prozora, možda ćete poželeti i da ih potpuno uklonite i uštedite prostor za druge stavke.   Pre nego što počnemo, uverite se da ste napravili rezervnu kopiju registra da biste kasnije mogli da ga vratite ukoliko se sistem čudno ponaša nakon ovih podešavanja.   Pritisnite prečicu Ctrl+R da biste otvorili prozor Run, a zatim u polje Open unesite Regedit i kliknite na OK. Kada se otvori prozor Registry Editor potražite stavku HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Current Version\explorer\MyComputer\NameSpace. U ključu NameSpace videćete nekoliko podključeva. {1CF1260C-4DD0-4ebb-811F-33C572699FDE} : Music direktorijum {374DE290-123F-4565-9164-39C4925E467B} : Downloads direktorijum. {3ADD1653-EB32-4cb0-BBD7-DFA0ABB5ACCA} : Pictures direktorijum. {A0953C92-50DC-43bf-BE83-3742FED03C9C} : Videos direktorijum. {A8CDFF1C-4878-43be-B5FD-F8091C1C60D0} : Documents direktorijum. {B4BFCC3A-DB2C-424C-B029-7FE99A87C641} : Desktop.   Da biste uklonili direktorijume, samo pritisnite taster Delete. Izbrišite samo one direktorijume koje ne koristite. Zatvorite prozor Registry Editora. Vratite se u prozor Explorera, kliknite desnim tasterom miša na prazan prostor i iz kontekstnog menija izaberite opciju Refresh. Videćete da su direktorijumi biblioteke nestali. Ako želite da prikažete uklonjene direktorijume biblioteke u panelu sa leve strane Explorera, kao u prethodnim verzijama Windowsa, kliknite desnim tasterom miša na prazan prostor panale sa leve strane i iz kontekstnog menija izaberite opciju Show libraries. Direktorijumi će biti prikazani u panelu sa leve strane. Kasnije, ako se predomislite i želite direktorijume da prikažete u centralnom prikazu, ponovo otvorite Registry Editor, pronađite ključ HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Current Version\explorer\MyComputer\NameSpace, i kreirajte nove ključeve sa kodom i nazivom direktorijuma (kao što je prikazano u koraku 3.
 
   

Kako da se automatski ulogujete na Windows 8 sistem

 

 

 

Da li želite da se automatski ulogujete na vaš Windows 8 sistem? Možete to da uradite pomoću jednostavnog podešavanja.   Pre nego što se odlučite za ovaj korak imajte na umu da ćete izgubiti sve privilegije administratora. Naravno, čak i ako uklonite ekran za zaključavanje, i dalje ćete biti primorani da se ručno ulogujete svaki put kada startujete sistem.   Možete toga da se rešite vrlo jednostavno. Sve što treba da uradite je sledeće:   Držite pritisnut taster Windows, pritisnite taster R i ukucajte “netplwiz”. Pritisnite Enter. Otvoriće se okvir za dijalog User Accounts. Isključite polje "Users must enter a user name and password to use this computer" i kliknite na OK. Unesite korisničko ime i lozinku naloga koji želite da se automatski uloguje prilikom startovanja sistema. Kliknite na OK. Restartujte računar.   Sada će se sistem automatski otvoriti na početnoj stranici.
 
   

Kako da se vaš Windows 8 sistem isključi automatski

 

 

 

Ako vam se dešava da zaspete a vaš računar ostaje uključen celu noć, preporučujemo vam ovaj članak.   Task Manager Windowa 8 će vam pomoći da podesite isključivanje računara u određeno vreme. Ovo je veoma korisno jer ne treba da brinete o tome da li ste isključili računar. Naravno, Windows će isključiti računar samo u slučaju da je on van upotrebe određeno vreme. Pregledajte opcije Task Managera jer postoji jako puno akcija koje možete da podesite i tako olakšate sebi svakodnevni rad na računaru.   Da biste podesili automatsko isključivanje računara u Windowsu 8, uradite sledeće:   U meniju Start kliknite na Schedule tasks.   U prozoru Task Scheduler koji će se otvoriti, sa desne strane, u odeljku Actions, kliknite na opciju Create Task.   Unesite naziv za akciju koju želite da kreirate. Kliknite na Triggers. U odeljku Triggers kliknite na New…  Podesite vreme isključivanja računar. Potvrdite opciju Enabled na dnu prozora i kliknite na OK.   Kliknite na karticu Actions a zatim kliknite na New. U polje Program/script ukucajte Shutdown a zatim kliknite na OK.   Kliknite na karticu Conditions. Potvrdite polje pored opcije Start the task only if the computer is idle for:, i unesite vremenske intervale koje želite. Kliknite na OK.
 
   

Kako da sebi olakšate rad – Surface RT i Surface Pro

 

 

 

Microsoft-ov Surface RT i Surface Pro je već dostupan jedno vreme i ovaj članak je namenjen onima koji traže način da olakšaju sebi posao na ovim uređajima.     U ovom članku ćemo vam dati neke savete i prečice koji će vam olakšati rad.   Kako da pravite snimak ekrana: Pritisnite dugme Home i dugme sa smanjivanje glasnoće istovremeno. Ekran će se zamagliti. Snimci ekrana su snimljeni u albumu Screenshot, aplikacije Photos.   Kako da uključite Rotation Lock: Otvorite meni Charms i kliknite na Settings. Kliknite na ikonicu na ekranu u gonjem desnom uglu ekrana. Iznad linije za podešavanje svetloće nalazi se ikonica Rotation Lock. Kliknite na nju da biste je uključili ili isključili.   Pojačajte glasnoću zvučnika: Glasnoća na uređajima Surface je loša, to se ne može poreći. Evo kako možete malo da popravite situaciju. Otvorite Control Panel, zatim Sound i kliknite na Speakers, nakon toga kliknite na Properties > Enhancements > Loudness Equalization > Virtual Surround. Kliknite na Apply da biste primenili promene.   Kako da web linkovi uvek budu otvoreni u IE for Desktop umesto u aplikaciji IE: Potražite aplikaciju inetcpl. cpl i pritisnite Enter. Ovo su opcije Internet Explorera. Kliknite na karticu Programs i promenite opciju "Choose how you open links" na “Always in Internet Explorer on the Desktop”.   Brzo otvorite Task Manager: Pritiskom na tastere Win+Power istovremeno otvoriće se prozor u kojem možete da otvorite prozore Lock, Switch User, Sign Out ili da upotrebite Task Manager.   Povratite prostor za skladištenje: Možete da vratite dodatni prostor za skladištenje brisanjem neželjenih fajlova. Otvorite Control panel, izbrišite privremene fajlove i istoriju. Takođe, otvorite odeljak General u prozoru PC Settings a zatim Available Storage gde možete da vidite veličine aplikacija. Izbrišite one koje vam nisu potrebne.   Kako da butujete sa USB flash drajva: Ako treba da butujete sa USB flash drajva, jednostavno isključite Surface, ubacite USB flash drajv i držite pritisnuto dugme Volume dok pritiskate dugme Power.   Vidite procenjenu upotrebu podataka vaše Wi-Fi konekcije: Možete da vidite koliko je megabajta/gigabajta podataka prebačeno putem Wi-Fi-ja na vašem Surface uređaju. Kliknite na Settings u liniji Charm, a zatim kliknite na naziv aktivnog Wi-Fi SSIDa. U listi Networks kliknite i držite pritisnut naziv aktivnog Wi-Fi-ja i iz kontekstnog menija izaberite opciju “Show estimated data usage”.   Instalirajte aplikacije direktno na SD karticu: Po standardnom podešavanju samo media fajlovi mogu da budu instalirani na SD kartice a aplikacije su instalirane u internu memoriju. Ako imate tablet sa 32 gigabajta, interna memorija je veoma dragocena i ograničena. Oslobodite prostor u internoj memoriji menjajući lokaciju na koju će aplikacije biti instalirane. Pokrenite Regedit i potražite sledeće:   HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Curr entVersion\Appx   Promenite putanju ključa PackageRoot sa C:\ProgramFiles\WindowsApps na D:\WindowsApps.
 
   

Kako da sinhronizujete licence aplikacija u Windowsu 8

 

 

 

Jedan od uobičajenih problema za Windows 8 aplikacije je što one ponekad nisu sinhronizovane i nisu ažurirane.   Ovaj problem može da se javi ako proces sinhronizovanja ne funkcioniše ispravno. Pre nego što potražite pomoć, pokušajte ručno da sinhronizujete licence da biste videli da li će to rešiti probleme.   Sve što vam je potrebno je internet konekcija i odgovarajući nalog za sve naručene programe. Uverite se da je sve kako treba a zatim uradite sledeće:   Sa početnog ekrana otvorite aplikaciju Store. Kada je aplikacija učitana, pritisnite taster Win + C na tastaturi da biste otvorili Charm bar. Kliknite na Settings. U padajućem meniju kliknite na opciju App updates. Na stranici koja će se otvoriti potražite odeljak App licenses, i kliknite na dugme Sync licenses. Nakon što je završen proces sinhronizovanja, videćete poruku koja vas obaveštava da su vaše licence ažurne. Zatvorite prozor Settings i ažurirajte aplikacije.
 
   
Strane: 1 2 3 45 6

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272