Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

 

Access

Alternativna učenja

Analiza podataka

Android

Animacija

Antropologija

Apple - MAC OS X

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Audio, Multimedia, Video

Autobiografija

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Automobili

Bajke

Baze podataka

Biografija

Biološke nauke

Blockchain

Botanika

C++ Visual C++ C#

ChatGPT

CSS

Dečije knjige

Delphi

Digitalna fotografija

Dizajn

Django

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

E-komerc

ECDL

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

FULL STACK DEVELOPMENT

Funkcionalno programiranje

Generativna veštačka inteligencija

Geografija

Geologija

Git i GitHub

GOOGLE

GPT

Grafika, Dizajn, Štampa

Građevinarstvo

Hardver

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Internet

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Java

JavaScript

Joomla

jQuery

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinsko učenje

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Mreže

MS Office

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

Obrada teksta

OFFICE 2013

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

PHP I MYSQL

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Poslovanje

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Programiranje

Projektovanje softvera

Psihologija

Publicistika

Putopis

Python programiranje

Računarstvo u oblaku

Raspberry PI

Razvoj

Rečnici

Religija

Robotika

Roman

Ruby i Ruby on Rails

Satira

Saveti

Serija Roberta C. Martina

Sertifikati

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

SQL

Statistika

Strip

Tabele

Tableti

Tehnologija

Telekomunikacije

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Unix, Linux

Urbanizam

UX DIZAJN

Veštačka inteligencija

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Web design

Windows

Windows 7

Windows 8

WordPress

Zaštita i sigurnost

Zoologija

 

Saveti – Windows 8

Ukupno: 112, strana 5 od 6

Kako da sprečite otvaranje Control Panela u Windowsu 8

 

 

 

Isključivanje upotrebe Control Panela je veoma korisno, pogotovo ako više korisnika koristi jedan računar.   Kada sprečite pristup Control Panelu, uklonićete prečicu Control Panel iz menija Start i Windows Explorera. Pored toga, ne možete da prikažete niti modifikujete nijednu opciju ili podešavanje Control Panela.   Nakon što uradite sve promene u opcijama Control Panela, najbolje je da sprečite pristup i tako sačuvate vaša podešavanja. Da biste to uradili, pratite sledeće korake:   Sa početnog ekrana otvorite gpedit. msc U odeljku Local Computer Policy Editor raširite opciju User Configuration i kliknite na Administrative Templates. Otvorite direktorijum Control Panel i kliknite na opciju Prohibit access to Control Panel and PC settings. Kliknite na polje za potvrđivanje Enabled. Ako želite, možete da dodate i komentar koji će biti prikazan korisniku koji pokuša da pristupi Control Panelu. Kliknite na OK da biste snimili podešavanja.     Ovo je odličan način da sprečite neželjene promene u podešavanjima vašeg računara.
 
   

Kako da štampate kalendare u Outlooku 2013

 

 

 

Ponekad je mnogo korisnije ako imate odštampan kalendar sa svim obavezama, nego da ga imate u elektronskoj formi.   U ovom članku opisaćemo vam kako da odštampate različite prikaze kalendara u Outlooku 2013, uključujući dnevne, nedeljne i mesečne.   Postoji puno razloga zašto biste trebali da odštampate kalendar. Možda će vam trebati za radni sto ili da ga zalepite na frižider.   Da biste odštampali kalendar u Outlooku 2013, uradite sledeće:   Otvorite Outlook Izaberite opciju Calendar iz liste na dnu stranice.  Prikazan je mesečni kalendar. Pritisnite prečicu na tastaruri Ctrl + P da biste otvorili prozor sa opcijama za štampanje U odeljku Print Settings izaberite jednu od opcija za kalendar, uključujući i verzije za dnevni, nedeljni ili mesečni kalendar. Izaberite štampač i kliknite na Print.
 
   

Kako da testirate antivirus, Firewall, pretraživač i programe

 

 

 

Kako možete biti sigurni da sve odbrane vašeg računara rade onako kako biste vi to želeli?   Koristite antivirus, firewall, pluginovi pretraživača su apdejtovani i ažurirani su svi programi. Da li je to stvarno tako? Ovi alati mogu da budu posebno korisni kada pokušavate da odredite koliko vam je bezbedan računar.   Testirajte vaš antivirus program   Ako želite da testirate antivirus program upotrebite test fajl EICAR. Test fajl EICAR nije virus već tekstualni fajl koji sadrži bezopasan koji koji štampa tekst “EICAR-STANDARD-ANTIVIRUS-TEST-FILE!” ako ga pokrenete u DOSu. Svi antivirus programi su kreirani tako da prepoznaju fajl EICAR kao virus i odgovore na njega isto kao što bi odgovorili na virus. Test fajl EICAR možete da preuzmete sa EICAR web sajta.   Skenirajte vaš Firewall   Ako je vaš računar iza rutera, funkcija network address translation (NAT) se aktivno ponaša kao zaštitni zid sprečavajući računare sa interneta da se povežu sa vašim računarom. Da biste se uverili da je vaš računar bezbedan na internetu, možete da upotrebite ShieldsUP! test web sajt. On će izvršiti testiranje IP adrese određujući da li su portovi otvoreni ili zatvoreni. Da bi vaš računar bio potpuno bezbedan, portovi treba da budu zatvoreni.   Proverite Pluginove pretraživača   Najčešći napadi se sada odvijaju upravo preko pluginova pretraživača, odnosno programa kao što su Java, Flash i Adobe PDF reader. Uverite se da uvek imate ažuriranu verziju svih pluginova pretraživača ako želite da vaš računar bude bezbedan. Mozilla’s Plugin Check web sajt je odličan za proveru pluginova. Funkcioniše u pretraživačima Firefox, Chrome, Safari, Opera i Internet Explorer.   Testirajte programe   Veoma je važno da svi programi budu ažurirani. Besplatna aplikacija Secunia Personal Software Inspector će vam pomoći da testirate sve programe na vašem računaru. Kada instalirate ovu aplikaciju, ona skenira sve instalirane programe i identifikuje programe koji nisu ažurirani što ujedno znači i da mogu da predstavljaju opasnost za bezbednost vašeg računara.
 
   

Kako da testirate memoriju u Windowsu 8

 

 

 

Ako vaš računar često blokira ili izbacuje poruke o greškama, često za to možete okriviti memoriju računara.   U Windowsu 8 možete besplatno da testirate memoriju vašeg sistema. Problem sa memorijom je definitifno najteže dijagnostikovati i često daje različite greške. Ponekad to izazove pad sistema, ili jednostavno čudno ponašanje sistema.   U novijim operativnim sistemima padovi su ređi, ali ako ste ipak iskusili ove probleme trebali biste da testrirate memoriju. Možete poručiti različite programe za testiranje memorije ali ako imate Windows 7 ili Windows 8 sistem, Microsoft vam nudi besplatno rešenje.   Da biste testirali memoriju sistema, uradite sledeće:   U terminal komandne linije ili u polje Search ukucajte mdsched. exe. Kada se aplikacija pokrene biće zatraženo da restartujete računar i da testirate memoriju odmah ili da odložite testiranje memorije za sledeći put kada restartujete operativni sistem.   Kada restartujete sistem, Windows će testirati memoriju pre završavanja procesa butovanja.
 
   

Kako da u pretrazi Windowsa 8 sakrijete ili isključite aplikacije

 

 

 

U Windowsu 8, funkcija Search, osim za pretraživanje fajlova i tradicionalnih programa može da se upotrebi i za pretraživanje podataka koji su vezani za sve metro aplikacije.   Funkcija Search je veoma korisna ali mnogo dostupnih metro aplikacija mogu samo da pogoršaju gužvu u listi za pretragu.   Svaki put kada instalirate metro aplikaciju čije podatke možete da pretražujete, oni će se prikazati u listi pretrage.   Prateći sledeće korake možete da odlučite koje aplikacije želite da uključite u pretragu a koje želite da sakrijete ili isključite.   Metod 1:   Pritisnite tastere Winkey + F da biste otvorili ekran Search. Potražite aplikaciju koju želite da sakrijete, kliknite desnim tasterom miša i iz kontekstnog menija izaberite opciju Hide.   Metod 2:   Pritisnite tastere Winkey + C da biste otvorili liniju Charm i kliknite na Settings. Kliknite na More PC settings. Na ekranu PC settings, sa leve strane idite u odeljak Search. Desna strana ekrana prikazuje sve aplikacije koje pretraga trenutno koristi. Potražite aplikaciju koju želite da isključite iz pretrage i pomerite njen klizač u levo da biste je isključili.   Kada se vratite na ekran Search, aplikacija koju ste isključili više se ne prikazuje. Lista pretrage izgledaće mnogo urednije i čistije bez suvišnih aplikacija.
 
   

Kako da u Windowsu 8 isključite dugme Reveal Password

 

 

 

Kada god ukucate lozinku u polje za lozinku metro aplikacije, na kraju polja će se prikazati dugme Reveal Password.   Klikom na dugme Reveal Password, vaša lozinka će se prikazati na ekranu. Ovo može da bude problematično, i ne bi bilo loše da zbog veće bezbednosti ovu funkciju isključite.    Ako je ova funkcija uključena, svi korisnici koji pristupe vašem sistemu mogu da vide vašu lozinku.   Da bi vaš sistem bio bezbedniji, isključite dugme Reveal Password prateći sledeće korake:   Pritisnite Winkey + R da biste otvorili prozor Run. U polje ukucajte “gpedit. msc” i kliknite na OK da biste otvorili Local Group Policy Editor. U prozoru Local Group Policy Editor idite na User Configuration > Administrative Templates > Windows Components > Credential User Interface. Na desnoj strani prozora potražite opciju “Do not display reveal password button” i dvostruko kliknite na nju. Po standardnom podešavanju ovo podešavanje je podešeno na Not configured. Da biste sakrili dugme Reveal Password prebacite podešavanje na Enabled. Kliknite na OK da biste sačuvali podešavanja. Zatvorite prozor Local Group Policy Editor.
 
   

Kako da u Windowsu 8 podesite miš ako ste levoruki

 

 

 

Ako ste levoruki, upotreba miša koji je konfigurisan za dešnjake vam verovatno neće odgovarati.   U ovom članku ćemo vam pomoći da konfigurišete miša za levoruke korisnike i tako olakšate sebi posao na računaru.   Windows 8, kao i mnogi drugi operativni sistemi nepravedno pretpostavlja da su svi korisnici dešnjaci. Najbolje bi bilo da se prilikom podešavanja sistema postavi pitanje kako da miš bude konfigurisan.   Ali, pošto nije tako, mi ćemo pomoći levorukima da prilagode miš svojim potrebama.   Da biste podesili miš za upotrebu levom rukom, uradite sledeće:   Na početnom ekranu kliknite na Control Panel.   U Control Panelu kliknite na Hardware and Sound pod podešavanjima Adjust your computer’s settings. Izaberite podešavanje Mouse u odeljku Devices and Printers. Otvoriće se prozor Mouse Properties. Izaberite karticu Buttons. U odeljku Button Configuration izaberite opciju Left-handed.   Kliknite na Apply a zatim na OK da biste snimili podešavanja.   Sada jednostavno možete da koristite miš levom rukom.
 
   

Kako da ubrzate vreme isključivanja Windows sistema

 

 

 

Ako želite, možete da ubrzate vreme isključivanja vašeg Windows sistema bez potrebe da čekate od pritiska na dugme Shutdown do isključivanja sistema.   U ovom članku opisaćemo vam trik koji će vam pomoći da skratite vreme isključivanja vašeg Windows sistema. Ako brinete za bezbednost vašeg računara i dokumenata koje na njemu čuvate, sigurno je da sačekate da se sistem u potpunosti isključi pre nego što ga napustite.   Uštedite sebi vreme i skratite vreme čekanja. Ali, obratite pažnju, morate biti sigurni da želite da “čačkate” po registru, jer ukoliko tačno ne znate šta radite možete napraviti više štete nego koristi.   Dakle, ako ste sigurni da želite da skratite vreme isključivanja računara uz podešavanja registra, uradite sledeće:   Potražite regedit i otvorite ga.   Otvoriće se Registry Editor. Potražite Control key prateći sledeću putanju: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control Kliknite desnim tasterom miša na stavku WaitToKillServiceTimeout i iz kontekstnog meniaj izaberite opciju Modify. Promenite vrednost na 2000 i kliknite na OK da biste sačuvali novu vrednost. Ova vrednost označava da će se vaš Windows sistem isključiti za 2 sekunde, umesto standardnih 20 sekundi.   Isključite računar da biste isprobali kojom će se brzinom isključiti.
 
   

Kako da uključite i isključite funkciju Adaptive Brightness u Windowsu 8

 

 

 

Da li vam se već desilo da ne vidite dobro ekran računara jer se svetlo prelama ili vas ometa svetloća ekrana?   Mnogi moderni ekrani i laptopovi imaju instaliran senzor svetla tako da možete da podesite svetloću ekrana u odnosu na uslove osvetljenja u okruženju. Funkcija Adaptive Brightness je uključena po standardnom podešavanju, ali je jednostavno možete isključiti ako želite da ručno podesite svetloću ekrana.   Jedna od najvećih mana Windows 8 laptopova i tableta je da operativni sistem pokušava da podesi svetloću ekrana tako da se poklopi sa ambijentalnim svetlom. Teoretski, funkcija Adaptive Brightness bi trebala da štedi bateriju laptopa, ali nažalost, često daje samo crni ekran.    Ako želite da uključite ili isključite funkciju Adaptive Brightness u Windowsu 8, uradite sledeće:   Otvorite Charms bar i kliknite na opciju Settings. U raširenom prozoru Settings kliknite na Control Panel. Otvoriće se Control Panel. U liniji za pretragu ukucajte Power Options da biste lakše pronašli podešavanje koje vam je potrebno. Kliknite na opciju Choose a power plan. U prozoru izaberite željeni plan napajanja i kliknite na odgovarajući link Change plan settings. Da biste otvorili naprednije opcije, kliknite na opciju Change advanced power settings na dnu prozora. U prozoru Advanced power settings ponuđeno vam je puno opcija za podešavanje. Da biste uključili funkciju Adaptive Brightness kliknite na opciju Display -> Enable adaptive brightness. Promenite podešavanje na On. Kliknite na OK da biste snimili promene.
 
   

Kako da uključite lozinku za opciju Wake Up u Windowsu 8

 

 

 

Kao što verovatno znate, na Windows sistemu možete da podesite opciju Sleep, koja će “uspavati” vaš računar nakon određenog vremena neaktivnosti.   Po standardnom podešavanju, Windows 8 ne traži lozinku kada “budite” sistem (Wake Up). Većini korisnika to odgovara, ali oni koji više brinu o bezbednosti sistema baš i nisu toliko zadovoljni.   Uvek možete da zaključate vaš sistem kada ga napuštate na određeno vreme, a zahtevanje lozinke može samo da vam pojača bezbednost sistema jer nikada ne znate šta će se desiti sa njim kada niste prisutni.   Da biste uključili lozinku za opciju Wake Up u Windowsu 8, uradite sledeće:   Otvorite Control Panel tako što ćete pritisnuti tastere Win + X  i iz kontekstnog menija izaberite Control Panel, ili ga potražite na početnom ekranu.   Podesite View (prikaz) na Small icons. Iz liste Computer Settings izaberite opciju Power Options.   Sa leve strane prozora Power Options izaberite opciju Require a password on wakeup.   Pod opcijom Password protection on wake up izaberite opciju Require a password. Nakon promene podešavanja kliknite na dugme Save changes.   Sada je vaš sistem dodatno zaštićen i tražiće lozinku svaki put kada ga “budite”.
 
   

Kako da uklonite lične informacije iz fajlova u Windowsu

 

 

 

Kada delite fajl na Internetu, ne bi bilo loše da uklonite lične informacije iz fajla da biste zaštitili svoju privatnost.   Svi mi delimo fajlove na Internetu, međutim treba da znate da mnogo programa postavlja privatne informacije i meta podatke u fajlove. Microsoft je to prepoznao kao rizik bezbednosti i uključili su funkciju koja će ukloniti lične informacije iz fajlova.   Da biste uklonili lične informacije iz fajlova u Windowsu, možete da upotrebite ugrađenu funkciju, bez potrebe da koristite druge programe.   Uradite sledeće:   Windows 8   Potražite fajl iz kojeg želite da uklonite lične informacije. Kliknite na fajl da biste ga istakli. Kliknite na malu strelicu na dugmetu Properties. Kliknite na Remove properties.   Windows 7   Kliknite desnim tasterom miša na fajl i u kontekstnom meniju kliknite na Properties. Kada se otvori prozor Properties, kliknite na karticu Details. Kliknite na link Remove Properties and Personal Information na dnu ovog prozora. U prozoru Remove Properties, izaberite informacije koje želite da uklonite. Kada završite sa podešavanjima, kliknite na OK da biste snimili fajl.
 
   

Kako da uklonite stavke u Control Panelu u Windowsu 8

 

 

 

Control Panel je veoma korisna alatka preko koje možete da modifikujete veliki broj podešavanja.   Međutim, u Control Panelu možete pronaći i neka beskorisna podešavanja koja ne možete da konfigurišete. Naravno, takve stavke uvek možete da uklonite iz Control Panela i napravite mesta za neka korisna podešavanja.   Da biste ukloniti stavku iz Control Panela, uradite sledeće:   Potražite System32 tako što ćete u liniju adrese ukucati C:\Windows\System32. U direktorijumu System32 potražite cpl koji će prikazati sve stavke Control Panela koje mogu da budu izbrisane. Kliknite desnim tasterom miša na stavku Control Panela koju želite da uklonite i kliknite na Delete.   Sada možete da vidite da je stavka uklonjena iz liste Control Panela.
 
   

Kako da vaš Windows 8 bude bezbedan

 

 

 

Lozinke služe da biste zaštitili vaše naloge, računar ili dokumente. S vremena na vreme, važno je menjati lozinku.   Menjanje lozinke je odlična mera bezbednosti i potrebno je menjati s vremena na vreme. U ovom članku opisaćemo vam kako da odredite vreme nakon kojeg će Windows zahtevati od vas da promenite lozinku.   Trajanje lozinke u Windowsu je maksimum 42 dana, ali možete da podesite vreme koje god želite.   Ako želite da vaš računar bude dobro zaštićen i da redovno menjate lozinku, pratite sledeće korake da bi vas Windows podsetio da treba da menjate lozinku.   Sa početnog ekrana otvorite secpol. msc.   U odeljku Security Settings otvorite Account Policies.   U odeljku Account Policies raširite direktorijum Password Policy i kliknite desnim tasterom miša na opciju Maximum password age i iz kontekstnog menija izaberite Properties. U odeljku Local Security Setting podesite broj za vreme isteka lozinke. Kliknite na OK da biste snimili podešavanja.     Kada istekne broj dana koji ste odredili, sistem će vas obavestiti da promenite lozinku.
 
   

Kako da vratite standardne fontove koje ste izbrisali sa Windows 8 sistema

 

 

 

Instaliranje prevelikog broja fontova može da dovete do usporenosti računara ili pad programa.   U tom slučaju, možda ne bi bilo loše da uklonite sve fontove koje ste instalirali i vratite standardne fontove Windows 8 sistema. Microsoft je u Windows 8 dodao opciju za uklanjanje fontova koje je instalirao korisnik, ali ne postoji funkcija za vraćanje standardnih fontova.   U ovom članku ćemo vam pomoći da to rešite. Uradite sledeće:   Izbrišite sve instalirane fontove i zadržite samo standardne fontove Windowsa 8   Ovo rešenje je jako korisno ako ste instalirali veliki broj fontova i želite sve da ih izbrišete tako, da ostanu samo standardni fontovi Windowsa 8.   Otvorite Control Panel i kliknie na Fonts. U panelu sa leve strane kliknite na podešavanja Font. Kliknite na opciju Restore default font settings. Restartujte računar.   Vratite izbrisane standardne fontove Windowsa 8   Da biste vratili standardne fontove Windowsa 8 koje ste izbrisali, izaberite jedan od dva načina:   Instalirajte fontove sa drugog računara Ovo je jednostavniji način: Kopirajte direktorijum Fonts sa jednog Windows 8 sistema na flash drajv, a zatim sa flash drajva ga pejstujte na drugi Windows 8 sistem.   Instalirajte fontove iz fajla Windows Setup Pre svega, trebali biste da imate Windows 8 ISO, DVD, ili Setup fajlove ekstrahovane na vašem računaru. Ako imate ISO ili DVD, mauntujte ga. Preuzmite prenosivi GUI program GImageX. Pokrenite fajl gimagex. exe. Prebacite se na karticu Mount. Na kartici, selektujte direktorijum na vašem računaru koji želite da upotrebite kao tačku mauntovanja. Ovde ćete pristupiti svim fajlovima fontova. Za Source, potražite direktorijum Windows setup folder > Sources folder > install. wim. Kliknite na Mount. Kada se prikaže poruka na ekranu da je uspešno izvršeno mauntovanje, otvorite direktorijum koji ste izabrali kao tačku mauntovanja i potražite Windows > Fonts u kojem se nalaze svi standardni fontovi Windowsa 8. Kopirajte sve fontove i idite na C:\Windows\Fonts i pejstujte ih.
 
   

Kako da vratite stari Task Manager u Windows 8

 

 

 

Task Manager u Windowsu 8 se poprilično razlikuje od starijih verzija.   Osnovne funkcije su ostale iste, ali zbog redizajniranog korisničkog interfejsa može da predstavlja problem novim korisnicima. Po standardnom podešavanju, u Task Manageru Windowa 8, sve kartice su sakrivene. Možete da ih prikažete ako kliknete na opciju More Details.   Ako vam je teško da se prilagodite novinama, mi preporučujemo da vratite klasični Task Manager i uštedite sebi vreme. U ovom članku ćemo vam pomoći da to uradite.   Ako želite da vratite klasični Task Manager na vaš Windows 8 sistem, uradite sledeće:   U Exploreru, pronađite sledeću putanju: Windows/System32.   Skrolujte dole dok ne pronađete direktorijum pod nazivom en-US, i otvorite ga.   U direktorijumu potražite stavku taskmgr. exe. Kliknite desnim tasterom miša na . exe fajl i iz kontekstnog menija izaberite opciju Send to > Desktop.     Kada pokrenete ovu prečicu videćete stari, dobro poznati Task Manager. Ako želite da prikažete osnovne kartice, kliknite na More Details.
 
   

Kako da zamenite Start meni u Windowsu 8

 

 

 

Ako ste instalirali Windows 8, možda ste i vi jedan od korisnika kojima mnogo nedostaje klasičan Start meni.   Ako ste navikli na Start meni u ranijim verzijama Windows operativnog sistema, i teško vam je da se priviknete na novi interfejs, postoji rešenje.   Instaliranjem ViStart aplikacije možete da zamenite Start meni sa nečim veoma sličnim. Sve što treba da uradite je da preuzmete program i instalirate ga. Međutim, obratite pažnju. Program je besplatan ali će Setup program instalirati samo probnu verziju komercijalnog Registry cleanera osim ako mu konkretno ne kažete drugačije.   Kada ga pravilno instalirate, Start dugme će se vratiti na svoje uobičajeno mesto. Kada kliknete na novo dugme Start, otvoriće se uobičajeni Start meni zajedno sa poljem za pretragu i svim menijima.   Ako vam se ne dopada izgled novog Start menija, možete da isprobate još jedan program, Start8, koji ima moderniji izgled.
 
   

Kako da zaštitite Windows 8 sistem - Firewall

 

 

 

Windows 8 ima ugrađen sopstveni firewall ali on ne daje korisnicima puno opcija za podešavanje kao što daju firewall-ovi drugih proizvođača.   Windows firewall, po standardnom podešavanju, propušta sve Microsoft programe. Ali ako želite da kontrolišete koji programi daju mrežni pristup i vrstu pristupa, možete da upotrebite besplatan program pod nazivom Windows Firewall Control.   Windows Firewall Control možete da preuzmete sa adrese koja se nalazi ispod ovog članka. Fajl koji ćete preouzeti je manji od jednog megabajta. Instalacija ne zahteva nikakav unos od strane korisnika. Odmah nakon instalacije u system trayu ćete videti ikonicu Firewall. Ako kliknete desnim tasterom miša na ikonicu možete da pristupite podešavanjima i izaberete profil za Windows firewall.   Postoje četiri profila firewalla: no filtering, low filtering, medium filtering i high filtering. Profil No filtering - isključuje Windows firewall a High filtering sprečava većinu aplikacija i servisa da pristupe Internetu osim ako je posebno omogućeno u pravilima Windows Firewalla. Ako iz kontekstnog menija izaberete opciju Manage Rules prikazaće se set pravila Windows Firewalla koja možete da modifikujete ili izbrišete.   Ako iz kontekstnog menija izaberete opciju Control Panel otvoriće se prozor sa podešavanjima Windows Firewalla. Ovde možete da izaberete profile, podešavanja za obaveštenja, opcije za automatsko pokretanje programa, standardna podešavanja itd.   Windows Firewall Control je mala aplikacija koju možete da prilagođavate vašim potrebama i nudi mnogo više opcija od ugrađenog Windows Firewalla.   Windows Firewall Control: http://www. binisoft. org/wfc. php.
 
   

Korisni alati za podešavanje Windowsa 8

 

 

 

Ako ste navikli na starije verzije Windowsa, videćete da Windows 8 nije moguće lako konfigurisati.   Windowsu 8 nedostaju neke važne funkcije, ali to je ipak samo Windows, pa je moguće pronaći načine za njegovo konfigurisanje. Postoje odlični alati koje možete upotrebiti i koji omogućavaju podešavanje opcija koje je Microsoft sakrio od nas.   Evo nekih odličnih alata koje možete upotrebiti za podešavanje Windowa   OblyTile   OblyTile vam omogućava da kreirate sopstvene pločice za desktop aplikacije, web sajtove, direktorijume i drugo. Možete da preuzmete već spremljene pločice ili da kreirate sopstvene.   ModernMix   ModernMix vam omogućava da pokrenete Modern apps u prozoru na desktopu i imate više Modern aplikacija na desktopu istovremeno. Ova aplikacija je besplatna 30 dana a nakon toga je potrebno da platite $5.   Decor8   Stardock-ov Decor8 vam omogućava da podesite sliku pozadine i kolornu šemu početnog ekrana. Ova aplikacija je besplatna 30 dana a nakon toga je potrebno da platite $5.   Start Menu   Windows 8 je zamenio meni Start sa novim početnim ekranom. Ako biste radije da koristite klasični početni meni, postoje odlični alati za to Stardock-ov odličan (ali nije besplatan) Start8 i besplatan Classic Shell. IObit takođe nudi odličan, i besplatan Start menu for Windows 8.   Aero8Tuner   Windows 8 po standardnom podešavanju automatski selektuje boje za okvire prozora, ali možete i vi da podesite boje okvira.  Aero8Tuner vam omogućava da izaberete boju okvira prozora. Takođe možete da upotrebite providan okvir kao Aero Glass.   Win+X Menu Editor   Windows 8 ima specijalni “power-user meni” koji će se prikazati kada pritisnete tastere Win + X ili kliknete desnim tasterom miša u donji levi ugao ekrana. Međutim, ako želite da dodate sopstvene prečice ili da modifikujete postojeće, upotrebite aplikaciju Win+X Menu Editor.   Alt Tab Tuner VIII   Okvir za dijalog Alt+Tab je ekstremno podesiv. Pored podešavanja umanjenih prikaza, ikonica i veličina margine, možete da upotrebite klasični Alt+Tab okvir za dijalog. Ali ako ne želite da otvarate Windows registar, upotrebite alat Alt Tab Tuner VIII.   Start Screen Animations Tweaker   Start Screen Animations Tweaker vam omogućava da podesite animacije početnog ekrana bez potrebe da otvarate Windows Registy.
 
   

Korisni saveti za Windows 8 sistem

 

 

 

Stigao je novi operativni sistem Windows 8. Ako ste ga i vi nabavili pročitajte ovaj članak jer ćemo vam otkriti koristan savet. Windows 8 se otvara na ekranu za zaključavanje koji izgleda lepo ali, na žalost, ne daje vam mnogo informacija o tome šta da uradite sledeće. Ali sve je veoma jasno. Samo pritisnite razmaknicu na tastaturi, zavrtite točkić miša ili povucite prema gore na Touch ekranu da biste otkrili regularni ekran za logovanje. Ukucajte korisničko ime koje ste odredili prilikom instalacije operativnog sistema i unesite lozinku. To je sve. Da li vam je problem navigacija? Windows 8 se otvara sa novim interfejsom, šarenim pločicama. Ono što treba da uradite da biste se kretali kroz ove pločice je da zavrtite točkić miša. Takođe možete da upotrebite tastaturu. Pritisnite taster Home ili End na tastaturi da biste preskočili sa jednog kraja na drugi. Pritiskom na taster Enter selektujete pločicu. Ako želite da se vratite na početni ekran pritisnite taster Windows. Pločicama možete da menjate lokaciju kako god vama odgovara ali prethodno kliknite desnim tasterom miša i iz kontekstnog menija izaberite Unpin da biste mogli da pomerite pločicu.
 
   

Korisni saveti za Windows 8 sistem 2. deo

 

 

 

Stigao je novi operativni sistem Windows 8. Ako ste ga i vi nabavili pročitajte ovaj članak jer ćemo vam otkriti koristan savet. Grupe aplikacija Aplikacije na početnom ekranu su prikazane uglavnom u nasumičnom redosledu ali ako biste želeli organizovaniji i pregledniji ekran možete jednostavno da ih sortirate u posebne grupe. Na primer, možete da prevučete People, Mail, Messaging i Calendar na levu stranu i kreirate posebnu grupu “Komunikacija”. Kliknite na ikonicu sa znakom minus u donjem desnom uglu ekrana da biste smanjili uveličanje i videćete da možete da pomerate novu grupu kao jedan blok. Kliknite desnim tasterom miša unutar bloka i moći ćete da date naziv grupi što će vam olakšati pronalaženje potrebnih aplikacija, u slučaju da dodate još više aplikacija početnom ekranu. Nije teško a olakšaće vam rad.
 
   
Strane: 1 2 3 4 56

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272