Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

 

Access

Alternativna učenja

Analiza podataka

Android

Animacija

Antropologija

Apple - MAC OS X

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Audio, Multimedia, Video

Autobiografija

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Automobili

Bajke

Baze podataka

Biografija

Biološke nauke

Blockchain

Botanika

C++ Visual C++ C#

ChatGPT

CSS

Dečije knjige

Delphi

Digitalna fotografija

Dizajn

Django

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

E-komerc

ECDL

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

FULL STACK DEVELOPMENT

Funkcionalno programiranje

Generativna veštačka inteligencija

Geografija

Geologija

Git i GitHub

GOOGLE

GPT

Grafika, Dizajn, Štampa

Građevinarstvo

Hardver

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Internet

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Java

JavaScript

Joomla

jQuery

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinsko učenje

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Mreže

MS Office

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

Obrada teksta

OFFICE 2013

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

PHP I MYSQL

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Poslovanje

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Programiranje

Projektovanje softvera

Psihologija

Publicistika

Putopis

Python programiranje

Računarstvo u oblaku

Raspberry PI

Razvoj

Rečnici

Religija

Robotika

Roman

Ruby i Ruby on Rails

Satira

Saveti

Serija Roberta C. Martina

Sertifikati

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

SQL

Statistika

Strip

Tabele

Tableti

Tehnologija

Telekomunikacije

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Unix, Linux

Urbanizam

UX DIZAJN

Veštačka inteligencija

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Web design

Windows

Windows 7

Windows 8

WordPress

Zaštita i sigurnost

Zoologija

 

Saveti – Grafika, Dizajn, Štampa

Ukupno: 431, strana 4 od 22

Joomla: KAKO DA dodate tekst u članak pomoću predefinisanih šablona

 

 

 

Ovaj članak će vam pomoći da promenite Joomlu tako da  automatski dodaje tekst u članak. Recimo da želite da dodate određeni tekst na  kraj svakog članka koji je ubačen iz Frontenda. Evo šta je potrebno da uradite:   Kreirajte predefinisani šablon za fajl. /components/com_content/views/article/tmpl/form. php  Kreirajte direktorijum koji se zove /templates//html/com_content/članak.   Kopirajte standardni fajl form. php iz direktorijuma  komponenti u direktorijum šablona. Napomena: Ako u ovom direktorijumu već imate  fajl form. php, nemojte da ga kopirate, već ga samo modifikujte kao što je dole  prikazano.   Modifikujte kopiju fajla koju ste napravili u predefinisanom  direktorijumu prema sledećem. Potražite liniju     var text =
 
   

Joomla: KAKO DA kontrolišete šta je prikazano u Latest News Modulu

 

 

 

Latest News Module će po standardnom podešavanju prikazati  najskorije stavke na vašem web sajtu. To možete da promenite pomoću parametara  modula. Možete da izaberete da prikažete najskorije vesti iz  određenog odeljka ili iz više odeljaka. Takođe, možete da prikažete najskorije  stavke iz jedne kategorije ili više kategorija. Da biste to  uradili potrebno je da znate identifikaciju za odeljak ili kategoriju.   Identifikacija odeljka se nalazi u Section Manageru a identifikacija kategorije  u Category Manageru. U parametrima modula unesite identifikaciju odeljka. Za  više odeljaka unesite sve identifikacione brojeve odvojene zarezima.
 
   

Joomla: KAKO DA otključate zaključane kategorije

 

 

 

Ako koristite  Joomla-u možda ste primetili da su neke kategorije zaključane. Evo rešenja. Ako ste primetili  da su neke kategorije zaključane i ne možete da im pristupite bez obzira kako  se ulogujete, nemojte ni da pokušavate sa podešavanjima koja su podešena na  nulu jer nećete imati uspeha. Iako, ove kategorije možete da modifikujete kao  Admin, bilo bi dobro da uklonite katance. Evo kako da to uradite: Idite na Administrator Backend: System > Global Checking.   Na ovaj način katanci će biti uklonjeni. Joomla - Kreiranje moćnih i efikasnih sajtova Postavite onlajn prodavnicu, kalendar, foto galeriju, diskusije i drugo. Link ka knjizi i kopri za naručivanje.
 
   

Joomla: KAKO DA otvorite spoljašnju stranicu u Joomli

 

 

 

Da li ste ikada  poželeli da otvorite spoljašnju stranicu (External Page) unutar Joomle?To možete da  uradite veoma jednostavno. Sve što treba da uradite je da izaberete Backend >  Menu > Main Menu > New. Pod Miscellaneous izaberite Wrapper, unesite URL,  dodajte ime za stavku menija. Nakon toga izaberite željene parametre sa desne  strane i snimite pomoću komande Save.
 
   

Joomla: KAKO DA postavite prikaz Excel tabele u vaš web sajt

 

 

 

Da li želite da  postavite prikaz Excel tabele na vaš web sajt? U ovom članku objasnićemo vam  kako da to uradite. Evo šta je  potrebno da uradite.   Otvorite Excel  tabelu.   Selektujte deo  koji želite da prikažete na web sajtu. Dajte ime selektovanom rasponu ćelija.   Snimite tabelu.   Ponovo snimite tabelu kao Web Page. Dajte fajlu ime,  selektujte raspon i izaberite Publish.   Aploudujte web  stranicu u direktorijum na serveru. Nakon što ste ovo uradili otvorite Joomla Backend.   Kreirajte novu stavku menija.   Izaberite Wrapper Type.   Dajte meniju ime a sa desne strane unesite URL za HTML  fajl.   Snimite i publikujte meni.   Pogledajte vaš web sajt i trebali biste da vidite Excel  Sheet. Preporuka - Delphi 7 limitirano izdanje Učite od najboljeg, nagrađivanog autora za Delphi. I dalje najbolji Delphi izvornik sada potpuno ažuriran i upotpunjen. Bilo da ste početnik u Delphiju ili prelazite sa prethodne verzije na novu verziju, knjiga Majstor za Delphi 7 je izvor informacija koji ne možete izostaviti. Praktična uputstva Vam pomažu da ovladate osnovnim tehnikama rada sa bazama podataka, klijent-server programiranja i programiranja za Internet. Marko Kantu (Marco Cantu) Vam pruža neophodno znanje pomoću kojeg možete iskoristiti novine koje donosi Delphi 7 praktičnu podršku za . NET. Link ka knjizi i korpi za naručivanje.
 
   

Joomla: KAKO DA preusmerite posetioce na login stranicu

 

 

 

Pretpostavimo da imate neki izbor u meniju koji zahteva da korisnik bude ulogovan, a  želeli biste da svi korisnici mogu da vide ograničenu stavku menija, bez obzira  da li su ulogovani ili ne. Ako je korisnik  ulogovan, direktno će biti prebačen na ograničenu stavku menija. Ako korisnik  nije ulogovan, prikazaće se formular za logovanje i kada se uspešno uloguje  biće prebačen na zabranjenu stranicu. Evo kako da ovo uradite u Joomli:  Kreirajte  stavku menija iz Menu Managera, recimo pod imenom "skriveni meni".   Dodajte stavke  menija koje će biti pristupačne samo registrovanim korisnicima. Podesite  željeni nivo pristupačnosti za ove stavke menija.   Nemojte da  kreirate modul za "skriveni meni". On neće biti prikazan na stranici  tako da modul nije potreban.   Kreirajte  "pravi" meni i stavke menija koje će biti prikazane svim korisnicima.   Kreirajte  modul vrste "mod_mainmenu" za ovaj meni kao što biste za bilo koji  drugi.   Ako želite  podmenije, uverite se da ste dodali stavke podmenija u vidljivom meniju a ne u  "skrivenom" meniju. To je sve.   Posetioci će automatski biti preusmereni na stranicu za logovanje.
 
   

Joomla: KAKO DA prikažete najrelevantnije Adsense oglase na vašem web sajtu

 

 

 

Prikazivanje najrelevantnijih Adsense oglasa na vašem web  sajtu izgleda prilično teško. Ipak, Google odlučuje. Postoji nekoliko stvari koje možete da uradite i pomognete  Googleu da predstavi najrelevantnije oglase za vaše korisnike. Pre svega,  možete da podesite kod u vašem šablonu da biste prikazali Google-u koji deo  vašeg web sajta sadrži aktuelni sadržaj. Google to naziva ciljanjem odeljka.   Ovaj način vam omogućava da preporučite odeljke teksta i HTML sadržaja koje biste  želeli da Google istakne. Evo kako da to uradite u Joomli. HTML tagovi za isticanje odeljka stranice zauzimaju sledeći  format:     Takođe, možete da dodelite odeljke koje biste želeli da Google  ignoriše tako što ćete dodati (weight=ignore) u početni tag:  Sa ovim dodatim tagovima u HTML kod, vaš finalni kod bi  izgledao otprilike ovako:           Ovo je tekst vašeg web sajta. Većina sadržaja se nalazi  ovde.     Pored toga, možete da se ulogujete u Adsense administraciju  i podesite filtere za uklanjanje oglasa konkurentnih sajtova.
 
   

Joomla: KAKO DA stavite više postova na prvu stranu

 

 

 

Po standardnom podešavanju, na prvu stranicu Joomla web  sajta možete da postavite samo tri posta. Da li ste ikada poželeli da postavite  više članaka? Evo rešenja. Da biste postavili više članaka na stranicu web  sajta uradite sledeće:   Idite na Backend vašeg web sajta.   U gornjem levom uglu prevucite miše preko menija i iz  padajućeg menija izaberite Main Menu.   Kada se otvori glavni meni izaberite Home.   Sa desne strane prozora, pod Parameters i u odeljku Intro  promenite broj članaka na onoliko koliko želite. To je sve. Joomla - Kreiranje moćnih i efikasnih sajtova Rezervišite svoj primerak pod najpovoljinijim uslovima.
 
   

Joomla: KAKO DA uklonite ime autora, datum kreiranja ili datum ažuriranja iz svih članaka

 

 

 

Podešavanje za sve članke se odnosi na Global Settings i  lokacije za data podešavanja su se menjala. Podešavanja se sada nalaze u Article Manageru. Da biste  uklonili ime autora, datum i vreme kreiranja i datum i vreme modifikovanja za  sve članke, uradite sledeće:  Otvorite Article Manager.   Kliknite na ikonicu Parameters u gornjem desnom uglu  ekrana.   Potražite polja Author Name, Created Date and Time i  Modified Date and Time u padajućem meniju Parameters i promenite na Hide po  potrebi. Ako podesite na Hide sakrićete izabrane opcije, a Show će prikazati  izabrane opcije.   Kliknite na Save. Ova podešavanja se primenjuju kada god je selektovana opcija  Use Global u parametrima članaka ili parametrima stavki menija.
 
   

Joomla: KAKO DA uklonite prava super administratora

 

 

 

Ako želite možete da uklonite prava super administratora iz  Joomla web sajta. Da biste uklonili prava super administratora potrebno je da  imate pristup bazi podataka koju koristi Joomla. Evo šta je potrebno da  uradite:  Pomoću phpMyAdmin ili slične alatke, selektujte Joomla!  bazu podataka.   U tabeli potražite "jos_users" (prefiks je  možda drugačiji).   U phpMyAdmin kliknite na karticu Browse na vrhu prozora.   Potražite korisnika čije privilegije želite da uklonite i  editujte red datog korisnika.   Ako je korisnik Super Administrator, vrednost za  "gid" će biti 25, promenite ovu vrednost na 24 i snimite red.   Otvorite User Manager iz Joomla Administratora i editujte  korisnika čije privilegije menjate.   I dalje je podešen na Super Administrator ali sada imate  opciju da promenite to kroz User Manager. Promenite na grupu koju god želite. To je sve.
 
   

Joomla: KAKO DA upotrebite Media Manager

 

 

 

Media Manager je odlična Joomla opcija. Možete da ga  upotrebite za organizovanje slika i media fajlova na web sajtu. Možete da aploudujete slike, kreirate kodove slika, kreirate  direktorijume i još puno toga. Joomla Media Manageru možete da pristupite  direktno sa stranice administratora. Takođe, možete da mu pristupite tako što  ćete izabrati Site > Media Manager. Otvoriće se Media Manager stranica. Da biste kreirali direktorijum, idite na Create Directory i  ukucajte ime za direktorijum. Kliknite na dugme Create. Na sledećoj stranici  videćete novi direktorijum u listi. Da biste kreirali novi direktorijum pod NewImages,  kliknite na direktorijum NewImages, zatim kliknite na Create directory i  ukucajte ime za direktorijum. Nakon toga kliknite na Create i novi direktorijum  će biti kreiran. Ako želite da aploudujete sliku u direktorijum, izaberite  direktorijum u koji želite da aploudujete sliku i kliknite na File Upload a  zatim kliknite na dugme Browse. Potražite sliku koju želite da aploudujete i  selektujte je. Nakon toga kliknite na dugme Upload. Možete da kreirate kod za sliku/URL pomoću Joomla Media  Managera. Ovo je veoma jednostavno. Kliknite na bilo koju sliku u Media  Manageru. Na kartici Image/URL Code videćete kreiran kod za sliku.
 
   

KAKO DA automatski ispravite skenirane slike

 

 

 

Skenirane slike  su često nakrivljene na jednu stranu. Naravno, uvek možete ponovo da skenirate  sliku i da podesite poravnanje, ali to je dugotrajan posao. Evo lakog načina da  to rešite. Lakši način da  ispravite skenirane slike je da automatizujete proces ako imate Photoshop. Evo  šta je potrebno da uradite:  Otvorite  skeniranu sliku u Photoshopu.   U liniji menija kliknite na File > Automate > Crop  and Straighten Photos.   To je sve.   Snimite fajl da biste primenili promene. Ako imate puno  skeniranih slika Photoshop će ih automatski opseći i ispraviti odjednom. Opsečene  slike će biti snimljene posebno u više fajlova. Na ovaj način ćete uštedeti  puno vremena.
 
   

KAKO DA autor ubaci sadržaj u Joomli

 

 

 

Interesuje li vas kako može korisnik sa autorskim nivoom  autentifikacije da ubaci sadržaj u editor/publisher u Joomli? Evo kako. Kada se ulogujete kao autor i izaberete meni News, videćete  tag New iznad selekcije kategorija vesti za postojeće članke koji će vam  omogućiti da otvorite editor i napišete novu vest. Ovo važi za sve kategorije.   Ako kreirate odgovarajući link ili ako već imate stavku menija koja ukazuje na  kategoriju autor će na taj način moći da pristupi bilo kojoj kategoriji, a ne  samo vestima.
 
   

Kako da besplatno naučite Photoshop

 

 

 

Kurs je namenjen početnicima u obradi fotografije bez iskustva u programima za slikanje i crtanje i trajaće tri nedelje. Oni će naučiti da sređuju fotografije, sami uređuju svoje foto-albume, rade sa više slojeva na fotografiji, menjaju boje i osvetljenje, mešaju više elemenata sa različitih fotografija, prave jednostavnije montaže i pripreme za štampu i drugo.   Časove će voditi Snežana Cerović, Miloš Grubač i Mladen Trišić. Broj polaznika je ograničen, a svaki polaznik će u toku kursa raditi na po jednom računaru, uz stalno nadgledanje predavača. Kurs će se održavati u informatičkom kabinetu Gimnazije u Obrenovcu. Prijave se mogu slati do 1. februara na mejl kzm. obrenovac@yahoo. com, telefonom na 011/8724-025 ili lično u Kancelariji za mlade. LINK. Knjiga na kioscima - Photoshop CS5 saveti i trikovi   Naša knjiga je na kioscima. Nakon stečenog osnovnog znanja, sa našom knjigom ćete naučiti i brojne trikove kako da do rezultata dođete na najpametniji način. Potrežite je na kiosku. Ili naručite od nas. Naručite danas.
 
   

KAKO DA bilo koju sliku pretvorite u ikonu

 

 

 

Web aplikacija Bradicon je super jednostavan alat za konvertovanje većine grafičkih formata - JPG, PNG, BMP, ili GIF - u fajlove ikona. Bradicon-ov širok raspon formata koje može da koristi kao i konvertovanje u dva koraka ga čine idealnim za svakog ko hoće da modifikuje svoj desktop ili personalizuje paket fajlova. Adresa: Bradicon!
 
   

KAKO DA blokirate neželjene korisnike u Joomli

 

 

 

Najbolji metod za isključivanje problematičnih korisnika  nije da im izbrišete nalog, već da ih jednostavno blokirate i onemogućite da se  uloguju. Ovo je korisno iz više razloga. Prvo, ovo je samo  privremeno, tako da možete da ga upotrebite za suspendovanje. Drugo, ako  zahtevate autentifikaciju korisnika putem emaila i ne omogućavate duplirane  email adrese, problematičnom korisniku će biti malo teže da ponovo kreira  nalog. Evo kako da blokirate problematičnog korisnika:  Na glavnom ekranu administratora (Main Administrator  Screen) kliknite na User Manager.   Potražite problematičnog korisnika. Najlakši način da to  uradite ako imate veliki broj korisnika je da ukucate deo imena, korisničkog  imena ili email adresu u polje za pretraživanje i kliknite na Go.   Selektujte korisnika tako što ćete postaviti oznaku  potvrdte pored njegovog imena.   Na vrhu ekrana kliknite na Edit.   Na levoj strani ekrana, pri dnu, izaberite radio dugme  Yes pod opcijom Block User.   U gornjem desnom uglu ekrana kliknite na Save.   Proverite da li je korisnik blokiran tako što ćete  pogledati poruku Sucessfuly saved User na vrhu ekrana kao i ikonicu sa belim X  u crvenom krugu pod kolonom Enabled. To je sve.
 
   

Kako da brzo dodate efekte bojama u Photoshopu

 

 

 

Volite li da eksperimentišete sa slikama u Photoshopu?   Postoji puno načina da eksperimentišete sa slikama, kao što je dodavanje efekata bojama što možete da uradite pomoću aplikacija. Dodavanje specijalnih efekata postaje sve popularnije, pa ako imate Photoshop CS6, to će za vas biti veoma jednostavno.   Photoshop CS6 ima ugrađenu alatku koja je veoma fleksibilna: Color Lookup. Ova alatka je u stvari sloj podešavanja koji možete da dodate kao gornji sloj bilo koje fotografije.   Ako želite da dodate efekte bojama u Photoshopu CS6, uradite sledeće:   U meniju kliknite na Layer > New Adjustment Layer. Kliknite na opciju Color Lookup. Otvoriće se panel sa različitim efektima koje možete da izaberete i odmah primenite na vašu sliku.   Dobra stvar upotrebe sloja podešavanja je ta što efekat nije destruktivan i možete da ga izbledite koliko god želite. Color Lookup je odličan alat koji će vašim fotografijama dati interesantan izgled.
 
   

KAKO DA brzo pregledate svoje slike - MaxView

 

 

 

FastStone MaxView je mali program za pregledanje slika koji  možete da nosite sa sobom na fleš drajvu. MaxView je program velik svega 1. 8 MB koji možete da nosite na fleš drajvu i da ga upotrebite za pregledanje slika uobičajenih  formata (JPEG, GIF, BMP, TIFF, PNG, i tako dalje), kao i za pregledanje manje  uobičajenih formata kao što su RAW fajlovi. Pored jednostavnog pregledanja slika, MaxView vam nudi i opcije  za rotiranje i opsecanje JPEG-ova bez gubitka kvaliteta. Takođe, postoji i  unutrašnji editor za dodavanje teksta, strelica i selekcija na slici, kao i  veliki broj prečica sa tastature ako više volite da koristite prečice od miša. MaxView je besplatan za upotrebu i dostupan je samo za  Windows sisteme. Adresa: FastStone MaxView
 
   

KAKO DA brzo promenite rezoluciju PC ekrana

 

 

 

Ponekad u žurbi treba da promenite rezoluciju ekrana računara a ne želite da se mučite sa menijem za podešavanje parametara prikaza. U redu, treba je suviše jaka reč, ali ako imate video igru koja vas prosto zove da je igrate a ne voli monitor sa širokim ekranom, vreme može da bude veoma važno. ResChange je koristan pomoćni program komandne linije koji vam omogućava da promenite rezoluciju ekrana bez otvaranja parametara prikaza. Ako vam otvaranje komandnog prompta i kucanje "C:\reschange. exe -width=800 -height=600 -depth=16 -refresh=60" ne izgleda baš brzo, možete lako da kreirate prečice za najčešće upotrebljavane rezolucije. Samo kliknite desnim tasterom miša na desktop, selektujte Create new shortcut i unesite gornju liniju sa rezolucijom po želji. Uverite se da ste kreirali još jednu prečicu sa standardnim podešavanjima ekrana tako da možete da se prebacujete između rezolucija. Isto tako, uverite se da koristite samo ona podešavanja rezolucije za koja znate da rade na vašem PC-ju. Kada menjate podešavanja pomoću Control Panela u Windowsu pojaviće se meni koji će vas upitati da li želite da zadržite promene i ako ne ukucate ništa u roku od 15 sekundi, bićete vraćeni na prethodna podešavanja. To se neće dogoditi ako koristite ResChange. Ako završite sa praznim ekranom, to znači da niste poslušali naš savet.  Adresa: ResChange
 
   

KAKO DA brzo uklonite pozadinu fotografije u GIMP-u

 

 

 

U GIMP-u, kao i u drugim grafičkim programima možete veoma  brzo da uklonite pozadinu fotografije. Da biste uklonili pozadinu fotografije, uradite sledeće:  Otvorite fotografiju na kojoj želite da uklonite  pozadinu.   Upotrebite alatku Zoom da biste uveličali sliku na  odgovarajuću veličinu.   Upotrebite Create and edit paths alatku i postavite tačke  putanje. Veoma je važno da postavite tačke duž ivica pozadine koju želite da uklonite.   Klikćite između tačaka koje ste postavili i pomerajte  linije tako da one precizno prate ivice pozadine. Možete da upotrebite ručice  da biste dalje precizno podesili krivu.   Kada ste završili putanju, upotrebite tastere Shift+V da  biste napravili selekciju na osnovu putanje, a zatim pritisnite kombinaciju  tastera Ctrl+I da biste obrnuli selekciju. Zatim izaberite komandu Layer > Transparency  > Add Alpha Channel, i na kraju pritisnite Ctrl+K da biste uklonili pozadinu.   Kreirajte novi sloj i ubacite novu pozadinu. I to bi bilo sve. Pozadina na fotografiji je promenjena.
 
   
Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272