Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

 

Access

Alternativna učenja

Android

Animacija

Antropologija

Apple - MAC OS X

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Audio, Multimedia, Video

Autobiografija

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Automobili

Bajke

Baze podataka

Biografija

Biološke nauke

Botanika

C++ Visual C++ C#

ChatGPT

Cloud

CSS

Dečije knjige

Delphi

Digitalna fotografija

Dizajn

Django

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

E-komerc

ECDL

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

FULL STACK DEVELOPMENT

Geografija

Geologija

GOOGLE

Grafika, Dizajn, Štampa

Građevinarstvo

Hardver

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Internet

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Java

JavaScript

Joomla

jQuery

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinsko učenje

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Mreže

MS Office

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

Obrada teksta

OFFICE 2013

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

PHP I MYSQL

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Poslovanje

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Programiranje

Psihologija

Publicistika

Putopis

Python programiranje

Raspberry PI

Rečnici

Religija

Robotika

Roman

Ruby i Ruby on Rails

Satira

Saveti

Serija Roberta C. Martina

Sertifikati

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

SQL Server

Statistika

Strip

Tabele

Tableti

Tehnologija

Telekomunikacije

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Unix, Linux

Urbanizam

UX DIZAJN

Veštačka inteligencija

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Web design

Windows

Windows 7

Windows 8

WordPress

Zaštita i sigurnost

Zoologija

 

Saveti – MS Office

Ukupno: 228, strana 2 od 12

KAKO DA brzo menjate fokus u Excel-u 2007

 

 

 

Ovo je veoma jednostavan trik koji će vam pomoći da menjate  fokus u Excel-u 2007. Verovatno većina Vas zna da u Windowsu, prečica Alt+Tab  omogućava da se prebacujete sa jednog otvorenog programa na drugi. U slučaju da želite da se prebacite na desktop a zatim  ponovo da se vratite u program u kojem ste se nalazili potrebno je da uradite  sledeće:  Pritisnite tastere Windows+D da biste minimizirali sve  otvorene prozore i prebacili fokus na desktop.   Ponovo pritisnite tastere Windows+D i fokus ćete vratiti  na prozor u kojem ste se prethodno radili.
 
   

KAKO DA brzo postavite i uklonite hiperlink u Wordu

 

 

 

Prečica za postavljanje hiperlinka na tekstu ili objektu: CTRL+K. Hiperlink ćete brzo ukloniti prečicom CTRL+6 ili CTRL+SHIFT+F9. Pripremio: Milenko Kusurović
 
   

KAKO DA brzo pronađete gde ste zadnji put radili u Word-u

 

 

 

Word snima nekoliko zadnjih pozicija na kojima ste radili u vašem dokumentu, i to nakon zatvaranja i ponovnog otvaranja dokumenta. Word automatski pamti gde ste zadnje radili u vašem dokumentu. Ovo je odlična funkcija, pogotovo u dugim dokumentima, jer tako možete brzo da pronađete vašu poziciju nakon ponovnog otvaranja dokumenta. I kako se poziva ova funkcija? Veoma jednostavno. Samo pritisnite Shift-F5 prečicu na tastaturi i kursor će da skoči na vaše zadnje područje interesovanja. Ako ponovo pritisnete istu prečicu kursor će da skoči na predzadnje područje vašeg interesovanja.
 
   

KAKO DA brzo snimite delove Word dokumenta na desktop

 

 

 

Čitate dugačak dokument u Microsoft Word-u i želite neki važan deo dokumenta da sačuvate u odvojenom fajlu? Vi možete da kreirate novi Word dokument i kopirate/pejstujete selektovani sadržaj u novi dokument ili možete da kreirate "isečak dokumenta. " Samo obeležite deo Word dokumenta i prevucite ga i pustite (drag and drop tehnika) na vaš desktop pomoću miša (vidite sliku gore). Videćete novi fajl sa . shs ekstenzijom. Alternativno, vi možete da pritisnete Ctrl+C u Word-u a onda pejstujete sadržaj Clipboard-a na dekstop kao novi isečak tako što ćete pritisnuti Ctrl+V prečicu na tastaturi. Ovaj metod će sačuvati celokupno formatiranje, grafikone  i razmeštaj slika kao u originalnom dokumentu. Ova tehnika može da se primeni u Microsoft Office Word-u, Excel-u kao i u besplatnom WordPad procesoru reči. Isprobajte. Baš je zabavno.
 
   

KAKO DA brzo sortirate podatke u Excelu

 

 

 

Verovatno ste već bili u situaciji da ste dobili nesortiranu  tabelu u Excelu i sigurno da niste imali želju da je ručno sortirate. Evo  rešenja za vas.   Prvo kreirajte rezervnu kopiju fajla tako što ćete  kliknuti na Save As i unesite ime fajla za rezervnu kopiju.   Selektujte sve ćelije u tabeli tako što ćete kliknuti na  ćeliju u gornjem levom uglu ili pritisnite Ctrl+A.   Kliknite na meni Data a zatim izaberite Sort. . .   Unesite ime  kolona koje želite da upotrebite kao Sorting Variables. Izaberite opcije koje  želite za uslov sortiranja.   Kliknite na OK  da biste sortirali podatke. Tabela će kreirana sa kolonama koje ste specifikovali i sa sortiranim podacima.
 
   

KAKO DA budete veštiji u PowerPointu 2007

 

 

 

Da li vam je potrebna bulitovana lista u PowerPointu 2007,  ali biste želeli malo više kreativnosti? Saznajte kako možete da izvučete  nekoliko korisnih efekata iz samog programa. Microsoft-ov Office Online tim obezbedio je osam šablona sa  instrukcijama za PowerPoint koje će vas naučiti kako da dobijete razne  PowerPoint efekte. Sve je veoma detaljno opisano, gde da kliknete, šta da  unesete i ne treba da prebacujete prikaze. Takođe možete besplatno da  daunlodujete 3D oblike i grafike, pozadine, grafike i još mnogo toga. Adresa: Example  slide effects with instructions
 
   

KAKO DA daunlodujete PowerPoint prezentacije sa SlideShare-a

 

 

 

Kako da preuzmete PowerPoint prezentacije sa SlideShare i pregledate ih oflajn na velikom TV ekranu u dnevnoj sobi ili na računaru koji nije povezan na Internet? Iako vi možete lako da daunlodujete prezentacije sa SlideShare-a u njihovom originalnom PPT ili PDF formatu, sledeća zaobilaznica će vam pomoći ako brzo želite prezentaciju za koju ne postoji opcija za daunlodovanje. Opcija A: Osnovna ideja je da prođete kroz sve slajdove SlideShare prezentacije na vašem laptopu u ‘full screen mode-u’ dok ste konektovani na Internet. Sada možete bezbedno da se diskonektujete i pregledate prezentaciju u oflajn režimu i to bilo gde (čak i na TV-u) pošto se svi slajdovi nalaze u kešu web pretraživača. Opcija B: Daunlodujte Flash slajdove – Ova opcija je za ljude koji žele da daunloduju kompletne slajdove privatne prezentacije bez potrebe da prolaze kroz svaki slajd. Da bi to mogli da uradite, treba vam ili URL Snooper ili Firebug ako koristite Firefox. a. Otvorite URL Snooper, ukucajte s3. amazonaws. com/slideshare u polje “Keyword Filter” i pritisnite “Sniff Network” dugme. b. Sada otvorite bilo koju prezentaciju unutar SlideShare-a i URL Snooper će vam prikazati seriju SWF linkova gde svaki link odgovara slajdovima date prezentacije. c. Kopirajte sve linkove u Clipboard i pejstujte ih u daunlod menadžer kao što je FlashGet ili Orbit. Nakon što se svi SWF slajdovi nalaze na hard drajvu, vi možete da ih pregledate u Adobe Flash Player-u jedan po jedan, ali ako vam to zvuči komplikovano, samo kreirajte novu PowerPoint prezentaciju i ubacite Flash fajlove u različite slajdove. Da bi ovaj trik radio u Firefoxu, aktivirajte Firebug dok učitavate prezentaciju i uključite Flash opciju pod Net karticom.
 
   

KAKO DA deaktivirate taster Insert u Word-u

 

 

 

Ja mrzim Insert taster. Ako ga slučajno pritisnete (a to će se sigurno dešavati ako puno kucate) vi ćete kucati preko teksta koji ste već napisali. Tek kada ponovo pritisnete Insert taster moći ćete da nastavite normalno da kucate. Sada ćemo vam pokazati kako možete zauvek da deaktivirate Insert taster. Pokrenite Word Kliknite na Tools meni Kliknite na Customize Lliknite na Options karticu Kliknite na Keyboard Pod Categories padajućom listom, selektujte All Commands Pod Commands padajućom listom, izaberite Overtype Pod Current keys padajućom listom, selektujte Insert Kliknite na Remove Klikćite na Close sve dok se ne zatvori okvir za dijalog. Gotovo!
 
   

KAKO DA dodate borduru pasusu u Word-u 2007

 

 

 

Dodavanje bordure važnim pasusima može da pomogne da istaknete tekst u odnosu na ostatak dokumenta. Ovo je korisno ako određene delove teksta želite posebno da istaknete čitaocu. Da biste dodali borduru, pratite sledeće korake: 1. Obeležite pasus kojem želite da dodate borduru. 2. Idite u Ribbon i selektujte Home karticu. 3. U Paragraph sekciji, izaberite strelicu pored Borders and Shading ikone. 4. Iz menija, selektujte Borders and Shading. 5. U Borders and Shading okviru za dijalog, selektujte podešavanje, stil, boju i širinu bordure koju želite da dodate. 6. Selektujte Paragraph iz Apply to padajućeg menija. 7. Kliknite OK. Sada vaš pasus ima borduru koju ste izabrali za njega.
 
   

KAKO DA dodate brojeve i nazive vašim grafikama u Word-u 2007

 

 

 

često je od velike pomoći ako koristite nazive sa vašim slikama, koji daju dodatne informacije ili ističu nešto važno. Vi možete da dodate nazive i brojeve vašim grafikama, SmartArt objektima, clip art-ovima i slikama. Da biste ih dodali pratite sledeće korake:   1. Idite do željene slike u vašem dokumentu. 2. Kliknite desnim tasterom miša na sliku. 3. Izaberite Insert Caption da biste otvorili Caption okvir za dijalog. 4. Ukucajte tekst u polje Caption. 5. Izaberite oznaku i poziciju iz odgovarajućih padajućih menija. 6. Kliknite na OK.
 
   

KAKO DA dodate efekte slikama u Wordu 2007

 

 

 

Word 2007 ima  puno odličnih efekata koji mogu da se dodaju slikama u dokumentima a možete  brzo da im pristupite putem kartice Format u Ribbonu. Na primer, ako  želite da dodate okvir slici, samo kliknite na dugme padajućeg menija Picture  Border gde možete da promenite vrstu okvira, boje ili debljinu okvirne linije.   Možete da idete i korak dalje i slici dodate efekat sjaja ili čak i 3D efekte  tako što ćete upotrebiti dugme padajućeg menija Picture Effects. Ova funkcija je  odlična jer kada prevučete miš preko svake od opcija automatski ćete videti  prikaz opcije u dokumentu.
 
   

KAKO DA dodate ikonicu Office XP programa u Windows Quick Launch Bar

 

 

 

Office Shortcut Bar vam omogućava da brzo startujete Office programe. Međutim, Office Shortcut Bar nije jedini način da brzo pristupite programima Office-a. Da biste uštedeli sistemske resurse a dobili iste rezultate, možete da upotrebite Quick Launch u taskbaru. Da biste dodali program u Quick Launch Bar uradite sledeće: Kliknite na Start>Programs a zatim pronađite Office program čiju ikonicu želite da postavite u Quick Launch bar. Kliknite desnim tasterom miša na ikonicu programa i iz kontekstnog menija selektujte Create Shortcut. Kliknite ponovo na Start>Programs i u području gde se nalaze Office programi trebali biste da vidite prečicu u listi sa (2) posle imena programa. Na primer, ako ste kreirali prečicu za Microsoft Word, trebali biste da vidite Microsoft Word (2). Kliknite na prečicu i dok držite pritisnut taster miša prevucite je na desktop. Na deskopu kliknite desnim tasterom miša na prečicu i iz kontekstnog menija selektujte komandu Rename. Pritisnite taster strelice u desno a zatim pritisnite razmaknicu četiri puta da biste se pomerili do broja (2). Kliknite na prečicu a zatim je prevucite u Quick Launch bar u taskbaru. Ponovite ove korake za sve programe čije prečice želite da postavite u Quick Launch.
 
   

KAKO DA dodate inicijal u Word-u 2007

 

 

 

Inicijali su ona džinovska slova sa kojima počinje prvi pasus poglavlja ili dokumenta. Oni privlače pažnju čitalaca svojom veličinom. Da biste dodali inicijal u pasus u Word-u 2007, pratite sledeće korake: Selektujte pasus koji će da sadrži inicijal. Kliknite na Insert karticu. U Text sekciji, kliknite na Drop Cap. Selektujte ili Dropped ili In margin. Da biste uklonili inicijal: Označite pasus koji sadrži inicijal. Kliknite na Insert karticu. U Text sekciji, kliknite na Drop Cap. Selektujte None.
 
   

KAKO DA dodate komande u liniju za brz pristup u Office-u 2007

 

 

 

Po standardnom  podešavanju Quick Access Toolbar se nalazi pored velikog Office dugmeta u  gornjem levom uglu. To je odlično  mesto za komande koje najčešće koristite. Da biste dodali  komande u liniju za brz pristup pratite sledeće korake:  Otvorite  željeni Office 2007 program.   Idite u Ribbon  u vrhu prozora programa i potražite komandu koju želite da dodate u Quick  Access Toolbar.   Kliknite  desnim tasterom miša na komandu.   Izaberite opciju Add to Quick Access Toolbar.
 
   

KAKO DA dodate makro za Quick Access liniju sa alatkama u Word-u

 

 

 

Većina korisnika ne koristi makroe, jer ne znaju koliku  fleksibilnost im daju u radu. Evo kako možete da dodate makro u Quick Access liniju sa  alatkama u Word-u 2007. Uradite sledeće:  Kliknite na dugme Office a zatim kliknite na Word  Options. Otvoriće se okvir za dijalog Word Options.   Kliknite na opciju Customize koja se nalazi na levoj  strani.   Iz padajuće liste Choose Commands From izaberite Macros.   Iz liste dostupnih makro-a izaberite onaj koji biste  želeli da dodate Quick Access liniji sa alatkama. Kliknite na dugme Add.   Kliknite na OK. Komanda će se sada pojaviti u Quick Access liniji sa  alatkama.
 
   

KAKO DA dodate pozadinu u radnu tabelu (Excel)

 

 

 

Dosadila vam je jednolična pozadina u tabelama koje pravite u Excelu? Čitajte dalje ako vas zanima kako jednostavno možete da dodate pozadinu u radnu tabelu. Da biste dodali pozadinu uradite sledeće: 1. U liniji menija kliknite na Format>Sheet>Background. 2. Potražite sliku koju biste želeli da upotrebite za pozadinu radne tabele. Savet: Nemojte da izaberete sliku koja bi odvlačila pažnju od teksta. Na primer, crni tekst na tamnoj pozadini nije baš dobar izbor, pošto će podaci u tabeli biti teški za čitanje. 3. Kliknite na Insert. 4. Excell će sada ubaciti sliku po vašem izboru u pozadinu radne tabele. Napomena: Ako je slika koju upotrebite za pozadinu mala, Excell će ređati sliku koju ste izabrli sve dok ne ispuni pozadinu radne tabele.
 
   

KAKO DA dodate tekstualni kolorni panel u Word-u 2007

 

 

 

Tekstualni kolorni panel je samostalan dodatak glavnom dokumentu koji se nalazi na jednoj od ivica stranice dokumenta, ili u gornjem ili donjem delu stranice. Ovaj panel je idealan za isticanje važnih informacija vezanih za temu dokumenta i, zahvaljujući svojoj orijentaciji i stilu, lako upada u oči. Evo kako u nekoliko koraka možete da upotrebite ovu funkciju Word-a 2007: 1. Idite na stranicu dokumenta koja treba da sadrži panel. 2. Na Ribbon-u, selektujte Insert karticu. 3. U Text sekciji, kliknite na Text Box. 4. Selektujte stil panela za vaš dokument. 5. Panel će se pojaviti u dokumentu. Kliknite unutar njega da biste ubacili vaš tekst. Baš je bilo lako a izgleda tako dobro, zar ne?
 
   

KAKO DA dodate temu u Microsoft Word Document

 

 

 

Word vam daje mogućnost da dodate različite pozadine i šablone u dokument. Na primer možete da kreirate pozivnicu za zabavu. Evo kako možete da dodate temu u dokument. 1. Otvorite Word. 2. Učitajte postojeći Word dokument. 3. Kliknite na opciju Theme u meniju Format. 4. Kliknite na opciju podmenija Theme. 5. Izaberite temu iz prozora Theme. 6. Kliknite na dugme OK. 7. Videćete da se formatiranje dokumenta promenilo tako da se poklopi sa izabranom temom.
 
   

KAKO DA dodate vodeni žig u dokumente u Wordu 2007

 

 

 

Možda ćete se  nekada naći u situaciji da ćete poželeti da dodate vodeni žig ili  "pozadinsku" sliku u Word dokumente. Na ovaj način možete da ubacite  logotip firme ili da identifikujete status dokumenta. Evo kako možete  da ubacite vodeni žig u dokument u Wordu 2007:  Otvorite Word dokument i idite na Page Layout a zatim u  odeljku Page Background kliknite na Watermark.   Izaberite jedan od uključenih vodenih žigova koji vam  odgovara ili dodajte željenu sliku.   Da biste dodali sliku kliknite na Custom Watermark u dnu  menija. Videćete da ovde možete i da uklonite vodeni žig.   Sada možete da dodate željeni tekstualni vodeni žig ili  da potražite sliku kao što je logotip firme. Takođe, možete da izaberete font,  boju, razmeštaj i veličinu vodenog žiga. To je sve.
 
   

KAKO DA dodate zvučni fajl u Word

 

 

 

Ovaj savet važi  za one korisnike koji nisu još imali multimedijalna iskustva sa Word-om 2007. U  Word 2007 dokument možete veoma jednostavno da ubacite i zvučni fajl. Da biste ubacili  zvučni fajl u dokument uradite sledeće:  Potražite  tačku unosa na koju želite da ubacite zvučni fajl u dokument.   U Ribbon-u prikažite karticu Insert i kliknite na grupu  Object in the Text. Otvoriće se okvir za dijalog Object.   Kliknite na Create na kartici File.   Pomoću kontrola u okviru za dijalog potražite zvučni fajl  koji želite da ubacite u dokument.   Kliknite na OK. U dokumentu će se pojaviti ikonica sa zvučnikom na mestu gde  ste ubacili zvučni fajl. Da biste ga poslušali dvostruko kliknite na ikonicu.
 
   
Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272