Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

 

Access

Alternativna učenja

Android

Animacija

Antropologija

Apple - MAC OS X

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Audio, Multimedia, Video

Autobiografija

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Automobili

Bajke

Baze podataka

Biografija

Biološke nauke

Botanika

C++ Visual C++ C#

Cloud

CSS

Dečije knjige

Delphi

Digitalna fotografija

Dizajn

Django

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

E-komerc

ECDL

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

FULL STACK DEVELOPMENT

Geografija

Geologija

GOOGLE

Grafika, Dizajn, Štampa

Građevinarstvo

Hardver

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Internet

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Java

JavaScript

Joomla

jQuery

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinsko učenje

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Mreže

MS Office

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

Obrada teksta

OFFICE 2013

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

PHP I MYSQL

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Programiranje

Psihologija

Publicistika

Putopis

Python programiranje

Raspberry PI

Rečnici

Religija

Robotika

Roman

Ruby i Ruby on Rails

Satira

Saveti

Serija Roberta C. Martina

Sertifikati

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

SQL Server

Statistika

Strip

Tabele

Tableti

Tehnologija

Telekomunikacije

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Unix, Linux

Urbanizam

UX DIZAJN

Veštačka inteligencija

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Web design

Windows

Windows 7

Windows 8

WordPress

Zaštita i sigurnost

Zoologija

 

Saveti – Web design

Ukupno: 442, strana 5 od 23

Dreamweaver CS5: KAKO DA dodate sidrišni link u Dreamweaveru

 

 

 

Sidrišni linkovi su odličan način da kreirate internu tabelu  sadržaja na web stranici. U Dreamweaveru možete jednostavno da kreirate sidrišni  link. Sve što je potrebno da uradite je da otvorite stranicu kojoj  želite da dodate tabelu sadržaja. Ako stranica ne sadrži Header tag za  različite odeljke stranice, potrebno je da ih dodate. Nakon toga ova zaglavlja  pretvorite u sidra koju ćete povezati sa tabelom sadržaja:  Postavite kursor ispred prvog slova u zaglavlju.   Iz menija Insert izaberite komandu Named Anchor.   Dajte naziv sidru.   Kliknite na OK. U prikazu Design sidra će se prikazati kao male ikonice sa  sidrom, a u prikazu Code kao tags. Ako ne vidite sidro, u meniju View izaberite komandu  "Visual Aids" i uverite se da je uključena opcija "Invisible  Elements". Kada su sidra postavljena u dokument, spremni ste da dodate  linkove. Uradite sledeće:  Selektujte tekst koji želite da linkujete.   U meniju Properties kliknite na link "Point to  file".   Prevucite strelicu do sidra sa kojim želite da povežete  tekst.   Kada otpustite taster miša link će biti kreiran.   Ponovite korake za sve elemente zaglavlja i TOC elemente.
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA dodate specijalne karaktere u Dreamweaveru

 

 

 

Kada dodajete  tekst u Dreamweaver, često je mnogo jednostavnije direktno uneti tekst nego ga  kucati u drugom programu i kopirati ga u vaš dokument u Dreamweaveru. Dodavanje  specijalnih karaktera u Dreamweaveru je mnogo jednostavnije nego u drugim  programima jer postoji ceo meni koji je namenjen za ove HTML kodove i specijalne  karaktere. Da biste dodali  specijalne karaktere u Dreamweaveru, uradite sledeće:   Otvorite  Dreamweaver i otvorite web stranicu na koju želite da dodate specijalne  karaktere.   Otvorite  Insert prozor, ako već nije otvoren, tako što ćete kliknuti na Window i  izaberite komandu Insert.   Kliknite na  karticu Characters.   Na kartici  Characters izlistani su uobičajeni karakteri ali ako ne pronađete onaj koji je  vama potreban kliknite na ikonicu Other Characters.   Izaberite  karakter koji želite da upotrebite i kliknite na ikonicu.   Ako želite da  ubacite HTML kod koji nije prikazan na ikonicama, ukucajte u polje Insert.
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA dodate stilove stranicama

 

 

 

Ako niste stručnjak u dizajniranju web stranica, možda ćete  poželeti da dobijete lepe i jednostavne stranice pomoću ugrađenih stranica ili  razmeštaja. Da biste stranicama dodali stilove koji su ugrađeni u  Dreamweaver, uradite sledeće:   Otvorite Dreamweaver a zatim otvorite i web stranicu na  koju želite da primenite stil pomoću Dreamweaver Sample Style Sheetsa.   U liniji menija kliknite na Window - CSS Styles da biste  otvorili CSS Styles panel.   Kliknite na dugme Attach Style Sheet koje se nalazi u  donjem desnom uglu CSS Styles panela.   Otvoriće se prozor Attach External Style Sheet. Kliknite  na link Sample Style Sheets na dnu okvira za dijalog.   Otvoriće se prozor Sample Style Sheets. Iz okvira sa leve  strane izaberite stil a zatim kliknite na dugme Preview koje se nalazi sa desne  strane prozora da biste primenili stil. Možete da ponavljate ovaj korak dok ne  budete zadovoljni rezultatom.   Kliknite na dugme Browse da biste pronašli lokaciju gde želite  da snimite stil. Standardna lokacija je direktorijum CSS u rootu sajta.   Kliknite na OK da biste zatvorili prozor Sample Style  Sheets.
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA dodate tabelu u režimu Standard

 

 

 

Kada dodajete  tabelu koristeći režim Standard, dobićete uređenu tabelu u koju ćete  jednostavno moći da unesete željeni sadržaj. Tabela u  Dreamweaveru je slična kao i u programu za kreiranje tabela; možete da dodajete  i uklanjate ćelije iz tabele i dodajete informacije koje želite. Da biste kreirali  tabelu u režimu Standard, uradite sledeće:  Otvorite web  stranicu na koju želite da ubacite tabelu.   Kliknite u  prozoru dokumenta na mesto na koje želite da ubacite tabelu.   U liniji  menija kliknite na View a zatim izaberite opciju Table Mode. Kliknite na  Standard Mode. Ili, na kartici Layout panela Insert kliknite na dugme Standard  Mode.   U liniji  menija kliknite na Insert a zatim izaberite opciju Table.   Kreirajte  tabelu koristeći sledeće opcije:  Rows - unesite  vrednost za broj redova u tabeli.   Columns - unesite  vrednost za broj kolona u tabeli.   Table Width -  unesite vrednost za početnu širinu tabele.   Border Thicknes  - unesite vrednost za debljinu okvirne linije.
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO da dodate tekst i sliku u Dreamweaveru

 

 

 

Prilikom  kreiranja web sajtova normalno je da ćete želeti da dodate tekst i sliku na  stranicu. U ovom članku opisaćemo vam kako da to uradite. Ubacivanje teksta  u Dreamweaver je veoma jednostavno. Unesite tekst u području za rad u  Dreamweaveru, selektujte ga a zatim u panelu Properties formatirajte tekst po  želji. Možete da podesite veličinu i vrstu fonta, boju i tako dalje. Da biste dodali  slike na stranicu u Dreamweaveru u liniji menija izaberite opciju Insert >  Image. Otvoriće se prozor u kojem treba da izaberete sliku koja se nalazi na  vašem računaru i ubacite je na stranicu. U panelu  Properties možete da podesite različite parametre za sliku kao što su naziv,  veličina, tekst i tako dalje.
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA dodate zvuk na web stranicu

 

 

 

Ako biste želeli da dodate zvuk na web stranicu Dreamweaver  CS5 će vam to i omogućiti. U Dreamweaveru možete da dodate različite formate, kao što  su WAV, MIDI, MP3, AIF, RA, MOV i tako dalje. Neki od audio formata zahtevaju  da posetioci daunloduju i instaliraju plugin, kao što su QuickTime, Windows  Media Player ili RealPlayer. Možete da dodate zvuk na web stranicu na dva načina - da  povežete audio fajl sa tekstom ili slikom; da ugradite audio fajl direktno na  stranicu. Da biste povezali zvučni fajl sa tekstom ili slikom, uradite  sledeće:  Otvorite web stranicu na koju želite da dodate zvuk.   Selektujte tekst ili sliku koju želite da upotrebite kao  link ka audio fajlu.   Otvorite panel Properties.   Kliknite na dugme Browse For File pore polja Link da  biste selektovali audio fajl. Ako želite da ugradite audio fajl direktno na stranicu,  uradite sledeće:  Otvorite web stranicu na koju želite da dodate zvuk.   Kliknite u dokument na mesto na koje želite da ubacite  zvučni fajl.   Na panelu Insert kliknite na karticu Common i u padajućem  meniju Media kliknite na Plugin. Ili u liniji menija izaberite komandu Insert  > Media > Plugin.   Otvorite panel  Properties.   Kliknite na dugme Browse For File pore polja Src da biste  selektovali audio fajl.   Unesite širinu i visinu za okvir u kojem se nalazi zvučni  fajl.
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA dodate zvuk u Dreamweaveru

 

 

 

Ako želite da  dodate pozadinsku muziku na vaš web sajt, to možete da uradite u Dreamweaveru. Dreamweaver nema  opciju za ubacivanje zvučnog fajla pa ako želite da dodate zvučni fajl u  prikazu Design potrebno je da ubacite plugin a zatim da "kažete"  Dreamweaveru da je to zvučni fajl.   U meniju  Insert izaberite Media a zatim Plugin. Otvoriće se okvir za dijalog Select  File. Potražite fajl koji želite da dodate web stranici.   Videćete  ikonicu plugina u prikazu Design. Ovu ikonicu će videti korisnici koji nemaju  instaliran odgovarajući plugin. Selektujte ikonicu i u panelu Properties možete  da promenite veličinu ikonice, poravnanje, CSS stil i okvir.   Postoji puno  parametara koje možete da dodate ugrađenom tagu ali zvučnim fajlovima uvek  treba da dodate: autoplay, koji govori web pretraživaču da li će se zvuk  pokrenuti automatski ili ne; controller, koji daje korisniku mogućnost da  kontroliše zvuk - da ga isključi ili ponovo reprodukuje i tako dalje.
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA editujete CSS u panelu Properties

 

 

 

Panel CSS Style  lista sve interne i eksterne stilove koji su povezani sa aktivnom web  stranicom. U Dreamweaveru  možete da editujete CSS stilove pomoću CSS Styles panela ili panela Properties. Da biste  editovali CSS stil u panelu Properties, uradite sledeće:  Otvorite web  stranicu na kojoj želite da modifikujete CSS pravilo.   U panelu  Properties kliknite na dugme CSS i podesite sledeće opcije:  Targeted Rule -  prikazuje selektovano pravilo. Možete da upotrebite strelicu liste da biste  kreirali novo CSS pravilo ili da primenite postojeće pravilo.   Edit Rule - otvara  okvir za dijalog CSS Rule Definition za selektovano pravilo.   CSS Panel -  otvara panel CSS Style i prikazuje parametre selektovanog pravila.   Font - podesite  vrstu fonta za selektovano pravilo.   Size - podesite  veličinu fonta za selektovano pravilo.   Text Color -  podesite boju fonta za selektovnao pravilo.   Bold -  primenite masna slova za selektovano pravilo.   Italic -  primenite iskošena slova za selektovano pravilo.   Left, Center i  Right Align - podesite poravananje za selektovano pravilo.
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA eksportujete podatke šablona u XML

 

 

 

Ako u šablonu  imate podatke koje biste želeli da upotrebite i u drugom programu, možete da  eksportujete podatke kao XML. Komanda XML  Export kreira XML fajl sa parametrima i podacima koji se nalaze u editabilnim  regionima šablona. Da biste  eksportovali šablon u XML fajl, uradite sledeće:  Otvorite web  stranicu koja je zasnovana na šablonu i koja sadrži podatke koje želite da  eksportujete u XML fajl.   U liniji  menija kliknite na File, zatim na Export i izaberite komandu Template Data As  XML.   Izaberite  opciju Notation koju želite:  Use Standard  Dreamweaver XML Tags - upotrebite ovu opciju ako šablon sadrži regione koji se  ponavljaju ili parametre šablona.   Use Editable  Region Names As XML Tags - upotrebite ovu opciju ako šablon ne sadrži regione  koji se ponavljaju ili parametre šablona.   Kliknite na  OK.   Potražite  lokaciju na koju želite da snimite XML fajl i kliknite na Save.
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA eksportujete sadržaj tabele

 

 

 

Ako  želite da upotrebite podatke iz tabele u Dreamweaveru u drugom dokumentu,  možete da eksportujete podatke u tekstualni fajl. Kada  eksportujete tabelu, biće eksportovana cela tabela - ne možete da eksportujete  samo deo tabele. Da biste eksportovali podatke iz tabele, uradite sledeće:  Otvorite web stranicu sa tabelom koju želite da eksportujete.   Kliknite u bilo koju ćeliju tabele da biste postavili  tačku unosa.   U liniji menija izaberite File a zatim Export i kliknite  na opciju Table.   Odredite sledeće opcije:  Delimiter - određuje karakter kojim ćete razdvojiti stavke  u eksportovanom fajlu.   Line Breaks - određuje operativni sistem u kojem želite da  otvorite eksportovani fajl.   Kliknite na Export.   Potražite lokaciju na koju želite da snimite fajl.   Unesite naziv za eksportovani fajl.   Kliknite na dugme Save.
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA formatirate tekst sa ugrađenim stilovima

 

 

 

Prilikom kreiranja  web stranice tekst možete da formatirate sami ili možete da upotrebite neke od  ugrađenih fontova i stilova. Dreamweaver vam  daje mogućnost da pomoću panela Properties formatirate tekst koji ste dodali na  web stranicu. Da biste primenili ugrađeni font i veličinu na tekst u  Dreamweaveru, uradite sledeće:  Otvorite web  stranicu na koju želite da primenite stil teksta.   Selektujte  karakter, reč ili reči koje želite da primenite stil teksta.   Ako selektujete  reč ili reči i primenite stil, stil će uticati samo na selektovani tekst. Ako  kliknete unutar pasusa i primenite stil, stil će promeniti ceo pasus.   Na panelu  Properties kliknite na CSS da biste primenili ili kreirali CSS pravilo.   Izaberite bilo  koju od sledećih opcija:  Font - Kliknite  na strelicu liste Fond a zatim selektujte stil fonta koji želite.   Size - Kliknite  na strelicu liste Size a zatim selektujte veličinu za font koju želite.   Ako se otvori  okvir za dijalog New CSS Rule, izaberite sledeće opcije:  Selector Type -  Specifikujte vrstu selektora: Class, ID, Tag ili Compound.   Selector Name -  Izaberite ili unesite naziv za selektor.   Rule Definition  - Izaberite gde želite da definišete pravilo: u aktuelnom dokumentu ili u  eksternom CSS fajlu.   Kliknite na  OK.
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA grupišete panele

 

 

 

Panele u Dreamweaveru možete da grupišete da biste  poboljšali organizaciju i ubrzali posao. Kada su paneli grupisani možete da ih poređate jedan preko  drugog ili da grupišete panele kao grupu sa karticama. Postojećoj grupi panela  možete da dodajete panele ili možete da uklanjate panele. Da biste grupisali panele u Dreamweaveru, uradite sledeće:  Postavite kursor na karticu panela ili liniju zaglavlja  grupe panela.   Prevucite prozor panela na prozor drugog panela dok se ne  pojavi plavi pravougaonik oko panela.   Ako želite da uklonite panel iz grupe panela, postavite  kursor na karticu panela ili zaglavlje seta panela.   Izvucite panel na prazno područje prozora Dreamweavera.
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA importujete sadržaj iz Microsoft dokumenta

 

 

 

Ako ste korisnik Windows sistema možete da importujete  sadržaje Microsoft dokumenata direktno na web stranicu. Možete da  upotrebite podmeni Import u meniju File da biste importovali sadržaj Microsoft  dokumenta u web stranicu. Da biste  importovali sadržaj Microsoft Word ili Excel dokumenta, uradite sledeće:  Otvorite web  stranicu u koju želite da importujete sadržaj.   Kliknite na  mesto na koje želite da ubacite sadržaj Microsoft dokumenta.   U liniji  menija kliknite na File, izaberite podmeni Import a zatim kliknite na Word  Document ili Excel Document.   Potražite  dokument čiji sadržaj želite da ubacite na web stranicu.   Selektujte  dokument i kliknite na Open. Da biste kreirali  link ka Microsoft Word ili Microsoft Excel dokumentu, uradite sledeće:  Otvorite web  stranicu na kojoj želite da kreirate link ka Microsoft dokumentu.   Prevucite Word  ili Excel fajl na stranicu i postavite link na mesto na koje želite na web  stranici.   Kliknite na  opciju Create A Link a zatim kliknite na OK.   Ako se fajl  dokumenta ne nalazi unutar root direktorijuma, kliknite na Yes da biste  kopirali dokument u root direktorijum sajta.   Otvoriće se  okvir za dijalog Copy File As. Kliknite na dugme Save.
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA importujete tabelarne podatke

 

 

 

Ako imate tabelu sa podacima koje biste  želeli da uključite na web stranicu, u Dreamweaveru možete da importujete  podatke kao tekstualne fajlove. Pre nego što importujete podatke potrebno  je da eksportujete ili snimite podatke u tabeli kao Deliminated Text fajl. U  ovom formatu fajla podaci su razdvojeni tabulatorima, zarezima ili dvotačkama. Da biste importovali tabelarne podatke na  web stranicu u Dreamweaveru, uradite sledeće:  Otvorite web stranicu na koju želite da  importujete podatke iz tabele.   Kliknite unutar dokumenta da biste  postavili tačku unosa.   U liniji menija kliknite na File, zatim  Import i izaberite komandu Tabular Data.   Kliknite na dugme Browse i potražite  fajl koji želite da importujete. Izaberite Deliminated Text fajl a zatim kliknite  na Open.   Kliknite na strelicu liste Delimiter a  zatim izaberite vrstu razdelnika koji ste upotrebili prilikom eksportovanja  Delimited Text fajla.   Kliknite na opciju Fit To Data.   Kliknite na strelicu liste Format Top  Row da biste izabrali opcije formatiranja koje želite.   Kliknite na OK.
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA importujete XML u šablon

 

 

 

Dreamweaver vam  nudi komandu Import za XML koju možete da upotrebite za kreiranje novog  dokumenta zasnovanog na šablonu koji je specifikovan u XML fajlu. Komanda Import  XML Into Template ispunjava sadržajem sve editabilne regione u novom dokumentu  koristeći podatke iz XML fajla. Ako Dreamweaver ne importuje podatke, problem  je što možda XML fajl nema odgovarajuću strukturu. Da biste ispravili problem,  upotrebite komandu Export da biste pregledali strukturu fajla a zatim izvršite  potrebna podešavanja i korigujte XML fajl. Da biste  importovali XML fajl u šablon, uradite sledeće:  U liniji  menija kliknite na File, zatim na Import i izaberite komandu XML Into Template.   Potražite  lokaciju sa koje želite da importujete XML fajl.   Izaberite fajl  koji želite i kliknite na Open. Dreamweaver će  kreirati novu web stranicu na osnovu šablona koji je specifikovan u XML fajlu.
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA izbrišete web stranicu

 

 

 

Da li vam se već  desilo da ste kreirali web stranicu koju ste želeli da zadržite onlajn samo  određeno vreme? Pomoću  Dreamweavera možete jednostavno da izbrišete web stranicu koju više ne želite  da prikazujete na Internetu. Da biste  izbrisali web stranicu u Dreamweaveru uradite sledeće:   Ako želite da  uklonite web stranicu sa vašeg web sajta, potrebno je da uklonite link ka datoj  stranici sa svih ostalih stranica web sajta.   Uklonite sve  linkove ka stranici koju želite da izbrišete.   Otvorite web  sajt.   Izaberite  opciju Remote View.   Potražite web  stranicu koju biste želeli da izbrišete.   Kliknite na  web stranicu koju želite da izbrišete.   Kliknite na  dugme Delete.   Otvoriće se  prozor u kojem treba da potvrdite da želite da izbrišete stranicu. Kliknite na  Yes.   Otvorite web  sajt u pretraživaču i proverite da li ste uspešno izbrisali stranicu.
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA kontrolišete razmak između linija teksta

 

 

 

Jedan od problema  prilikom formatiranja teksta na web stranici je kontrolisanje razmaka između linija  teksta. Na primer, kada  pritisnete taster Enter za kreiranje novog pasusa, HTML kreira <p>  tag, prebacuje vas u sledeću liniju  teksta i ostavlja više prostora između linija. Međutim, možda vama nije  potreban taj dodatni prostor između linija teksta. Da biste  kontrolisali razmak između linija teksta, uradite sledeće:  Otvorite web  stranicu koju želite da menjate.   Kliknite mišem  unutar dokumenta i počnite sa kucanjem teksta.   Upotrebite  jednu od sledećih kontrola razmaka između linija:  Paragraph -  Pritisnite taster enter. Dreamweaver će dodata tag paragraf <p> u tekst i  dodaće veći razmak između dve linije.   Line Break -  Pritisnite taster Shift i Enter. Dreamweaver ubacuje break tag <b> u tekst i ne dodaje više prostora između  linija teksta.
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA konvertujete Word dokument u HTML

 

 

 

Ako ste web dizajner, postoji velika verovatnoća da ste već  nekada dobili Word dokument koji treba da postavite na web stranicu. Najbolje  rešenje je da konvertujete Word dokument u HTML što možete da uradite  jednostavno pomoću Dreamweavera. Ako pokušate da upotrebite opciju Save As i snimite Word  dokument kao HTML, dobićete HTML dokument sa puno dodatnih i nepotrebnih  informacija. Ako želite da konvertujete Word dokument u HTML, uradite sledeće:  Postavite kursor u područje prikaza dizajna. Kliknite na  meni File a zatim izaberite opciju Import a zatim Word Document.   U okviru za dijalog izaberite dokument koji želite da  importujete i konvertujete u HTML a zatim kliknite na dugme Open.   Word dokument je konvertovan u HTML. Snimite dokument.
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA kopirate i pejstujete sliku iz Photoshopa

 

 

 

Kada kopirate i pejstujete sliku iz Photoshopa u  Dreamweaver, veza između slike i Photoshopa ne postoji. Sve promene koje uradite na originalnoj slici potrebno je da  ručno ažurirate u Dreamweaveru. Međutim, Dreamweaver pamti podešavanja  optimizacije kada ponovo pejstujete sliku ili upotrebite dugme Edit na panelu  Properties. Da biste kopirali i pejstovali sliku iz Photoshopa u  Dreamweaver, uradite sledeće:  U Photoshopu otvorite sliku koju želite da kopirate.   Selektujte sliku, sloj ili deo slike a zatim u meniju  Edit kliknite na komandu Copy.   U Dreamweaveru otvorite web stranicu na koju želite da  ubacite sliku.   Kliknite unutar dokumenta na mesto gde želite da ubacite  sliku a zatim u meniju Edit kliknite na komandu Paste.   Otvoriće se okvir za dijalog Image Prewiev. Kliknite na  karticu Options a zatim specifikujte format, kvalitet i opcije umekšavanja  slike.   Kliknite na karticu File i specifikujte opcije Scale.   Kliknite na OK.
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA koristite ActiveX kontrole

 

 

 

Na vašu web stranicu možete da dodate i ActiveX kontrole.   ActiveX kontole su ponovno upotrebljive komponente koje mogu da se ponašaju kao  pluginovi pretraživača. ActiveX objekat u Dreamweaveru vam omogućava da dodelite  karakteristike i parametre za ActiveX kontole u pretraživaču posmatrača. Da biste dodali ActiveX kontrole na vašu web stranicu,  uradite sledeće:   Otvorite web stranicu na koju želite da dodate ActiveX  kontrolu.   Kliknite unutar dokumenta da biste postavili tačku unosa  za ActiveX kontrolu.   Na panelu Insert kliknite na karticu Common i u padajućem  meniju Media izaberite opciju ActiveX.   Kliknite na OK. Da biste modifikovali parametre ActiveX kontrole, uradite  sledeće:   Otvorite web stranicu na kojoj se nalazi ActiveX kontrola  čije parametre želite da promenite.   Otvorite panel Properties i dvostruko kliknite na prazno  područje panela da biste prikazali sve parametre.   Modifikujte sledeće opcije Name, W i H, Class ID, Embed,  Align, Parameters, Src, V Space i H Spacve, Base, Alt Img, Data.   U liniji menija kliknite na File i izaberite opciju  Preview in Browser. Izaberite pretraživač u kojem želite da testirate ActiveX  kontrolu.
 
   
Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272