Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

 

Access

Alternativna učenja

Android

Animacija

Antropologija

Apple - MAC OS X

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Audio, Multimedia, Video

Autobiografija

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Automobili

Bajke

Baze podataka

Biografija

Biološke nauke

Botanika

C++ Visual C++ C#

Cloud

CSS

Dečije knjige

Delphi

Digitalna fotografija

Dizajn

Django

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

E-komerc

ECDL

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

FULL STACK DEVELOPMENT

Geografija

Geologija

GOOGLE

Grafika, Dizajn, Štampa

Građevinarstvo

Hardver

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Internet

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Java

JavaScript

Joomla

jQuery

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinsko učenje

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Mreže

MS Office

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

Obrada teksta

OFFICE 2013

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

PHP I MYSQL

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Programiranje

Psihologija

Publicistika

Putopis

Python programiranje

Raspberry PI

Rečnici

Religija

Robotika

Roman

Ruby i Ruby on Rails

Satira

Saveti

Serija Roberta C. Martina

Sertifikati

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

SQL Server

Statistika

Strip

Tabele

Tableti

Tehnologija

Telekomunikacije

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Unix, Linux

Urbanizam

UX DIZAJN

Veštačka inteligencija

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Web design

Windows

Windows 7

Windows 8

WordPress

Zaštita i sigurnost

Zoologija

 

Saveti – Web design

Ukupno: 442, strana 7 od 23

Dreamweaver CS5: KAKO DA kreirate rollover skriptove

 

 

 

Rollover slike su  popularan efekat koji se koristi na mnogim web sajtovima. Ako želite i vi da  kreirate ovaj interesantan efekat, možete to da uradite veoma jednostavno. Da biste postigli  željeni efekat, potrebno je da imate dve slike - jednu za Up state (originalna  slika) i jednu za Over state (slika koja će se prikazati kada postavite kursor  na originalnu sliku. Da biste kreirali  rollover skript, uradite sledeće:   U liniji  menija kliknite na Insert > Image Objects a zatim kliknite na  Rollover Image. Otvoriće se novi  prozor.   Izaberite  naziv za rollover sliku i ukucajte ga u polje Image name.   Upotrebite  dugmad Browse da biste selektovali originalnu sliku i rollover sliku.   Potvrdite  opciju Preload rollover image.   U polje  Alternate text ukucajte opis za sliku. Ovaj tekst će biti prikazan kada  prevučete kursor preko originalne slike.   U poslednje  polje ukucajte URL ka stranici koju želite da učitate kada se klikne na sliku.   Kliknite na  OK. Rollover slika je  kreirana.
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA kreirate šablone u Dreamweaveru

 

 

 

U ovom članku  opisaćemo vam kako da kreirate šablon za web sajt u Dreamweaveru što je veoma  korisno ako vaš web sajt ima više strana koje dele određene funkcije. Ako imate više  stranica na koje ste primenili isti šablon, možete da promenite informacije na  više strana odjednom tako što ćete modifikovati šablon a promene će se  automatski primeniti na sve stranice koje na koje je primenjen dati šablon. Na  taj način možete da zadržite uniformni izgled elemenata na svakoj stranici, a  jedinstveni elementi za stranice će ostati nepromenjeni. Da biste kreirali  šablon u Dreamweaveru, uradite sledeće:   Definišite vaš  web sajt i kreirajte stranicu koju ćete upotrebiti za kreiranje šablona.   Kada završite  kreiranje stranice u liniji menija kliknite na opciju File > Save as  Template. Otvoriće se mali prozor.   Izaberite sajt  za koji želite da kreirate ovaj šablon i ukucajte naziv koji želite za šablon.   Kreirajte  editabilni region u šablonu tako što ćete u liniji menija izabrati Insert  > Template Objects > Editable Regions. Ovi regioni su okviri za sadržaj koji je jedinstven za svaku stranicu na  koju je primenjen šablon.   Otvoriće se  mali prozor u koji treba da unesete naziv regiona.   Sada šablon  možete da primenite na stranicu. Otvorite postojeću stranicu da biste na nju  primenili šablon. Izaberite Modify > Templates > Apply Template to  Page.   Izaberite  šablon koji želite da primenite na stranicu i kliknite na dugme Select.   U prozoru  Inconsistent Region Names izaberite šablon i kliknite na dugme Use for all.   Kliknite na  OK.
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA kreirate stilove teksta

 

 

 

Ugrađivanje fizičkih tagova ili logičnih stilova u dokument  je uobičajen način menjanja izgleda teksta. CSS stilovi mogu da se upotrebe sa logičkim stilovima za  definisanje izgleda stila i daje vam veću kontrolu nad onim šta će posetioci  vašeg sajta videti. Veoma je važno da razumete da su vizuelni izgled HTML  stilova i tagova definisani aplikacijom pretraživača. Ako modifikujete stil,  jednom ćete izvršiti promenu a svi tekstovi koji su tagovani datim stilom će se  promeniti i prikazati novi format. Da biste kreirali CSS stil teksta, uradite sledeće:  Otvorite web stranicu za koju želite da kreirate stil.   Kliknite na meni Format i izaberite komandu CSS Style  > New ili na panelu CSS Style kliknite na dugme New.   Izaberite jednu od sledećih opcija:  Selector Type -  Izaberite opciju Class.   Selector -  Unesite naziv za stil.   Define In - Izaberite  opciju This Document Only ili izaberite postojeći stil.   Kliknite na  OK.   Kliknite na  kategoriju Type i formatirajte font.   Kliknite na  OK.
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA kreirate stilove za tekst u Dreamweaveru

 

 

 

Ugrađivanje  fizičkih tagova i logičkih stilova u dokument je uobičajen način menjanja  izgleda teksta na web stranici. Međutim, možete  da upotrebite CSS stilove u kombinaciji sa logičkim stilovima da biste  definisali kako će posetioci web stranice videti tekst. Da biste kreirali  CSS stil za tekst u Dreamweaveru, uradite sledeće:  Otvorite web  stranicu na kojoj želite da modifikujete tekst.   U liniji  menija kliknite na Format, zatim na CSS Styles i izaberite komandu New.   Izaberite  jednu od sledećih opcija:  Selector Type -  izaberite opciju Class.   Selector -  unesite naziv za stil.   Define In -  izaberite opciju This Document Only ili izaberite postojeći eksterni stil.   Kliknite na  OK.   Kliknite na  kategoriju Type i formatirajte font na osnovu dostupnih opcija.   Kliknite na  OK. Da biste  primenili CSS stil za tekst uradite sledeće:  Selektujte  pasus na koji želite da primenite stil.   U liniji  menija kliknite na Format a zatim CSS Style i izaberite naziv stila koji ste  kreirali.
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA kreirate tabele u Dreamweaveru CS5

 

 

 

U ovom članku opisaćemo vam kako da dodate tabele u web sajt  pomoću Dreamweavera. Veoma je jednostavno. Da biste kreirali tabele u Dreamweaveru CS5, uradite  sledeće:   Otvorite Dreamweaver.   Kreirajte novi HTML fajl.   Iz padajućeg menija Insert izaberite opciju Table.   Otvoriće se prozor Table Property.   Izaberite format za vašu tabelu i kliknite na OK. Tabela  je kreirana i prikazana na stranici.   Selektujte tabelu i pogledajte panel Properties gde  možete da modifikujete tabelu tako što ćete promeniti parametre. Svaka ćelija  tabele ima poseban panel Properties.   Selektujte ćeliju tabele koju želite da modifikujete i u  panelu Properties koji će se automatski prikazati uradite željene promene. Možete  da izaberete stil za ćeliju, boju pozadine, veličinu i boju okvira, poravnanje  teksta i tako dalje.
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA kreirate ugnežđenu tabelu

 

 

 

Ugnežđena tabela  je tabela unutar ćelije druge tabele. Ugnežđenu tabelu možete da formatirate  isto kao i bilo koju drugu tabelu. Međutim, širina  ugnežđene tabele je ograničena širinom ćelije u kojoj se ona nalazi. Ćelije  unutar ugnežđene tabele su izolovane od promena koje radite na tabeli u čijoj  se ćeliji nalazi. Da biste kreirali ugnežđenu tabelu, uradite sledeće:   Otvorite web stranicu koja sadrži tabelu ili kreirajte  novu tabelu.   Kliknite na dugme Design da biste prikazali stranicu u  režimu Design.   Kliknite na meni View a zatim pod opcijom Table Mode  izaberite opciju Standard Mode.   Selektujte ćeliju u koju želite da ubacite ugnežđenu  tabelu.   U liniji menija kliknite na Insert i izaberite opciju  Table.   U okviru za dijalog Table izaberite parametre za  ugnežđenu tabelu.   Kliknite na OK.
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA kreirate uređene i neuređene liste

 

 

 

Većina procesora reči ima mogućnost kreiranja bulitovane ili  numerisane liste. Ove liste su istaknute i privlače čitaoca na važne delove  teksta. U Dreamweaveru takođe možete da kreirate uređene i neuređene  liste. Uređene liste se koriste kada je važno da se stavke prikažu u određenom  redosledu. Neuređene liste se koriste kada nije važan redosled stavki. Da biste kreirali uređenu listu u Dreamweaveru, uradite  sledeće:  Otvorite web stranicu koju želite da formatirate.   Kliknite unutar dokumenta gde želite da ubacite uređenu  listu ili selektujte deo teksta koji želit da konvertujete u listu.   U liniji menija kliknite na Window a zatim kliknite na  Properties da biste otvorili paletu Properties.   Kliknite na HTML da biste formatirali HTML tagove.   Kliknite na dugme Ordered list u panelu Properties.   Dreamweaver će dodati broj 1 u dokument. Možete da  unesete tekst da biste dodali stavku.   Pritisnite Enter i nastavite sa unošenjem stavki. Da biste kreirali neuređenu listu, uradite sledeće:  Otvorite web stranicu koju želite da formatirate.   Kliknite unutar dokumenta gde želite da ubacite uređenu  listu ili selektujte deo teksta koji želit da konvertujete u listu.   U liniji menija kliknite na Window a zatim kliknite na  Properties da biste otvorili paletu Properties.   Kliknite na dugme Unordered List u panelu Properties.   Dreamweaver će dodati bulit (mali crni kružić) u  dokument. Možete da unesete tekst da biste dodali stavku.   Pritisnite Enter i nastavite sa unošenjem stavki. Kreiranje liste koristeći postojeći tekst:  Otvorite web stranicu koju želite da formatirate.   Selektujte pasus koji želite da pretvorite u listu.   Kliknite na dugme Unordered List ili Ordered List u  panelu Properties.
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA kreirate web stranicu iz uzorka

 

 

 

Ako nemate ideju kako biste započeli kreiranje vaše web  stranice, možete da upotrebite jedan od uzoraka Dreamweavera kao početnu tačku. U okviru za dijalog New Document možete da vidite uzorke  dizajna i da izaberete na osnovu kojeg biste želeli da kreirate sopstvenu web  stranicu. Da biste kreirali web stranicu iz uzorka Dreamweavera,  uradite sledeće:  U liniji menija kliknite na File a zatim izaberite  komandu New. Otvoriće se okvir za dijalog New Document.   Kliknite na kategoriju Page From Sample.   Izaberite direktorijum vrste uzorka koji želite da  upotrebite: CSS Style Sheet, Frameset, Starter Page (Theme) ili Starter Page  (Basic).   Izaberite uzorak stranice koju želite da upotrebite.   Kliknite na dugme Create.   U liniji menija kliknite na File a zatim izaberite  komandu Save da biste snimili web stranicu pod drugim imenom.
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA kreirate web stranicu pomoću CSS razmeštaja

 

 

 

Ako želite da  kreirate web stranicu, a ne znate kako da je započnete, možete da kreirate web  stranicu koja već sadrži CSS Layout. Dreamweaver  sadrži preko 30 različitih CSS razmeštaja koji su podeljeni u 4 kategorije na  osnovu širine kolona na stranici: Fixed, Elastic, Liquid ili Hybrid. CSS  razmeštaj takođe možete da upotrebite kao početnu tačku za kreiranje  prilagođenog šablona. Da biste kreirali  web stranicu pomoću CSS razmeštaja, uradite sledeće:  U liniji  menija kliknite na File a zatim  na New.   Otvoriće se okvir za dijalog New.   Kliknite na  kategoriju Blank Pages i izaberite vrstu stranice koju želite.   Izaberite  jedan od sledećih CSS razmeštaja:  Fixed - širina  kolone je fiksna i ostaje ista u pretraživaču.   Elastic - u  pretraživaču je širina kolone podešena u odnosu na veličinu teksta.   Liquid - širina  kolone je podešena na osnovu procenta širine pretraživača.   Hybrid - kolone  su podešene na kombinaciju Fixed, Elastic i Liquid.   Kliknite na  strelicu liste DocType i izaberite željenu opciju.   Kliknite na  strelicu liste Layouts CSS i izaberite željenu opciju:  Add To Head -  dodaje CSS za razmeštaj zaglavlja nove stranice.   Create New File  - dodaje CSS za razmeštaj u novi eksterni CSS stil koji je povezan sa novom  stranicom.   Link To  Existing File - dodaje postojeći CSS fajl novoj stranici.   Ako ste  izabrali opciju Link To Existing File u meniju Layout CSS, kliknite na ikonicu  Attach Style Sheet i izaberite CSS fajl koji želite iz okvira za dijalog Attach  External Style Sheet a zatim kliknite na OK.   Kliknite na  dugme Create.
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA menjate režime za tabele

 

 

 

Tabele u  Dreamweaveru možete da kreirate koristeći dva režima: Standard i Expanded  Tables. Svaki od ovih  režima ima svoje pozitivne i negativne strane. Režim Standard je koristan za  kreiranje i prikazivanje tabela kao što će se one pojaviti i u web  pretraživaču. Expanded Tables režim dodaje razmake svim tabelama u dokumentu da  bi podebljao okvire i olakšao editovanje. Da biste se  prebacivali između režima za tabele u Dreamweaveru, uradite sledeće:   Kreirajte novu  web stranicu ili otvorite stranicu koju želite da prikažete.   U liniji  menija kliknite na View a zatim izaberite Design. Kliknite na dugme Design da  biste prikazali stranicu u režimu Design.   U liniji  menija kliknite na View a zatim izaberite Table Mode. Izaberite jedan od  režima: Standard ili Expanded Tables.   Takođe, možete  na kartici Layout panela Insert da kliknete na dugme željenog režima.
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA modifikujete frejmove

 

 

 

Kada kreirate frejm set postoji velika verovatnoća da ćete  trebati da modifikujete dimenzije frejmova da biste ga prilagodili sadržaju. Modifikovanje frejmova u Dreamweaveru je veoma jednostavno.   Sve što treba da uradite je sledeće:Promena veličine frejma  Otvorite web stranicu na kojoj se nalazi frejm set koji  želite da modifikujete.   U liniji menija kliknite na View, izaberite Visual Aids a  zatim kliknite na Frame Borders da biste prikazali okvire frejma.   Postavite kursor na okvir dok se kursor ne promeni u  dvostruku streicu a zatim povucite okvir frejma da biste promenili njegovu  poziciju i veličinu. Dodavanje frejma  Otvorite web stranicu na kojoj se nalazi frejm set koji  želite da modifikujete.   U liniji menija kliknite na View, izaberite Visual Aids a  zatim kliknite na Frame Borders da biste prikazali okvire frejma.   Držite pritisnut taster Alt i povucite jedan od okvira.   Otpustite taster miša da biste dodali novi frejm u dokument. Brisanje frejma  Otvorite web stranicu na kojoj se nalazi frejm set koji  želite da modifikujete.   U liniji menija kliknite na View, izaberite Visual Aids a  zatim kliknite na Frame Borders da biste prikazali okvire frejma.   Kliknite na okvir frejma i povucite ga na parent frejmAko ste izbrisali frejm koji sadrži nesnimljeni sadržaj,  Dreamweaver će zatražiti da snimite fajl pre nego što ga zatvorite.
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA modifikujete kombinacije fontova

 

 

 

Kada selektujete  jedan od standardnih fontova u Dreamweaveru, videćete da se oni pojavljuju u  grupi od tri fonta - što se zove kombinacija fontova. Kombinacija  fontova određuje kako će pretraživač prikazivati tekst na web stranici.   Pretraživač koristi prvi font u kombinaciji koji je instaliran na sistemu  korisnika. Da biste podesili  kombinaciju fontova koji se prikazuju u panelu Properties i u meniju Format pod  Font podmenijem, možete da upotrebite listu Edit Font List:   U liniji  menija kliknite na Format > Font > Edit Font List. Izaberite kombinaciju  fontova koju želite da modifikujete. Upotrebite jednu od sledećih opcija da  biste dodali, modifikovali ili uklonili selektovanu kombinaciju fontova:   New Combination  - Kliknite na dugme Add, izaberite font iz liste Available Fonts a zatim  kliknite na dugme sa strelicom u levo da biste ga dodali u listu fontova.   Delete  Combination - Selektujte kombinaciju fontova koju želite da uklonite a zatim  kliknite na dugme Subtract.   Add Fonts -  Selektujte font iz liste Available Fonts a zatim kliknite na dugme sa strelicom  u levo da biste ga dodali u listu fontova.   Remove Fonts -  Iz liste Chosen Fonts izaberite font a zatim kliknite na dugme sa strelicom u desno  da biste ga uklonili iz liste.   Change  Combination Order - Selektujte kombinaciju fonta koju želite da preuredite a  zatim kliknite na strelice ka gore ili ka dole.   Kliknite na  OK.
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA modifikujete link u Dreamweaveru

 

 

 

U Dreamweaveru  kao i u drugim programima možete da menjate bilo koji element koji ste ubacili  na web stranicu, uključujući i linkove. Može da se desi,  na primer, da ste dodali link ka određenom sajtu ali se u međuvremenu adresa  sajta promenila ili ste vi slučajno pogrešno uneli URL za web stranicu. Da  biste modifikovali link u Dreamweaveru, uradite sledeće:  Selektujte  link koji želite da promenite u prozoru Design.   U liniji  menija kliknite na Window a zatim na Properties da biste prikazali panel  Properties.   Modifikujte  link koristeći sledeće opcije:  Link -  Modifikujte naziv ili putanju linka u polju Link.   Target -  Kliknite na strelicu liste Target i izaberite jednu od sledećih opcija:    _blank - otvara  stranicu koju ste linkovali u novom prozoru.     _parent - učitava  linkovani dokument u framesetu aktivnog dokumenta.     _self - učitava  linkovani dokument u istom prozoru pretraživača.     _top - Učitava  linkovani dokument u najgornjem prozoru frameseta.
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA modifikujete liste u Dreamweaveru

 

 

 

Nakon što kreirate listu u Dreamweaveru, možete da  upotrebite okvir za dijalog List Properties da biste je modifikovali. Neke od opcija za listu koje možete da promenite su stil  numeracije, resetovanje numeracije ili stila bulita. Možete da modifikujete  celu listu ili specifične stavke u listi. Da biste modifikovali liste u Dreamweaveru, uradite sledeće:  Kliknite bilo gde unutar liste koju želite da  modifikujete ili kliknite na specifičnu stavku u listi koju želite da  promenite.   U liniji menija kliknite na Format a zatim izaberite  komandu List > Properties.   Da biste  modifikovali listu upotrebite sledeće opcije.   Kliknite na  strelicu liste List Type a zatim kliknite na Bulleted List, Numbered List,  Directory List ili Menu List.   Kliknite na  strelicu liste Style a zatim izaberite stil koji želite.   Unesite početni  broj kojim želite da započnete numerisanu listu. Da biste  modifikovali individualnu stavku kliknite na strelicu liste New Style i  promenite stil aktivne stavke.
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA modifikujete liste u Dreamweaveru

 

 

 

Nakon što kreirate listu u Dreamweaveru,  možete da upotrebite okvir za dijalog List Properties da biste je modifikovali. Neke od opcija koje možete da modifikujete  su stil numeracije, resetovanje numeracije ili stila bulita. Možete da  modifikujete celu listu ili samo određene stavke. Da biste modifikovali listu u  Dreamweaveru, uradite sledeće:  Kliknite unutar liste koju želite da  modifikujete ili kliknite na specifičnu stavku koju želite da promenite.   U liniji menija kliknite na Format,  zatim na List i izaberite komandu Properties.   Da biste modifikovali listu, upotrebite  sledeće opcije:  kliknite na strelicu liste List Type a  zatim izaberite Bulleted List, Numbered List, Directory List ili Menu List.   kliknite na strelicu liste Style da  biste modifikovali stil liste  unesite željeni početni broj za  numerisanu listu  kliknite na strelicu liste New Style da  biste promenili stil aktivne stavke u listi
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA modifikujete slike u Dreamweaveru

 

 

 

Kada je slika  postavljena na web stranicu, Dreamweaver vam daje mogućnost da modifikujete  dokument na dva načina: privremeno i stalno. Na primer možete  privremeno da promenite veličinu slike tako što ćete na panelu Properties  promeniti širinu i visinu. Da biste  promenili veličinu slike, uradite sledeće:  Otvorite web  stranicu a zatim selektujte sliku koju želite da modifikujete.   Kliknite u  meni Window a zatim kliknite na Properties da biste otvorili panel Properties.   Upotrebite  bilo koji način promene veličine:  Širina ili  visina - Povucite ručicu selekcije.   Proporcija -  Pritisnite taster Shift i povucite ugaonu ručicu selekcije.   Specifična  veličina - Kliknite u polje W ili H da biste promenili širinu ili visinu slike  u pikselima.   Da biste  risemplovali sliku sa promenjenom veličinom, kliknite na dugme Resample na  panelu Properties.   Da biste  vratili sliku na originalnu veličinu kliknite na dugme Reset Size na panelu  Properties ili izbrišite vrednosti u poljima W i H. Da biste  modifikovali sliku pomoću panela Properties, uradite sledeće:  Otvorite web  stranicu a zatim selektujte sliku koju želite da modifikujete.   U liniji  menija kliknite na Window a zatim kliknite na Properties da biste otvorili  panel Properties.   Kliknite u  polje Border da biste dodali okvir za selektovanu sliku, u pikselima.   Kliknite u  polje V Space i H Space da biste promenili veličinu slike dodavanje  horizontalnog ili vertikalnog belog prostora oko nje.   Kliknite u  polje Image Name da biste slici dali naziv.   Kliknite u  polje Alt da biste dodali alternativni tekst za sliku koji koriste čitači za  korisnike sa oštećenim vidom.
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA opsečete slike u Dreamweaveru

 

 

 

Opsecanje je  proceo kreiranja okvira oko dela fotografije i eliminisanje nepotrebnih  vizuelnih elemenata. Ako imate  fotografiju koja nije ispravno centrirana, možete da je opsečete da biste je ispravno  centrirali. To možete da uradite i u Dreamweaveru. Upotrebite dugme Crop koje  se nalazi na panelu Properties da biste povukli ručice za promenu veličine  slike i opsekli sliku. Uradite sledeće:  Otvorite web  stranicu na kojoj se nalazi slika koju želite da opsečete.   Selektujte  sliku koju želite da modifikujete.   U liniji  menija kliknite na Modify, Image a zatim izaberite opciju Crop. Ili, u panelu  Properties kliknite na dugme Crop.   Kliknite na  OK.   Kliknite i  povucite ručicu u bilo kojem od četiri ugla slike da biste kreirali okvir  opsecanja.   Ako je  potrebno, kliknite na sredinu slike i povucite da biste pomerili okvir  opsecanja.   Dvostruko  kliknite na sliku ili pritisnite Enter da biste izvršili opsecanje.
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA opsečete sliku na web stranici

 

 

 

Prilikom  kreiranja web stranice, možete da opsečete sliku direktno u Dreamweaveru, što će  vam olakšati u ubrzati posao jer nećete trebati da otvarate drugi program. Opsecanjem slike  u Dreamweaveru modifikovaćete fajl izvorne slike. Zbog toga je preporučljivo da  imate rezervnu kopiju fajla slike jer u slučaju da nešto krene loše, uvek  možete da se vratite na originalnu sliku. Da biste opsekli  sliku u Dreamweaveru, uradite sledeće:  Otvorite  stranicu na kojoj se nalazi slika koju želite da opsečete.   Selektujte  sliku i u paleti Properties kliknite na ikonicu Crop Tool. Oko slike će se  prikazati ručice za opsecanje.   Podesite  ručice tako da okvir opsecanja okružuje područje koje želite da zadržite.   Pritisnite Enter ili dvostruko kliknite unutar okvira opsecanja. Prikazaće se  okvir za dijalog koji vas obaveštava da će fajl slike koju opsecate biti  promenjen.   Kliknite na  OK. Ako vam se iz  nekog razloga ne dopada slika koju ste opsekli možete i da poništite ovu radnju  tako što ćete u meniju Edit kliknuti na komandu Undo Crop.
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA otvarate i kreirate fajlove u panelu Files

 

 

 

Da biste organizovali i radili sa fajlovima web sajta ne treba da koristite Windows Explorer, već  možete da upotrebite panel Files u Dreamweaveru. Kada otvorite web  sajt u Dreamweaveru, pomoću panela Files možete jednostavno da otvarate  postojeće i kreirate nove fajlove. Da biste otvorili  fajl pomoću panela Files u Dreamweaveru, uradite sledeće:  Izaberite web  sajt u kojem želite da pregledate fajlove.   U liniji  menija kliknite na Window a zatim izaberite opciju Files da biste prikazali  panel Files.   Kliknite na  strelicu liste Site a zatim izaberite lokaciju na kojoj se nalazi fajl koji  želite da otvorite.   Kliknite na  strelicu liste Site Files View a zatim izaberite opciju Local View.   Dvostruko  kliknite na ikonicu fajla koji želite da otvorite. Da biste kreirali  novi fajl u panelu Files, uradite sledeće:  Izaberite web  sajt u kojem želite da pregledate fajlove.   U liniji  menija kliknite na Window a zatim izaberite opciju Files da biste prikazali  panel Files.   Kliknite na  strelicu liste Site a zatim izaberite lokaciju na na koju želite da kreirate  novi fajl.   Kliknite na  strelicu liste Site Files View a zatim izaberite opciju Local View.   Izaberite fajl  iza kojeg želite da kreirate novi fajl.   Kliknite  desnim tasterom miša a zatim izaberite opciju New File.   Unesite naziv  za novi fajl.
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA otvorite web stranicu u frejmu

 

 

 

Nakon što kreirate frejm, možete da specifikujete sadržaj  koji želite u njemu da prikažete. U frejm možete da dodate nov sadržaj na isti način na koji  biste ubacili i bilo koji drugi sadržaj, kao što su tekst ili slike, na web  stranicu. Pored toga možete da otvorite postojeću HTML stranicu u frejmu. Ako uvek koristite istu HTML web stranicu za frejm, možete  da kreirate stranicu koja će prikazivati u pretraživaču kada se otvori frejm  set. Da biste otvorili postojeću web stranicu u frejmu, uradite  sledeće:  Otvorite web stranicu sa frejmovima koje želite da  modifikujete.   Kliknite u frejm, na lokaciju na koju želite da ubacite  tačku unosa (mesto na kojem će se otvoriti postojeća web stranica).   U liniji menija kliknite na File a zatim izaberite  komandu Open in Frame.   Na hard drajvu potražite lokaciju na kojoj biste želeli  da otvorite web stranicu.   Kliknite na strelicu liste Files of Type a zatim  izaberite fajl koji želite da otvorite.   Iz liste Page izaberite stranicu koju želite da otvorite,  ili ukucajte URL stranice koju želite da otvorite.   Kliknite na OK.
 
   
Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272