Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

 

Access

Alternativna učenja

Android

Animacija

Antropologija

Apple - MAC OS X

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Audio, Multimedia, Video

Autobiografija

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Automobili

Bajke

Baze podataka

Biografija

Biološke nauke

Botanika

C++ Visual C++ C#

Cloud

CSS

Dečije knjige

Delphi

Digitalna fotografija

Dizajn

Django

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

E-komerc

ECDL

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

FULL STACK DEVELOPMENT

Geografija

Geologija

GOOGLE

Grafika, Dizajn, Štampa

Građevinarstvo

Hardver

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Internet

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Java

JavaScript

Joomla

jQuery

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinsko učenje

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Mreže

MS Office

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

Obrada teksta

OFFICE 2013

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

PHP I MYSQL

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Programiranje

Psihologija

Publicistika

Putopis

Python programiranje

Raspberry PI

Rečnici

Religija

Robotika

Roman

Ruby i Ruby on Rails

Satira

Saveti

Serija Roberta C. Martina

Sertifikati

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

SQL Server

Statistika

Strip

Tabele

Tableti

Tehnologija

Telekomunikacije

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Unix, Linux

Urbanizam

UX DIZAJN

Veštačka inteligencija

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Web design

Windows

Windows 7

Windows 8

WordPress

Zaštita i sigurnost

Zoologija

 

Saveti – Web design

Ukupno: 442, strana 8 od 23

Dreamweaver CS5: KAKO DA podesite Favorites Insert liniju

 

 

 

Insert linija se nalazi ispod linije menija i prikazuje vam  ikonice pomoću kojih možete brzo da dodajete elemente na vašu web stranicu. Dreamweaver je liniju Insert podelio u logične odeljke,  uključujući Common, Layout, Text i HTML. Prebacivanje između ovih linija može  da bude dosadno, pa je tako najbolje da u liniju insert ubacite omiljene  ikonice. Ako želite da prikažete liniju Favorites koja sadrži tagove,  alatke i elemente koje često koristite u toku rada, uradite sledeće:  Kliknite na padajući meni Common i izaberite Favorites  bar.   Kliknite desnim tasterom miša na liniju Favorites i iz  kontekstnog menija izaberite opciju Customize Favorites.   Prikazaće se veoma duga lista ikonica koje možete da  dodate u Favorites liniju. Kategorije su sledeće:    Common    Layout    Forms    Text    HTML    CFML    CFForm    ASP    ASP. Net    JSP    PHP    XSLT    Application  Flash Elements  Izaberite ikonice koje želite i kliknite na dugme > da  biste ih postavili u liniju.   Kada završite  sa postavljanjem ikonica u liniju Favorites, kliknite na OK.
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA podesite izgled stranice

 

 

 

Kategorija  Appearance u okviru za dijalog Page Properties vam omogućava da podesite  standardne opcije za CSS i HTML kao što su vrsta i veličina fonta i boja  pozadine. Takođe možete da  upotrebite sliku kao pozadinu za web stranicu i da specifikujete kako će se ona  prikazati. Da biste podesili  parametre izgleda stranice u Dreamweaveru, uradite sledeće:  Otvorite web  stranicu koju želite da modifikujete.   U liniji  menija kliknite na Modify a zatim izaberite komandu Page Properties.   Kliknite na  kategoriju Appearance (CSS) ili Appearance (HTML).   Izaberite  sledeće opcije:  Page Font and  Size - specifikujte vrstu i veličinu fonta.   Text and  Background Color - specifikujte boju teksta i pozadine.   Background  Image - specifikujte pozadinsku sliku koju želite da upotrebite.   Repeat -  specifikujte koliko puta želite da se pozadinska slika ponavlja na stranici.   Margins - specifikujte  margine stranice  Kliknite na  OK.
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA podesite kontrast i svetloću slike na web stranici

 

 

 

Prilikom kreiranja web stranice, možda ćete biti u situaciji  da vam se ne dopada slika koju ste postavili jer je previše svetla ili previše  tamna. Možete da upotrebite Dreamweaver i modifikujete srednje  tonove, senke i svetloću slike. Ovo je veoma korisno za modifikovanje slika  koje su previše svetle ili tamne a isto tako i za poboljšanje kontrasta na  slici. Da biste podesili kontrast ili svetloću slike na web  stranici, uradite sledeće:  Otvorite stranicu na kojoj se nalazi slika koju želite da  modifikujete.   Selektujte sliku.   U liniji menija kliknite na Modify i izaberite opciju  Image a zatim kliknite na Brightness/Contrast.   U okviru za dijalog Brightness/Contrast, povlačite  klizače Brightness i Contrast dok ne dobijete željene rezultate.   Kliknite na OK.
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA podesite Live prikaz

 

 

 

Kada kreirate web  stranicu verovatno ćete poželeti da je prikažete u pretraživaču i vidite da li  se ona ispravno prikazuje. Da biste otvorili  Live View potrebno je da izaberete opciju Live View u meniju File. Pored toga,  potrebno je da podesite opcije i odredite šta želite da prikažete. Da biste izabrali  odgovarajuće opcije za Live prikaz, uradite sledeće:  Otvorite web  stranicu koju želite da pregledate.   Prebacite prikaz  na Design.   Kliknite na dugme  Live View Options u liniji sa alatkama Browser Navigation i izaberite sledeće  opcije:  Freeze JavaScript  - "zaledite" elemente koji koriste JavaScript.   Disable JavaScript  - prikazuje stranicu pretraživača koji nema omogućen prikaz JavaScripta.   Disable Plug-ins -  prikazuje stranicu pretraživača koji nema omogućene pluginove.   Highlight Changes  in Live Code - označava promene u kodu različitim bojama.   Show Browser  Navigation Bar - upotrebite za navigaciju na stranicama.   Edit the Live View  Page in a New Tab - otvara stranicu Live prikaza na novoj kartici.   Follow Link -  omogućava da pratite linkove u Live prikazu.   Automatically Sync  Remote Files - automatski ažurira udaljene fajlove.   Use Testing Server  For Document Source - koristite za dinamične stranice.   Use Local Files  For Document Links - koristite za nedinamične sajtove.   HTTP Request  Settings - omogućava da podesite napredne opcije za prikaz živih podataka.
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA podesite MySQL bazu podataka

 

 

 

Ako kreirate web  sajtove i želite da podesite MySQL bazu podataka, to možete da uradite veoma  jednostavno. Prvo treba da  kreirate bazu podataka i da joj dodate privilegovanog korisnika iz cPanel >  MySQL Databases. Nakon toga biste trebali da omogućite vašoj IP adresi udaljeni pristup ka vašoj  MySQL bazi podataka. Kada imate  kreiranu bazu podataka i dodali ste korisnika, povežite se sa serverom na kojem  se nalazi vaš web sajt i baza podataka. Nastavite sa podešavanjem konekcije ka  MySQL bazi podataka. U liniji menija  izaberite Window > Database da biste otvorili prozor Database  property. Kliknite na znak + i iz menija koji će se prikazati  izaberite opciju My SQL Connection. Otvoriće se prozor u koji treba da ukucate  MySQL korisničko ime, lozinku i bazu podataka kao i MySQL server. U prvo polje ukucajte naziv za konekciju. U polje MySQL  server ukucajte localhost. Zatim unesite MySQL korisničko ime i lozinku i naziv  baze podataka. Kliknite na OK da biste se povezali sa vašom bazom podataka. Ako ste ispravno uneli sve detalje, videćete izlistane  konekcije na kartici Database.
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA podesite parametre Copy/Paste

 

 

 

Odeljak Copy/Paste u okviru za dijalog Preferences možete da  upotrebite da biste podesili način na koji će komanda Paste ubaciti tekst na  web stranicu. Možete da podesite Paste Special kao standardnu opciju za  pejstovanje teksta iz drugih programa. Možete da podesite opcije da pejstujete  samo tekst, tekst sa strukturom kao što su pasusi, liste i tabele, i tekst sa  strukturom i formatiranjem uključujući HTML i CSS stilove. Da bist podesili parametre komande Copy/Paste, uradite  sledeće:  U liniji menija kliknite na Edit a zatim kliknite na  Preferences.   Kliknite na kategoriju Copy/Paste i izaberite jedno od  sledećih polja za potvrđivanje:  Text Only - Pejstuje samo neformatirani tekst.   Text With Structure - Pejstuje struktuirani tekst bez  formatiranja (pasusi, liste, tabele i tako dalje)  Text With Structure Plus Basic Formatting (bold, italic) -  Pejstuje struktuirani tekst i jednostavna HTML formatiranja.   Text With Structure Plus Full Formatting (bold, italic, stilovi).   - Pejstuje struktuirani tekst, HTML formatiranja i CSS stilove.   Retain Line Breaks - Zadržava razmake između linija u  pejstovanom tekstu.   Clean Up Word Paragraph Spacing - Ovu opciju izaberite ako  ste selektovali Text with    Structure ili Text with Structure Plus Basic Formatting opciju  a želite da eliminišete dodatni razmak između pasusa kada pejstujete tekst.   Kliknite na OK.
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA podesite parametre linkova na stranici

 

 

 

Kategorija Links u okviru za dijalog Page Properties vam  omogućava da promenite standardna podešavanja linkova na stranici. Po standardnom podešavanju reč koja je definisana kao link  podvučena je plavom linijom. Ako želite možete da promenite boju linije, boju  teksta za aktivne linkove, posećene linkove i rollovere. Da biste podesili parametre linkova na stranici, uradite sledeće:  Otvorite web stranicu na kojoj želite da promenite  linkove.   U liniji menija kliknite na Modify a zatim izaberite  komandu Page Properties.   Kliknite na kategoriju Links (CSS) i izaberite bilo koju  od sledećih opcija:  Link Font - da biste specifikovali font koji želite da  upotrebite za link.   Bold or Italic - da biste specifikovali masna ili iskošena  slova za link.   Font Size - da biste specifikovali veličinu fonta za link.   Link Color - izaberite boju za linkovani tekst.   Visited Links - izaberite boju za posećene linkove.   Rollover Links - izaberite boju za rollovere.   Active Links - izaberite boju za aktivne linkove.   Kliknite na strelicu liste Underline Style a zatim izaberite  opcije za liniju ispod linka.   Kliknite na OK.
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA podesite relativnu putanju

 

 

 

Kada kreirate novi lin, možete da specifikujete standardno  podešavanje relativne putanje koje želite da upotrebite. Ako već imate linkove, podešavanjem ove opcije nećete  konvertovati postojeće linkove već će se primeniti samo na nove linkove. Po  standardnom podešavanju, Dreamweaver podešava linkove da koriste relativne  putanje dokumenta, što znači da će putanja da se odnosi na tekući dokument.   Relativne putanje site-roota podešava linkove da koriste kompletni HTTP URL u  polju HTTP Address za direktoriju site-root na udaljenom web sajtu. Da biste podesili relativnu putanju za nove linkove, uradite  sledeće:  U liniji menija Dreamweavera kliknite na Site a zatim  izaberite komandu Manage Sites.   Kliknite na sajt koji želite da promenite a zatim  kliknite na komandu Edit.   Kliknite na kategoriju Advanced Settings.   Kliknite na kategoriju Local Info.   Izaberite opciju Document ili Site Root. Za opciju  Site-Root unesite URL web sajta. Ako želite da promenite URL, kliknite na link  Change the Remote server Web URL.   Kliknite na dugme Save.   Kliknite na dugme Done.
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA poravnate sliku sa drugim objektima na stranici

 

 

 

Kada dizajnirate web stranice u Dreamweaveru verovatno ćete  trebati da ubacite slike. Naravno, slike treba i da poravnate sa drugim  sadržajima na stranici. Sada ćemo vam opisati kako da poravnate sliku sa drugim  sadržajima na stranici u Dreamweaveru. Uradite sledeće:   Otvorite Dreamweaver i otvorite stranicu na kojoj se  nalazi slika koju želite da poravnate sa drugim objektima na stranici.   Kliknite na Window - Properties da biste otvorili  Properties panel.   Selektujte sliku i parametar Align na panelu Properties. Možete  da izaberete Default, Top, Middle, Bottom, Left ili Right da biste videli da li  je slika poravnata sa objektom onako kako vi to želite. Takođe možete da  izaberete i dodatne opcije poravnanja kao što su Baseline, TextTop, Absolute  Middle ili Absolute Bottom.   Ako želite da specifikujete poravnanje slike sa drugim  objektima na stranici, trebali biste da upotrebite CSS. Selektujte sliku i  kliknite na nju desnim tasterom miša. Zatim, kliknite na CSS Styes - New da  biste kreirali novo CSS pravilo.   Otvoriće se prozor New CSS Rule. Izaberite Class iz liste  Selector Type i u polje Name ukucajte naziv klase.   Kliknite na OK da biste zatvorili prozor New CSS Rule.   Otvoriće se prozor CSS Rule Definition. Iz liste Category  izaberite opciju Block.   Iz listr Category izaberite opciju Box i podesite  parametar u polju Float.   Kliknite desnim tasterom miša na tag slike iz tag  selektora. Zatim kliknite na Set Class - rig da biste primenili CSS class.   Kliknite desnim tasterom miša na tag drugog objekta na  stranici sa kojim želite da poravnate sliku. Zatim kliknite na Set Class - rig da  biste primenili CSS class.
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA postavite Digg brojač na web stranicu

 

 

 

Digg. com je jedan od vodećih izvora za vesti koje su  najpopularnije. Da li i vi imate web sajt koji biste želeli da postavite na  Digg. com?Dodavanje Digg brojača na vaš web sajt je najlakši način da  promovišete vaše web stranice sa vestima. Da biste postavili Digg brojač na vašu web stranicu, uradite  sledeće:  Otvorite web stranicu u Dreamweaveru.   Potražite mesto na koje biste želeli da postavite Digg  Counter.   Unesite sledeće u HTML kod web stranice:  <script type="text/javascript">    digg_url = 'http://www. digg. com/Whatever-Your-Story-Is';  </script>  Snimite web stranicu.
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA povezujete unutar web stranice

 

 

 

Web linkovi se koriste  da biste uputili korisnike na drugi web sajt ili drugu web stranicu. Međutim,  možete da kreirate i linkove kojima ćete povezati sadržaj unutar jedne web  stranice. Named anchor su  interne alatke za navigaciju koje vam omogućavaju da selektujete deo stranice  na kojem biste želeli da vaši čitaoci započnu pregled vašeg web sajta. Sidra su  veoma korisna ako imate stranicu koja je duga. Da korisnici ne bi trebali da  skroluju, možete da postavite sidra na vrh stranice pomoću kojih mogu da se  prebace na deo stranice koji ih interesuje. Da biste dodali  Named Anchor (sidro) na web stranicu, uradite sledeće:  Otvorite web  stranicu na koju želite da dodate sidro.   Kliknite na  mesto na koje biste želeli da dodate sidro.   U liniji  menija izaberite Insert a zatim kliknite na Named Anchor.   Unesite naziv  za sidro i kliknite na OK da biste ga dodali u dokument. Ponovite ovaj  proces onoliko puta koliko želite sidra da dodate. Da biste sidru  dodali linkove, uradite sledeće:  Selektujte  tekst ili grafiku koji želite da upotrebite kao link ka prethodno kreiranom  sidru.   U liniji  menija kliknite na Window a zatim kliknite na Properties da biste prikazali  panel Properties.   Kliknite u  polje Link. Dodajte znak # a iza njega unesite naziv sidra.   Da biste  testirali linkove, kliknite u meni File, selektujte opciju Preview in Browser a  zatim izaberite pretraživač koji želite da upotrebite.
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA pregledate stranicu u Live prikazu

 

 

 

U toku kreiranja web stranice verovatno ćete poželeti da  pogledate kako pojedinačne stranice izgledaju u pretraživaču. Umesto da  otvarate stranice u eksternom pretraživaču, možete da upotrebite Live prikaz u  Dreamweaveru. Da biste pregledali stranicu na kojoj radite u Live prikazu,  uradite sledeće:   Otvorite web stranicu koju želite da pregledate.   Prebacite prikaz na Design ili Code and Design.   Kliknite na dugme Live View.   Ako želite, možete da modifikujete stranicu u prikazu  Code, u panelu CSS Styles, u eksternom CSS stilu ili drugom srodnom fajlu.   Druge fajlove možete da otvorite tako što ćete upotrebiti  liniju sa alatkama Related Files.   Kliknite na dugme Refresh u liniji sa alatkama Document  ili pritisnite taster F5 da biste prikaali promene.   Da biste se prebacili u prikaz Live Code, kliknite na  dugme Live Code.   Prikazaće se Live Code sa prikazom koda pretraživača.   Needitabilni kod je prikazan različitom bojom. Da biste se vratili u prikaz  Live ponovo kliknite na dugme Live Code.   Da biste se vratili u prikaz Design ponovo kliknite na dugme  Live View.
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA pregledate web stranice u pretraživaču

 

 

 

Dok radite na vašem web sajtu, povremeno je potrebno da  pregledate stranicu u pretraživaču da biste videli kako se ona prikazuje. Jedna od najčešće upotrebljavanih funkcija za pregled web  stranica je Preview in Browser. Ova funkcija vam omogućava da vidite kako će  vaša web stranica izgledati u različitim pretraživačima. Da biste pregledali web stranicu u željenom pretraživaču,  uradite sledeće:  Otvorite web stranicu koju želite da pregledate.   U liniji menija kliknite na File, zatim na komandu  Preview In Browser i izaberite željeni pretraživač iz dostupnih opcija.   Web stranica će se prikazati u prozoru pretraživača.   Proverite razmeštaj i linkove na stranici.   Kada završite pregled stranice, zatvorite pretraživač. Ako želite da modifikujete listu dostupnih pretraživača,  uradite sledeće:  U liniji menija kliknite na File, zatim na Preview In  Browser i kliknite na Edit Browser List.   Kliknite na dugme Plus (+) da biste dodali pretraživač u listu.   Unesite naziv za pretraživač i kliknite na dugme Browse  da biste potražili pretraživač koji želite da dodate u listu a zatim kliknite  na Open.   Potvrdite polje Primary Browser ili Secondary Browser u  zavisnosti od toga da li želite da novi pretraživač bude primarni ili  sekundarni.   Kliknite na OK.
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA primenite CSS pravila na više selektora

 

 

 

Kada dizajnirate web stranice u Dreamweaveru potrebno je da  kontrolišete izgled sadržaja vašeg web sajta. Možete da upotrebite CSS za  organizovanje izgleda. S obzirom na više selektora elemenata na stranicama važno je  da primenite stilove za više selektora. U ovom članku ćemo vam opisati kako da  to uradite. Da biste primenili CSS pravila na više selektora, uradite  sledeće:   Otvorite Dreamweaver i otvorite stranicu na kojoj želite  da primenite stilove na više selektora.   Kliknite na Window - CSS styles da biste otvorili CSS  Styles panel.   Otvoriće se CSS Styles panel. Kliknite na dugme New CSS  Rule u donjem desnom uglu prozora.   Otvoriće se prozor New CSS Rule. Izaberite vrstu  selektora za CSS rule koji želite da primenite.   Kliknite na OK da biste zatvorili prozor New CSS Rule.   Otvoriće se prozor CSS Rule Definition. Izaberite jednu  stavku iz liste Category, kao što je Type, Backgroud, Block, Box, Border, List,  Positioning, Extensions. Zatim promenite parametre.   Kliknite na Apply da biste primenili CSS stilove za id  selektor.   Kliknite na OK da biste zatvorili prozor CSS Rule  Definition.   U panelu CSS Styles možete da vidite novi selektor.
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA primenite i modifikujete eksterni CSS stil

 

 

 

Kada počnete da modifikujete eksterni stil, tek tada ćete  videti pravu moć upotrebe CSS stilova. Eksterni stil sadrži sve opcije  formatiranja za jednu ili više web stranica. Kada povežete stil sa dokumentom, stil kontroliše  formatiranje dokumenta. Unutar jedne web stranice možete da upotrebite više  eksternih stilova. Da biste primenili eksterni stil na web stranicu, uradite  sledeće:  Otvorite web stranicu na koju želite da primenite eksterni  stil.   U liniji menija kliknite na Format a zatim na CSS Style i  izaberite opciju Attach Style Sheet.   Izaberite jednu od sledećih opcija:  File/URL - unesite putanju i naziv fajla eksternog stila  ili kliknite na dugme Browse da biste izabrali fajl.   Add As - kliknite na opciju Link da biste kreirali link na  stranici ka eksternom stilu ili kliknite na dugme Import da biste direktno  uneli stil na stranicu.   Media - kliknite na strelicu Media da biste selektovali  vrstu medie koji je povezan sa fajlom.   Preview - kliknite na Preview da biste videli efekte  eksternog stila na stranicu. Da biste otvorili i modifikovali eksterni stil, uradite  sledeće:  Otvorite web stranicu sa eksternim stilom koji želite da  modifikujete. U liniji sa alatkama Related Files dostupni su svi fajlovi, kao  što je eksterni stil i skriptovi, koji su povezani sa dokumentom.   Kliknite na fajl eksternog stila u liniji sa alatkama  Related Files.   Modifikujte dokument i unesite željene promene.   U liniji menija kliknite na File a zatim kliknite na  Save.   Da biste prikazali glavni dokument, kliknite na Source  Code u liniji sa alatkama Related Files. Kada prikažete glavni dokument, formatiranje će reflektovati  promene koje su nastale u prikačenom eksternom stilu.
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA primenite šablon na više fajlova

 

 

 

Ako imate kreiran šablon koji biste želeli da primenite na  više fajlova, u Dreamweaveru možete to jednostavno da uradite. U Dreamweaveru možete da primenite šablon na više fajlova  odjednom. Ovo je odlično ako imate dobro organizovane web sajtove. Da biste primenili šablon na više fajlova odjednom u  Dreamweaveru, uradite sledeće:  Otvorite Dreamweaver.   U panelu File Explorer selektujte sve fajlove na koje  želite da primenite šablon.   Izvršite komandu Find and Replace na svim selektovanim  fajlovima.   U odeljku Source potražite <stari šablon>. dwt i  zamenite sa <novi šablon>. dwt. Na ovaj način označićete sve selektovane  fajlove sa novim šablonom.   U liniji menija izaberite komandu Modify > Templates  > Update Pages. Na ovaj način  ažuriraćete sve selektovane fajlove.
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA primenite stilove za tekst

 

 

 

Dreamweaver vam  daje mogućnost da po potrebi menjate stil teksta. Stil je kolekcija podešavanja  formatiranja koja je snimljena sa web sajtom ili šablonom i koju možete da  primenite na tekst, grafike i tabele. Da biste  primenili ugrađeni stil teksta u Dreamweaveru, uradite sledeće:  Otvorite web  stranicu na kojoj se nalazi tekst na koji želite da primenite ugrađeni stil.   Selektujte  karakter, reč ili reči na koje želite da primenite novi stil.   Ako  selektujete reč ili reči i primenite stil teksta, stil će uticati samo na  selektovani tekst. Ako kliknete unutar pasusa i primenite stil, stil će se  primeniti na ceo pasus.   U liniji  menija kliknite na Format a zatim izaberite komandu Style.   Izaberite iz  sledećih dostupnih opcija:  Bold, Italic,  Underline  Strikethrough,  Teletype, Emphasis, Strong  Code, Variable,  Sample, Keyboard  Citation,  Definition, Deleted, Inserted
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA promenite boju pozadine

 

 

 

Prilikom dizajniranja web sajta, možda ćete poželeti da promenite boju pozadine web  stranice ili dela stranice. Ako želite da  promenite boju pozadine cele stranice ili dela stranice, uradite sledeće:   Ako želite da  promenite boju pozadine cele stranice, kliknite na dugme Page Properties na dnu  stranice Dreamweavera. Kliknite na kvadratić Background color, koji je po  standardnom podešavanju sive boje, i promenite na boju koju želite. Videćete da  se promenila boja pozadine, ali ne i delova koji su prekriveni zaglavljem,  menijem sa strane, odeljkom za sadržaj i footerom.   Ako želite da promenite boju pozadine linije menija  kliknite negde unutar linije menija i u statusnoj liniji kliknite na "".   Kliknite na dugme "Edit CSS" u panelu Properties. Otvoriće se CSS  panel sa desne strane prozora Dreamweavera. Potražite stavku background i  dvostruko kliknite na nju a zatim izaberite željenu boju.   Ako želite da promenite boju pozadine zaglavlja i footera  kliknite bilo gde u zaglavlju i u statusnoj liniji kliknite "".   Kliknite na dugme Edit CSS i dvostruko kliknite na stavku Background u CSS  panelu koji će se otvoriti. Isti postupak ponovite i za footer, ali u statusnoj  liniji kliknite na stavku "".   Ako želite da promenite boju pozadine glavnog odeljka za  sadržaj stranice prvo kliknite bilo gde unutar glavnog odeljka web stranice a  zatim u statusnoj liniji kliknite na "". U CSS  panelu sa desne strane prozora Dreamweavera potražite liniju 'Properties for  ". twoColLiqLtHdr . mainContent"'. Pomerite kursor odmah iznad ove  linije teksta dok se ne pojavi link Add property. Kliknite na ovaj link i u  padajućem meniju izaberite Background-color. Izaberite željenu boju za pozadinu  glavnog odeljka vaše web stranice.
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA promenite linkove na svim stranicama web sajta

 

 

 

Ako želite da  promenite link na svim stranicama web sajta, u Dreamweaveru možete to da  uradite jednostavno. Da biste  promenili link na svim stranicama web sajta, upotrebite komandu Change Link  Sitewide da biste ručno uradili promene koje želite. Ova komanda je veoma  korisna kada želite da izbrišete fajl za koji su prikačeni drugi dokumenti i da  promenite link ka drugom dokumentu. Nakon što promenite link na svim stranicama  web sajta, možete da izbrišete selektovani fajl bez prekidanja linka. Da biste  promenili link na svim stranicama web sajta, uradite sledeće:  Otvorite panel  Files a zatim u prikazu Local selektujte fajl koji želite da promenite.   Kliknite na  meni Site a zatim kliknite na link Change Link Sitewide.   Izaberite  opciju koju želite:  Change All  Links To - kliknite na dugme Browse For File da biste selektovali ciljni fajl  za koji želite da promenite link. Ako menjate email adresu, FTP ili skript  link, ukucajte ceo tekst linka koji menjate.   Into Links To -  kliknite na dugme Browse For File da biste selektovali novi fajl ka kojem  želite da postavite link.   Kliknite na  OK.
 
   

Dreamweaver CS5: KAKO DA promenite naziv stila

 

 

 

Ako vam se ne dopada naziv koji ste odredili za stil ili  naziv ne opisuje stil, možete jednostavno da ga promenite. Promenu naziva stila možete da uradite koristeći Style listu  na panelu Properties. Strelica Style list nudi komandu Rename koju ćete  upotrebiti za promenu naziva stila. Da biste promenili naziv stila, uradite sledeće:  Otvorite web stranicu na kojoj želite da preimenujete  stil.   U liniji menija kliknite na Window a zatim kliknite na  Properties da biste otvorili panel Properties.   Kliknite na HTML.   Kliknite na strelicu liste Style a zatim izaberite  komandu Rename.   Kliknite na strelicu liste Rename Style a zatim  selektujte stil koji želite da preimenujete.   Ukucajte nov naziv za stil.   Kliknite na OK da biste zatvorili okvir za dijalog i  snimili promene. Otvoriće se panel Results u kojem će biti prikazan selektovani  stil.
 
   
Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272