Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

 

Access

Alternativna učenja

Analiza podataka

Android

Animacija

Antropologija

Apple - MAC OS X

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Audio, Multimedia, Video

Autobiografija

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Automobili

Bajke

Baze podataka

Biografija

Biološke nauke

Blockchain

Botanika

C++ Visual C++ C#

ChatGPT

CSS

Dečije knjige

Delphi

Digitalna fotografija

Dizajn

Django

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

E-komerc

ECDL

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

FULL STACK DEVELOPMENT

Funkcionalno programiranje

Generativna veštačka inteligencija

Geografija

Geologija

Git i GitHub

GOOGLE

GPT

Grafika, Dizajn, Štampa

Građevinarstvo

Hardver

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Internet

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Java

JavaScript

Joomla

jQuery

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinsko učenje

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Mreže

MS Office

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

Obrada teksta

OFFICE 2013

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

PHP I MYSQL

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Poslovanje

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Programiranje

Projektovanje softvera

Psihologija

Publicistika

Putopis

Python programiranje

Računarstvo u oblaku

Raspberry PI

Razvoj

Rečnici

Religija

Robotika

Roman

Ruby i Ruby on Rails

Satira

Saveti

Serija Roberta C. Martina

Sertifikati

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

SQL

Statistika

Strip

Tabele

Tableti

Tehnologija

Telekomunikacije

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Unix, Linux

Urbanizam

UX DIZAJN

Veštačka inteligencija

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Web design

Windows

Windows 7

Windows 8

WordPress

Zaštita i sigurnost

Zoologija

 

Saveti – Digitalna fotografija

Ukupno: 396, strana 17 od 20

Kako da snimite i manipulišete sa fotografijom na iPhone

 

 

 

Master iPhone PhotographyKnjiga je izašla kao Kinde izdanje. Zahvaljujući iPhone, mnogi svoju kameru, možda i jedinu nose u džepu. Ali, snimiti dobru fotografiju je nešto sasvim drugo od samo snimiti fotografiju. Zato je i nastala ova knjiga. Od saveta kako snimiti dobru fotografiju, do editovanja, deljenja onoga što ste snimili. Poseban deo sadrži softver nezavisnih proizvođača koji vam može pomoći u svakodnevnom radu sa svojim telefonom i fotografijom. Naravno, tu je i deo kako da se zabavite sa svojom iPhone kamerom. Nadamo se da ćete u knjizi pronaći informacije koje niko nije želeo da vam prenese. Izdavač: IDG Consumer & SMB, Inc. (12. jul 2012. )
 
   

KAKO DA spasite izgubljene ili oštećene fotografije

 

 

 

Samo za Windows: Zero Assumption Recovery je jednostavan alat koji može da vam spase živce, pogotovo ako ste slučajno formatirali memorijsku karticu ili došli kući sa letovanja sa punim fotoaparatom za koji se ispostavilo da je prazan. Ovaj besplatni program radi isto ono što rade skupi programi za spasavanje podataka, tojest  prolazi kroz blokove memorije i spaja razbacane delove slika, a onda ih snima u direktorijum po vašem izboru. ZAR podržava većinu poznatih formata slika, uključujući JPEG i RAW. Mi smo ga isprobali i imamo samo reči pohvale za njega. Zero Assumption Recovery je besplatan za preuzimanje za korisnike Windows-a; delovi programa treba da se plate da biste ih otključali, ali funkcija za spasavanje slika je besplatna. Adresa: Zero Assumption Digital Image Recovery
 
   

KAKO DA sprečite da vam fotografije izblede

 

 

 

Evo nekih saveta  kako da sprečite fotografije da izblede:1. Nabavite dobar  štampačPrva stvar koju  treba da uradite da biste obezbedili da vam fotografije trajale duže je da ih  odštampate na kvalitetnom štampaču. 2. Izaberite  dobar foto papirDrugi deo  slagalice za očuvanje fotografija je izbor kvalitetnog foto papira. Izaberite  papir koji najviše odgovara vašem štampaču. 3. Čuvajte  odštampane fotografije u albumuJedan važan savet  za očuvanje odštampanih digitalnih fotografija je da ih čuvate u albumu. Na taj  način će fotografije biti zaštićene i sprečićete da one izblede. 4. Čuvajte  odštampane fotografije u ramu ispod staklaAko izložite vaše  fotografije, izložite ih u ramu ispod stakla. Takođe, ako možete neka staklo  bude sa UV zaštitom, i fotografiju nemojte da izlažete otvorenom vazduhu. Na  taj način mnogo duže ćete sačuvati fotografije. 5. Fotografije  držite podalje od sunčevih zraka i vlažnih površinaOdštampane  digitalne fotografije držite podalje od direktnih sunčevih zraka i vlažnih  površina jer će tako da izblede zbog hemijskih reakcija. 6. Uverite se da  je štampa suva pre nego što ih sakupiteNakon što  odštampate digitalne fotografije, uverite se da ste ih dobro osušili pre nego  što ih sakupite i poređate jednu preko druge. Kada poređate fotografije koje  nisu u potpunosti suve, možete da izazovete štetu na jednoj ili više  fotografija.
 
   

KAKO DA štampate digitalne fotografije

 

 

 

Kako da napravite  kvalitetno odštampane fotografije? Najlakše je ako odnesete fotografije u foto  servis gde će vam stručnjaci odštampati. Ali zašto to da radite ako možete i  sami?Evo nekoliko  saveta kako da odštampate kvalitetnu fotografiju?1. Dobre fotografije daju dobru štampuOvaj savet je prilično očigledan. Ako ste snimili  fotografiju pri rezoluciji od 1 megapiksela  ne možete ni da očekujete kvalitetnu štampu  formata A4. Ako ste istu fotografiju snimili u rezoluciji od 5 megapiksela onda  možete da odštampate fotografiju formata A4. 2. Prvo uklonite nepravilnosti na fotografijiPre štampanja obavezno proverite fotografiju i uverite se da  nema na njoj mrlja ili šuma. Ako postoji, upotrebite omiljeni program za  editovanje fotografije i uklonite nedostatke. Naravno, nemojte da zaboravite da  prvo snimite rezervnu kopiju fotografije koju obrađujete. 3. Ako je potrebno, opsecite fotografijuOpsecanje fotografije treba da uradite ako vam je subjekat  na sredini fotografije a ne želite da štampate detalje oko subjekta. 4. Izaberite dobar štampačOvo je veoma važno. Upotrebite samo kvalitetan štampač za  štampanje fotografija. Uvek pokušajte da pronađete štampač sa dobrim kvalitetom  štampe. 5. Izaberite dobar foto papirKvalitetno odštampana fotografija zavisi puno i od izbora  foto papira. Izaberite papir odgovarajuće debljine koji proizvodi lepe boje i  ima dobru otpornost na izbleđivanje.
 
   

Kako da svoje fotografije ubacite i na Twitter

 

 

 

Kako da se popuni galerija na Twitteru?Sve su slike prikazane na jednom mestu odnosno nije dostupno sortiranje po albumima kao na ostalim društvenim mrežama. Ukoliko ste skladištili više od 100 slika, prikazuje se samo poslednjih 100. Twitter tako prikazuje na desnom panelu i fotografiju koja je na nakom od servisa za skladištenje fotografija. Šta ste danas sa svog mobilnog, sa svog fotoaparata prikazali na društvenoj mreži?
 
   

KAKO DA u dva koraka smanjite dimenzije velikog broja fotografija

 

 

 

Kada imamo 100 fotografija koje treba smanjiti za Web na istu veličinu, na primer, sa 1024x768 na 150x100, a da ne radimo posao ’’peške’’, u acdsee (jednu po jednu) ili u drugim programima za obradu fotografije, posao možemo skratiti upotrebom veoma jednostavnog programa quick photo resizer, čiju probnu verziju možete preuzeti na linku:http://www. dzsoft. com/download/qpr25. exeOvaj alat je veoma jednostavan za korišćenje:U padajućem meniju settings odaberite neku od već ponuđenih dimenzija ili uđite u opciju Edit settings, gde sami možete podesiti dimenzije, nazive…ZatimFile> process files (tu odaberite sve fotografije čije dimenzije treba smanjiti). Verovali ili ne, posao je gotov, samo je potrebno snimiti smanjene slike:File>Processed Files To…I to je to!
 
   

KAKO DA ugradite Flickr fotografije u web stranice kao Flash slajdšou

 

 

 

Ako želite da prikatežete Flickr fotografije na web  stranicama u vidu atraktivnog slajdšoua, proverite šta može da vam ponudi  PictoBrowser. Sve fotografije su prikazane u umanjenom obliku u donjem  delu navigacione linije. Možete da pročitate opise fotografija tako što ćete  postaviti miša na umanjeni prikaz bilo koje fotografije. Da biste kreirali flash slajdšou fotografija, unesite vaše  Flickr korisničko ime a onda izaberite tagove ili setove fotografija koje  želite da ugradite u web stranicu. Standardna dimenzija Flash slajdšoua je  500×580, ali to možete da promenite u bilo kom trenutku. Ovaj alat je toliko dobar i impresivan da bi Yahoo! trebao  da ga ugradi u Flickr kao nezaobilaznu funkciju. Adresa: PictoBrowser
 
   

KAKO DA uklonite meta podatke iz slika

 

 

 

JPEG & PNG Stripper je veoma mali prenosivi program koji  uklanja meta podatke iz JPEG i PNG fajlova slika. Postoji puno razloga zašto biste želeli da uklonite meta  podatke slika. Sve vrste informacija - kao što su vreme ekspozicije, podešavanje  otvora blende, fotoaparat koji je upotrebljen, GPS koordinate - mogu  potencijalno da budu ugrađene u sliku. JPEG & PNG Stripper uklanja sve meta  podatke i ostavlja samo nepromenjenu sliku tako da ćete znati da drugi podaci  neće biti prikazani, osim same slike. JPEG & PNG Stripper je besplatan za daunlodovanje i  dostupna je verzija samo za Windows sisteme. Adresa: JPEG  & PNG Stripper
 
   

KAKO DA upotrebite alatku Crop u Photoshopu

 

 

 

Ako ste navikli da koristite alatku Crop tako što kliknete  na nju i povlačite alatku preko slike a nakon toga pritisnete Enter, možda će  vas iznenaditi da postoje i druge opcije koje možete da upotrebite za opsecanje  u Photoshopu. 1. Rotirajte dok opsecate slikuKada izvučete okvir opsecanja preko slike, možete da ga  rotirate tako što ćete otpustiti taster miša i povući jedan od uglova okvira.   Kada dvostruko kliknete rotiraćete i opseći sliku istovremeno. 2. Opsecanje perspektiveMožete da ispravite perspektivu istovremeno kada i opsecate  sliku. To ćete uraditi tako što ćete prvo izvući okvir opsecanja preko slike,  otpustite taster miša i kliknite na polje Perspective u liniji alatki. Kada  povučete ugao okvira, uglovi će se pomerati nezavisno jedan od drugog. 3. Opsecanje koje nije opsecanjeKada selektujete područje koje želite da opsečete, ne morate  da ga opsečete. Možete jednostavno da ga sakrijete. Da biste to uradili treba  da radite na sloju slike a ne na sloju Background. 4. Kreirajte presete opsecanjaKada kliknete na alatku Crop, možete da izaberete različite  presete tako što ćete kliknuti na padajuću listu desno od alatke u liniji  opcija. Kliknite na preset i povucite kursor preko slike da biste kreirali  okvir opsecanja. 5. Opsecajte na istu veličinuDa biste opsekli slike na istu veličinu, izaberite alatku  Crop i otvorite sliku čiju veličinu želite da upotrebite. Kliknite na dugme  Front Image u liniji opcija alatke da biste konfigurisali alatku Crop sa  dimenzijama prednje slike.
 
   

KAKO DA upotrebite efekat Tiny Lens u pozadini Photoshopa

 

 

 

Efekat Tiny lens texture je vrsta efekta stakla koji možete  da upotrebite i napravite interesantna poboljšanja na svojim slikama. U ovom članku opisaćemo vam kako da upotrebite ovaj efekat  na pozadinu omiljenog subjekta:  Izaberite sliku i otvorite je u Photoshopu.   Kreirajte novi sloj za pozadinu slike.   Ispunite sloj pozadine jednom bojom.   Kreirajte još jedan sloj.   Ovo će biti sekundarni sloj pozadine. Izaberite svetlu  boju da biste ispunili ovaj sloj.   Neka vaša slika bude vidljiva (ikonica sa okom ukazuje na  vidljivost sloja).   U liniji sa alatkama kliknite na alatku Lasso.   Selektujte subjekat na slici pomoću alatke Lasso prateći  konture.   Kliknite na Add Layer Mask.   Selektujte Layer Mask tako što ćete kliknuti na njega u  paleti Layers.   U meniju Filter izaberite Distort > Glass.   Otvoriće se prozor filtera Glass. Možete da  eksperimentišete sa vrednostima Distortion, Smoothness i Scaling.   Vrednost za Texture bi trebala da bude Tiny Lens.   Potvrdite i opciju Invert.   Kliknite na dugme OK. To je sve, ali slobodno eksperimentišite sa drugim efektima  i parametrima.
 
   

KAKO DA upotrebite Google Picasa program

 

 

 

Kao što možda i znate, Google ima fantastičnu alatku za  organizovanje i manipulisanje digitalnim fotografijama koja se zove Picasa. Program je veoma intuitivan i jednostavan za upotrebu. Evo  kako možete da koristite Google Picasa:1. UvodJedan od najvažnijih faktora u biranju programa za  organizovanje fotografija je lakoća upotrebe. Google Picasa je pravo rešenje. 2. Jednostavan za upotrebuGoogle Picasa program je program koji je veoma jednostavan  za upotrebu. Omogućava vam jednostavan način da kreirate albume, dodajete  ključne reči i brzo indeksirate i pretražujete fotografije. Takođe možete da  podesite određene direktorijume na vašem računaru koji će biti  "praćeni" tako da ako se dese neke promene na fajlovima fotografija u  datim direktorijumima, one će automatski biti sinhronizovane sa Picasa-om. 3. Odlične funkcije za editovanje fotografijeIako je program Google Picasa primarno alatka za upravljanje  fotografijama, ima i odlične funkcije za editovanje fotografija. Na primer,  postoji alatka za uklanjanje crvenih očiju, i druge odlične alatke za  interesantne efekte. 4. Solidna podrška za aploudovanjeJedna od najboljih stvari u vezi programa Google Picasa je  što se bez problema sinhronizuje sa web albumima. Svi albumi koje kreirate ovim  programom će biti kreirani kao web album i neće vam biti potreban poseban  program da biste ih sinhronizovali na web. 5. Besplatan jeGoogle Picasa program je potpuno besplatan.
 
   

KAKO DA upotrebite osnovne efekte i slojeve u Photoshopu

 

 

 

Photoshopovi slojevi vam omogućavaju da radite sa slikama  grupisanim jedna preko druge. To znači da možete da radite sa njima pojedinačno  tako da nećete trebati da koristite više filtera i efekata na jednom sloju. Zbog toga je osnovno znanje o slojevima najvažnije u  Photoshopu. Da bismo ilustrovali kakok slojevi rade, pogledajte korake kako da  kreirate slojeve i kako da primenite efekte na njih:  Otvorite fotografiju u Photoshopu. Kreirate dva duplikata  slojeva tako što ćete kliknuti desnim tasterom miša na originalni sloj i  izaberite Duplicate Layer. Pritisnite dugme OK u okviru koji će se otvoriti.   Ponovite ovo dva puta tako da imate dva duplikata originalnog sloja.   U paleti Layers ćete imati tri vidljiva sloja. Promenite  ime svakog sloja tako da se ne zbunite dok radite na slojevima.   Kliknite na sloj Layer 1 i u meniju Filter izaberite  Artistic a zatim Film Grain.   Otvoriće se kontrolni panel. Pošto ste već izabrali  efekat Film Grain, on je već izabran u padajućem meniju. Isprobajte i druge  efekte koji su izlistani u kontrolnom panelu. Nakon toga podesite Grain,  Highlight Area i Intensity da biste poboljšali efekat slike u skladu sa  parametrima. Klikite na dugme OK da biste finalizirali promene koje ste  napravili.   Selektujte Layer 2 i u meniju Filter izaberite Pixelate a  zatim Color Halftone.   Otvoriće se kontrolni panel. Podesite samo polje Max  Radius a zatim kliknite na OK.   Izaberite jednu od opcija režima mešanja u gornjem levom  uglu palete Layers.   U panelu Layers Control izaberite Layer 2 i Layer 2,  kliknite desnim tasterom miša i izaberite Convert to Smart Object. Isprobajte i druge filtere i parametre.
 
   

KAKO DA upotrebite prepoznavanje lica u Picasa Web Albumima

 

 

 

U Picasa Web Albumima, Google je integrisao noviju  tehnilogiju koja će vas oduševiti. To je funkcija za prepoznavanje lica u  Picasa Web Albumima. Šta je prepoznavanje lica? Tehnologija prepoznavanja lica  pokušava da identifikuje lica ljudi tako što upoređuje funkcije lica na  fotografijama što će olakšati traženje ljudi u vašim web albumima. Evo kako da  upotrebite ovu novu funkciju:1. U podešavanjima uključite Name TagsKliknite na link Settings u gornjem desnom meniju Picasa Web  Albuma, kliknite na karticu Privacy and Permissions potvrdite polje Use name  tags to name people in my photos i kliknite na dugme Save Changes. 2. Primenite tagove imenaIzaberite albume na koje želite da primenite tagove imena a  zatim kliknite na dugme Add Name Tags.   Nakon toga, počnite da primenjujete imena.
 
   

KAKO DA upravljate bežično vašim fotografijama

 

 

 

Štampane fotografije su stvar prošlosti, barem za nas koji imamo računare i digitalne fotoaparate. Digitalni fotografski frejmovi su nastavak ovog trenda, jer nam omogućuju da pređemo put od fotografisanja do prikazivanja bez štampanja fotografije. eStarling 2. 0 Wi-Fi Photo Frame diže ovaj koncept na novi nivo tako što se povezuje na vašu lokalnu Wi-Fi mrežu i omogućava vam da šaljete fotografije na njega preko emaila ili RSS feed-ova. Ako imate stalnu vezu sa Internetom vi možete da kontrolišete tačno koje će fotografije biti prikazane na vašem eStarling ramu u bilo koje vreme i sa bilo kog mesta u svetu. Pošaljite putem elektronske pošte sliku i ona će se pojaviti na vašem ramu. Izaberite Flickr seriju fotografija sa određenom ključnom reči i ubrzo će vaš ram da skroluje kroz fotografije koje ste napravili. Takođe možete da šaljete fotografije sa vašeg mobilnog telefona dok se nalazite na putu. Poklonite vašem nestrulnom rođaku ovakav ram i vladajte njime gvozdenom rukom, određujući koje fotografije će vaša baka da vidi. Hajde da se posvetimo malo karakteristikama ovog interesantnog uređaja. Lako i jednokratno podešavanje Da bi vaš eStarling Frame proradio treba da ga konfigurišete tako što ćete povezati vaš PC sa USB kablom koji ćete dobiti zajedno sa uređajem. Kada je konfigurisan, ram može da se diskonektuje sa PC-ja i dalje će raditi u nezavisno od računara. Pomoću eStarling softvera selektujte bežičnu mrežu sa kojom želite da se konektujete. eStarling podržava WEP ili WPA šifriranje i ima potpuno funkcionalnu TCP/IP setap koji podržava DHCP i Manual IP. Konfigurisanje emaila Kada se vaš eStarling nađe na Internetu, dobićete besplatnu namensku email adresu na koju ćete slati fotografije. Opciono možete da izbegnete spem tako što ćete dozvoliti da se primaju poruke samo sa određenih email adresa. Konfigurisanje Flickr RSS foto feed-ova Jednostavno pretražite vaše omiljene fotografije na Flickr-u. Isecite i pejstujte URL iz "RSS 2. 0" linka u dnu stranice u eStarling web zasnovani program. Vi čak možete da pošaljete više feed-ova istovremeno. Kada je feed podešen Flickr fotografije koje odgovaraju vašem kriterijumu pretrage počinju da se rotiraju na ramu. Kako se nove fotografije postavljaju na Flickr, tako se i one prikazuju u ramu. Prikazivanje fotografije Jednostavno pošaljite emailom fotografiju eStarling ramu. On svakih nekoliko minuta traga za pristiglom poštom i postavlja sve fotografije koje primi u rotiranje na ramu u formatu slajdšoua. Ram funkcioniše na sličan način kada prima fotografije sa Flickr-a Takođe možete direktno da brišete i dodajete fotografije pomoću web zasnovanog kontrolnog panela. Ako instalirate CF ili SD karticu sa fotografijama u eStarling ram te fotografije će se prikazivati u ramu zajedno sa svim ostalim fotografijama primljenim preko emaila ili Flickr-a. Specifikacije proizvoda Konekcija sa Wireless 802. 11 b/g mrežom. WEP ili WPA kodiranje je podržano. Prikazuje fotografije poslate emailom. Prikazuje fotografije sa Flickr RSS Feed-a. Prikazuje fotografije sa MMC/SD/MS/CF kartica Druga generacija eStarling Model-a WPF-187 Kolorni LCD displej veličine sedam inča Rezolucija ekrana za prikaz od 480x234 piksela Ekran zadržava proporcije prikazanih fotografija Crna piano boja Prikazuje JPEG fajlove Poseduje eksterni 120V/240V AC adapter Zahtevi Internet pristup preko bežične 802. 11 b/g mrežePodešavanje rama zahteva da pokrenete pridruženi program na Windows 2000/ME/XP komaptibilnom PC-ju. Nakon inicijalno podešavanja ram radi samostalno bez potrebe za PC-jem.    
 
   

Kako da uradite resize i dodate isti efekat velikom broju slika

 

 

 

Još jedan koristan savet za one koji se bave web dizajnom. Sada ću vam predstaviti alat koji se zove High Quality Photo Resizer. Naravno, ovo je besplatan program i možete ga skinuti sa Interneta. Koristan je u tom pogledu što za veoma kratko vreme, u par koraka, možete obraditi veliki broj slika. 1. korak Idete na AddMožete označiti veliki broj slika koje želite obraditi. Idete na Next. 2. korak Otvara vam se naredni dijalog prozor u kome definišete folder u kome ćete sačuvati obrađene slike. 3. korak Next i otvara vam se dijalog prozor sa podešavanjima tipa veličine slike, ekstenzije u kojoj želite da vam slike budu sačuvane. Idete na Next. 4. korak Evo jednog veoma bitnog momenta… kada ste mislili da je gotovo, ovaj alat će vam pružiti mogućnost da velikom broju fotografija odjednom dodate isti efekat, na primer, meni je bilo izuzetno korisno to što sam sve slike u boji mogla dobiti u crno-beloj varijanti. Znači, ukoliko ste se opredelili da vaša gomila slika poseduje isti efekat čekirajte Add effects i izaberite neki od 37 efekata (većinu ćete prepoznati odmah ukoliko koristite Photoshop) koji su ponuđeni. Imate čak i Preview — klikom na njega vam se otvara slika u punoj veličini, da proverite da li ste zadovoljni… 5. Završni korak U narednom dijalog prozoru kliknite Start (što bi značilo početak procesa po kriterijumima koje ste upravo zadali). Kada je proces (nekoliko sekundi) gotov možete ići na Exit ili New task ukoliko imate novu grupu slika za obradu. I na kraju, da li možete da verujete da je ovaj programčić težak samo 730kb? Dijana Petrićević
 
   

KAKO DA vaše fotografije budu još interesantnije

 

 

 

Web aplikacija sa  digitalnim efektima za slike BeFunky dodaje impresivne efekte bilo kojoj  fotografiji, pretvarajući dosadne slike u digitalnu umetnost u svega nekoliko  klikova mišem. Upotreba  BeFunky-ja za dodavanje digitalnih efekata je veoma jednostavna. Jednostavno  aploudujte fajlove, izaberite efekat koji vam se dopada iz liste i podesite  opcije po vašem izboru. Kada završite možete da daunlodujete transformisanu  fotografiju bez potrebe da se registrujete. BeFunky je  besplatna web aplikacija i ne zahteva registraciju. Adresa: BeFunky
 
   

KAKO DA vaše fotografije izgledaju kao minijature

 

 

 

Web sajt i Adobe AIR program, TiltShift, daje vašim  fotografijama efekat tilt-shift koji inače zahteva veoma skup, specijalan  objektiv ili zahtevnu obradu u Photoshopu. TiltShift je odlična alatka koja vam nudi napredne funkcije  i veliku kontrolu. Tilt-shift objektivi koštaju od 1200 dolara pa naviše i  mnogi ne mogu da priušte sebi toliko novca ako im je fotografija samo hobi.   Pomoću TiltShift-a možete da dobijete ove efekte i još puno interesantnih  efekata za svoje fotografije. On radi na svojoj web stranici ili možete da  daunlodujete TiltShift program besplatno kao Adobe AIR program što znači da se  pokreće na Windows, Mac i Linux sistemima. Adresa: TiltShift
 
   

Kako da zaradite jednim klikom 100.00 i više dinara

 

 

 

Šta ima novo na Internetu? Sajt je početo da radi, i veoma su nam bitna vaša zapažanja. Ako ste otkrili da nešto ne radi, molimo vas da nam javite. NAGRADA DO 30. 09. 2008. SVAKA KNJIGA KOJU NARUČITE BIĆE JEFTINIJA ZA 100. 00 DINARA, sem džepnih izdanja. Obaveštavamo vas i da je danas iz štampe izašla knjiga:Catia v5 verzija 17 Naravno da i za nju važi dodatni popust od 100. 00 dinara.
 
   

KAKO DA zaradite od vaših fotografija

 

 

 

Ko ne želi u današnje vreme da zaradi malo ekstra para? Cena digitalnih fotoaparata pada skoro svakodnevno. Zašto ne biste vi upotrebili vaš? Već i kod nas veliki broj ljudi prodaje svoje fotografije na Internetu. U ovom članku saznaćete na šta treba da obratite pažnju i kako da počnete ako se odlučite da prodajete vaše fotografije. Kako možete da počnete da zarađujete pare?Ovo je prvo pitanje koje svi postavljaju. Međutim, da biste dobili odgovor na njega, prvo treba da odgovorite na neka druga pitanja: Da li ste spremni da investirate vreme u ovaj posao (najmanje četiri sata nedeljno)? Da li možete da fotografišete subjekte i objekte koji se nalaze izvan vaše bliže okoline? Da li će vaši prijatelji i porodica biti spremni da potpišu model release formu? Da li je vaš fotoaparat dovoljno kvalitetan? Da li znate kako se edituju digitalne fotografije? Da li ćete znati da asocirate ključne reči sa vašim fotografijama? Da li ste spremni da dodatno investirate u opremu i fotoaparate? Da li možete da budete dovoljno objektivni prema samom sebi? Kako podnosite odbijanje? Da li ste spremni da neprestano učite? Da li ste spremni da investirate vreme u ovaj posao? Editovanje fotografija zahteva vreme. Kao i njihovo detaljno opisivanje i kopiranje slika u punoj veličini. To su poslovi koji vas čekaju nezavisno od samog fotografisanja. Ako ozbiljno počnete da se bavite prodajom fotografija, trebaćete da odvojite sat, a možda i više od sat vremena dnevno samo na editovanje fotografija i još dva sata na njihovo slanje i katalogizaciju. Da li možete da fotografišete subjekte i objekte koji se nalaze izvan vaše bliže okoline?Da biste prodali svoje fotografije treba da date kupcu nešto do čega sam ne može da dođe. To znači da odmah možete da zaboravite vaše svakodnevno okruženje, uključujući sve što se nalazi na vašem stolu, kuhinji, dnevnoj sobi. Hiljade ovakvih fotografija se već uveliko prodaje u onlajn katalozima. Da li će vaši prijatelji i porodica biti spremni da potpišu da se odriču prava vezanih za fotografije?Najbolji način da prodate fotografiju je da se neko nalazi na njoj. Da biste to mogli da uradite, modeli u fotografijama treba da potpišu da se odriču svojih prava da dobiju bilo kakve pare za njih. Možete na primer da im kompenzujete to na sledeći način: Vi fotografišete njihove proslave (rođendane i slično), ako oni pristanu da odvoje sat dva vremena na fotografisanje sa vama i potpišu da se odriču prava na dobijanje para od fotografija. Tako će obe strane proći dobro. Da li je vaš fotoaparat dovoljno kvalitetan?Mnogi sajtovi koji prodaju fotografije imaju minimalne zahteve za fajlove koje primaju. Generalno gledano, fotoaparat treba da ima najmanje 5 megapiksela. Digitalni SRL fotoaparati, oni na kojima možete da menjate objektive su mnogo poželjniji zato što daju fotografije boljeg kvaliteta. Više megapiksela ne znači automatski i bolje fotografije; kvalitet senzora je takođe veoma važan. Da li znate kako se edituju digitalne fotografije?Fotografije često mogu da se poboljšaju putem raznih podešavanja, kao što su: Opsecanje Podešavanje boja Podešavajne gustine Poboljšanje detalja u senkama Izoštravanje U najmanju ruku trebaće vam neki od osnovnih programa za editovanje fotografija, pošto svaka fotografija koja izađe iz fotoaparata može barem malo da se podesi i da joj se poboljša kvalitet. Većina profesionalnih fotografa koristi Photoshop, ali i Photoshop Elements može da posluži. Možda će vam se svideti i GIMP, koji je besplatan za Windows i Mac korisnike. Sva korporativna imena moraju da se izbace iz fotografije. Logoi, tekst ili neki drugi materijal zaštićen autorskim pravima ne sme da se pojavi na fotografijama koje prodajete na Internetu. Da li ćete znati da asocirate ključne reči sa vašim fotografijama?Sajtovi koji prodaju fotografije koriste soptvene mašine za pretraživanje. Slike pronalazite tako što ukucate opisne reči. Nema nikakve magije u vezi toga. to je situacija u kojoj treba da iskažete više od onoga što se fizički nalazi u slici. Možete da asocirate 50 ili više ključnih reči sa fotografijom. Ova sijalica je primer fotografije koja se prodaje na Internetu. Da je ovo moja fotografija koju prodajem, neke od ključnih reči koje bi asocirao sa njom bi bile: Light bulb (sijalica) Glass (staklo) Red (crveno) Clear (čisto) Transparent (providno) Illuminate (sjajno) Idea (ideja) Kao što vidite, neke ključne reči opisuju sam objekat, dok su druge apstraktnije. Koliko uspešno definišete ključne reči će biti od presudnog značaja na to da li će ljudi uspeti da pronađu vaše slike. Da li ste spremni da dodatno investirate u opremu i fotoaparate?Kako budete napredovali, trebaće vam bolji fotoaparati i objektivi, više opreme, kao što su studijska svetla, stativi, i tako dalje. Možda nećete povratiti pare nekoliko meseci, ili ih nećete povratiti uopšte, ali da li ste spremni da napravite malu investiciju? Ako ste dobri, ona može vrlo brzo da se isplati. Da li možete da budete dovoljno objektivni prema samom sebi?Samo-editovanje može da bude veliki problem za fotografa. Tu ne mislim na editovanje fotografija u Photoshopu - već mislim na biranje najbolje fotografije iz grupe. Fotograf koji je napravio sliku gore najverovatnije je snimio gomilu fotografija sijalice pod malo različitim uglovima; međutim, izabrao je samo jednu, onu za koju smatra da je najbolje uspela. Aploudovanje 15 fotografija iste fotografije sa malim razlikama ne daje kupcu veći izbor, već ga zbunjuje i obično dovodi do pogađanja. Prikazujte i prodajte samo vaše najbolje fotografije. Kako podnosite odbijanje?Velike su šanse da će vaše fotografije biti odbijene. Koliko često? Nemojte se iznenaditi ako 50% ili više vaših fotografija bude odbijeno. Nemojte da vas to obeshrabri, već ih upotrebite za izgradnju vašeg rastućeg portfolija. Da li ste spremni da neprestano učite?Bez obzira da li ste novi u fotografiji ili fotografišete već godinama, učenje je deo igre. Učestvujte u forumima koji se bave fotografijom, pričajte sa drugim fotografima o fotografisanju, različitim tehnikama snimanja, delite i primajte savete i, što je najvažnije, slušajte kritike. Knjige i DVD-ovi postaju veoma važni u ovladavanju različitim tehnikama i često ćete im se vraćati pre, posle ili u toku snimanja.
 
   

KAKO DA zaštitite fotografije pomoću vodenog žiga

 

 

 

Svaki put kada postavite neku vašu fotografiju na Internet vi se izlažete riziku da neko daunloduje vašu fotografiju i odluči da je upotrebi za neki svoj projekat. PicMarkr vam omogućuje da postavljanje vaših slika na Internet bude malo bezbednije tako što vam dozvoljava da ugradite vodeni žig po vašoj želji u vaše slike. Čitav proces ugradnje vodenog žiga može da se završi za manje od jednog minuta,  a vodeni žig možete da ugradite u pet slika istovremeno. Fotografije možete da aploudujete direktno na web sajt kako bi bile označene vodenim žigom ili možete da ih uvučete sa vašeg Flickr naloga. PicMarkr nudi tri različite vrste označavanj vodenim žigom: Text watermark, Image watermark, i Tiled watermark. Nakon što je slika označena vodenim žigom ona može da se daunloduje direktno na vaš računar ili da se pošalje na vaš Flickr nalog. Text Watermark Text watermark kreira malo parče teksta (možete da izaberete jednu od 8 kombinacija teksta i pozadine) na vašoj fotografiji koje možete da postavite na jedno od devet predefinisanih lokacija. Ovo je odlično rešenje ako želite da stavite vašu URL adresu na fotografiju, ali tekst je prilično mali i u zavisnosti od toga gde ga postavite on lako može da se odseče od strane lopova koji želi da ukrade vašu fotografiju. Image Watermark Opcija Image watermark vam omogućava da aploudujete logo ili sliku sa vašeg računara i postavite je na jednu od 9 predefinisahih lokacija. Veličina vašeg logoa zavisi od veličine fajla koji aploudujete, što znači da možete da završite sa prilično velikim vodenim žigom na slici. Tiled Watermark Opcija Tiled watermark vam omogućuje da uzmete tekst, ili neku drugu sliku i poređate je preko fotografije, kao što ređate pločice. Sa stanovišta zaštite vaše slike ovo je definitivno najbolje rešenje ali je takođe i najnametljivije jer će korisnici teže moći da uživaju u lepoti vaših fotografija. Adresa: PicMarkr
 
   
Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272