Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

 

Access

Alternativna učenja

Analiza podataka

Android

Animacija

Antropologija

Apple - MAC OS X

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Audio, Multimedia, Video

Autobiografija

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Automobili

Bajke

Baze podataka

Biografija

Biološke nauke

Blockchain

Botanika

C++ Visual C++ C#

ChatGPT

CSS

Dečije knjige

Delphi

Digitalna fotografija

Dizajn

Django

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

E-komerc

ECDL

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

FULL STACK DEVELOPMENT

Funkcionalno programiranje

Generativna veštačka inteligencija

Geografija

Geologija

Git i GitHub

GOOGLE

GPT

Grafika, Dizajn, Štampa

Građevinarstvo

Hardver

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Internet

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Java

JavaScript

Joomla

jQuery

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinsko učenje

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Mreže

MS Office

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

Obrada teksta

OFFICE 2013

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

PHP I MYSQL

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Poslovanje

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Programiranje

Projektovanje softvera

Psihologija

Publicistika

Putopis

Python programiranje

Računarstvo u oblaku

Raspberry PI

Razvoj

Rečnici

Religija

Robotika

Roman

Ruby i Ruby on Rails

Satira

Saveti

Serija Roberta C. Martina

Sertifikati

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

SQL

Statistika

Strip

Tabele

Tableti

Tehnologija

Telekomunikacije

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Unix, Linux

Urbanizam

UX DIZAJN

Veštačka inteligencija

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Web design

Windows

Windows 7

Windows 8

WordPress

Zaštita i sigurnost

Zoologija

 

Saveti – Apple - MAC OS X

Ukupno: 327, strana 14 od 17

Snow Leopard: KAKO DA dobijete RSS vesti u inbox Mail programa

 

 

 

Ako ste se prijavili na RSS vesti na određenim sajtovima, do  sada vam je bio potreban RSS čitač. Međutim, postoji i drugo rešenje. Podrška za RSS čitač je u Mail program dodata još u verziji  3. 0, tako da možete da dobijate emailove i vesti u istom programu. Po  standardnom podešavanju, RSS vesti na koje ste se prijavili će se prikazati u  posebnom direktorijumu unutar programa Mail. Ako biste želeli da se RSS vesti  prikazuju u Inboxu, kliknite na strelicu ka gore unutar odeljka RSS u programu  Mail. Ako omogućite primanje RSS vesti u vaš Inbox, obratite  pažnju jer Inbox može da postane pretrpan.
 
   

Snow Leopard: KAKO DA dodate drugu liniju menija

 

 

 

Ako biste želeli da imate dve linije menija na vašem Mac  sistemu, postoji odličan program koji će vam to i omogućiti. SecondBar je odličan program koji vam omogućava da postavite  drugu liniju menija na drugi ekran. Ako ste već koristili dva monitora,  verovatno ste primetili da se linija menija nalazi na glavnom monitoru a drugi  monitor služi za prikaz dodatnih prozora ako ih imate previše otvorenih. Daunlodujte SecondBar program i uključite drugi monitor. Videćete da će se i na njemu pojaviti linija  menija koja će oponašati originalnu liniju menija. Program je dizajniran da se  ponaša kao prava linija menija, međutim, malo je sporija od originalne. Ovo je veoma koristan program i puno će vam pomoći u radu na  dva monitora. Isprobajte i uverite se.
 
   

Snow Leopard: KAKO DA dodate kartice, prečice i druga podešavanja u Finder

 

 

 

Mnogi korisnici su bili nazadovoljni Finderom na Mac OS X  sistemima i želeli poboljšanja i dodatna podešavanja. Sada postoji rešenje za  nezadovoljne korisnike. Ako želite da dodate kartice, prečice, otkrijete skrivene  fajlove i tako dalje, odlično rešenje je TotalFinder, plug-in koji sadrži  sve to, a i mnogo više. Funkcija koju su mnogi korisnici želeli u Finderu je  pretraga na karticama, pa je to i jedna od najboljih funkcija koje će vam  TotalFinder pružiti. Mana TotalFindera je što je on još uvek u fazi testiranja pa  možete naići na neke nestabilnosti. Zbog toga, jako je važno da kreirate  rezervnu kopiju vašeg sistema pre nego što instalirate TotalFinder. TotalFinder je besplatan i dostupan je samo za Snow Leopard  sisteme.
 
   

Snow Leopard: KAKO DA instalirate Firefox 3 i Firefox 4 na istom računaru

 

 

 

Da li biste želeli da isprobate novu verziju  Firefoxa, ali niste spremni da se odreknete Firefoxa 3? Ako ste korisnik OS X  računara, postoji rešenje da instalirate obe verzije Firefoxa na jednom  računaru. Kada instalirate Firefox 4, normalno je da će  nova verzija da prepiše staru verziju programa. Međutim, ako želite da zadržite  i staru verziju programa, posebno ako je nova verzija još u Beta izdanju,  uradite sledeće:   Daunlodujte Firefox 4.   KLiknite na fajl da biste pokrenuli proces  instalacije.   Umesto da prevučete ikonicu firefoxa u  direktorijum Application, prevucite je na desktop.   Izaberite Firefox ikonicu i pritisnite  Enter. Promenite naziv aplikacije Firefox. Na primer, firefox_beta.   Prevucite ikonicu aplikacije sa promenjenim  nazivom u direktorijum Application.   Pokrenite Firefox 4. Ako želite da deinstalirate Firefox 4 i  vratite se na verziju Firefox 3, samo prevucite ikonicu Firefox 4 u Recycle  Bin. Ako želite da zaštitite Firefox 3 profil,  kreirajte novi profil pre nego što pokrenete Firefox 4 tako što ćete uraditi  sledeće:   Otvorite Terminal.   Ukucajte sledeće:    cd /Applications/Firefox. app/Contents/MacOS  Da biste pokrenuli ProfileManager, ukucajte sledeće:     . /firefox-bin -ProfileManager  Kreirajte novi profil i selektujte ga. Sve nove instalacije Firefoxa koristiće novi  profil.
 
   

Snow Leopard: KAKO DA isključite Location Services

 

 

 

Ovaj članak može da bude koristan većini  korisnika, posebno ako ste zainteresovani za bezbednost vašeg računara. Funkcija se zove Location Services i nalazi se  na lokaciji System Preferences >  Security > General. Ako ne možete da menjate  podešavanja potrebno je da kliknete na ikonicu sa katancem na dnu ekrana.   Potvrdite opciju Disable Location Services da biste isključili ovu funkciju i  sprečili vaš Mac računar da šalje vaše podatke Apple-u. Ovo je veoma jednostavan trik ali će vaš Snow  Leopard računar biti bezbedan.
 
   

Snow Leopard: KAKO DA izaberete standardni pretraživač

 

 

 

Ako biste želeli da izaberete "standardni" pretraživač  po linkovima, i neke od njih preusmerili na Firefox, druge na Chrome i tako  dalje, Choose Wisely je odlično rešenje za vas. Nakon što instalirate Choose Wisely,  podesite program kao standardni pretraživač u sistemskim parametrima, umesto  instaliranog pretraživača. U Choose Wisely interfejsu možete da specifikujete  pet pretraživača - Safari, Chromium, Chrome, Firefox i Opera. Svaki put kada otvorite link prikazaće se meni iz kojeg  možete da izaberete pretraživač koji želite da upotrebite. Choose Wisely je besplatan i dostupna je verzija samo za  Snow Leopard sisteme.  
 
   

Snow Leopard: KAKO DA izbrišete Firefox Preferences

 

 

 

Ako ste se nekada  zainteresovali za podešavanja Firefoxa verovatno ste upotrebili izraz  "about:config" u liniji adrese i videli da lako i brzo možete da  dodajete željene parametre u listu. Brisanje ovih parametara  je mnogo teže. Ako selektujete stavku u listi about:config nećete moći da je  izbrišete jednostavnim pritiskom na taster Delete. Opcije parametara su  snimljene u fajl i potrebno je da editujete fajl da biste dobili željene  rezultate. Ako znate da  određeni parametar izaziva probleme ili ste možda dodali neodgovarajući fajl  parametra, verovatno biste želeli da ga izbrišete. Da biste izbrisali fajl  parametra uradite sledeće:  Otvorite Finder.   Potražite sledeću putanju:    /Users/[name]/Library/Application  Support/Firefox/Profiles/[random letters]. default    Na ovoj lokaciji nalaze se parametri i srodni fajlovi koje  koristi Firefox.   U listi potražite fajl pod nazivom pref. js i otvorite ga  u editoru za tekst.   Pogledajte listu i potražite fajl parametra koji ste  dodali a želite da ga izbrišete. Potrebno je samo da izbrišete liniju koja  predstavlja parametar.   Snimite fajl i restartujte Firefox. Ovo je jednostavan trik koji će vam pomoći da rešite  probleme u Firefoxu.
 
   

Snow Leopard: KAKO DA jednostavno brišete programe na Mac sistemu

 

 

 

Brisanje aplikacije na Mac OS X sistemu je ponekad veoma  jednostavno. Potrebno je samo da prevučete ikonicu programa u Trash. Ali, nije  uvek tako jednostavno. Često program ima povezane fajlove i parametre koji su  razbacani po celom hard drajvu. Ako želite da izbrišete program, bez  ostavljanja povezanih fajlova na hard drajvu, isprobajte TrashMe. TrashMe je besplatan program za brisanje programa i  kompatibilan je sa Snow Leopard sistemom.
 
   

Snow Leopard: KAKO DA jednostavno editujete tekst

 

 

 

Poznati Smultron editor teksta, koji je imao ikonicu sa  jagodom, više nije u upotrebi na Snow Leopard sistemima. Postoji drugo rešenje. Fraise je novi editor teksta koji odlično zamenjuje  Smultron. Fraise je mali  editor teksta koji je besplatan za Snow Leopard sisteme i ima odlične funkcije. U ovom editoru teksta pronaći ćete čak i funkcije za  pronalaženje i zamenjivanje teksta. Fraise nudi mnogo više jezika od Smultrona.   Isprobajte ovaj editor teksta i nećete se pokajati. Fraise je besplatan i  dostupan za Snow Leopard sisteme.
 
   

Snow Leopard: KAKO DA kontrolišete skrolovanje miša

 

 

 

Ovaj članak namenjen je za korisnike koji umesto track pada  koriste eksterni miš i koji žele da kontrolišu pravac skrolovanja miša. Ako je vaš miš noviji, i umesto točkića za skrolovanje ima  lopticu za skrolovanje, verovatno ste primetili da se vaša stranica  nekontrolisano pomera na ekranu kada pomerate lopticu za skrolovanje. Ovo je  veoma nezgodno i mnogo je organizovanije ako se stranica skroluje horizontalno  ili vertikalno. Ako želite, veoma lako možete da podesite da se stranice  skroluju horizontalno i vertikalno čak i ako imate miš sa lopticom za  skrolovanje. Uradite sledeće:  Otvorite prozor System Preferences i izaberite karticu  Mouse.   U zavisnosti od toga koji miš imate, podešavanja će se  možda malo razlikovati ali su u suštini ista. Potražite padajući meni Scrolling  i u njemu izaberite kako želite da će funkcionisati loptica za skrolovanje na  mišu.   Možete da izaberete opciju Vertical, Horizontal and  Vertical ili 360 degree.  Ako želite, možete u potpunosti da isključite mogućnost  skrolovanja. Ako smatrate da vam smeta novi miš koji ima lopticu za  skrolovanje, isprobajte ove korake i olakšajte sebi posao.
 
   

Snow Leopard: KAKO DA konvertujete fajlove u Terminalu

 

 

 

Ako želite da  konvertujete više fajlova odjednom u Snow Leopardu, postoji odličan program  Terminala koji će vam olakšati posao. Ovaj program ima  puno funkcija koje su veoma korisne a ako želite da saznate kako da ih  koristite u Terminal ukucajte "man textutil" jer ćemo se mi  fokusirati sada samo na konvertovanje fajlova. U ovom primeru pokazaćemo vam  kako da konvertujete docx fajlove u doc fajlove ali možete da koristite bilo  koji od sledećih formata: txt, rtf, rtfd, html, doc, docx, odt, wordml i  tako dalje. Da biste konvertovali fajl u Terminal ukucajte sledeće:textutil -convert doc /path/to/my/file. docxOvom komandom konvertovaćete docx fajl u doc fajl. Ako želite da konvertujete sve fajlove u direktorijumu u  jedan format, u Terminal ukucajte sledeće:textutil -convert doc /path/to/location/*. docxOvom komandom konvertovaćete svaki fajl u direktorijumu sa  ekstenzijom . docx u . doc format.
 
   

Snow Leopard: KAKO DA koristite kontrole zvuka

 

 

 

Podešavanje zvuka  na Mac računaru putem tastature je veoma jednostavno, uz upotrebu tri tastera -  za pojačavanje, smanjivanje i pauziranje zvuka. Kada podešavate  jačinu zvuka, čućete zvuk koji vam pomaže da odredite kada je dovoljno glasno  ili kada je dovoljno tiho. Međutim, ako želite, možete da podesite jačinu zvuka  i bez signalnog zvuka. Da biste privremeno isključili zvuk "promene jačine  zvuka", držite pritisnut taster Shift dok podešavate jačinu zvuka. Na  ekranu će se pokazati vizuelni indikator bez zvuka. Ako želite,  možete zauvek da isključite zvuk "promene jačine zvuka" tako što ćete  otvoriti System Preferences a zatim kliknite na panel Sound Preferences.   Isključite opciju Play feedback when volume is changed.
 
   

Snow Leopard: KAKO DA koristite roditeljske kontrole za iTunes

 

 

 

Da li želite da sprečite da vaša deca pregledaju  nedozvoljeni sadržaj u iTunesu? Možete da podesite roditeljske kontrole i  zaštitite decu od neželjenog sadržaja. Da biste pristupili opcijama za roditeljske kontrole,  uradite sledeće:  U meniju iTunes izaberite Preferences a zatim kliknite na  karticu Parental. Ovde ćete videti nekoliko opcija koje možete da podesite  onako kako želite.   Isključite podcast, internet radio ili iTunes Store. Pored  toga, možete da zabranite pristup deljenim bibliotekama. Kada isključite ove  stavke one se neće pojaviti u panelu sa leve strane u prozoru iTunesa.   U padajućem meniju možete da primenite sisteme za  ocenjivanje sadržaja.   Ako želite strožija ograničenja, izaberite opciju  Restrict explicit content.   Kada podesite opcije po želji, kliknite na Lock da biste  sprečili dalje promene i unesite lozinku administratora. Ova podešavanja promenite za sve naloge za koje želite da  imaju ograničen pristup.
 
   

Snow Leopard: KAKO DA kreirate PDF fajlove na Mac računaru

 

 

 

Većinu korisnika zanima kako mogu da kreiraju  PDF fajlove od word dokumenta, html fajla, slike ili bilo koje druge vrste  fajla. Ako ste i vi jedan od radoznalih, evo pomoć. Ako ste korisnik Mac računara ne treba da  instalirate poseban program za kreiranje PDF fajlova jer se Apple potrudio da  vam to omogući u njihovom operativnom sistemu. Ova funkcija će vam olakšati  posao ako treba da šaljete dokumente emailom ili jednostavno ako želite da  sačuvate vaše dokumente u PDF formatu. Kreiranje PDF fajla na Mac računaru je veoma  jednostavno - kao štampanje. U stvari bilo koji program koji ima okvir za  dijalog za štampanje može da kriera i PDF fajl. Na primer, ako otvorite fajl, u  liniji menija kliknite na File >  Print, nemojte da izaberete vaš štampač već u padajućem  meniju PDF izaberite jednu od PDF opcija. Upotrebite opciju Save as PDF kao  standardnu opciju za kreiranje PDF fajla. Potrajaće nekoliko sekundi ili minuta da bi se  kreirao PDF fajl u zavisnosti od veličine fajla.
 
   

Snow Leopard: KAKO DA najjednostavnije organizujete zadatke

 

 

 

Calcurse je veoma  jednostavan program za kreiranje rasporeda koji je zasnovan na tekstu i ima puno  korisnih funkcija i interfejs jednostavan za upotrebu. Calcurse je  zasnovan na sistemu interfejsa Cursesa i koristi jednostavan tekstualni  interfejs za prikaz vaših zadataka i sastanaka. Calcurse je veoma brz i možete da ga  prilagodite vašim potrebama. Možete da podesite da vam Calcurse pošalje email kao  podsetnik za zadatak koji treba da izvršite ili za sastanak na koji treba da  odete. Calcurse je besplatan program i puno će vam pomoći u radu.   Isprobajte ga i nećete požaliti.
 
   

Snow Leopard: KAKO DA očistite nered na hard disku

 

 

 

Ako ste korisnik  Mac računara duže vreme, verovatno ste skupili jako puno fajlova i aplikacija  koje vam zauzimaju prostor na disku. Alatke i pomoćni programi mogu da vam  pomognu da se rešite ove "gužve" na hard disku. Pre svega treba  da pregledate šta sve to imate na hard disku što vam stvara nepotrebnu gužvu, i  što možete da izbrišete bez ikakvnih problema. Evo šta je sve potrebno da  uradite:  Prvo potražite  nepotrebne fajlove u direktorijumima Users/username/Documents i  Users/username/Downloads. Potražite imidže diskova za programe koje ste  instalirali.   Pregledajte  direktorijume koji zauzimaju veliki prostor na hard disku i izbrišite  nepotrebne fajlove.   Pregledajte  programe koji su instalirani na hard drajv, i ako pronađete programe koje ne  koristite deinstalirajte ih da biste oslobodili prostor na disku.   I naravno, ne  zaboravite da ispraznite kantu za smeće. Izaberite opciju Finder > Empty  Trash ili kliknite desnim tasterom miša na ikonicu Trash.
 
   

Snow Leopard: KAKO DA olakšate daunlodovanje Torrenta

 

 

 

Transmission je jedan od najbržih i najjednostavnijih  BitTorrent programa za Mac sisteme. Isprobajte ga i nećete se pokajati. Transmission verzija  2. 0 je poboljšana i možda na prvi pogled nećete primetiti nove funkcije ali  ćete sigurno primetiti brzinu programa. Transmission je poboljšan u pogledu  redosleda kojim se povezuje sa serverima, bolji je pri optimizovanju broja  konekcija i zbog toga ćete dobiti veću brzinu. Pored toga, veoma brzo  verifikuje lokalne podatke kada rezimirate daunlod. Ako koristite BitTorrent klijente preporučujemo vam da  isprobate Transmission jer će vam ubrzati posao.
 
   

Snow Leopard: KAKO DA onemogućite pristup prozoru System Preferences

 

 

 

Ako više  korisnika koristi vaš Mac računar, možda biste želeli da onemogućite pristup  prozoru System Preferences da biste sprečili da drugi korisnici menjaju  podešavanja vašeg sistema. Da biste sprečili  druge korisnike da menjaju podešavanja vašeg sistema u prozoru System  Preferences, uradite sledeće:  Otvorite  prozor System Preferences.   Na kartici  Parental Controls izaberite nalog za koji želite da onemogućite pristup prozoru  System Preferences.   Izaberite karticu  System i pogledajte padajući meni pri dnu prozora.   U polje Search  ukucajte "system" i sačekajte da se lista popuni. Zatim deselektujte  programe koje želite tako što ćete ukloniti oznaku potvrde. Ako ponovite ove  korake za svaki korisnički nalog, drugi korisnici neće moći da pristupe prozoru  System Preferences i menjaju vaša podešavanja.
 
   

Snow Leopard: KAKO DA otkrijete lokaciju stavke iz liste Recent Items

 

 

 

Ovo je odličan  trik koji će vam ubrzati posao i dodati malo funkcionalnosti meniju Recent  Items koji se nalazi pod menijem Apple. Ako ste već  koristili ovu funkciju, onda sigurno znate da svaki put kada kliknete na bilo  koju stavku u listi, ona će se otvoriti u odgovarajućem programu. Na primer,  ako kliknete na program u listi otvoriće se program, ako kliknete na fajl,  otvoriće se fajl. Međutim, ako  možda želite samo da saznate lokaciju stavke iz liste Recent Items, pritisnite  taster Command dok klikćete na stavku. Na taj način otvoriće se Finder koji će  vam prikazati lokaciju stavke koju ste izabrali u listi Recent Items.
 
   

Snow Leopard: KAKO DA označite samo određene emailove

 

 

 

Kada dobijate  emailove verovatno želite da pratite ko vam ih je poslao i da ih organizuje  ispravno. Najbolji način da to uradite je kroz Smart Mailboxes. Smart Mailboxes  je način da filtrirate emailove. Da biste izdvojili emailove od prijatelja ili  rodbine potrebno je da kreirate grupu unutar Address Booka. Uradite sledeće:  Otvorite  Address Book i kliknite na dugme sa znakom plus pod Group Column ili iz menija  izaberite opciju File - New Group.   Dodajte  prijatelje i rodbinu koje želite da se nalaze u novoj grupi.   Otvorite Mail  i iz menija izaberite opciju Mai > Mailbox > New Smart Mailbox.   Otvoriće se prozor. Selektujte Sender is member of group  a zatim izaberite novu grupu koju ste kreirali.   Kliknite na OK. To je sve. Novi Smart Mailbox prikazivaće emailove samo od  onih pošiljaoca koje ste specifikovali u novoj grupi.
 
   
Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272