Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

 

Access

Alternativna učenja

Analiza podataka

Android

Animacija

Antropologija

Apple - MAC OS X

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Audio, Multimedia, Video

Autobiografija

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Automobili

Bajke

Baze podataka

Biografija

Biološke nauke

Blockchain

Botanika

C++ Visual C++ C#

ChatGPT

CSS

Dečije knjige

Delphi

Digitalna fotografija

Dizajn

Django

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

E-komerc

ECDL

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

FULL STACK DEVELOPMENT

Funkcionalno programiranje

Generativna veštačka inteligencija

Geografija

Geologija

Git i GitHub

GOOGLE

GPT

Grafika, Dizajn, Štampa

Građevinarstvo

Hardver

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Internet

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Java

JavaScript

Joomla

jQuery

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinsko učenje

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Mreže

MS Office

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

Obrada teksta

OFFICE 2013

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

PHP I MYSQL

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Poslovanje

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Programiranje

Projektovanje softvera

Psihologija

Publicistika

Putopis

Python programiranje

Računarstvo u oblaku

Raspberry PI

Razvoj

Rečnici

Religija

Robotika

Roman

Ruby i Ruby on Rails

Satira

Saveti

Serija Roberta C. Martina

Sertifikati

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

SQL

Statistika

Strip

Tabele

Tableti

Tehnologija

Telekomunikacije

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Unix, Linux

Urbanizam

UX DIZAJN

Veštačka inteligencija

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Web design

Windows

Windows 7

Windows 8

WordPress

Zaštita i sigurnost

Zoologija

 

Saveti – Apple - MAC OS X

Ukupno: 327, strana 15 od 17

Snow Leopard: KAKO DA poboljšate zvuk u iTunesu

 

 

 

Ako slušate muziku preko iTunesa (ili nekog drugog muzičkog  plejera ponekad zvuk može da postane neodgovarajuć. Problem bi mogao da bude u  kodiranju muzike ali je problem najverovatnije u ekvilajzeru koji nema  optimalna podešavanja. Da biste promenili podešavanja ekvilajzera i poboljšali  zvuk, prvi korak je da otvorite ekvilajzer u iTunesu koji ćete pronaći pod  opcijom Window Menu Bar. Podesite klizače da biste poboljšali zvuk, a da biste  dobili dobre rezultate, najbolje je da pustite neku muziku koju najčešće  slušate. Pre nego što započnete sa podešavanjima, potvrdite polje ON  u gornjem levom uglu prozora, a zatim povlačite klizače da biste čuli efekte.   Ne postoje savršena podešavanja za ekvilajzer, već je potrebno da sami  otkrijete najbolja podešavanja za vrstu muzike koju slušate. Slobodno isprobavajte dok ne dobijete zvuk koji vam  odgovara.
 
   

Snow Leopard: KAKO DA podesite tri kolone u programu Mail

 

 

 

Mail program je po standardnom podešavanju  postavljen tako da se na vrhu ekrana vide email poruke a na donjem delu se vidi  sadržaj poruka. To je u nekim situacijama i odgovarajuće ali ako imate wide  screen monitor možda ćete poželeti da vidite više poruka pa je najbolje da  podesite da vam se prikazuju tri kolone. Kada podesite tri kolone u programu Mail, u  koloni sa leve strane videćete mailboxove, u srednjoj koloni videćete listu  email poruka a njihov sadržaj ćete videti u koloni sa desne strane. Podešavanje tri kolone možete da uradite u  Mail programu, ali postoji i plug-in koji će umesto vas rešiti ovaj problem.   Program se zove “Letterbox”.   Najnoviju verziju za Snow Leopard možete da preuzmete ovde. Da biste instalirali program, daunlodujte disk  imidž i pratite uputstva na ekranu. Kada je program instaliran vaš Mail će  automatski prikazivati tri kolone. Postoji nekoliko podešavanja koje možete da  menjate kao što je opcija za prekopčavanje između prikaza tri kolone i  standardnog prikaza, zatim možete da menjate stil klizača i tako dalje.
 
   

Snow Leopard: KAKO DA prikažete sadržaj direktorijuma u Quick Looku

 

 

 

Quick Look ima skrivenu funkciju koja, prema standardnom  podešavanju, nije uključena, a možete da je uključite pomoću Terminala. Kada je  ova funkcija X-Ray mode uključena, u možete da vidite sadržaje direktorijuma u  Quick Looku. Umesto da vidite običnu ikonicu direktorijuma u Quick Looku,  ikonica direkotrijuma će biti poluprovidna, sa vidljivim prikazima sadržaja  direktorijuma u prozoru Quick Looka. štaviše, slike prikaza će se automatski  rotirati, pomerajući se od stavke do stavke u direktorijumu. Da biste uključili ovu skrivenu funkciju Quick Looka,  obavite sledeće korake:  Zatvorite Finder.   Otvorite Terminal i ukucajte komandu    $ defaults write com. apple. finder QLEnableXRayFolders 1  Ponovo otvorite Finder i uživajte u novom X-Ray režimu u  Quick Looku. Ako želite da isključite prikaz sadržaja direktorijuma,  uradite sledeće:  Zatvorite Finder.   Otvorite Terminal i ukucajte komandu    $ defaults write com. apple. finder QLEnableXRayFolders 0  Ponovo otvorite Finder i uživajte u novom X-Ray režimu u  Quick Looku.
 
   

Snow Leopard: KAKO DA prikažete skrivene fajlove u Mac Save prozoru

 

 

 

Da li ste znali da možete brzo da prikažete skrivene fajlove  u direktorijumu iz Mac Save prozora? Naravno da možete. Sve što je potrebno da uradite je da pritisnete prečicu  Command+Shift+. (tačka) i prikazaće se svi skriveni fajlovi u bilo kom Mac Save  okviru za dijalog. Ovo je veoma korisno kada snimate i pregledate fajlove kao  što su . htaccess u Mac OS X-u. Ako ponovo pritisnete ovu prečicu, ponovo ćete  isključiti prikaz skrivenih fajlova. To je sve. Vaši skriveni fajlovi će biti prikazani u bilo  kom prozoru Mac Save pomoću ove jednostavne prečice.
 
   

Snow Leopard: KAKO DA pristupite vašem Macu sa drugog računara

 

 

 

Da li biste  želeli da možete da sa udaljenosti pristupite vašem računaru kod kuće ili na  poslu? Pronašli smo odlično rešenje. FeelHome je  besplatan program servera koji će vam olakšati udaljeni pristup vašem računaru.   Sve što je potrebno da uradite je da registrujete nalog, pokrenete server i  ulogujete se putem SSL-a. Nakon toga možete da pristupite fajlovima na lokalnom  hard drajvu pomoću web pretraživača. Ako želite, možete da zabranite pristup određenim direktorijumima,  ili možete da odobrite pristup ka svim fajlovima. Fajlove možete da pregledate  u prikazu Explore i Virtual Desktop. FeelHome podržava i višestruke konekcije. Potrebno je da pokrenete server na  svim računarima za koje želite da imate udaljeni pristup a web interfejs će vas  upitati da izaberete sistem kojem želite da pristupite.
 
   

Snow Leopard: KAKO DA promenite direktorijum terminala na aktuelni direktorijum Findera

 

 

 

Ako volite da koristite komandnu liniju verovatno provedete  puno vremena tražeći željeni  direktorijum svaki put kada otvorite Terminal. Besplatan  plug-in, OpenTerminal, otvara novi prozor Terminala i prikazuje aktuelni  direktorijum iz Findera na koji ste kliknuli. OpenTerminal dolazi sa  puno korisnih opcija koje će vam olakšati i ubrzati posao. Program možete da  pokrenete iz Docka, možete da dodate dugme u liniju sa alatkama Findera ili da  dodate opciju u kontekstni meni Findera. Takođe, možete da podesite da se  Terminal otvara sa prikazanim specifikovanim direktorijumom a ne sa tekućim  direktorijumom Findera. Možete da  upotrebite i tekući prozor Terminala umesto da otvarate novi, da upotrebite  novi karticu Terminal ili čak i da upotrebite iTerm umesto OS-X-ovog ugrađenog  Terminala. OpenTerminal je  besplatan i dostupan je za Mac sisteme.
 
   

Snow Leopard: KAKO DA promenite standardni šablon adresara

 

 

 

Kada koristite Address Book za dodavanje kontakata  primetićete da imate ograničenje u opcijama za unos različitih informacija o  kontaktu. To u nekim situacijama može predstavljati i problem. Ako želite, možete da promenite standardni šablon adresara  da biste mogli da unesete više informacija o kontaktu. Da biste promenili  standardni šablon adresara uradite sledeće:  Da biste promenili šablon otvorite Adress Book i  izaberite opciju Address Book > Preferences.   U panelu  Preferences izaberite opciju Template. Prikazaće se osnovni šablon koji možete  da modifikujete menjanjem u padajućem meniju ili pomoću malih strelica.   Da biste  dodali odeljak u adresar izaberite opciju u padajućem meniju. Odeljak će se  podeliti na dva dela. U gornjem se nalaze polja za ime i profesiju, a u donjem  možete da izaberete polja koja želite da budu prikazana u šablonu. To je sve.   Dodajte polja koja želite da imate za unos informacija o kontaktu.
 
   

Snow Leopard: KAKO DA pronađete skrivene informacije u liniji menija

 

 

 

Da li ste znali da možete da dobijete detaljne informacije o  ikonici u liniji menija? Taster Option će vam pomoći da dobijete dodatne  informacije o komandama. Ako držite pritisnut taster Option dok klikćete na sistemsku  ikonicu dobićete važne informacije o datoj ikonici koje inače nećete videti ako  samo kliknete na ikonicu. Ako kliknete na ikonicu Battery dok držite pritisnut taster  Option videćete stanje vaše baterije pored uobičajenih informacija. Ako kliknete na ikonicu Airport dok držite pritisnut taster  Option dobićete detaljne informacije o bežičnoj mreži na koju ste povezani,  uključujući i vrstu mreže, channel, jačinu signala i brzinu prenosa  informacija. Bluetooth ikonica vam daje informacije o verziji Bluetooth  drajvera i naziv uređaja. Upotrebom tastera Option prilikom klika na ove ikonice  dobićete dodatne informacije koje vam mogu pomoći da rešite probleme na  računaru i da lakše i brže podesite performanse vašeg Mac računara.
 
   

Snow Leopard: KAKO DA rešite problem iz komandne linije

 

 

 

Postoji puno načina da rešite problem na Mac  računaru, ali ako je problem veoma ozbiljan i ne možete da učitate grafički  korisnički interfejs, pomoćni program AppleJack može da reši problem direktno  iz komandne linije. Iz glavnog menija AppleJacka, možete da popravite  diskove, ispravite dozvole, izbrišete cache fajlove, potvrdite fajlove  parametara i uklonite swap fajlove. Često jedna od ovih operacija može da  ispravi probleme koje imate, ali ako ne možete da otvorite Disk Utility da  biste ih pokrenuli, AppleJack će vam to uraditi van standardne OS X sesije. Ako ne znate koja od operacija će rešiti  problem na vašem računaru, možete čak da podesite postepeno pokretanje operacija  postavljanjem AppleJack pomoćnog programa na Autopilot. Postoji čak i opcija  Memtest kojom možete da testirate memoriju računara ako sumnjate da ona izaziva  probleme. Da biste pokrenuli AppleJack potrebno je da pokrenete računar u režimu Single User tako što ćete prilikom  startovanja računara pritisnuti taster Command a zatim ukucajte applejack.   Nikada nemojte da pokrećete ovaj pomoćni program u standardnom prozoru  Terminala jer postoji mogućnost da izgubite neke podatke. Kada se startup  završi ukucajte applejack i pratite opcije menija da biste rešili probleme na  računaru.
 
   

Snow Leopard: KAKO DA rotirate korisničke slike u prozoru selekcije

 

 

 

U ovom članku opisaćemo vam kako da rotirate  slike unutar prozora za izbor korisnika koji se nalaze u programima kao što je  Address Book. Kada koristite program kao što je Address Book  i želite da izaberete sliku za detalje korisnika možda ćete poželeti da  okrenete sliku da biste je prilagodili prozoru. To možete da uradite veoma  jednostavno. Ako želite da rotirate sliku i promenite  orijentaciju slike, pritisnite taster Option a zatim rotirajte sliku. Prikazaće  se mali točkić koji će vam pomoći da rotirate sliku. Ovo je veoma korisno ako  želite da podesite portret. Ova opcija je još korisna ako ubacite sliku  koja je okrenuta naopako ili je malo nakošena. Ovu funkciju možete da izvršite  u bilo kom programu koji koristi prozor za biranje slike.
 
   

Snow Leopard: KAKO DA sakrijete ikonice hard drajva sa desktopa

 

 

 

U zavisnosti od toga kako radite i organizujete vaš desktop,  ikonice kao što su Hard Drive i povezani serveri, verovatno nikada nećete  koristiti i samo vam bespotrebno zauzimaju prostor na desktopu. Ovo može da bude i veliki problem ako imate puno Hard  drajvova i servera koji vam zauzimaju prostor i zato je najbolje da uklonite  ikonice sa desktopa koje ne koristite. Da biste sa desktopa uklonili ikonice koje ne koristite,  uradite sledeće:  Otvorite Finder Preferences tako što ćete u liniji menija  Findera izabrati opciju Finder > Preferences.   Na kartici General u okviru za dijalog Finder Preferences  isključite opcije koje ne želite. Nažalost, možete da deselektujete samo grupe  stavki.   Ako želite da oslobodite prostor na desktopu  preporučujemo da deselektujete sve četiri stavke. To je sve. Veoma jednostavan trik koji će vam osloboditi  prostor na desktopu za ikonice koje često koristite.
 
   

Snow Leopard: KAKO DA snimite više slika u jedan PDF fajl

 

 

 

Da li možda želite da kreirate PDF fajl koji  sadrži puno slika? Za vaš problem postoji jednostavno rešenje. Prvi korak koji treba da uradite je da  otvorite slike u Previewu. Najbolji način je da prvo otvorite prvu sliku a  zatim da otvorite i ostale slike prevlačenjem. Uradite sledeće:  Otvorite Preview i otvorite prvu sliku. Ako  se Sidebar ne prikaže, kliknite na opciju View > Sidebar > Thumbnails.   Izaberite grupu slika koje želite da  postavite u PDF fajl i prevucite ih u Sidebar.   Sada je sve spremno za eksportovanje slika.   Selektujte sve slike u Sidebaru.   U liniji menija izaberite opciju File > Print Selected Images.   Uptrebite opciju  PDF na dnu stranice. To je sve. Sve  selektovane slike biće eksportovane u jedan PDF fajl.
 
   

Snow Leopard: KAKO DA specifikujete glavni monitor kada koristite više monitora

 

 

 

U nekim profesijama je drugi monitor potreba, ali isto tako ako  koristite dva monitora mnogo ćete brže uraditi posao. Mac OS operativni sistem podržava upotrebu više monitora i  imate mogućnost da odredite koji će od njih biti primaran. Na primarnom  monitoru biće prikazan Dock i linija menija i u njemu će se otvarati prozori. Ako želite da promenite primarni monitor, proces je veoma  jednostavan. Uradite sledeće:  Na panelu Displays u okviru za dijalog System  Preferences, kliknite na karticu Arrangement.   Kada se otvori kartica Arrangement, podesite relativnu  poziciju ekrana. Povlačenjem linije menija sa jednom monitora na drugi, vi  menjate primarni monitor.
 
   

Snow Leopard: KAKO DA sprečite da se Skype pokreće prilikom startovanja računara

 

 

 

Ako ste veliki ljubitelj Steam-ovih igrica ili  koristite Skype za komunikaciju sa prijateljima, možda ipak ne želite da se oni  otvaraju automatski prilikom startovanja računara. Ako želite da sprečite pokretanje ovih  programa automatski prilikom svakog uključivanja računara, uradite sledeće:  Otvorite System Preferences.   Izaberite karticu Accounts.   Izaberite karticu Login Items.   Izaberite Skype ili Steam  Kliknite na dugme sa znakom minus.   Zatvorite System Preferences.
 
   

Snow Leopard: KAKO DA sprečite zaključavanje Mac računara

 

 

 

Možda ste već iskusili da se vaš Mac računar povremeno  zaključava, ponekad odmah nakon butovanja a ponekad posle nekoliko sati. Rešenje za ovaj problem je bisanje Mac-ovih cache fajlova  što je veoma jednostavno. Cache fajlovi služe da biste brže pristupili  određenim elementima programa i da bi programi brže funkcionisali. Ponekad ovi  fajlovi mogu da se oštete i ne funkcionišu kako bi trebali pa bi zato njihovim  brisanjem postavili nove cache fajlove koji će dobro funkcionisati. Tri glavne lokacije fajlova su: /Users/[name]/Library/Caches  /Library/Caches  /System/Library/Caches Izbrišite sve fajlove unutar ovih direktorijuma i  restartujte računar. Na ovaj način problem bi trebao da bude rešen.
 
   

Snow Leopard: KAKO DA uključite prikaze direktorijuma u Snow Leopardu

 

 

 

Da li koristite  Quicklook funkciju u Snow Leopardu? Da li ste znali da možete da dobijete  vizuelni prikaz fajlova u određenom direktorijumu bez otvaranja direktorijuma?Naravno, da možete,  i to pomoću jednostavne komande Terminala. Quicklook je odlična funkcija u Snow  Leopardu koja vam omogućava da pregledate fajlove bez otvaranja odgovarajućeg  programa. Ako koristite  Quicklook za direktorijum, dobićete informacije kao što su broj stavki u  direktorijumu zajedno sa ukupnom veličinom tih stavki, ali pomoću jednostavnog  trika možete i da "zavirite" u direktorijum i vidite fajlove koje on  sadrži. Da biste  uključili prikaze direktorijuma u Snow Leopardu, uradite sledeće:  Otvorite  Terminal.   Ukucajte sledeću komandu:    defaults write com. apple. finder QLEnableXRayFolders 1;  Restartujte Finder i isprobajte prikaz direktorijuma. Quicklook će vam sada dati animirani prikaz sadržaja  direktorijuma. Ako želite da isključite prikaz direktorijuma sve što treba  da uradite je da ukucate komandu koju ste upotrebili u koraku 2, ali promenite  vrednost sa 1 na 0 a zatim restartujte Finder.
 
   

Snow Leopard: KAKO DA uključite zvuk za obaveštenje o novom emailu

 

 

 

Ako koristite  IMAP u Apple Mailu verovatno ste primetili da ne dobijate zvučno obaveštenje o  novo pristiglim emailovima. Ovaj problem može da se reši jednostavno. Ako želite da  dobijete zvučno obaveštenje postoji jednostavno rešenje da to i uradite. Sve  što treba da uradite je sledeće:  Otvorite Mail  a zatim izaberite opciju Preferences da biste otvorili okvir za dijalog Mail  Preferences.   Kliknite na  karticu Account a zatim na dugme Advanced.   Isključite  opciju Use IDLE command if the server supports it.   Zatvorite  okvir za dijalog Mail Preferences.   Potvrdite  promene u podešavanju i zatvorite Mail.   Ponovo  otvorite Mail i to je sve. Od sada ćete  dobiti zvučno obaveštenje svaki put kada vam stigne novi email.
 
   

Snow Leopard: KAKO DA vratite klasično Refresh dugme u Safari pretraživaču

 

 

 

Ako na Mac računaru koristite Safari, verovatno ste  primetili da je uklonjeno dugme Refresh iz linije sa alatkama na vrhu ekrana.   Želite li da ga vratite? Apple je odlučio da bi dugme Refresh trebalo da stoji na  kraju linije Location što baš i nije najbolje mesto. Pored toga, dugme je i  smanjeno pa ćete ga možda lako i prevideti. Safari 5 ima mogućnost da upotrebi  ekstenziju koja može da vrati klasično dugme Refresh u liniju sa alatkama. Evo  šta je potrebno da uradite:   Otvorite Safari i kliknite na meni Safari >  Preferences > Advanced i uključite opciju Show Develop menu in menu bar.   U meniju Develop kliknite na opciju Enable Extensions.   Ponovo otvorite panel Preferences i videćete novu karticu  pod nazivom Extensions. Potražite i daunlodujte ekstenziju Safari Reload  Button.   Kliknite desnim tasterom miša na liniju sa alatkama u  prozoru Safari pretraživača i iz kontekstnog menija izaberite opciju Customize  Toolbar. Uključite dugme Safari Reload. To je sve.
 
   

Snow Leopard: KAKO SA automatizujete isključivanje i uključivanje računara

 

 

 

Ako želite da štedite struju i da se vaš  računar sam isključi u određeno vreme, ali isto tako i da se uključi kada vi to  odredite, ovo je odličan trik za vas. Možete da podesite vaš Mac računar da se  automatski isključi uveče u određeno vreme i da se ujutro uključi dok kuvate  kaficu, pa da odmah možete da proverite pristigle poruke, emailove ili  pročitate dnevne novine na Internetu. Da biste podesili vreme uključivanja i  isključivanja vašeg Mac računara, uradite sledeće:  Otvorite System Preferences tako što ćete  izabrati opciju u meniju Applications.   Kliknite na Energy Saver i na dnu prozora  kliknite na dugme Schedule.   Otvoriće se mali okvir koji vam omogućava  da promenite vreme automatskog isključivanja i uključivanja vašeg računara.   Takođe postoje i opcije za režime Standby i Restart.   Pored vremena podesite i specifične dane  kada će se primenjivati ova podešavanja (radnim danima i vikendima).   Ako je računar podešen tako da je prilikom  uključivanja potrebno da se ulogujete na vaš nalog, možete da automatizujete i  logovanje tako što ćete u prozoru System Preferences, u donjem levom uglu  izabrati Login Options a zatim izaberite opciju Automatic Login On.
 
   

Snow Leopard: KAKO SA lako organizujete društvene mreže

 

 

 

Ako ste član više društvenih mreža, veoma je  teško da ih pratite sve odjednom. Besplatan program Socialite pomoći će vam u  organizovanju vaših naloga. Socialite organizuje vaše postove i vesti na  Facebooku, Twitteru, Diggu, Flickru pa čak i u Google Readeru. Danas postoji  puno servisa i verovatno vam se čini ponekad da ne možete sve da ih pratite. Socialite ima interfejs sa  tri panela koji ćete veoma brzo razumeti i zavoleti jer će vam olakšati  svakodnevne obaveze. Program sadrži puno parametara i omogućava vam  da podesite koje će se kategorije prikazati u panelu, koje kategorije će vam  prikazati obaveštenja i koliko često će se servisi osvežavati. Takođe, možete da aploudujete fotografije na  bilo koji od servisa, kao što su Flickr albumi, Tweetovi ili Facebook albumi.   Ako koristite Twitter ili RSS za posao, možda ne bi bilo pametno da ih  postavite u jedan prozor, ali ako svakodnevno posećujete puno web sajtova  Socialite je odličan način da kombinujete web sajtove i olakšate sebi posao.
 
   
Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272