Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

 

Access

Alternativna učenja

Analiza podataka

Android

Animacija

Antropologija

Apple - MAC OS X

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Audio, Multimedia, Video

Autobiografija

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Automobili

Bajke

Baze podataka

Biografija

Biološke nauke

Blockchain

Botanika

C++ Visual C++ C#

ChatGPT

CSS

Dečije knjige

Delphi

Digitalna fotografija

Dizajn

Django

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

E-komerc

ECDL

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

FULL STACK DEVELOPMENT

Funkcionalno programiranje

Generativna veštačka inteligencija

Geografija

Geologija

Git i GitHub

GOOGLE

GPT

Grafika, Dizajn, Štampa

Građevinarstvo

Hardver

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Internet

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Java

JavaScript

Joomla

jQuery

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinsko učenje

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Mreže

MS Office

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

Obrada teksta

OFFICE 2013

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

PHP I MYSQL

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Poslovanje

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Programiranje

Projektovanje softvera

Psihologija

Publicistika

Putopis

Python programiranje

Računarstvo u oblaku

Raspberry PI

Razvoj

Rečnici

Religija

Robotika

Roman

Ruby i Ruby on Rails

Satira

Saveti

Serija Roberta C. Martina

Sertifikati

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

SQL

Statistika

Strip

Tabele

Tableti

Tehnologija

Telekomunikacije

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Unix, Linux

Urbanizam

UX DIZAJN

Veštačka inteligencija

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Web design

Windows

Windows 7

Windows 8

WordPress

Zaštita i sigurnost

Zoologija

 

Saveti – Apple - MAC OS X

Ukupno: 327, strana 9 od 17

KAKO DA sinhronizujete kontakte u Mac OS X-u

 

 

 

Vi možete da upotrebite Mac OS X verziju 10. 4 ili noviju da biste sinhronizovali kontakte u Address Book-u i Safari bookmarkove na hard disku računara i . Mac-a. Isto tako možete da sinhronizujete bookmarkove, kalendare, kontakte, lozinke i Mac OS X Mail parametre na svim Mac OS X računarima. Treba da imate važeće . Mac članstvo ili probni nalog da biste upotrebili funkcije za sinhronizovanje koje su gore pomenute. Pošto email-only nalozi ne uključuju iDisk, oni mogu da se upotrebe sa Mac-ovim servisom za sinhronizaciju. Napomena: Ako koristite verziju Mac OS X stariju od 10. 4, upotrebite iSync da biste sinhronizovali fajlove. Da biste sinhronizovali informacije pomoću Mac OS X verzije 10. 4 ili novije: Otvorite System Preferences i kliknite na . Mac. Uverite se da su ispravno uneti ime Mac člana i lozinka a zatim kliknite na Sync. Selektujte Synchronize with Mac polje za potvrđivanje a zatim izaberite Automatic ili Manually iz padajućeg menija. Isto tako možete da izaberete Every Hour, Every Day ili Every Week. Selektujte polja za potvrđivanje za stavke koje želite da sinhronizujete, kao što su Contacts ili Bookmarks. Unesite ista podešavanja sinhronizacije na svim računarima koje želite da održite sinhronizovanim. Kliknite na dugme Sync Now. Nakon što je završena sinhronizacja, idite na www. mac. com, kliknite na Address Book (u vrhu stranice), kliknite na link Preferences u gornjem desnom uglu a zatim selektujte Turn on Mac Address Book synchronization polje za potvrđivanje. Zatim kliknite na Save. Sa uključenim Address Book sinchronization, informacije o kontaktima u Mac adresaru na webu i programu adresara na hard disku vašeg računara će biti sinhronizovane svaki put kada sinhronizujete (nakon sinhronizacije možda će potrajati nekoliko minuta dok ne vidite promene). Za više informacija o sinhronizaciji ili ako imate problema sa sinhronizacijom, selektujte Apple meni>System Preferences, izaberite Help>System Preferences Help a zatim potražite “synchronization information”.
 
   

KAKO DA skrinsejver pretvorite u desktop pozadinu na Mac računaru

 

 

 

Da li ste ikada poželeli da se skrinsejver pojavi kao  pozadinska slika na vašem desktopu? Verovatno niste. Ali ako želite da se  pohvalite šta umete, ovo je odličan trik za vas. Otvorite Terminal (Applications > Utilities) i unesite  sledeću komandu, u jednoj liniji a na kraju pritisnite Enter:/System/Library/Frameworks/ScreenSaver. framework/Resources/ScreenSaverEngine. app/Contents/MacOS/ScreenSaverEngine  -backgroundSkrinsejver će se odmah prikazati kao pozadinska slika na vašem desktopu. Da biste vratili stvari u normalu zatvorite prozor  Terminala, pritisnite Ctrl+C ili restartujte računar.
 
   

KAKO DA slušate Shoutcast radio na VLC Media Playeru za Mac

 

 

 

Ako volite da slušate internet radio, onda znate da vam on  omogućava da istražite sve vrste muzike besplatno. Možete da upotrebite VLC  Media Player i slušate Shoutcast Radio bez instaliranja bilo kog drugog  programa. Evo šta je potrebno da uradite:  Otvorite VLC Media Player.   Kliknite na File > Services discovery > Shoutcast  radio listings.   U media  playeru kliknite na dugme Playlist.   U Playlisti,  kliknite na strelicu pored opcije Shoutcast Radio da biste raširili listu.   Potražite  željeni muzički žanr iz liste i dvostruko kliknite na njega da biste raširili  listu dostupnih stanica.   Dvostruko  kliknite na željenu stanicu.   Uživajte u  muzici.
 
   

KAKO DA štampate liste fajlove u Leopardu

 

 

 

U ovom članku naučićete kako možete da odštampate listu fajlova u Leopardu. Gary Rosenzweig sa macmost. com-a će vam u ovom videu pokazati kako možete u Leopardu brzo i lako da odštampate bilo koju listu fajlova. Kliknite na sliku da biste pokrenuli video u novom prozoru.
 
   

KAKO DA štampate u PDF na Mac OS X-u

 

 

 

Štampanje u PDF fajl je korisna funkcija za snimanje prijema onlajn narudžbi ili slanje snimaka ekrana web stranica prijateljima (ovo nisu jedini slučajevi kada je korisno odštampati sliku u PDF-u ali mi trenutno samo ovo pada na pamet). Štampanje u PDF na Mac OS X-u je veoma jednostavno. Sve što treba da uradite je sledeće: File>Print PDF>Save as PDF Na žalost Windows nema ugrađenu funkciju za štampanje u PDF. Srećom, postoji besplatan program koji štampanje u PDF čini toliko jednostavnim u Windowsu kao što je to na Mac-u. To je Primo PDF. Nakon instaliranje Primo PDF-a uradite sledeće da biste štampali u PDF: File>Print Selektujte "Primo PDF" kao štampač Kliknite na OK.
 
   

KAKO DA startujete iChat bez logovanja na servise

 

 

 

Da li ste ikada poželeli da otvorite iChat ili Adium da  biste proverili poruke, podešavanja naloga ili neke druge informacije, a niste  želeli da se povežete sa servisima za instante poruke?Naravno, pronašli smo rešenje za vas. Griffiths iz  Macworld-a nudi odličan savet kako da to lako izvedete i nećete imati problema  sa onlajn kontaktima kada se prijavite i odjavite. Pre nego što kliknete na  iChat ili Adium, držite pritisnut taster Shift i nastavite da ga držite dok se  program ne pokrene. Kada se program otvori, nećete biti ulogovani ni na jedan  od svojih naloga i možete proverite željene informacije.
 
   

KAKO DA strimujete Netflix filmove na Mac-u

 

 

 

Šuškanja su istinita: Netflix testira novi plejer za  strimovanje muzike zasnovan na Microsoft Silverlight-u. Novi Silverlight zasnovani plejer je kompatibilan sa Microsoft-ovom DRM šemom,  što znači da konačno možete odmah da gledate Netflix na svom Mac računaru. Za  Windows korisnike ovaj plejer je možda samo nadgradnja, ali za korisnike Mac-a,  ovo je potpuno nova funkcija. Da biste isprobali novi plejer potrebno je da se  registrujete. Kada prvi put probate da gledate film, bićete upozoreni da  instalirate Silverlight, ako ga već nemate. Netflix će vas upozoriti da kada se  jednom registrujete, možete da koristite samo Silverlight plejer, čak i na  drugim mašinama. Takođe napominju da je ograničena selekcija filmova za ovaj  novi plejer. Adresa: http://www. netflix. com/silverlightoptin
 
   

KAKO DA svoj Mac kontrolišete iz Docka

 

 

 

Activity Monitor je prilično koristan za dobijanje  informacija o procesoru, memoriji sistema i mrežnim aktivnostima kao i  aktivnostima diska i upotrebi diska. Ikonica u Docku sama po sebi može da bude korisna alatka,  bez potrebe da Activity Monitor prozor bude otvoren i pokrenut. Možete da  pregledate istoriju procesora kao i informacije o procesoru, disku, memoriji  ili upotrebi mreže.   Otvorite Finder i potražite direktorijum Applications. U  direktorijumu Utilities otvorite Activity Monitor.   Kliknite desnim tasterom miša (Ctrl+kliknite) na ikonicu  u doku i izaberite komandu Keep in Dock.   Zatvorite prozor Acivity Monitora.   Kliknite desnim tasterom miša (Ctrl+kliknite) na ikonicu  u Docku. Izaberite komandu Dock Icon.   Izaberite jednu od sledećih opcija:    Show CPU Usage    Show CPU History    Show Network Usage    Show Disk Activity    Show Memory Usage Sada dok radite na drugim zadacima možete da kontrolišete  aktivnosti računara. Kada želite da zaustavite prikazivanje aktivnosti na ikonici  u Docku, kliknite desnim tasterom miša (Ctrl+kliknite) na ikonicu u Docku i  izaberite komandu Dock Icon > Show  Application Icon.
 
   

Kako da transformišete vaš PC sa Windowsom u Mac

 

 

 

Korak 1 Downloadujte FlyakiteOSX paket za transformaciju sa http://www. flyakiteosx. com/download. html. Taj fajl bi trebalo da bude FlyakiteOSX v3. 0. zip. Korak 2 Unzipujte fajl u direktorijum po vašem izboru. Treba da imate dovoljno prostora na disku, onda pokrenite FlyakiteOSX v3. 0. exe. Treba da vidite prvi ekran instalera. Kliknite next. Korak 3 Čekirajte "I accept the terms in the License Agreement". Kliknite next. Korak 4 Pogledajte Read Me i opet kliknite next. Korak 5 Izaberite komponente koje želite da instalirate. Možete proći mišem iznad svake, da biste videli njen opis. Izaberite "Create System Restore Point", pa ako imate problem, možete vratiti sistem u prethodno stanje. Kliknite install kad završite sa biranjem komponenti. Korak 6 Kad se završi instalacija restartujte kompjuter. Nakon nekoliko minuta, videćete Mac OS X znak na ekranu. Dijana Petrićević
 
   

KAKO DA u Mac-u kreirate prečice koje želite

 

 

 

Samo za Mac OS X: Ako Quicksilver nije po vašem ukusu ali želite da imate lak i brz način da krierate prečice na tastaturi za određene zadatke na Mac-u, Spark je možda ono što vam treba. Za uobičajene akcije na Mac-u (kao što je pokretanje aplikacija, puštanje muzike na iTunes-u, pokretanje AppleScript-a) vi možete u Spark-u da izaberete kombinacije tastera po želji. Vi čak možete da organizujete vaše prečice u grupe i instalirate plug-in-ove (kao što je clipboard cleaner) u Spark. Spark 3. 0 se trenutno nalazi u beta fazi razvoja, i besplatno se može preuzeti i koristiti samo u Mac operativnim sistemima. Adresa: Spark 3 Beta5
 
   

KAKO DA ubacite Google Earth u vaš Mac pretraživač

 

 

 

Google je u maju izdao Google Earth plug-in koji je  integrisao Google-ov popularan program za 3D mapiranje u Windows pretraživače,  a sada je izdat i Earth plug-in za Mac računare. Google Earth plug-in i dalje nije najrasprostranjeniji  plug-in koji je u upotrebi, ali je Google kreirao novu igricu Puzzler koja koristi Google Earth plug-in (Windows i Mac) ako ste malo željni predaha. OS X Google Earth plug-in je besplatan za daunlodovanje i  radi i na Firefox-u i Safari-ju. Adresa: Google  Earth Plug-in
 
   

KAKO DA ubacite kolorne šeme na Mac sistem

 

 

 

Program za biranje boja, Mondrianum dodaje Adobe Kuler  kolorne šeme u plag-in za OS X sisteme. Biranje kolornih šema nikada nije bilo  jednostavnije. Kada instalirate program, upotreba programa je veoma  jednostavna. Sve što treba da uradite je da otvorite birač boje u bilo kom  programu koji podržava biranje boja pomoću ugrađenog birača, a zatim kliknite  na ikonicu Mondrianum sa desne strane. Možete da potražite kolorne šeme na web  sajtu Kuler-a, mada pristup podacima kolornih šema zahteva internet konekciju  tako da ćete trebati da se povežete na Internet da biste radili. Kolorne šeme  možete i da snimite kao Apple liste boja za kasniju upotrebu. Ovo je odličan  program za korisnike koji žele da pronađu odgovarajuće boje za svoje projekte. Mondrianum je besplatan za daunlodovanje i dostupna je  verzija samo za Mac računare. Adresa: Mondrianum
 
   

KAKO DA ubrzate okvire za dijalog u Mac OS X-u

 

 

 

Kada se postavi pitanje snimanja u Mac OS X-u, da li i vas nervira sporost okvira za dijalog za snimanje na OS X-u? Tu pre svega mislimo na onaj prozor koji se pojavi uz “drop down” animaciju kada kliknete na “Save as”. Istina da animacija lepo izgleda, ali velikom broju korisnika ona je previše spora, pogotovo ako često klikćete na “Save as”. Naravno, to se može drastično ubrzati. Ako ste ljubitelj terminala samo pokrenite terminal i upišite: defaults write NSGlobalDomain NSWindowResizeTime . 001 Da bi promena bila odmah vidljiva, izaberite Force quit -> relaunch finder. Ako želite da vratite podešavanje na staro stanje samo zamenite . 001 sa . 2. ) A ako ste više GUI tip koji se užasava rada u terminalu, preuzmite SheetSpeed koji će se nastaniti u System preferences i odatle lepo podesiti brzinu padajućih okvira za dijalog.
 
   

KAKO DA udomite web aplikacije na vašem Mac OS X desktopu

 

 

 

Da li vam se Gmail automatski otvara na posebnoj kartici vašeg web pretraživača? Da li ste korisnik Google Docs-a? Da li je Facebook bookmarkovan kao vaša home stranica?Ako ste potvrdno odgovorili na bilo koje od ova tri pitanja (ili ste pocrveneli od stida zbog vaše zavisnosti od web-a 2. 0), onda je Fluid program koji obavezno treba da isprobate. Fluid, program za Mac OS X Leopard koji se nalazi u beta fazi, kreira Pretraživače za Specifične Aplikacije koji rade kao nezavisni desktop programi. Drugim rečima, vi možete da postavite Gmail stranicu pretraživača na vaš desktop, kompletno sa prilagodljivim ikonama za Dock i standardnu liniju menija. Najbolja stvar je to što ako se Firefox (ili bilo koji web pretraživač) sruši, vaša desktop aplikacija će ostati netaknuta. Pa kako to radi?Pokrenite Fluid i pojaviće se mali prozor u kojem možete da specifikujete URL web aplikacije, date prozoru ime, i izaberete standardnu ili neku drugu ikonu za nju (postoji čak čitava Flickr grupa sa ikonama visoke rezolucije koje možete da preuzmete). Kliknite "create," a onda pokrenite vašu aplikaciju. To je sve što treba da uradite. Fluid je nastao inspirirsan Prism-om, projektom Mozilla labs-a. Međutim, pošto je Fluid namenjen samo za Mac i pošto je zasnovan na Safari-jevom WebKit alatu za renderovanje, on više liči na izvornu Mac aplikaciju od Prism-a. Fluid se trenutno nalazi u beta verziji (verzija 0. 6), i zahteva Leopard operativni sistem. Adresa: Fluid
 
   

KAKO DA ugradite atraktivan kalendar na desktop Mac računara - DateLine

 

 

 

Besplatan program DateLine je atraktivan linearni kalendar  koji se nalazi na desktopu, koristeći iCal integraciju i jednostavno ali korisno  podešavanje. Program uglavnom radi samo to. Kalendar se nalazi bilo gde  vi želite. Samo ga prevucite na željenu lokaciju, mada je možda najpraktičnije  na dnu ekrana. Možete da podesite nivo prikaza tako da on pluta iznad svih  prozora, kao normalan prozor ili da se prikaže na nivou ikonica. Takođe možete  da podesite boje prikaza i providnost. DateLine postavlja malu tačku na  aktuelni dan, a dvostrukim klikom na bilo koji dan, otvorićete dati dan u  iCal-u. DateLine je besplatan program otvorenog koda i dostupna je  verzija samo za Mac sisteme. Adresa: DateLine
 
   

KAKO DA uključite ili isključite otvaranje fajlova na Leopard-u

 

 

 

U ovom članku objasnićemo vam kako da uključite / sprečite  VMWare Fusion da otvara dokumente kada se nalazite u Mac OS X Finderu. Na primer, ako imate Windows XP koji se pokreće u VMWare  Fusion-u i instalirate Office 2007 i imate direktorijum koji delite na XP-u,  primetićete da kada pokušate da otvorite . doc ili . txt, VMWare Fusion će  startovati XP mašinu i otvoriće dokument u Word-u 2007. Ovo nekim korisnicima  možda i odgovara ali možda neki od vas više vole da otvaraju dokumente u  Pages-u iWork-a. Evo kako možete da isključite ili uključite ovu funkciju:  Otvorite VMWare Fusion.   U liniji menija izaberite Virtual Machine > Shared  Folders > Open Shared Folders Settings.   Potvrdite ili isključite opciju Allow your Mac to open  applications in the virtual machine. To je sve.
 
   

KAKO DA uključite ocenu od pola zvezdice u iTunes-u

 

 

 

Da li volite da ocenjujete pesme u iTunes-u? Ako je tako  onda ste verovatno primetili da možete da ocenjujete pesme samo na osnovu pune  zvezdice, što i nije dovoljno precizno za velike ljubitelje muzike. Da biste uključili i ocenu od pola zvezdice u iTunes  potrebno je da uradite sledeće:   Zatvorite iTunes i otvorite Terminal (/Applications/Utilities).   U prozoru terminala ukucajte sledeću komandu i pritisnite  Enter:    defaults write com. apple. iTunes allow-half-stars -bool TRUE  Ponovo otvorite iTunes i bićete u mogućnosti da pesmi  dodelite i ocenu od pola zvezdice.   Ako ponovo želite da ocenjujete samo punim zvezdicama u  prozoru terminala ukucajte sledeću komandu:    defaults write com. apple. iTunes allow-half-stars -bool FALSE
 
   

KAKO DA uključite prikaz putanje u Finderu

 

 

 

Kada otvorite prozor Findera i počnete da pretražujete  direktorijume, vrlo lako možete  da se izgubite i ne zapamtite putanju do direktorijuma koji vam treba. Zbog  toga imate mogućnost da uključite prikaz putanje u Finderu. Možete da upotrebite dole prikazanu komandu Terminala da  biste uključili prikaz putanje u Finderu. To znači da ćete u liniji naslova  videti putanju do aktuelnog direktorijuma koji pretražujete umesto da vidite  samo ime aktuelnog direktorijuma. Da biste putanju direktorijuma učinili vidljivom u prozorima  Findera otvorite Terminal. app (/Applications/Utilities/) i ukucajte sledeću komandu:    defaults write com. apple. finder _FXShowPosixPathInTitle -bool YES     Kada je pokrenuta gornja komanda trebaćete da restartujete Finder tako što ćete  ukucati killall Finder i pritisnuti Enter ili upotrebite opciju Force Quit pod  Apple menijem da biste ga ponovo pokrenuli. Finder će se restartovati i u  liniji naslova prikazaće se putanja do direktorijuma.
 
   

KAKO DA uklonite duplikate iCal događaja

 

 

 

Samo za Mac OS X: AppleScripter John Maisey nudi pomoćni program za iCal koji briše duplirane događaje iz iCal kalendara. Ako je jedna od operacija sinhronizovanja dovela do kreiranja više instanci istog događaja, skrip Delete iCal Duplicates će ih ukloniti umesto vas. Sada dostupan i za Tiger i za Leopard, skript Delete iCal Duplicates je besplatan za preuzimanje, a donacije su dobrodošle. Adresa: Delete iCal Duplicates
 
   

KAKO DA ulepšate svoj Mac desktop

 

 

 

Iako su ovi prelepi setovi ikonica namenjeni za Mac desktop,  mnogi od njih su ispunjeni ikonicama koje se mogu upotrebiti i u drugom  operativnom sistemu. AppStorm, blog fokusiran na Mac programe, nudi 50 odličnih setova ikonica za Mac. Svi setovi su  veoma atraktivnog izgleda i prosto će vas privući da ih upotrebite. LiteIcons je odlično besplatno rešenje za instaliranje u organizovanje ikonica na Mac-u,  ali ako želite da ih upotrebite na Windowsu ili Linuxu biće vam potrebno malo  podešavanja. Proverite web zasnovani iConvert za konvertovanje velikog broja formata ikonica IcoFX ako radite u Windowsu. Adresa: 50  neverovatno lepih setova ikonica za Mac
 
   
Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272