Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

 

Access

Alternativna učenja

Analiza podataka

Android

Animacija

Antropologija

Apple - MAC OS X

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Audio, Multimedia, Video

Autobiografija

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Automobili

Bajke

Baze podataka

Biografija

Biološke nauke

Blockchain

Botanika

C++ Visual C++ C#

ChatGPT

CSS

Dečije knjige

Delphi

Digitalna fotografija

Dizajn

Django

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

E-komerc

ECDL

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

FULL STACK DEVELOPMENT

Funkcionalno programiranje

Generativna veštačka inteligencija

Geografija

Geologija

Git i GitHub

GOOGLE

GPT

Grafika, Dizajn, Štampa

Građevinarstvo

Hardver

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Internet

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Java

JavaScript

Joomla

jQuery

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinsko učenje

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Mreže

MS Office

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

Obrada teksta

OFFICE 2013

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

PHP I MYSQL

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Poslovanje

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Programiranje

Projektovanje softvera

Psihologija

Publicistika

Putopis

Python programiranje

Računarstvo u oblaku

Raspberry PI

Razvoj

Rečnici

Religija

Robotika

Roman

Ruby i Ruby on Rails

Satira

Saveti

Serija Roberta C. Martina

Sertifikati

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

SQL

Statistika

Strip

Tabele

Tableti

Tehnologija

Telekomunikacije

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Unix, Linux

Urbanizam

UX DIZAJN

Veštačka inteligencija

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Web design

Windows

Windows 7

Windows 8

WordPress

Zaštita i sigurnost

Zoologija

 

Saveti – OpenOffice.org

Ukupno: 57, strana 2 od 3

OpenOffice 3: KAKO DA interaktivno opsecate u Draw-u i Impress-u

 

 

 

U OpenOffice-u 3. 0, Draw-u i Impress-u dodato je  interaktivno opsecanje slika koje podseća na grafičko opsecanje u Microsoft  Office-u, GIMP-u i mnogim drugim programima. Evo kako možete da upotrebite interaktivno opsecanje:   Otvorite dokument u Draw-u ili Impress-u.   Kliknite na sliku da biste je selektovali. Prikazaće se  ručice zelene boje.   U liniji sa alatkama za sliku kliknite na dugme Crop  Picture.   Zelene ručice postaće plave ručice drugačijeg oblika.   Upotrebite miš da biste povlačili ručice tako da  uokvirite sliku. Takođe možete da uradite opsecanje i na stari način pomoću  okvira za dijalog Crop kojem možete da pristupite ako kliknete levim tasterom  miša na sliku da biste je selektovali, a zatim kliknite desnim tasterom miša i  iz kontekstnog menija izaberite Crop Picture. Ili, selektujte sliku a zatim iz  menija Format izaberite komandu Crop Picture. Opsecanje slike, interaktivno ili putem okvira za dijalog radi  za bitmape kao što su PNG, JPEG, GIF i BMP, a opsecanje nije kompatibilno sa  ugrađenim oblicima kao što su kvadrati, krugovi i zvezde.
 
   

OpenOffice 3: KAKO DA istaknete tekst u Writeru

 

 

 

Možda ćete želeti da u tekstualnom dokumentu istaknete  određeni tekst. Evo kako da to uradite:  Izaberite tekst i primenite drugačiji stil fonta ili  efekat, kao što je recimo Bold.   Kliknite desnim tasterom miša na pasus, izaberite  Paragraph, podesite opcije koje želite, kao što je na primer boja pozadine a  zatim kliknite na OK.   Izaberite tekst, a zatim izaberite Insert Frame.   Upotrebite alatku Text u liniji sa alatkama Drawing.   Upotrebite Fontwork. Da biste otvorili prozor Fontwork,  kliknite na ikonicu Fontwork u liniji sa alatkama Drawing.
 
   

OpenOffice 3: KAKO DA izaberete temu za tabelu u Calc-u

 

 

 

OpenOffice Calc dolazi sa setom predefinisanih tema  formatiranja koje možete da primenite na tabele. Kada primenite temu vi možete da modifikujete njene stilove.   Pre nego što tabeli dodate temu, treba da primenite barem jedan stil ćelije na  ćelije u tabeli. Zatim možete da promenite formatiranje tako što ćete izabrati  i primeniti temu u okviru za dijalog Theme Selection. Da biste primenili stil ćelije, možete da otvorite prozor  Styles and Formatting i u padajućem meniju podesite Custom Styles view. Biće  prikazana lista postojećih definisanih stilova ćelije. Dvostruko kliknite na  ime u prozoru Styles and Formatting da biste primenili dati stil na izabrane  ćelije. Da biste nakon toga primenili temu, uradite sledeće:   Kliknite na ikonicu Choose Themes u liniji Tools.   Otvoriće se okvir za dijalog Theme Selection. Ovaj okvir  za dijalog lista dostupne teme za celu tabelu a prozor Styles and Formatting  lista stilove za specifične ćelije.   U okviru za dijalog Theme Selection izaberite temu koju  želite da primenite na tabelu.   Kliknite na OK. Čim izaberete drugu temu u okviru za dijalog Theme  Selection, neki od parametara stila će biti primenjeni na aktuelnu tabelu.   Modifikacije će odmah biti vidljive u tabeli.
 
   

OpenOffice 3: KAKO DA konvertujete karaktere teksta u crtež

 

 

 

U Impress-u i Draw-u možete da konvertujete karaktere teksta  u krive koje možete da modifikujete i menjate im veličinu isto kao što biste i  bilo koji crtani objekat. Da biste karaktere teksta konvertovali u crtež, uradite  sledeće:  Izaberite tekst koji želite da konvertujete i uradite  jednu od sledećih stvari:    U Draw-u, izaberite Modify > Convert > To Curve.     U Impress-u, kliknite desnim tasterom miša na okvir  tekstualnog objekta a zatim izaberite Convert > To Curve.   Ako tekst sadrži više od jednog karaktera, konvertovani tekst će postati grupisani  objekat. Dvostruko kliknite na grupu da biste modifikovali pojedinačne objekte.   Kada završite pritisnite taster Esc.   Kliknite na ikonicu Points u liniji Drawing. Kliknite na  objekat. Sada možete da vidite Bezierove tačke objekta. U liniji Edit Points možete  da pronađete različite ikonice za editovanje, ubacivanje i brisanje tačaka.
 
   

OpenOffice 3: KAKO DA kopirate na više listova u Calc-u OpenOffice-a

 

 

 

U OpenOffice  Calc-u možete da unosite vrednosti, tekst ili formule koje se istovremeno  kopiraju u druge izabrane listove u dokumentu. Evo kako da to  uradite:   Izaberite sve  željene listove tako što ćete držati pritisnut taster Ctrl i kliknite na  odgovarajuće kartice koje su sive boje na donjoj margini radnog prostora. Sve  izabrane kartice biće bele boje. Takođe možete da pritisnete tastere  Shift+Ctrl+Page Up ili Page Down da biste pomoću tastature selektovali više  kartica.   Sada, kada  unesete vrednosti, tekst ili formule u aktivni list, one će se pojaviti na  identičnim pozicijama u drugim izabranim listovima.
 
   

OpenOffice 3: KAKO DA kopirate slajdove iz drugih prezentacija

 

 

 

Kada kreirate  prezentaciju u Impress-u, možete da kopirate slajdove iz drugih prezentacija u  aktuelnu prezentaciju. Da biste ubacili  slajd iz druge prezentacije, uradite sledeće:   Otvorite  prezentaciju i izaberite komandu View > Normal.   Izaberite komandu Insert > File.   Pronađite  fajl prezentacije koja sadrži  slajd koji želite da ubacite u aktuelnu prezentaciju i kliknite na Insert.   Kliknite na  znak plus pored ikonice fajla prezentacije, a zatim izaberite slajdove koje  želite da ubacite u aktuelnu prezentaciju.   Kliknite na  OK.
 
   

OpenOffice 3: KAKO DA odredite vreme trajanja slajdova u Impress-u

 

 

 

OpenOffice. org će vam pomoći ako želite da definišete vreme prikazivanja  svakog slajda kod automatskog menjanja slajdova. Kreirajte slajdove, pokrenite slajd šou, i počnite da  pričate ono što želite svojoj zamišljenoj publici, zatim pređite na sledeći  slajd i sve tako do kraja. OpenOffice. org će snimiti vreme prikazivanja svakog  slajda tako da sledeći put kada pokrenete šou sa automatskim menjanjem  slajdova, vreme trajanja prikaza svakog slajda će biti tako podešeno da isprati  vašu priču. Evo kako da to uradite:   Otvorite prezentaciju i prebacite prikaz na Slide Sorter.   Pokrenite šou pomoću ikonice Rehearse Timings koja se  nalazi u liniji Slide View. Prikazaće se prvi slajd, a u donjem uglu biće  prikazan tajmer.   Kada dođe vreme da pređete na sledeći slajd, kliknite na  tajmer. Ako želite da zadržite standardno podešavanje vremena trajanja prikaza  onda kliknite na slajd. Nastavite, sve do kraja prezentacije.   OpenOffice. org će snimiti vreme prikaza za svaki slajd.   Snimite prezentaciju.   Ako želite da se cela prezentacija automatski ponavlja, u  liniji menija izaberite komandu Slide Show > Slide Show Settings > Auto.   Kliknite na OK.
 
   

OpenOffice 3: KAKO DA pišete višestruke redove teksta u ćeliji tabele u Calc-u

 

 

 

Prilikom izrade tabele možda ćete se naći u situaciji da  ćelija tabele treba da sadrži duži tekst, koji treba da bude raspoređen u  nekoliko redova. Da biste pisali višestruke redove teksta u ćeliji tabele,  uradite sledeće:  Prilikom kucanja teksta u ćeliju, pritisnite Ctrl+Enter da  biste ručno ubacili novu liniju teksta. Ova prečica radi samo direktno u  ćeliji, ali ne i u liniji unosa. Ako želite da se tekst automatski prelama i poravnava uz  desnu ivicu ćelije, uradite sledeće:  Izaberite sve ćelije gde želite da tekst automatski bude  prelomljen u više redova i poravnat uz desnu ivicu ćelije.   Iz menija izaberite komandu Format > Cells >  Alignment, označite opciju Wrap text automatically i kliknite na OK.
 
   

OpenOffice 3: KAKO DA pomerate objekte u Draw-u

 

 

 

Koristeći Draw OpenOffice. org-a vi možete u dokumentu da  pomerate objekte bez ikakvih problema. Selektovane objekte u Draw dokumentu možete da pomerate tako  što ćete ih povlačiti pomoću tastera sa strelicama ili tako što ćete ih  kopirati i pejstovati na drugu lokaciju. Objekte možete da pomerite i na drugi sloj. Da biste to  uradili, pratite sledeće korake:  Kliknite i držite objekat dok ivice objekta trepću.   Prevucite objekat na ime kartice sloja na koji želite da  ga prebacite.   Otpustite taster miša.
 
   

OpenOffice 3: KAKO DA prekopčavate između Insert i Overwrite režima u Writeru

 

 

 

Kada pišete tekst  u Writeru, postoje situacije kada ćete poželeti da se prebacite na Overwrite  režim, ili na Insert režim. To možete da uradite veoma jednostavno. Insert režim je  režim za redovan unos teksta, a Overwrite režim je režim koji vam omogućava da  prilikom kucanja prekucavate tekst koji je prethodno unet i nalazi se iza  kursora. Da biste se prebacivali  između Insert i Overwrite režima uradite sledeće: Pomoću tastature Pritisnite taster  Insert da biste prekopčavali između Overwrite režima i Insert režima. Aktuelni  režim je prikazan u statusnoj liniji. Pomoću miša U statusnoj  liniji, kliknite na područje koje ukazuje na aktuelni režim da biste se  prebacili na drugi režim:   INSRT -  Uključen je Insert režim. Tekstualni kursor je trepćuća vertikalna linija.   Kliknite na ovo područje da biste se prebacili na Overwrite režim.   OVER - Uključen  je Overwrite režim. Tekstualni kursor je trepćući blok. Kliknite na ovo  područje da biste se prebacili na Insert režim.
 
   

OpenOffice 3: KAKO DA primenite dizajn slajda na master slajd u Draw-u

 

 

 

Svaki slajd u prezentaciji koristi jedan master slajd.   Master slajd određuje stil  formatiranja teksta za naslov i tekst i dizajn pozadine za sve slajdove koji  koriste dati master slajd. Da biste  primenili novi master slajd, pratite sledeće korake:   Izaberite  Format > Slide Design.   Kliknite na Load.   Pod Categories izaberite kategoriju dizajna slajda.   Pod Templates izaberite šablon sa dizajnom koji želite da  primenite. Da biste prikazali šablon, kliknite na More a zatim izaberite polje  Preview.   Kliknite na OK.   Uradite jednu od sledećih stvari:   Da biste primenili dizajn slajda na sve slajdove u  prezentaciji, izaberite polje za potvrđivanje Exchange background page a zatim  kliknite na OK.   Da biste primenili dizajn slajda samo na aktuelni slajd  isključite polje Exchange background page a zatim kliknite na OK.
 
   

OpenOffice 3: KAKO DA promenite boju okvirne linije tabele u Calc-u

 

 

 

Ako želite da  unesete malo boja u tabelu koju radite u Calc-u i da umesto normalne crne  okvirne linije tabele upotrebite neku drugu boju evo rešenja za vas. Da biste izabrali  bilo koju boju za boju okvirne linije tabele, uradite sledeće:   Kliknite na  Tools.   Izaberite  Options. Otvoriće se okvir za dijalog Options.   Ekspandirajde  OpenOffice. org Calc u panelu sa leve strane.   Kliknite na  View.   Izaberite boju  iz padajućeg menija Color pod Grid Lines.   Kliknite na  OK.
 
   

OpenOffice 3: KAKO DA promenite ime listova u Calc-u

 

 

 

Ako u jednom dokumentu kreirate tabele na više listova  možete da imenujete svaki list kako biste ih lakše raspoznavali. Ime lista je nezavisno od imena dokumenta. Ime dokumenta  unosite kada snimate dokument. Jedan dokument može da sadrži do 256  pojedinačnih listova koji mogu da imaju različita imena. Po standardnom podešavanju ime listova je Sheet, Sheet 1 i  tako dalje. Evo kako možete da promenite ime lista.   Kliknite na ime lista koje želite da promenite.   Kliknite desnim tasterom miša i izaberite komandu Rename.   Otvoriće se okvir za dijalog gde možete da unesete novo ime.   Nakon što unesete novo ime za list kliknite OK.   Alternativno, možete da držite pritisnut taster Alt i da  kliknete na bilo koje ime lista i da direktno unesete novo ime.
 
   

OpenOffice 3: KAKO DA promenite standardne atribute u Math-u

 

 

 

Math je  komponenta OpenOffice. org-a i koristi se za kreiranje matematičkih jednačina.   Možda vam se neki od standardnih formata ne dopada i želeli biste da ga  promenite? Neki delovi  formula su uvek formatirani masnim slovima (bold) ili iskošenim slovima  (italic), po standardnom podešavanju. Ove atribute možete da promenite  koristeći dodatke "nbold" i "nitalic". Evo primera: a + b  nitalic a + bold b. U drugoj formuli, "a" nije ispisan iskošenim slovima.   "b" je ispisan masnim slovima. Ovim metodom ne možete da promenite  matematičke znake (+, - . . . ).
 
   

OpenOffice 3: KAKO DA promenite veličinu slova u Writeru

 

 

 

U toku kreiranja pisanog dokumenta, možda ćete se u jednom  trenutku predomisliti i poželeti da promenite veličinu slova. Na primer, možda ćete hteti tekst koji ste  pisali malim slovima da pretvorite u velika slova ili obratno. Evo kako možete da promenite slova:  Selektujte tekst kojem želite da promenite veličinu slova  (mala slova u VELIKA ili obratno).   Uradite jednu od sledećih stvari:  Izaberite Format > Change Case > Uppercase.   Izaberite Format > Character, kliknite na karticu Font  Effects a zatim izaberite vrstu  slova u polju Effects.
 
   

OpenOffice 3: KAKO DA registrujete i izbrišete bazu podataka

 

 

 

Podaci iz bilo kog fajla baze podataka mogu da se registruju  u OpenOffice. org-u. Registrovati, znači reći OpenOffice. org-u gde se nalaze  podaci, kako su organizovani, kako da dođete do datih podataka i tako dalje. Kada je baza podataka registrovana, možete da upotrebite  komandu menija View > Data source  da biste pristupili podacima iz tekstualnog dokumenta ili tabele. Da biste  registrovali postojeći fajl baze podataka uradite sledeće:   Izaberite  Tools > Options > OpenOffice. org Base > Databases.   Kliknite na New i izaberite fajl baze podataka. Da biste uklonili registrovanu bazu podataka iz  OpenOffice. org-a, uradite sledeće:   Izaberite  Tools > Options > OpenOffice. org Base > Databases.   Izaberite fajl  baze podataka i kliknite na Delete.
 
   

OpenOffice 3: KAKO DA rotirate tabele u Calcu OpenOffice-a

 

 

 

U Calc-u  OpenOffice-a postoji način da rotirate tabelu tako da redovi postanu kolone a  kolone postanu redovi. Evo kako to  možete da uradite:  Izaberite  ćelije koje želite da rotirate.   Izaberite Edit  > Cut.   Kliknite na  ćeliju koju želite da bude u gornjem levom uglu rezultirajuće tabele.   Izaberite Edit  > Paste Special.   U okviru za  dijalog, potvrdite polja Paste all i Transpose.   Kliknite na OK  i kolone i redovi će biti rotirani, to jest zameniće mesta.
 
   

OpenOffice 3: KAKO DA rotirate tekst u Writeru

 

 

 

U Writeru možete  da rotirate samo onaj tekst koji se nalazi u objektu crteža. To možete da  uradite veoma jednostavno. Evo šta je potrebno da uradite:   Izaberite View  > Toolbars > Drawing da biste otvorili liniju sa  alatkama Drawing.   Izaberite  ikonicu Text.   Kliknite i vucite  u dokumentu da biste nacrtali tekstualni objekat. Zatim ukucajte tekst.   Kliknite van  objekta a zatim kliknite na tekst koji ste uneli. Kliknite na ikonicu Rotate u  liniji sa alatkama Drawing Object Properties.   Povucite jednu  od ugaonih ručica tekstualnog objekta. Takođe možete da  kliknete desnim tasterom miša na objekat, izaberete Position and Size, kliknete  na karticu Rotation a zatim unesite ugao rotacije ili novu poziciju za objekat.
 
   

OpenOffice 3: KAKO DA spajate delove formula u zagradama u Math-u

 

 

 

Ako koristite Math, koji je deo paketa OpenOffice. org, za  izradu matematičkih formula sigurno ćete trebati da koristite i razlomke. U slučaju razlomaka čiji se brojilac i imenilac sastoje od  proizvoda, zbira i tako dalje, vrednosti koje pripadaju jedna drugoj moraju da  budu unutar zagrade. Da biste razlomak ubacili u formulu upotrebite sledeću  sintaksu: {a + c} over 2 = m  ili  m = {a + c} over 2
 
   

OpenOffice 3: KAKO DA spojite tekst iz više kolona tabele u Calc-u

 

 

 

Ako imate tekst u dve ili više kolona koji biste želeli da  spojite u novu kolonu, to možete lako da uradite tako što ćete kreirati formulu  koja koristi ampersend (&). Na primer, ako ste kreirali tabelu sa imenima klijenata tako  da ste upisali ime i prezime u posebne kolone, a vaš šef se predomisli i želi  da se ime i prezime nalaze u jednoj koloni možete veoma jednostavno da mu  ispunite zahtev. Ne treba da kopirate imena i da ih pejstujete u drugu kolonu. Recimo da se u koloni A nalaze imena a u koloni B prezimena.   Postavite kursor u sledeću praznu kolonu, u našem slučaju to je polje C2 i  unesite sledeću formulu: =A2&” “&B2 Ime iz kolone A i prezime iz kolone B naći će se zajedno u  koloni C. Ako biste upotrebili formulu: =B2&”, “&A2 u koloni C bi se prvo našlo prezime iz kolone B a zatim ime  iz kolone A.
 
   
Strane: 1 23

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272
 
     
z