Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

 

Access

Alternativna učenja

Analiza podataka

Android

Animacija

Antropologija

Apple - MAC OS X

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Audio, Multimedia, Video

Autobiografija

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Automobili

Bajke

Baze podataka

Biografija

Biološke nauke

Blockchain

Botanika

C++ Visual C++ C#

ChatGPT

CSS

Dečije knjige

Delphi

Digitalna fotografija

Dizajn

Django

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

E-komerc

ECDL

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

FULL STACK DEVELOPMENT

Funkcionalno programiranje

Generativna veštačka inteligencija

Geografija

Geologija

Git i GitHub

GOOGLE

GPT

Grafika, Dizajn, Štampa

Građevinarstvo

Hardver

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Internet

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Java

JavaScript

Joomla

jQuery

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinsko učenje

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Mreže

MS Office

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

Obrada teksta

OFFICE 2013

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

PHP I MYSQL

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Poslovanje

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Programiranje

Projektovanje softvera

Psihologija

Publicistika

Putopis

Python programiranje

Računarstvo u oblaku

Raspberry PI

Razvoj

Rečnici

Religija

Robotika

Roman

Ruby i Ruby on Rails

Satira

Saveti

Serija Roberta C. Martina

Sertifikati

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

SQL

Statistika

Strip

Tabele

Tableti

Tehnologija

Telekomunikacije

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Unix, Linux

Urbanizam

UX DIZAJN

Veštačka inteligencija

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Web design

Windows

Windows 7

Windows 8

WordPress

Zaštita i sigurnost

Zoologija

 

Saveti – Windows 7

Ukupno: 141, strana 2 od 8

Windows 7: KAKO DA instalirate i upotrebite Windows XP režim

 

 

 

Windows XP režim na Windows 7 mašini pojednostavlja  pokretanje programa na Windows XPu koristeći virtuelno okruženje. "Gostujući" operativni sistem možete da pokrenete  u prozoru Virtual PC i da iz njega izvršite programe, međutim možete da ih  pokrenete i iz Windows 7 Start menija. XP Mode je odličan za pokretanje  starijih programa i za testiranje novih koji nisu kompatibilni sa Windows 7  sistemom.   Uverite se da će vaš sistem pokretati Windows XP Mode.   Daunlodujte Virtual PC Beta za Windows 7 i Windows XP  Mode Beta sa sledeće adrese:    http://www. microsoft. com/windows/virtual-pc/download. aspx  Uporebite padajući meni da biste izabrali vrstu Windowsa  i jezik.   Nakon što daunlodujete oba fajla, instalirajte Virtual PC  Beta a zatim restartujte računar.   Zatim instalirajte Windows XP Mode Beta, gde ćete trebati  da izaberete lozinku koja će vam zatrebati kasnije.   Kada se instalacija završi videćete mali okvir na ekranu  u kojem piše Setting up Virtual Windows XP for first use. Ovo podešavanje će  potrajati nekoliko minuta, nakon čega će se otvoriti prozor koji traži da  unesete lozinku koju ste izabrali u koraku 5.   Otvoriće se Virtual Windows XP. Instalirajte željene  programe koje možete da koristite iz prozora Virtual Windows XP, ili, kliknite  na Start menu a zatim izaberite All programs > Windows Virtual PC.
 
   

Windows 7: KAKO DA isključite Internet Explorer 8

 

 

 

Mnogi korisnici Windowsa koji ne vole da koriste Internet  Explorer želeli bi da ga se reše zauvek. Iako ne postoji način da u potpunosti deinstalirate Internet  Explorer, možete da ga isključite. Da biste isključili Internet Explorer 8 na Windows 7  sistemu, uradite sledeće:  Kliknite na meni Start a zatim izaberite Control Panel.   U prozoru Control Panela promenite prikaz po kategorijama  na Large ili Small icons.   U listi Control Panela izaberite Programs and Features.   Otvoriće se prozor Programs and Feature.   U levom panelu prozora Programs and Features kliknite na  link Turn Windows features on or off.   Otvoriće se prozor Windows Features. Uklonite oznaku  potvrde pored stavke Internet Explorer 8.   Otvoriće se okvir za dijalog sa zahtevom za potvrdu koji  vas obaveštava da isključivanje Internet Explorera 8 može da ima uticaja i na  neke druge funkcije Windowsa. Potvrdite da želite da ga isključite i kliknite  na OK.   Restartujte računar. Kada se računar ponovo uključi, videćete da ikonica Internet  Explorera 8 nije više na desktopu.
 
   

Windows 7: KAKO DA isključite Power Management u Windowsu 7

 

 

 

Ako koristite desktop računar sa instaliranim  Windows 7 operativnim sistemom, verovatno ne želite da se računar automatski  prebaci u Sleep režim kada prestanete da radite. Ukoliko ne želite da se računar automatski  prebaci u Sleep režim, rešenje je da isključite Power Management. Uradite sledeće:  Kliknite na ikonicu Power da biste otvorili  okvir za dijalog More Power Options.   U odeljku Additional plans izaberite opciju  High Performance.   Kliknite na opciju Change plan settings.   Sve opcije promenite na Never.   Snimite promene. Prateći prethodno opisane korake, isključili  ste automatsko prebacivanje na režim Sleep, ali će se ekran i dalje isključivati.   Ako želite da se ekran ne isključuje, u listi opcija Change Plan Settings  promenite podešavanja za isključivanje ekrana.
 
   

Windows 7: KAKO DA isključite pretragu u Windowsu 7

 

 

 

Nova funkcija sa pretraživanje u Windowsu 7 je poboljšana,  međutim i pored toga, ima dosta korisnika koji ne žele da je koriste. Ako ni vi  ne želite da koristite funkciju Search, možete da je isključite veoma  jednostavno. Ako ne želite da isključite funkciju Search, uradite sledeće:  Kliknite na dugme Start a zatim otvorite Control Panel.   U prozoru Control Panela prebacite se na prikaz Large  Icons i kliknite na opciju Programs and Features.   U panelu sa leve strane prozora kliknite na hiperlink  Turn Windows features on or off.   U listi koja će se otvoriti skrolujte i potražite opciju  Windows Search. Isključite ovu opciju.   Kliknite na Yes u prozoru koji će se otvoriti da biste  potvrdili da želite da isključite ovu funkciju.   U prozoru Windows Features kliknite na OK.   Restartujte računar. Kada se računar ponovo uključi, nećete videti polje Search u  meniju Start niti u Windows Exploreru.
 
   

Windows 7: KAKO DA isključite režim Hibernate da biste oslobodili prostor na disku

 

 

 

Režim Hibernate čuva vaše aktuelne sesije na hard drajvu i  isključuje računar, omogućavajući vam da se vratite u date sesije kada  isključite režim hibernacije. Ako ne koristite režim Hibernate na Windows 7 sistemu,  možete da oslobodite dosta prostora na disku ako ga isključite. Ovaj režim čuva  tekuće sesije u fajlu hberfil. sys koji se nalazi na boot drajvu. Da biste isključili Hibernate režim i izbrisali hiberfil. sys  fajl, uradite sledeće:  Kliknite na Orb (dugme Start).   Kliknite na All Programs > Accesories.   Kliknite desnim tasterom miša na Command Prompt.   Iz kontekstnog menija izaberite Run as administrator.   Kada se prikaže okvir za dijalog sa upozorenjem,  izaberite Yes. Otvoriće se komandni prozor.   Izvršite sledeće u komandnom promptu:    powercfg. exe -h off  Restartujte računar.
 
   

Windows 7: KAKO DA isključite Send To Folder u kontekstnom meniju Windows Explorera

 

 

 

Kada kliknete desnim tasterom miša u Windows  Exploreru, biće prikazan kontekstni meni sa opcijama za manipulisanje  fajlovima. Među tim opcijama nalazi se i Send To Folder. Isključivanje opcije  Send To Folder iz kontekstnog menija Windows Explorera je veoma jednostavno. Uradite sledeće:   Kliknite na dugme Start i u polje za pretraživanje  unesite regedit.   U listi rezultata kliknite na regedit. exe  da biste otvorili Registry Editor.   Potražite sledeći ključ:    HKEY_CLASSES_ROOT\AllFilesystemObjects\shellex\ContextMenuHandlers\Send  To  U panelu sa leve strane dvostruko kliknite  na vrednost (Default) value i uklonite tekst iz polja Value. To je sve. Opcija Send To Folder neće više  biti prikazana u kontekstnom meniju Windows Explorera. Ako poželite da vratite  opciju u kontekstni meni Windows Explorera, pratite prethodno opisane korake; u  koraku 4 u polje Value unesite sledeću vrednost: 7BA4C740-9E81-11CF-99D3-00AA004AE837
 
   

Windows 7: KAKO DA isključite splash ekran Windows Live Maila

 

 

 

Ako vam je dosadilo da svaki put kada pokrenete program Windows Live Mail vidite i splash ekran, pronašli smo rešenje kako da ga se rešite. Evo šta je potrebno da uradite:  Otvorite Notepad.   Kopirajte i pejstujte sledeće u novi tekstualni dokument:    Windows Registry Editor Version 5. 00        [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows Mail]
"NoSplash"=dword:00000001  Snimite dokument pod nazivom WindowsLiveMailRemoveSplash. reg.   Kliknite desnim tasterom miša na novo kreirani Notepad fajl i iz kontekstnog menija izaberite Merge da biste ga ubacili u registar.   Kada se pojavi upozorenje, potvrdite da želite da izvršite akciju. To je sve. Od sada vam splash ekran više neće dosađivati kada pokrenete Windows Live Mail.
 
   

Windows 7: KAKO DA isključite System Restore

 

 

 

Funkcija System  Restore na Windows 7 sistemu obezbeđuje da instalacija programa, drajvera i  drugih ažuriranja može da se vrati na staro stanje. Ova funkcija koristi  prostor na disku. Ako želite,  možete da isključite funkciju System Restore, mada u nekim situacijama i nije  preporučljivo. To možete da uradite veoma jednostavno. Evo šta je potrebno da  uradite:  Kliknite  desnim tasterom miša na ikonicu My Computer i iz kontekstnog menija izaberite  Properties.   Kliknite na  link System Protection sa leve strane okvira za dijalog.   Ispod liste  drajvera kliknite na dugme Configure.   Sada  jednostavno kliknite na radio dugme Disable System Protection. To je sve.
 
   

Windows 7: KAKO DA isključite System Restore u Windowsu 7

 

 

 

Ako tražite način da uštedite malo prostora na hard disku,  jedna od mogućnosti je da smanjite veličinu ili da u potpunosti isključite  funkciju System Restore. Da biste isključili funkciju System Restore i tako uštedeli  malo prostora na hard disku, uradite sledeće:  Otvorite Control Panel.   Prebacite se na prikaz All Items i kliknite na System.   U sledećem prozoru kliknite na link System Protection.   Otvoriće se okvir za dijalog System Properties u kojem  treba da izaberete sistemski disk i da kliknete na dugme Configure.   U odeljku Restore Settings izaberite opciju Turn off  system protection i kliknite na Apply.   Prikazaće se okvir za dijalog za potvr|ivanje u kojem  treba da potvrdite da želite da isključite opciju.   Kliknite na Yes da biste uštedeli prostor na hard disku. Funkciju System Restore ne morate potpuno da isključite, već  možete da ograničite veličinu prostora na disku koju će da koristi.
 
   

Windows 7: KAKO DA isključite umanjene prikaze u Windowsu 7

 

 

 

Ako želite da ubrzate pretraživanje fajlova u Exploreru,  najbolje rešenje je da isključite prikaz Thumbnail u direktorijumima. Da biste isključili umanjene prikaze u direktorijumima,  uradite sledeće:  Kliknite na dugme Organize u bilo kom direktorijumu.   Iz menija izaberite opciju Folder and Search Options.   Kliknite na karticu View a zatim izaberite opciju Always  show icons, never thumbnails.       Kliknite na OK. U Exploreru se više neće prikazivati umanjeni prikazi  fajlova, već će se prikazivati samo ikonice.
 
   

Windows 7: KAKO DA isključite User Account Control

 

 

 

Isključivanjem  User Account Controla vaš sistem neće biti toliko bezbedan, ali ako postoji  razlog da ga isključite evo kako to možete da uradite na jednostavan način. Da biste  isključili UAC na Windows 7 sistemu, uradite sledeće:  U polje za  pretraživanje Start menija ili Control panela ukucajte UAC.   Povucite klizač gore ili dole, u zavisnosti od toga  koliko često želite da dobijate upozorenja.   Ako povučete klizač skroz dole, potpuno ćete isključiti  User Account Control. Kao što ste videli iz prethodnih koraka, Windows 7 vam daje  mogućnost da podesite User Account Control na nivo na koji želite, ili možete u  potpunosti da ga isključite.
 
   

Windows 7: KAKO DA isključite živi prikaz za umanjene prikaze Taskbara

 

 

 

Kada postavite kursor na dugme pokrenutog programa u  taskbaru, pojaviće se mali umanjeni prikaz programa. Ako postavite kursor na  ovaj umanjeni prikaz, videćete živi prikaz pokrenutog programa a svi ostali prozori  pokrenutih programa će postati providni. Ako vam ova funkcija smeta u radu, naravno, možete da je  isključite. Evo kako:  Kliknite na Orb (dugme Start).   U tekstualno polje Search programs and files unesite regedit.   Iz liste rezultata izaberite regedit. exe.   Kada se pojavi UAC prompt kliknite na dugme Yes.   U panelu sa leve strane Registry Editora potražite i  selektujte sledeći ključ:    HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced  Kliknite desnim tasterom miša u panel sa desne strane.   Kliknite na New i izaberite odgovarajuću DWORD vrednost  za vaš sistem.   Vrednosti DWORD dajte naziv DisablePreviewWindow.   Dvostruko kliknite na novi DWORD.   U polje Value data unesite 1.   Kliknite na dugme OK.   Restartujte računar.
 
   

Windows 7: KAKO DA isključite zvuk pomoću jednog klika

 

 

 

Zamena za  funkciju za kontrolisanje zvuka, SndVolPlus omogućava vam da uradite sve kao i  sa standardnim kontrolama zvuka, sa jednom dodatnom opcijom. Ako kliknete  srednjim tasterom miša (točkić) na ikonicu u system trayu, zvuk sistema će se  automatski isključiti. Kada daunlodujete program dodajte ga u direktorijum  Startup i isključite standardnu ikonicu za kontrolu zvuka tako što ćete  kliknuti na Taskbar Properties > Notification Icons > System Icons. Nova ikonica za  kontrolu zvuka radiće isto kao i standardna osim mogućnosti da isključite zvuk  jednim klikom. SndVolPlus je besplatan za daunlodovanje za Windows 7 sisteme.
 
   

Windows 7: KAKO DA izaberete editor teksta za prikaz izvornog koda u Internet Exploreru

 

 

 

Kao i svi drugi korisnici, verovatno i vi imate omiljenu  editor teksta koji koristite kada prikazujete ili radite na izvornom kodu. Ako nemate, izaberite koji god želite. Ako  vam ne odgovara standardni izbor u Internet Exploreru 8, možete veoma  jednostavno da izaberete editor teksta koji želite. Da biste izabrali omiljeni editor teksta u kojem ćete  prikazivati izvorni kod, uradite sledeće:  Otvorite Internet Explorer 8.   Kliknite na meni Tools a zatim izaberite opciju Developer  Tools, (ili pritisnite taster F12) da biste otvorili prozor Developer Tools.   U prozoru Developer Tools kliknite na meni File a zatim  kliknite na opciju Customize Internet Explorer View Source.   Kliknite na Other. Otvoriće se prozor Program Directory  za tekući standardni program.   Kliknite na Browse i u odeljku Program Files Folder potražite  direktorijum programa koji želite da upotrebite.   Kada pronađete odgovarajući program kliknite na fajl sa  ekstenzijom . exe a zatim kliknite na Open.
 
   

Windows 7: KAKO DA izbrišete Windows Service u Windowsu 7

 

 

 

Ako ste ljubitelj podešavanja vašeg sistema i isključivanja  servisa vremenom će vaša lista Windows Services postati veoma duga, sa velikim  brojem servisa koji verovatno nikada nisu ni bili uključeni. Umesto da isključite servise, možete u potpunosti da ih  izbrišete, što može da bude veoma korisno ako ste deinstalirali neki program  koji se nije ispravno deinstalirao i ostavio stavku u listi servisa. Da biste izbrisali servis u Windowsu 7, uradite sledeće:  Prvo što treba da uradite je da identifikujete naziv  servisa, pa zato otvorite Services pomoću Start menija ili Control Panela, a  zatim u listi servisa potražite servis koji želite da izbrišete.   Dvostruko kliknite na naziv servisa koji želite da izbrišete  da biste otvorili prozor Properties.   Selektujte vrednost Service name i kopirajte je u  clipboard tako što ćete pritisnuti prečicu na tastaturi Ctrl+C.   Otvorite komandni prompt, kliknite desnim tasterom miša i  iz kontekstnog menija izaberite opciju Run as administrator.   Unesite sledeću sintaksu:    sc delete NazivServisa    (pritisnite prečicu Ctrl+V da biste pejstovali naziv servisa  koji ste kopirali u koraku 3).     Ako u nazivu servisa postoji razmak, tada je potrebno da  naziv servisa stavite između navodnika.   Pritisnite taster F5 da biste osvežili prikaz liste  Services. Videćete da je servis nestao iz liste. Dobro razmislite pre nego što brišete servis jer ga je veoma  teško vratiti.
 
   

Windows 7: KAKO DA izbrišete zahtev za štampanje

 

 

 

Verovatno i vama  predstavlja problem kada pogledate prozor sa zahtevima za štampanje i vidite  dugačku listu stavki koje nisu odštampane. Postoji brz način  da izbrišete zahteve za štampanje i rešite ovaj problem. Uradite sledeće:  Kliknite na  dugme Orb (Start).   Kliknite na  All Programs i izaberite Accessories.   Kliknite desnim tasterom miša na Command Prompt i  izaberite Run as administrator.   Unesite net stop spooler i pritisnite Enter.   Unesite komandu del  %systemroot%\System32\spool\printers\* /Q i pritisnite Enter.   Unesite net start spooler i pritisnite Enter. Sada pogledajte prozor sa zahtevima za štampanje. Videćete  da je lista stavki nestala i da je prozor prazan.
 
   

Windows 7: KAKO DA izbrišete zaključane fajlove

 

 

 

Besplatan pomoćni  program, Unlocker, briše, pomera ili kopira zaključane fajlove kojima inače ne  možete da pristupite. Najnovija verzija Unlockera podržava i 64-bitne sisteme. Kada instalirate Unlocker preporučujemo da  zaobiđete instalaciju linija sa alatkama i eBay prečice. Možete da kliknete  desnim tasterom miša na bilo koji fajl koji vam Windows ne dozvoljava da  izbrišete i upotrebite novu opciju Unlocker da biste otključali bilo koji fajl. Isto tako možete da prekinete procese koji su u toku i  blokiraju fajl ili čak i da specifikujete opciju koja će se pokrenuti prilikom  restartovanja računara. Unlocker je veoma koristan pomoćni program koji bi svaki  korisnik trebao da ima među alatkama.
 
   

Windows 7: KAKO DA jednostavno aploudujete slike, fajlove i tekst

 

 

 

Ako želite da jednostavno aploudujete slike, fajlove i tekst  na web sajt, najjednostavnije rešenje je da upotrebite ZUploader. ZUploader je mali prenosivi program koji je veoma  jednostavan za upotrebu. Sve što treba da uradite je da u jednom od padajućih  menija izaberete host, zatim da izaberete fajl ili sadržaj koji želite da  aploudujete a ZUploader će  odmah početi aploudovanje vaših fajlova. Kada se završi prenos fajlova ZUploader će vam predstaviti  link ka fajlu koji možete da pošaljete prijateljima koji jednostavno mogu da preuzmu  fajl. ZUploader će takođe aploudovati sadržaj na FTP server a  takođe možete da ubacite opciju u kontekstni meni da biste još više ubrzali  aploudovanje. Tada će biti potrebno samo da kliknete desnim tasterom miša da  biste pokrenuli aploudovanje. ZUploader je mali program otvorenog koda i dostupna je  verzija samo za Windows sisteme.
 
   

Windows 7: KAKO DA jednostavno daunlodujete sa popularnih sajtova za deljenje fajlova

 

 

 

Megaupload Downloader je odlično rešenje za daunlodovanje fajlova sa popularnih sajtova za deljenje  fajlova kao što su Megaupload, Rapidshare, MediaFire i tako dalje. Megaupload  Downloader vam pomaže da brzo i jednostavno daunlodujete fajlove sa  omiljenih web sajtova. Potrebno je samo da kopirate i pejstujete link. Program  takođe daunloduje video fajlove sa web sajtova kao što su YouTube i Veoh. Megaupload Downloader pored toga što olakšava daunlodovanje  sa popularnih web servisa, podržava i veliki broj drugih izvora. Program je  veoma jednostavan za upotrebu i veoma ćete ga lako savladati. Po standardnom  podešavanju uključen je italijanski jezik, pa će verovatno biti potrebno da  prvo promenite standardni jezik na Engleski, ili koji vama odgovara. Megaupload Downloader je besplatan za upotrebu na Windows  sistemu.
 
   

Windows 7: KAKO DA jednostavno prebacite podešavanja na novi Windows 7 sistem

 

 

 

Ako ste korisnik  Windows XP-a i razmišljate da se prebacite na Windows 7 postoji jednostavno  rešenje koje će vam pomoći da prebacite sva podešavanja, profile i tako dalje. Windows 7 Migration  Tool pomoći će vam da prebacite sva podešavanja, profile sa Windows XP na  Windows 7 sistem. Međutim, ako se prebacujete sa Windows Vista sistema neće vam  biti potrebna Windows 7 Migration alatka jer nije potrebno da brišete Windows  Vista operativni sistem da biste instalirali Windows 7 operativni sistem. Ako  se prebacujete sa XP sistema potrebno je da uklonite kompletan XP operativni  sistem što naravno znači da ćete izgubiti sva podešavanja. Windows 7 Migration  alatka je besplatna i proverava kompatibilnost, skenira XP instalaciju i traži  aplikacije i snima njihova podešavanja, a isto tako i kreira listu programa  koje treba da daunlodujete. Windows 7 Migration  alatku pronaći ćete na sledećoj adresi: Windows  7 Migration
 
   
Strane: 1 23 4 5 6 7 8

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272