Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

 

Access

Alternativna učenja

Analiza podataka

Android

Animacija

Antropologija

Apple - MAC OS X

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Audio, Multimedia, Video

Autobiografija

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Automobili

Bajke

Baze podataka

Biografija

Biološke nauke

Blockchain

Botanika

C++ Visual C++ C#

ChatGPT

CSS

Dečije knjige

Delphi

Digitalna fotografija

Dizajn

Django

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

E-komerc

ECDL

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

FULL STACK DEVELOPMENT

Funkcionalno programiranje

Generativna veštačka inteligencija

Geografija

Geologija

Git i GitHub

GOOGLE

GPT

Grafika, Dizajn, Štampa

Građevinarstvo

Hardver

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Internet

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Java

JavaScript

Joomla

jQuery

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinsko učenje

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Mreže

MS Office

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

Obrada teksta

OFFICE 2013

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

PHP I MYSQL

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Poslovanje

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Programiranje

Projektovanje softvera

Psihologija

Publicistika

Putopis

Python programiranje

Računarstvo u oblaku

Raspberry PI

Razvoj

Rečnici

Religija

Robotika

Roman

Ruby i Ruby on Rails

Satira

Saveti

Serija Roberta C. Martina

Sertifikati

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

SQL

Statistika

Strip

Tabele

Tableti

Tehnologija

Telekomunikacije

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Unix, Linux

Urbanizam

UX DIZAJN

Veštačka inteligencija

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Web design

Windows

Windows 7

Windows 8

WordPress

Zaštita i sigurnost

Zoologija

 

Saveti – Windows 7

Ukupno: 141, strana 3 od 8

Windows 7: KAKO DA jednostavno pristupite sistemskim podešavanjima

 

 

 

Da li tražite brz način da pristupite sistemskim podešavanjima  bez upotrebe Control Panela? Program Windows 7 in a Box je odličan program koji  će vam pomoći da brzo i jednostavno pristupite sistemskim podešavanjima. Podešavanje Windows 7 in a Box je veoma brzo i jednostavno.   Sve što je potrebno da uradite je da raspakujete rar fajl, postavite izvršni  fajl u odgovarajući direktorijum Program Files i kreirate prečicu. Interfejs je  veoma jednostavan i sadrži padajuće menije. Kada pokrenete program, najbolje bi bilo da pregledate  menije da biste se bolje upoznali sa programom. Sistemska podešavanja su  rastavljena na kategorije pa ćete brže pronaći ono što vam je potrebno. Program Windows 7 in a Box možete da preuzmete sa sledeće  adrese: http://www. big-daddy-design. com/windows7inabox. htm
 
   

Windows 7: KAKO DA jednostavno upravljate sa dva monitora

 

 

 

Postoje odlične alatke koje vam mogu pomoći da upravljate sa  više monitora. Ako tražite besplatnu alatku otvorenog koda koja će vam pomoći  da upravljate sa više monitora, isprobajte Dual Monitor Tools. Dual Monitor Tools je kolekcija programa otvorenog koda za  upravljanje sa više monitora. Dual  Monitor Tools sadrži četiri programa: Swap Screen, Dual Wallpaper, DisMon i  Dual Swap. Swap Screen omogućava da dodelite prečice za upravljanje sa  više monitora, kao što su pomeranje, minimiziranje i rotiranje sadržaja sa  jednog monitora na drugi. Dual Wallpaper je jednostavan program za organizovanje  pozadine koji nudi različite pozadine na svakom monitoru. DisMon vam omogućava da isključujete monitore što je veoma  korisno ako radite nešto za šta vam nije potrebno dva monitora. Dual Snap je program za snimanje ekrana koji snima ekrana sa  sekundarnih monitora. Dual Monitor Tools je besplatan paket programa i dostupan je  samo za Windows 7 sisteme.
 
   

Windows 7: KAKO DA konfigurišete Media Center za optimalnu upotrebu

 

 

 

Ako prvi put  koristite Windows 7 Media Center, trebali biste da odvojite vremena i  konfigurišete ga za optimalnu upotrebu. Obično korisnici  izostave ovaj proces jer žele što je pre moguće da koriste program, međutim,  ispravno podešen program pružiće vam najbolju upotrebu programa. Evo kako da  podesite Windows 7 Media Center za optimalnu upotrebu:  Kada prvi put  otvorite Windows 7 Media Center, prikazaće se ekran dobrodošlice. Kliknite na  Continue.   Na sledećoj  stranici kliknite na Custom a zatim na Next.   Rešite da li  želite da učestvujete u poboljšanju programa i kliknite na Next.   Na sledećoj  stranici kliknite na Yes a zatim na Next. Postoje tri  komponente koje treba da podesite: Display, Audio i Media. Pratite uputstva na  ekranu i Windows 7 Media Center će izabrati optimalna podešavanja za prikaz,  zvuk i medije.
 
   

Windows 7: KAKO DA konvertujete i grupno procesirate video fajlove

 

 

 

Ako se spremate  na letovanje, i želite da ponesete video fajlove koje želite da odgledate na  odmoru, Any Video Converter će vam pomoći da procesirate više fajlova odjednom  i konvertujete YouTube video snimke. Postoji puno  proizvoda koji imaju neke od funkcija, ili većinu funkcija, koje ima i Any Video  Converter, ali malo je proizvoda  koji će vam pružiti mogućnost da grupno procesirate video fajlove. Potrebno je da  učitate više video fajlova, izaberete "profil" u koji želite da ih  konvertujete (za mobilni telefon, MP4, DVD video i tako dalje), a zatim da  kliknete na dugme Convert. Kada se konvertovanje završi možete odmah da učitate  video fajlove na vaš mobilni telefon, video uređaj ili HTPC. Takođe, AVC može  da daunloduje YouTube video snimke i konvertuje ih u izabrani format. AVC je  besplatan program i dostupan je samo za Windows sisteme.
 
   

Windows 7: KAKO DA konvertujete i narežete nejasne disk imidže

 

 

 

Da li ste ikada imali priliku da se susretnete sa čudnim  disk imidžom za koji ne znate kako da otvorite? ISOBuddy će vam pomoći da sve  to pojasnije i narežete disk. ISOBuddy može da nareže ili konvertuje skoro bilo koji imidž  fajl, pa čak i DMG koji je specifičan za Mac računare. ISOBuddy je veoma  jednostavan za upotrebu i kompatibilan je sa mnogim sistemima. Sve što treba da uradite je da selektujete disk imidž fajl  za koji sistem nije siguran kako da rukuje njime i odredite izlazni fajl i  njegovu lokaciju, a isto tako možete i da odredite da se fajl nareže na disk. ISOBuddy konvertuje sve specifične formate i kada jednom  dobijete ISO fajl, možete da ga narežete na disk pomoću bilo kog programa ili  da upotrebite alatke za kompresovanje kao što je 7-Zip. ISOBuddy je besplatan za daunlodovanje samo za Windows  sisteme.
 
   

Windows 7: KAKO DA koristite Desktop Slideshow za promenu pozadine

 

 

 

Desktop Slideshow je funkcija Windowsa 7 koja menja pozadinu  vašeg desktopa u unapred podešenim  intervalima. Ovo je odlična  funkcija za korisnike kojima brzo dosadi da gledaju jednu pozadinu. Evo šta je  potrebno da uradite da bi se pozadine automatski menjale.   Kliknite  desnim tasterom miša na Desktop i iz kontekstnog menija izaberite Personalize.   Na donjem delu  prozora koji će se otvoriti izaberite Desktop Background.   U padajućem meniju  Picture location izaberite željeni direktorijum ili kliknite na dugme Browse i  potražite lokaciju.   Upotrebite  polja za potvrđivanje pored svake slike da biste izabrali one koje želite da  uključite u slajd šou.   U padajućem  meniju Picture position izaberite kako da slika bude prikazana (Fill, Fit,  Stretch, Tile ili Center).   U padajućem meniju Change picture every izaberite  interval u kojem želite da se pozadina menja (10 seconds, 30 seconds, 1 minute,  3 minutes, 5 minutes, 10 minutes, 15 minutes, 20 minutes, 30 minutes, 1 hour, 2  hours, 3 hours, 4 hours, 6 hours, 12 hours ili 1 day).   Ako želite da se slike pojavljuju u nasumičnom redosledu,  potvrdite opciju Shuffle.   Ako koristite laptop, potvrdite opciju When using battery  power, pause the slide show to save power.   Kliknite na dugme Save changes.
 
   

Windows 7: KAKO DA kreirate butabilni disk za obnovu sistema

 

 

 

Kreiranjem diska za obnovu sistema imate veoma korisnu  alatku koju možete da upotrebite za butovanje računara kada se desi neki kvar  ili greška. Disk za obnovu sistema sadrži alatke za obnavljanje sistema  koje će vam pomoći da ispravite greške ili obnovite vaš računar iz sistemskog  imidža. Da biste kreirali butabilni disk za obnovu sistema uradite  sledeće:  Otvorite Control Panel.   U odeljku System and Security izaberite opciju Back up  your computer.   U panelu sa leve strane izaberite opciju Create a system  repair disc.   Iz padajućeg menija izaberite željeni drajv.   Ubacite prazan DVD u vaš DVD rezač.   Kliknite na dugme Create disc. Ovom DVDu dajte opisni naziv i čuvajte ga na sigurnom mestu  tako da možete da mu pristupite kada naiđete na probleme sa računarom.
 
   

Windows 7: KAKO DA kreirate desktop prečicu za pokretanje CCleanera u pozadini

 

 

 

CCleaner je jedan od najpopularnijih  besplatnih programa za čišćenje računara. Razlog je sasvim razumljiv – ovaj  program je moćan i izuzetno lak za korišćenje. U ovom savetu naučiću vas kako da kreirate prečicu  koja će pokretati CClenaer u pozadini, isto kao kada pokrećete Run CCleaner  opciju pomoću Recycle Bina. Poslužićemo se prekidačem komandne linije.   Ubacićemo ga u prečicu, koja će pokrenuti CClenaer sa istim opcijama kao kada  kliknete desnim tasterom miša na Recycle Bin. Naravno, ne drže svi korisnici Recycle Bin na  desktopu, a mnogi većinu vremena sakrivaju desktop ikone. Zbog toga je dobro da  imate prečicu za pokretanje CClenaera na nekom drugom mestu. Podesite opcije CClenaeraPrvo treba da pokrenete CClenaer i podesite  opcije koje želite da imate kada se CCleaner automatski pokrene u pozadini. Na  primer, odredite da li želite da budu očišćeni svi „kolačići“ (cookies) ili  nedavno otvarani dokumenti (Recent documents). Recent Documents je opcija koju  ja često koristim i zbog toga ne želim da CCleaner ukloni rezultat njenog rada. Zatim, kliknite na Options u prvoj koloni  CClenaera, a onda na Advanced u sledećoj koloni. Na ovom mestu potvrdite opciju  Save all settings to INI file. Na ovaj način ste naredili CClenaeru da sva podešavanja  koja ste definisali budu snimljena u INI fajl u istom direktorijumu. NAPOMENA Takođe možete da upotrebite Options  > Cookies karticu da biste selektivno odredili koje „kolačiće“ želite da sačuvate,  a koje da izbrišete. Ovo je veoma korisno ako želite da se i dalje automatski  prijavljujete na web sajtove koji su za vas važni ili ako vaša onlajn banka ima  Site Key funkcionalnost, koja „pamti“ vaš računar. Kreirajte prečicu za automatsko pokretanje  CCleaneraKliknite desnim tasterom miša na desktop i iz  kontekstnog menija izaberite komandu New > Shortcut. U polje Type the location of the item unesite čitavu  putanju do CCleanera, koji se obično nalazi na sledećoj putanji: C:/Program Files/CCleaner/CCleaner. exeNa kraj putanje dodajte prekidač /AUTO (pazite  da bude jedno polje razmaka od putanje). Dakle, vaša putanja treba da izgleda  ovako:“C:/Program Files/CCleaner/CCleaner. exe” /AUTOPrekidač /AUTO „traži“ od CCleanera da se  pokrene automatski i da ne prikazuje grafički korisnički interfejs, već da radi  u pozadini. U polje Type the name of this shortcut unesite  naziv prečice i kliknite na Finish. Sada će se na vašem desktopu nalaziti ista  ikona kao ona na narednoj slici. Dvostruko kliknite na nju kad god poželite da  pokrenete CClenaer u pozadini.
 
   

Windows 7: KAKO DA kreirate i mauntujte VHD fajlove

 

 

 

Microsoftov Virtual PC može da kreira virtuelne mašine od hard  diskova u obliku VHD fajlova, a Windows 7 sada može da ih mauntuje direktno, što  znači da možete da im pristupite na host sistemima. Da biste kreirali i mauntovali VHD fajl uradite sledeće:   Kliknite Start, ukucajte diskmgmt. msc i pritisnite Enter.   Kliknite Action > Attach VHD i izaberite fajl koji želite  da mauntujete. Nakon toga, on će se pojaviti kao virtuelni drajv u Exploreru i  moći ćete da mu pristupite, da ga kopirate ili da pišete u u njemu baš kao u  bilo kojem drugom drajvu.   Ako želite da kreirate virtuelni drajv, kliknite na Action > Create VHD i  onda možete da kreirate novi virtuelni drajv - kliknite desnim tasterom miša na  njega i izaberite Initialise Disk.   Kada je virtuelni drajv definisan, kliknite desnim  tasterom miša na nedodeljeni prostor i izaberite opciju New Simple Volume da  biste ga postavili. Sada ćete imati vitruelni drajv koji se ponaša kao bilo koji drugi drajv, to  jest možete u njega da prevlačite i puštate fajlove, da instalirate programe,  da testirate programe i da radite šta god želite. Međutim, nemojte da  zaboravite da je to, u stvari, vaš VHD fajl na fizičkom hard drajvu, koji lako  možete da kopirate i da delite sa drugima. Da biste uklonili virtuelni drajv, kliknite desnim tasterom  miša na njega i izaberite Detach VHD.
 
   

Windows 7: KAKO DA kreirate novu biblioteku

 

 

 

Po standardnom  podešavanju, Windows 7 dolazi sa šest biblioteka, ali ako želite vi možete da  kreirate novu biblioteku. Windows 7 ima šest biblioteka a to su Communications,  Documents, Downloads, Music, Pictures i Videos). Ako želite da kreirate nove  biblioteke, kao što su e-knjige, stripovi i tako dalje, uradite sledeće:  Kliknite na Windows Orb u taskbaru i otvorite  direktorijum Libraries.   Kliknite desnim tasterom miša na prazan prostor u  direktorijumu Libraries.   Iz kontekstnog menija izaberite New a zatim Library.   Unesite naziv za novo-kreiranu biblioteku.   Kliknite desnim tasterom miša na novu biblioteku i iz  kontekstnog menija izaberite Properties.   Kliknite na dugme Add i potražite direktorijum koji  želite da dodate u biblioteku. Zatim kliknite na dugme Include Folder. Ponovite  ovaj korak dok ne dodate sve direktorijume koje želite.   Iz padajućeg menija izaberite Optimize this library for, i  izaberite optimizaciju.   Ako ne želite da se biblioteka prikazuje u panelu Navigation,  isključite opciju Shown in Navigation Pane.   Kliknite na OK.
 
   

Windows 7: KAKO DA kreirate prečicu za bezbedno isključivanje hardvera

 

 

 

Ako često koristite prenosive USB uređaje, kao  što su Flash drajvovi, sigurno vam je dobro poznata Safely Remove Hardware  ikona, koja se nalazi u System Trayu. Problem je u tome što je ikona u System Trayu  sićušna i kliktanje na nju može da predstavlja problem za korisnike sa slabijim  vidom. Zato ćemo na desktopu kreirati prečicu za bezbedno uklanjanje USB uređaja. Kliknite desnim tasterom miša na desktop i iz  padajućeg menija izaberite komandu New > Shortcut. U polje Type the location of the item unesite  sledeći tekst: RunDll32. exe shell32. dll,Control_RunDLL  hotplug. dll Kliknite na Next, dajte prečici naziv i  kliknite na Finish. Prečica je gotova! Sada, kada želite bezbedno da isključite USB  uređaj, duplo kliknite na prečicu koju ste kreirali. Pojaviće se Safely Remove  Hardware okvir za dijalog. Kliknite na USB uređaj koji želite da isključite, a  onda na dugme Stop. Na kraju, kliknite na Close da biste zatvorili okvir za  dijalog. Sada možete bezbedno da izvučete USB uređaj iz računara. Dodelite prečicu na tastaturi Ako želite da dodelite prečicu na tastaturi  ovom okviru za dijalog, kliknite desnim tasterom miša na ikonu, otvorite  Properties okvir za dijalog i onda otvorite Shortcut karticu. Unesite prečicu i zatvorite okvir za dijalog.   Sve dok se prečica nalazi na desktopu, ne morate ništa da restartujete da bi  ona radila. Takođe možete da je pomerite u drugi direktorijum, ako želite.
 
   

Windows 7: KAKO DA kreirate prečicu za brisanje sadržaja Clipboarda

 

 

 

Kada kopirate deo dokumenta u Clipboard, verovatno ne biste želeli  da neko pronađe kopirani fajl u Clipboardu, pa je zato preporučljivo da redovno  brišete njegov sadržaj. Naravno, uvek možete brzo da kopirate nešto drugo i  sakrijete ono što ne želite da neko pronađe u Clipboardu, ali je ipak najbolje  rešenje da kreirate prečicu za brisanje sadržaja Clipboarda. Da biste kreirali prečicu za brisanje sadržaja Clipboarda,  uradite sledeće:   Kliknite desnim tasterom miša na desktop i iz kontekstnog  menija izaberite opciju New > Shortcut. Otvoriće se okvir za dijalog New  Shortcut.   U polje Shortcut location unesite sledeću komandu:    cmd /c “echo off / clip”    Prečica za brisanje sadržaja Clipboarda je kreirana, i sada  možete da izvršite dalja podešavanja.   Kliknite desnim tasterom na ikonicu i iz kontekstnog  menija izaberite Properties.   U padajućem meniju Run izaberite opciju Minimized. Ovde  takođe možete da dodelite i taster za prečicu.   Ako kliknete na dugme Change Icon a zatim potražite sledeći  fajl, možete da pronađete ikonicu Clipboarda:    %SystemRoot%\system32\shell32. dll To je sve. Sada ako želite da izbrišete sadržaj Clipboarda,  dovoljno je da kliknete na ikonicu koju ste upravo kreirali.
 
   

Windows 7: KAKO DA kreirate prečicu za izbacivanje CD-a/DVD-a iz CD/DVD drajva

 

 

 

Postoji više načina na koje možete da kreirate  prečicu za izbacivanje CD-a/DVD-a iz drajva, ali najlakši je korišćenje NirCmd  pomoćnog programa „Nirsofta“. Ovaj program ima veliki broj funkcija, od  kojih je jedna izbacivanje CD-a/DVD-a iz CD/DVD urađaja. Preuzmite ovaj program  sa ovog linka i instalirajte  ga a zatim kreirajte prečicu na sledeći način:  Kliknite desnim tasterom miša na desktop i  iz kontekstnog menija izaberite komandu New > Shortcut.   U polje Type the location of the item  unesite celu putanju do programa Nircmd. exe koji ste daunlodovali i na kraj  putanje dodajte tekst „cdrom open“ i slovo CD/DVD drajva na vašem računaru:    „C:/putanja do nircmd. exe“ fajla cdrom open D:NAPOMENA Obratite pažnju na znake navoda. Oni  moraju da se nalaze samo oko putanje do programa Nircmd. exe.   Kliknite na Next i u polje Type a name of  the shortcut unesite smisleni naziv za desktop prečicu.   Na kraju, kliknite na Finish. Sada, kada dvostruko kliknete na prečicu, vaš  CD/DVD uređaj će se otvoriti. NAPOMENA Da biste zatvorili CD/DVD/uređaj,  pratite prethodno navedene korake, ali, umesto „cdrom open“, unesite „cdrom  close“.
 
   

Windows 7: KAKO DA kreirate prečicu za zaključavanje ekrana

 

 

 

Da li ste ikada poželeli da možete brzo da zaključate ekran,  kada treba da se na neko vreme udaljite od računara?Najbrži način da zaključate ekran računara je da pritisnete  Win+L prečicu na tastaturi. Međutim, ako spadate u korisnike koji radije  koriste miš nego prečice na tastaturi potrebna vam je prečica na desktopu za  zaključavanje ekrana računara. Da biste kreirali prečicu za zaključavanje  ekrana uradite sledeće:  Kliknite desnim tasterom miša na desktop i iz kontekstnog  menija izaberite New a zatim Shortcut.   U polje Type the location of the item unesite sledeći  tekst:    rundll32. exe user32. dll, LockWorkStation  Kliknite Next i u polje Type a name for this shortcut  unesite naziv prečice.   Kliknite na Finish i završili ste. To je sve. Sada kada dvostruko kliknete na ovu ikonu zaključaćete  ekran računara.
 
   

Windows 7: KAKO DA krerirate podsetnik u Taskbaru

 

 

 

Da li biste  želeli da imate jednostavan podsetnik u Taskbaru? To bi bilo odlično jer bi vam  uvek bio u vidokrugu dok radite i sigurno ne biste zaboravili neke važne  zadatke. Ako želite da  dodate podsetnik u Taskbar Windowsa pre svega se uverite da imate instaliran AutoHotkey. Zatim uradite  sledeće:  Daunlodujte i  raspakujte ovaj  zip fajl.   Kliknite desnim tasterom miša na i prevucite fajl  switch. ahk u direktorijum Taskbar a zatim iz kontekstnog menija izaberite  opciju Create Shortcut Here.   Kliknite desnim tasterom miša na prečicu koju ste  kreirali i izaberite opciju Properties. Prečici dodelite ikonicu i uverite se  da je u polju Start in folder izabran direktorijum OneGoal.   Kliknite desnim tasterom miša na Taskbar i izaberite  opciju Taskbar - New Taskbar, a zatim potražite direktorijum OneGoal i dodajte  ga tako što ćete kliknuti na dugme Add.   Kliknite desnim tasterom miša na novo kreiran Taskbar i  isključite opciju Show title. Uključite opciju Show Text.   Modifikujte  AutoHotkey skript da prikazuje tekst koji želite. Kada kliknete na OneGoal,  otvoriće se AutoHotkey okvir za dijalog koji će prikazati modifikovani tekst.
 
   

Windows 7: KAKO DA lako preuzmete vlasništvo nad sistemskim fajlom i direktorijumom

 

 

 

Normalno,  preuzimanje vlasništva nad sistemskim fajlom i direktorijumom može da bude  prilično komplikovano jer zahteva puno koraka. Ako menjate puno  podešavanja na vašem sistemu verovatno ćete naići na primer gde ćete trebati da  preuzmete vlasništvo nad sistemskim fajlom da biste mogli da izvršite zadatak.   Dodavanjem komande Take Ownership u kontekstni meni Explorera olakšaćete sebi  jedan deo posla. Evo šta je potrebno da uradite da biste lako preuzeli  vlasništvo nad sistemskim fajlom ili direktorijumom:  Otvorite Notepad.   Kopirajte i pejstujte sledeće u novi tekstualni dokument:    Windows Registry Editor Version 5. 00        [HKEY_CLASSES_ROOT\*\shell\runas]    @="Take Ownership""NoWorkingDirectory"=""        [HKEY_CLASSES_ROOT\*\shell\runas\command]    @="cmd. exe /c takeown /f \"%1\" && icacls  \"%1\" /grant administrators:F""IsolatedCommand"="cmd. exe /c takeown /f \"%1\"  && icacls \"%1\" /grant administrators:F"        [HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\shell\runas]    @="Take Ownership""NoWorkingDirectory"=""        [HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\shell\runas\command]    @="cmd. exe /c takeown /f \"%1\" /r /d y && icacls  \"%1\" /grant administrators:F /t""IsolatedCommand"="cmd. exe /c takeown /f \"%1\" /r /d  y && icacls \"%1\" /grant administrators:F /t"  Snimite dokument pod nazivom TakeOwnership. reg.   Ubacite fajl u registar tako što ćete kliknuti na njega  desnim tasterom miša i iz kontekstnog menija izaberite Merge.   Pratite uputstva na ekranu i potvrdite da želite da  izvršite akciju. To je sve.
 
   

Windows 7: KAKO DA omogućite pregled PDF fajlova na 64-bitnom Windows 7 sistemu

 

 

 

Ako imate 64-bitnu verziju Windows 7 sistema, videćete da se  PDF fajlovi ne prikazuju u Windows Exploreru kao što su se prikazivali u  32-bitnoj verziji. Umesto prikaza videćete poruku da fajl ne može da bude  prikazan. Ako želite da omogućite ovu funkciju na 64-bitnom Windows 7  sistemu, i prikažete PDF fajlove, uradite sledeće:  Kliknite na Orb (dugme Start).   U tekstualno polje Search programs and files unesite  regedit.   Iz liste rezultata izaberite regedit. exe.   Kada se pojavi UAC prompt kliknite na dugme Yes.   U panelu sa leve strane Registry Editora pronađite i  selektujte sledeći ključ:    HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Classes\CLSID\{DC6EFB56-9CFA-464D-8880-44885D7DC193}  U panelu sa desne strane potražite AppID.   Promenite vrednost AppID na {534A1E02-D58F-44f0-B58B-36CBED287C7C}.   Restartujte računar. To je sve. Sada ćete PDF fajlove moći da pregledate na  64-bitnom Windows 7 sistemu isto kao što ste to radili na 32-bitnom sistemu.
 
   

Windows 7: KAKO DA omogućite snimanje ekrana u režimu Full Screen Media Centera

 

 

 

Ako pokrećete  Media Center u režimu Full Screen, upotrebom tastera Print Screen dobićete crni  ekran. Naravno, postoji rešenje za ovaj problem. Da biste  omogućili snimanje ekrana u režimu Full Screen Media Centera uradite sledeće:  Kliknite na  Orb (dugme Start).   U tekstualno polje Search programs and files unesite  regedit.   Iz liste rezultata izaberite regedit. exe.   Kada se pojavi UAC prompt kliknite na Yes.   U panelu sa leve strane Registry Editora potražite  sledeći ključ i selektujte ga:    HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\MediaCenter\Service\Video\  Kliknite desnim tasterom miša u panelu sa desne strane.   U kontekstnom meniju kliknite na New i izaberite  odgovarajući DWORD za vaš sistem.   Vrednosti DWORD dajte naziv EnablePrintScreen.   Dvostruko kliknite na novi DWORD.   U polje Value data unesite 1.   Kliknite na dugme OK.   Restartujte računar da bi ove promene imale efekta. Od sada možete da koristite dugme Print Screen čak i kada je  prikazan Media Center u Full Screen režimu.
 
   

Windows 7: KAKO DA omogućite više daunloda istovremeno u IE 8

 

 

 

Za razliku od  prethodnih verzija Internet Explorera, koji su bili konfigurisani da omoguće  samo dva daunloda istovremeno, Windows Internet Explorer 8 omogućava da  daunlodujete odjednom šest fajlova. Međutim, da biste  povećali broj fajlova, potrebno je da modifikujete registar. Evo šta je  potrebno da uradite da biste povećali broj omogućenih daunloda u Internet  Exploreru 8:  Otvorite  Registry Editor tako što ćete kliknuti na dugme Start a zatim u polje za  pretraživanje ukucajte regedit.   Potražite sledeći ključ:    HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\MAIN\FeatureControl\FEATURE_MAXCONNECTIONSPERSERVER  Ako ovaj ključ ne postoji, u liniji menija kliknite na  Edit > New > DWORD Value a zatim  dodajte sledeće vrednosti:    Value name: iexplore. exe    Value data: 10    Base: Decimal  Potražite sledeći ključ:    HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Internet  Explorer\MAIN\FeatureControl\FEATURE_MAXCONNECTIONSPER1_0SERVER  Ako ovaj ključ ne postoji, u liniji menija kliknite na  Edit > New > DWORD Value a zatim  dodajte sledeće vrednosti:    Value name: iexplore. exe    Value data: 10    Base: Decimal  Zatvorite Registry Editor. Internet Explorer 8 bi sada trebao da vam omogući  daunlodovanje 10 fajlova istovremeno.
 
   

Windows 7: KAKO DA omogućite Windowsu da prepozna spoljne hardverske uređaje

 

 

 

Da li ste uključili hardver koji vaš Windows 7 sistem ne  prepoznaje?Windows 7 je pojačao bezbednosne mere. Na primer, sada ne možete  da pokrenete hardverske uređaje priključene na računar ako ste isključili UAC, čime  se ograničava šteta koju neprijavljeni uređaji mogu da izazovu na vašem  sistemu. Ako ste isključili UAC, a nedostaju vam vaši uređaji i spremni ste da preuzmete  bezbednosni rizik, treba samo da u Registry fajlu promenite jedan unos. Pratite  sledeće korake.   Ukucajte REGEDIT u polje za pretraživanje Start menija  U Registry Editoru koji će se otvoriti pronađite sledeći ključ:  HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Sidebar\Settings  Kreirajte novu DWORD vrednost koja se zove AllowElevatedProcess (podesite je  na 1). Sada bi trebalo da vaši uređaji rade savršeno.
 
   
Strane: 1 2 34 5 6 7 8

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272