Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

 

Access

Alternativna učenja

Analiza podataka

Android

Animacija

Antropologija

Apple - MAC OS X

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Audio, Multimedia, Video

Autobiografija

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Automobili

Bajke

Baze podataka

Biografija

Biološke nauke

Blockchain

Botanika

C++ Visual C++ C#

ChatGPT

CSS

Dečije knjige

Delphi

Digitalna fotografija

Dizajn

Django

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

E-komerc

ECDL

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

FULL STACK DEVELOPMENT

Funkcionalno programiranje

Generativna veštačka inteligencija

Geografija

Geologija

Git i GitHub

GOOGLE

GPT

Grafika, Dizajn, Štampa

Građevinarstvo

Hardver

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Internet

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Java

JavaScript

Joomla

jQuery

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinsko učenje

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Mreže

MS Office

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

Obrada teksta

OFFICE 2013

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

PHP I MYSQL

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Poslovanje

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Programiranje

Projektovanje softvera

Psihologija

Publicistika

Putopis

Python programiranje

Računarstvo u oblaku

Raspberry PI

Razvoj

Rečnici

Religija

Robotika

Roman

Ruby i Ruby on Rails

Satira

Saveti

Serija Roberta C. Martina

Sertifikati

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

SQL

Statistika

Strip

Tabele

Tableti

Tehnologija

Telekomunikacije

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Unix, Linux

Urbanizam

UX DIZAJN

Veštačka inteligencija

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Web design

Windows

Windows 7

Windows 8

WordPress

Zaštita i sigurnost

Zoologija

 

Saveti – Windows 7

Ukupno: 141, strana 6 od 8

Windows 7: KAKO DA sa bilo koje lokacije isključite računar

 

 

 

Ima situacija kada je potrebno da ostavite uključen računar  dok niste pored njega. Na primer kada daunlodujete veći fajl ili prebacujete  fajlove na drugi, prenosivi uređaj. Ne bi bilo dobro kada bi vaš računar ostao  ceo dan uključen bez potrebe. Umesto da ostavite računar uključen ceo dan, upotrebite  pomoćni program Switch Off koji će vam pomoći da odredite vreme kada će se vaš  računar isključiti. Switch Off postavlja sve funkcije u jednu jednostavnu aplikaciju u system trayu. Možete da  rasporedite vreme isključivanja, restartovanja, postavljanja računara u režim Sleep  ili Hibernate i tako dalje. Jedna od najinteresantnijih funkcija je da možete da  isključite računar sa udaljenosti pomoću interfejsa Switch Offa za mobilni  uređaj. Sve što treba da uradite je da otvorite opcije programa i na kartici  Remote uključite opciju Web Interface. Ako želite možete da ga zaštitite  lozinkom.
 
   

Windows 7: KAKO DA sakrijete ikonice u oblasti Notification

 

 

 

Ako ne koristite  ikonice koje se nalaze u oblasti Notification i tražite način kako da ih se  rešite, ovo je odličan savet za vas. Ako želite da  imate uredan Taskbar u kojem se ne nalaze ikonice koje ne koristite možete jednostavno  da se rešite ikonica iz odeljka Notification. Evo šta je potrebno da uradite:  Otvorite Notepad.   Kopirajte i pejstujte sledeće u novi tekstualni dokument:    Windows Registry Editor Version 5. 00        [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer]"NoTrayItemsDisplay"=dword:00000001  Snimite dokument pod nazivom hide_notificationarea. reg.   Dvostruko kliknite na novi fajl da biste ga ubacili u  Registry.   Pratite UAC promptove i potvrdite da želite da izvršite  akciju.   Restartujte računar. Ikonice u odeljku Notification su sada sakrivene. Ako kasnije želite da vratite ikonice u odeljak  Notification, uradite sledeće:  Otvorite Notepad.   Kopirajte i pejstujte sledeće u novi tekstualni dokument:    Windows Registry Editor Version 5. 00        [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer]"NoTrayItemsDisplay"=dword:00000000  Snimite dokument pod nazivom unhide_notificationarea. reg.   Dvostruko kliknite na novi fajl da biste ga ubacili u  Registry.   Pratite UAC promptove i potvrdite da želite da izvršite  akciju.   Restartujte računar.
 
   

Windows 7: KAKO DA sakrijete ili prikažete Libraries u panelu Navigation

 

 

 

Libraries vam  pomažu da lako pronađete različite direktorijume koji imaju sličan sadržaj kao  što su muzika, video ili fotografije. Libraries se  nalaze u panelu Navigation, i jednostavno možete da ih dodate ili uklonite. Da biste sakrili  biblioteku u panelu Navigation uradite sledeće:  Otvorite  direktorijum. Na primer, Computer.   U panelu  Navigation kliknite desnim tasterom miša na željenu biblioteku i iz kontekstnog  menija izaberite opciju Hide libary from Navigation Pane. Biblioteka više  neće biti prikazana u panelu Navigation. Da biste  prikazali biblioteku u panelu Navigation, uradite sledeće:  Kliknite na  Windows Orb u taskbaru i otvorite direktorijum Libraries.   Potražite biblioteku  koju želite da dodate na panel Navigation i kliknite desnim tasterom miša na  nju. Iz kontekstnog menija izaberite opciju Show library in Navigation Pane. Izabrana  biblioteka će sada biti prikazana u panelu Navigation.
 
   

Windows 7: KAKO DA sakrijete korisnički nalog na Welcome ekranu

 

 

 

U ovom članku  opisaćemo vam kako da sakrijete naloge na Welcome / Login ekranu. To može da  bude veoma korisno kada je za pokretanje programa kreiran nalog. Da biste sakrili  korisnički nalog na Welcome / Login ekranu, uradite sledeće:   Otvorite  Registry Editor u Windowsu 7 tako što ćete kliknuti na Start meni i u polje za  pretraživanje ukucajte regedit.   Iz liste  rezultata izaberite regedit. exe da biste otvorili Registry Editor.   Potražite sledeći ključ:    HKEY_Local_Machine\SOFTWARE\Microsoft\Windows  NT\CurrentVersion\SpecialAccounts\UserList  Kliknite desnim tasterom miša na direktorijum UserList u  panelu sa leve strane i izaberite opciju New > DWORD (32-bit) Value.   Za vrednost unesite korisničko ime naloga koji želite da  sakrijete i kliknite na OK.   Zatvorite Registry Editor. To je sve. Korisnički nalog koji ste izabrali više se neće  pojaviti na Welcome / Login ekranu.
 
   

Windows 7: KAKO DA saznate šta znače kodovi o greškama u Windowsu

 

 

 

Ako ste korisnik  Windowsa, sigurno se već desilo da se otvorio mali okvir za dijalog koji vam  govori da postoji neka greška, ali se u prozoru nalaze samo neki brojevi. Postoji način da saznate šta znače ovi heksadecimalni  brojevi i da lakše rešite problem. U tome će vam pomoći ErrMsg, mali prenosivi  pomoćni program koji dekodira ove poruke i pruža vam potrebne informacije. Sve što treba da uradite je da daunlodujete ErrMsg, pokrenite program i  ukucajte kod za koji želite da saznate značenje. Otvoriće se prozor sa  objašnjenjem koda, odnosno greške koja se pojavila na vašem sistemu.
 
   

Windows 7: KAKO DA se odlučite koju verziju Windowsa 7 da kupite

 

 

 

Postoji više verzija Windowsa 7 pa ste možda i  vi, kao i većina korisnika, zbunjeni i ne znate koju verziju da kupite. Malo  ćemo vam pomoći u izboru. Možda vas zbunjuje postojanje više verzija  ovog operativnog sistema, ali je odluka veoma jednostavna. Stiže pomoć:Ako kupujete verziju Windows 7 operativnog  sistema koji ćete koristiti kod kuće na vašem računaru, Windows 7 Home Premium  je najbolje rešenje. Ako možda mislite da će vam zatrebati neke od  interesantnih funkcija verzije Professional ili Ultimate, nemojte da brinete  jer bilo kada možete da nadogradite Home Premium verziju. Takođe, možete da kupite Family pack koji vam  omogućava da instalirate operativni sistem na tri različita računara. Da li da kupite novu instalaciju ili  nadgradnju?Ovo je verovatno pitanje koje vas najviše  muči. Većina korisnika će kupiti nadgradnju za stari Windows XP ili Vista  sistem. Ako želite možete i to da uradite.
 
   

Windows 7: KAKO DA se prebacujete između prozora prevlačenjem kursora

 

 

 

U Windowsu 7 možete da uključite režim Mouse koji će vam  pomoći da se prebacujete između prozora jednostavnim prevlačenjem kursora. Kada  prevučete kursor preko prozora, taj prozor će postati aktivan. U starijim verzijama ovaj režim se nazivao XWindows i mogli  ste da ga uključite pomoću TweakUI-ja, ali sada je ugrađen u Control Panel tako  da svi korisnici mogu jednostavno da ga uključe. Da biste uključili ovo podešavanje uradite sledeće:  Otvorite Control Panel.   U polje za pretraživanje ukucajte "mouse  works".   Prikazaće se stavka pod nazivom Change how your mouse  works.   U ovom ekranu, skrolujte dole da biste pronašli i  potvrdili polje za potvrđivanje opcije Activate a window by hovering over it  with the mouse. Sada možete da se prebacujete između prozora jednostavnim  prevlačenjem kursora. NAPOMENA  Kursor treba da prevučete preko gornjeg dela prozora da  biste ga aktivirali.
 
   

Windows 7: KAKO DA skenirate prenosive drajvove

 

 

 

Bezbednost sistema je jako važna i Microsoft Security  Essentials ima podešavanja koja  automatski skeniraju prenosive drajvove, međutim, oni će biti skenirani samo  prilikom kompletnog skeniranja. Pošto su USB  drajvovi samo privremeno priključeni za vaš računar, nije baš prijatno da  izvršite potpuno skeniranje pre pristupanja drajvu. Evo saveta kako da izvršite  brzo skeniranje samo prenosivih drajvova što će vam dosta ubrzati posao:  Uključite prenosivi drajv.   Kada se pojavi prozor AutoPlay, zatvorite ga.   Kliknite na Orb (dugme Start) i izaberite opciju  Computer.   U odeljku Devices with Removable Storage potražite  prenosivi drajv.   Kliknite desnim tasterom miša na željeni drajv.   Iz kontekstnog menija izaberite opciju Scan with  Microsoft Security Essentials. Security Essentials će pokrenuti skeniranje izabranog  prenosivog drajva.
 
   

Windows 7: KAKO DA snimite ISO ili IMF fajlove

 

 

 

U Windowsu 7,  snimanje ISO/IMF imidža možete da izvršite bez dodatnog softvera. Snimanje ISO/IMF  imidža u Windowsu je veoma jednostavno. Uradite sledeće:  Kliknite  desnim tasterom miša na fajl imidža.   Iz kontekstnog  menija izaberite opciju Burn disc image.   Kada se učita  Windows Disc Image Burner, izaberite drajv i ako želite potvrdite.   Verifikovanje će malo usporiti proces ali ćete biti sigurni u tačnost podataka.   Kliknite na  dugme Burn.   U statusnoj  liniji prikazaće se progres rezanja imidža. To je sve. Vidite  kako je jednostavno?
 
   

Windows 7: KAKO DA sprečite automatsko restartovanje računara nakon instaliranja ažuriranja

 

 

 

Nakon što su instalirana Windows Updates, računar će se  automatski restartovati. Ovo može da bude prilično nezgodno ako imate i druge  otvorene programe. Ako želite da sprečite automatsko restartovanje računara  nakon instalacije ažuriranja, evo šta je potrebno da uradite:  Kliknite na Orb (dugme Start).   U polje Search programs and files unesite regedit.   Iz rezultata izaberite regedit. exe.   Kada se pojavi okvir sa upozorenjem, kliknite na Yes.   Potražite sledeći ključ:    HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Polices\Microsoft\Windows  U panelu sa desne strane, kliknite desnim tasterom miša  na prazno područje i iz kontekstnog menija izaberite New > Key.   Novokreiranom  ključu dajte naziv WindowsUpdate.   U panelu sa  leve strane, kliknite desnim tasterom miša na novi ključ, Windows Update i iz  kontekstnog menija izaberite New > Key.   Novom ključu  dajte naziv AU.       U levom  panelu izaberite ključ koji ste upravo kreirali i kliknite desnim tasterom miša  na prazno područje. Iz kontekstnog menija izaberite New a zatim DWORD (32-bit)  Value.   Novoj DWORD  vrednosti dajte naziv NoAutoRebootWithLoggedOnUsers.   Kliknite  desnim tasterom miša na novu DWORD vrednost i iz kontekstnog menija izaberite  Modify.   U polje Value  date, unesite vrednost 1 i kliknite na OK.   Zatvorite  registar.   Restartujte  računar.
 
   

Windows 7: KAKO DA sprečite da miš \"probudi\" vaš računar

 

 

 

Da li vam se  ikada desilo da podesite vaš računar na režim Sleep, i kada računar  "zaspe" slučajno dodirnete miš i, naravno, računar se  "probudi", nakon čega ponovo morate da uključujete režim Sleep?Ako vam se to  često dešava, postoji jednostavno rešenje. Potrebno je da promenite standardna  podešavanja za miš i isključite mogućnost da miš probudi "usnuli"  računar.   Kliknite na  Orb (Start meni) i otvorite Control Panel.   Kliknite na  Hardware and Sounds.   Pod opcijom  Device and Printers izaberite Mouse.   Kliknite na  karticu Hardware.   Izaberite vaš  miš iz izlistanih uređaja.   Kliknite na  dugme Properties.   Kliknite na  dugme Change Settings.   Izaberite  karticu Power Management.   Isključite  polje za potvrđivanje Allow this device to wake the computer.   Kliknite na  OK da biste zatvorili prozor Properties za uređaj.   Kliknite na  OK da biste zatvorili prozor Mouse Properties. To je sve. Sada  ako uključite režim Sleep, slučajnim pomeranjem miša nećete  "probuditi" vaš računar.
 
   

Windows 7: KAKO DA sprečite da teme menjaju ikonice na desktopu

 

 

 

Po standardnom  podešavanju, Windows 7 omogućava da teme menjaju ikonice na desktopu. Međutim,  možete to da sprečite. Ako volite da  menjate teme s vremena na vreme i uživate u drugačijem izgledu vašeg desktopa,  a ne želite da se menjaju i ikonice na desktopu, možete to da sprečite ako  uradite sledeće:  Kliknite  desnim tasterom miša na desktop i iz kontekstnog menija izaberite opciju  Personalize.   U panelu sa  leve strane izaberite opciju Change desktop icons.   Kada se otvori  prozor Desktop Icons Settings, na donjem delu prozora isključite opciju Allow  themes to change desktop icons.   Kliknite na dugme OK. To je sve. Sada kada budete menjali teme i  izgled vašeg desktopa, ikonice se neće promeniti.
 
   

Windows 7: KAKO DA sprečite isključivanje računara

 

 

 

Ako se vaš računar nalazi na nekom nezgodnom mestu u  prostoriji, možda vam se već desilo da ste slučajno pritisnuli dugme Power i  računar se ugasio u sred posla koji radite. Naravno, možete da sprečite da se dešavaju ovako neočekivana  i neprijatna iznenađenja. Da biste sprečili da se računar isključi ako slučajno  pritisnete dugme Power, uradite sledeće:  Otvorite Control Panel.   Izaberite Power Options. Otvoriće se prozor Power  Options.   Sa leve strane prozora kliknite na link Choose what the  power button does.   Zatim kliknite na padajući meni i izaberite opciju Do  Nothing (takođe možete da izaberete Shutdown, Sleep ili Hibernate).   Kliknite na Save changes. To je sve. Računar se neće isključiti ako slučajno  pritisnete dugme Power, već možete mirno nastaviti sa radom.
 
   

Windows 7: KAKO DA sprečite otvaranje Live Messengera prilikom startovanja

 

 

 

Ako vam smeta što  se Microsoft Live Messenger uključuje prilikom startovanja računara pronašli  smo rešenje kako da ga isključite. Da biste sprečili  otvaranje Live Messengera prilikom startovanja računara uradite sledeće:  Kliknite na  dugme sa plavim krugom i znakom pitanja u gornjem desnom uglu Live Messengera.   Otvoriće se meni.   Kliknite na  opciju Show the menu bar.   U liniji  menija izaberite Tools a zatim Options.   Kliknite na  opciju Sign In.   Isključite  opciju Automatically run Windows Live Messenger when I log in to Windows.   Kliknite na OK  i zatvorite Live Messenger. To je sve. Live  Messenger se neće otvarati kada pokrenete računar već onda kada vi to želite.
 
   

Windows 7: KAKO DA taskbar funkcioniše kao na Visti

 

 

 

Iako se većini  korisnika dopada poboljšanje taskbar funkcije u Windowsu 7, ima i onih koji bi  želeli da taskbar funkcioniše kao na Vista sistemu. Nova funkcija  taskbara u Windowsu 7 jeste drugačija i zahteva malo privikavanja, ali ako vi  to ne želite, možete da podesite taskbar tako da funkcioniše kao na Vista  sistemu. Evo šta je potrebno da uradite:  Kliknite desnim tasterom miša na prazan deo Taskbara i iz kontekstnog menija izaberite opciju Properties.   Otvoriće se okvir za dijalog Taskbar and Start Menu Properties. Potvrdite opciju Use small icons. U padajućem meniju Taskbar buttons izaberite opciju Combine when taskbar is full. To je sve. Sada bi Taskbar trebao da izgleda slično Taskbaru  na Vista sistemu i da ima slične funkcije.
 
   

Windows 7: KAKO DA ubrzate Internet Explorer 8

 

 

 

Da li koristite  Internet Explorer 8 i mislite da je spor? Jednostavnim preregistrovanjem dll  fajla možete da ubrzate ovaj pretraživač. Ovo možda zvuči  malo komplikovano, ali verujte, proces je veoma jednostavan. Evo šta je  potrebno da uradite da biste ubrzali Internet Explorer 8:  Zatvorite  Internet Explorer 8, ukoliko je otvoren.   Kliknite na  Orb (dugme Start).   Kliknite na  All Programs > Accessories.   Kliknite desnim tasterom miša na Command Prompt i iz  kontekstnog menija izaberite opciju Run as administrator.   Kada se pojavi UAC prompt kliknite na dugme Yes.   Otvoriće se komandni prompt. Unesite sledeću komandu:    regsvr32 actxprxy. dll  Pritisnite Enter na tastaturi.   Otvoriće se prozor za potvrđivanje. Kliknite na OK. To je sve. Internet Explorer 8 će sada biti brži i nećete  trebati da čekate dugo da vam se otvore stranice koje tražite.
 
   

Windows 7: KAKO DA ubrzate performanse Aero interfejsa

 

 

 

Ako vaša video  kartica ima problema sa Aero interfejsom a ipak biste želeli da koristite  funkcije Aero-a, možete to da uradite. Da biste ubrzali  performanse Aero interfejsa uradite sledeće:  Isključite  providnost tako što ćete kliknuti desnim tasterom miša na desktop i iz  kontekstnog menija izaberite Personalize.   U donjem delu  prozora kliknite na Window Color.   Isključite  opciju Enable transparency.   Kliknite na  Save Changes.   Zatvorite  prozor Personalize. Nakon toga  potrebno je da isključite animacije za minimiziranje i maksimiziranje prozora.   Uradite sledeće:  Kliknite  desnim tasterom miša na ikonicu Computer i iz kontekstnog menija izaberite  opciju Properties.   U panelu sa  leve strane okvira za dijalog Properties izaberite Advanced system settings.   U odeljku  Performance kliknite na dugme Settings.   Na kartici  Visual Effects isključite opciju Animate windows when minimizing and  maximizing.   Kliknite na  OK.
 
   

Windows 7: KAKO DA ubrzate pretraživanje fajlova

 

 

 

Total Commander  je popularan fajl menadžer koji je nudi odlične funkcije u novoj ažuriranoj  verziji, uključujući alatke za upoređivanje fajlova. Mana koju Total Commander i ostali fajl menadžeri imaju u odnosu na ugrađeni fajl menadžer u Windowsu, je  brzina. Međutim, to više nije tako. Najnovija verzija Total Commandera je  poboljšana tako da je i pretraživanje fajlova mnogo brže, a takođe nudi puno  novih funkcija koje će vam pomoći u radu. Bićete iznenađeni brzinom novog Total Commandera i ako ga  isprobate, verovatno ćete i zaboraviti na Windows Explorer. Total Commander možete da preuzmete i koristite 30 dana. Ako  želite kompletnu verziju programa, potrebno je da izdvojite 38 dolara, ali  verujte, kada ga isprobate, nećete žaliti novac jer će biti dobra investicija.
 
   

Windows 7: KAKO DA ubrzate pretraživanje fajlova pomoću kartica

 

 

 

Total Commander  je ažuriran i dodato je puno odličnih funkcija koje će ubrzati vaš posao,  uključujući alatke za FTP i upoređivanje fajlova. Ono što će  korisnici novog Total Commandera primetiti je njegova brzina. Total Commander ubrzaće vaš posao i odličan je za pretraživanje  fajlova na karticama, sortiranje i upoređivanje fajlova, kao i za pomeranje  fajlova na druge lokacije. Total Commander  je jedan od fajl menadžera koji su najpopularniji i mnogi korisnici ga  upotrebljavaju umesto Windows Explorera. Naravno, nova verzija je poboljšana, i  ako ga niste probali, mi vam preporučujemo. Shareware verziju Total Commandera možete da daunlodujete i isprobate u  roku od 30 dana. Ako vam se dopadne, trebaćete da izdvojite 38 dolara za  kompletnu verziju.
 
   

Windows 7: KAKO DA ubrzate umanjene prikaze u taskbaru

 

 

 

U taskbaru Windowsa 7 videćete umanjene prikaze otvorenih  programa. Ove umanjene prikaze možete da ubrzate tako da odmah budu prikazani. Da biste ubrzali umanjene prikaze u taskbaru uradite  sledeće:  Otvorite Notepad.   Kopirajte i pejstujte sledeće u novi tekstualni dokument.     Windows Registry Editor Version 5. 00 [HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Mouse]"MouseHoverTime"="0"  Snimite dokument pod nazivom speedy_thumbnails. reg.   Dvostruko kliknite na novi fajl da biste ga ubacili u  Registry.   Pratite UAC prompt i potvrdite da želite da izvršite  akciju.   Restartujte računar.
 
   
Strane: 1 2 3 4 5 67 8

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272