Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

 

Access

Alternativna učenja

Analiza podataka

Android

Animacija

Antropologija

Apple - MAC OS X

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Audio, Multimedia, Video

Autobiografija

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Automobili

Bajke

Baze podataka

Biografija

Biološke nauke

Blockchain

Botanika

C++ Visual C++ C#

ChatGPT

CSS

Dečije knjige

Delphi

Digitalna fotografija

Dizajn

Django

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

E-komerc

ECDL

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

FULL STACK DEVELOPMENT

Funkcionalno programiranje

Generativna veštačka inteligencija

Geografija

Geologija

Git i GitHub

GOOGLE

GPT

Grafika, Dizajn, Štampa

Građevinarstvo

Hardver

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Internet

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Java

JavaScript

Joomla

jQuery

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinsko učenje

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Mreže

MS Office

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

Obrada teksta

OFFICE 2013

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

PHP I MYSQL

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Poslovanje

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Programiranje

Projektovanje softvera

Psihologija

Publicistika

Putopis

Python programiranje

Računarstvo u oblaku

Raspberry PI

Razvoj

Rečnici

Religija

Robotika

Roman

Ruby i Ruby on Rails

Satira

Saveti

Serija Roberta C. Martina

Sertifikati

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

SQL

Statistika

Strip

Tabele

Tableti

Tehnologija

Telekomunikacije

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Unix, Linux

Urbanizam

UX DIZAJN

Veštačka inteligencija

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Web design

Windows

Windows 7

Windows 8

WordPress

Zaštita i sigurnost

Zoologija

 

Saveti – Internet

Ukupno: 1401, strana 14 od 71

Firefox 4: KAKO DA promenite frekvenciju snimanja sesije

 

 

 

Firefox 4 nudi vam odlične opcije koje će vam  olakšati svakodnevni posao. Čak i mala promena u konfiguraciji može puno da vam  pomogne. Ako želite, u Firefoxu 4 možete jednostavno da  promenite frekvenciju snimanja sesija. Firefox snima sesije pretraživanja  svakih 10 sekundi što vam pomaže da vratite kartice u slučaju da Firefox  "padne". Da biste promenili frekvenciju snimanja sesija, uradite  sledeće:  Otvorite Firefox i u liniju adrese ukucajte  about:config a zatim pritisnite Enter.   Potražite sledeći unos    browser. sessionstore. interval  Standardna vrednost je 1500. Kliknite na  ovu vrednost desnim tasterom miša da biste je promenili.   Podesite vrednost po želji. To je sve.
 
   

Firefox 4: KAKO DA promenite izgled Firefoxa

 

 

 

Vreme je da malo promenite izgled Firefoxa. Nove teme se  pojavljuju iz dana u dan i zaista ima tema koje vredi da isprobate. Današnji izbor tema dolazi u tri boje: zelenoj, ljubičastoj  i crnoj. To su LavaFox teme. Veoma je teško pronaći tamnu temu za Firefox koja je  upotrebljiva ali LavaFox je zaista veoma dobro osmišljena tema. Nije previše  tamna i neće vas ometati u poslu. Ovaj predivan crni interfejs će izgledati  odlično na vašem Windows desktopu. Ispobajte ove teme i vidite koja vam se najviše dopada. Moj  izbor je, naravno, ljubičasta. Teme preuzmite sa sledećih adresa:  LavaFox  V1 Purple  LavaFox  V1 Green  BlackFox  V1
 
   

Firefox 4: KAKO DA promenite temu za Firefox

 

 

 

Tražite li temu za Firefox koja je tamna? Ako  tražite, tema NightShade je odlično rešenje za vas. Ova jednostavna, tamna tema je odličan primer  kako tamna tema može da izgleda predivno. Ova tema je ažurirana verzija teme RulerDark,  pa ako ste koristili ovu temu ranije sigurno će vam se dopasti i NightShade. Isprobajte ovu temu i uverite se da i tamna  tema može da bude lepa na vašem računaru. Daunlodujte je sa Firefox  Add-ons web sajta.
 
   

Firefox 4: KAKO DA pronađete alatke za informacije o web stranici

 

 

 

Ako biste želeli da saznate više informacija o web sajtu,  kao što je lokacija servera na kojem se nalazi, isprobajte ekstenziju Flagfox. Ekstenzija Flagfox prikazaće zastavu zemlje u kojoj se  nalazi server web sajta koji pregledate. Pored toga, pronaći ćete još neke  alatke koje će vam pomoći da dobijete više informacija o web sajtu. Neke od korisnih funkcija ove ekstenzije su:  Provera bezbednosti web sajta  Prikaz web sajtova sa sličnim sadržajem  Automatski prevodi stranicu na izabrani jezik  Informacije Whois i DNS  Potvrđivanje koda stranice  Brzo skraćivanje URLa  Kopiranje IP adrese servera i drugih informacijaAko biste želeli da isprobate ovu ekstenziju koja će vam  pružiti sve željene informacije o web sajtu, možete da je preuzmete sa Firefox  Add-ons web sajta.
 
   

Firefox 4: KAKO DA pronađete karakteristike slike u pretraživaču

 

 

 

Da li biste želeli  da saznate detalje o slici koju gledate na webu? Širinu i visinu slike možete  brzo da pronađete pomoću ekstenzije Image Spider. Možda ova  ekstenzija i nije toliko korisna za sve korisnike ali je odlična alatka za web  dizajnere. Za bilo koju sliku na web sajtu možete da prikažete detalje kao što  su širina, visina, prirodna širina, prirodna visina, i HTML elemente kao što su  tagovi naslova, tagovi okvira i tako dalje. Da biste  upotrebili ekstenziju Image Spider kliknite na novu ikonicu koja će se  prikazati u liniji sa alatkama nakon što instalirate ekstenziju. Pronaći ćete i  opcije pomoću kojih možete da definišete kako će izgledati tekstualno polje  prilikom prikazivanja informacija o slici, kao i vrstu fonta i boju okvira koji  će se pojaviti oko slike nakon što kliknete na ikonicu Image Spider. Esktenziju Image Spider možete da preuzmete sa Firefox Add-ons  web sajta.
 
   

Firefox 4: KAKO DA proverite da li postoje ažuriranja za pluginove

 

 

 

Možda ste videli da se pre nekoliko dana pojavilo lažno  ažuriranje Firefoxa i verovatno vas je to zbunilo. Mozilla je sada kreirao  veoma jednostavan Plugin Check na njihovom web sajtu koji će vam pomoći da  proverite da li postoje nova ažuriranja. Sve što treba da uradite je da otvorite Plugin Check web  sajt i vaš pretraživač će automatski biti skeniran da bi proverio da li postoje  ažuriranja za pluginove. Ako postoje nova ažuriranja, videćete dugme Update. Kliknite  na ovo dugme i prebacićete se na web sajt plugina za koji postoji ažuriranje.
 
   

Firefox 4: KAKO DA rešite problem sa lozinkom u Firefoxu

 

 

 

Po standardnom podešavanju Firefox pamti vaše lozinke za web  sajtove. Ako ste isključili ovu funkciju vaše lozinke naravno neće biti  zapamćene pa ćete možda imati problem da se ulogujete na neku od web stranica. Ako vaše lozinke nisu sačuvane u Firefoxu, uradite sledeće  da biste proverili i pronašli razlog zbog kojeg nisu snimljene:  U liniji menija Firefoxa kliknite na Tools a zatim na  opciju Options.   Kliknite na karticu Security panel.   Uverite se da je potvrđena opcija Remember passwords for  sites.   Kliknite na dugme Exceptions pored opcije Remember  passwords for sites.   Proverite listu i uverite se da web sajt na koji  pokušavate da se ulogujete nije na listi. Ako ga pronađete u listi samo ga  selektujte i kliknite na Remove. Zatvorite prozor sa opcijama i ponovo pokušajte da se  ulogujete na željenu web stranicu.
 
   

Firefox 4: KAKO DA rotirate kartice

 

 

 

Da li ste ikada poželeli da rotirate kartice?  Naravno, ne mislimo da ih prevrnete naopačke. Tab Rotator je Firefox dodatak koji će  automatski prebacivati sa jedne otvorene kartice na drugu u pretraživaču, nakon  specifikovanog vremenskog intervala. Možda ovo zvuči glupo, ali možda je u nekim  situacijama i korisno da se kartice menjaju nakon određenog intervala.   Interfejs ove ekstenzije je veoma jednostavan. Sve što treba da uradite je da podesite  vremenski interval nakon kojeg će se automatski prikazati sledeća otvorena  kartica. Ovu interesantnu ekstenziju možete da  preuzmete sa Firefox Add-ons web sajta.
 
   

Firefox 4: KAKO DA rotirate kartice u Firefoxu

 

 

 

Da li ste ikada poželeli da rotirate kartice u Firefoxu?  Naravno, ne mislimo da ih okrenete naopačke, već da se kartice automatski  menjaju u pretraživaču nakon određenog vremena. Ekstenzija Tab Rotator će vam pomoći u tome da se kartice  automatski menjaju nakon specifikovanog vremena. Za neke korisnike ovo može da bude veoma korisno. Na primer,  ako ste otvorili više kartica na kojima pratite novosti, kartice će se  automatski menjati nakon specifikovanog vremena i možete odmah da vidite da li  je postavljen novi sadržaj na stranicu. Interfejs je veoma jednostavan. Sve što treba da uradite je  da podesite vreme nakon kojeg će se kartica promeniti. Da biste isprobali ovu ekstenziju, možete da je preuzmete sa Firefox  Add-ons web sajta.  
 
   

Firefox 4: KAKO DA sačuvate privatnost pretrage u Firefoxu

 

 

 

Ako želite da poboljšate bezbednost vašeg računara, možete  da upotrebite režim Private Browsing i na taj način Firefox neće zapamtiti  stranice koje ste pregledali. Da biste uključili režim Private Browsing, u liniji menija  izaberite Tools a zatim kliknite na opciju Start Private Browsing. Otvoriće se  prozor sa pitanjem da li zaista želite da pokrenete privatnu pretragu. Kliknite  na dugme Start Private Browsing da biste pokrenuli privatnu pretragu. U liniji naslova prozora Firefoxa, pored naziva stranice  koju gledate, videćete reči Private Browsing. Tako možete da budete sigurni da  niko neće znati šta ste vi pregledali na Internetu. Ako želite da isključite režim Private Browsing kliknite na  meni Tools i izaberite opciju Stop Private Browsing.
 
   

Firefox 4: KAKO DA sakrijete i prikažete liniju menija

 

 

 

Ako želite da uštedite prostor na vašem  ekranu, nije loša ideja da sakrijete liniju menija. Naravno kada god vam  zatreba, uvek možete da je vratite. Možete da sakrijete liniju menija da biste  uštedeli prostor na ekranu, a kada vam ponovo zatreba, možete da je vratite  veoma jednostavno. Da biste sakrili liniju menija, kliknite  desnim tasterom miša u liniju Navigation i u kontekstnom meniju isključite  opciju Menu Bar. Da biste vratili liniju sa alatkama, možete da kliknete desnim  tasterom na liniju Navigation i da uključite opciju Menu Bar. Međutim, postoji i brži način. Sve što je  potrebno da uradite je da na tastaturi pritisnete taster Alt. Linija menija će  se pojaviti na ekranu. Ako želite ponovo da je sakrijete samo kliknite bilo gde  na ekranu.
 
   

Firefox 4: KAKO DA sastavite listu želja na Amazonu

 

 

 

Praznici su sve  bliže. Da li ste već sastavili vašu listu želja? Ako želite da sastavite listu  želja i prosledite je drugim korisnicima, ekstenzija Wish List će vam u tome  pomoći. Na Amazon sajtu,  teško je pronaći funkciju za kreiranje liste želja, međutim, možete veoma  jednostavno da dodate dugme Add to Amazon Wish List u liniju sa alatkama  Firefoxa. Sve što vam je potrebno je ekstenzija Wish List. Kada instalirate  ekstenziju, dugme Add to My Wish List će se prikazati u liniji sa alatkama  Firefoxa. Kada kliknete na dugme otvoriće se prozor koji vam omogućava da  dodate više informacija o proizvodu koji želite. Ako želite da isprobate ovu ekstenziju i kreirate listu  želja, možete da je preuzmete sa  Firefox Add-ons web sajtu.
 
   

Firefox 4: KAKO DA se igrate i osvojite nagradu

 

 

 

Mozilla Labs je započeo prvo internacionalno takmičenje u  kreiranju igrica, Game On 2010. Pozvani su svi programeri da učestvuju i  kreiraju igrice za web. Programeri mogu svoje prijave da pošalju do 11. januara  2011. godine. Spremaju se i nagrade u sledećim kategorijama:   Best Overall   Best Technology   Best Web-iness   Best Aesthetics   Most Original   Best Polish   Most Fun   Community Choice Možda će biti dodate i druge kategorije za nagrade. Glavna  nagrada je put na GOC - Game Developers Conference. Za više detalja o ovom takmičenju pogledajte gaming. mozillalabs. com. Pobednici će biti proglašeni 31. januara, 2011. godine. Programer ste? Pa zašto ne biste probali i vi da kreirate  igricu. Možda ćete baš vi biti srećni pobednik.
 
   

Firefox 4: KAKO DA se zabavite u Firefoxu

 

 

 

Tražite li način kako da se zabavite i da vam brže prođe  vreme? Destroy the Web je odlična igrica koju možete da dodate u Firefox i koja  će vas sigurno zabaviti. Destroy the Web pretvoriće bilo koju web stranicu u odličnu  video igricu. Kada instalirate igru, u liniji sa alatkama videćete jedno  dodatno dugme. Kliknite na dugme i igra počinje. Cilj je da "upucate" ceo sadržaj na web stranici.   Uništite linkove, slike, naslove i tekstove pomoću ove male igrice. Ovo je odlična igra koja će vam pomoći da se zabavite ili  ako ste ljuti možda vam i prija da se malo "ispucate" na web stranicu  koja vas je uzmenirila. :)Destroy the Web igru za Firefox možete da preuzmete sa Firefox  Add-ons web sajta.
 
   

Firefox 4: KAKO DA sinhronizujete bookmarkove

 

 

 

Da li želite da eksportujete bookmarkove u HTML fajl? U Firefoxu to možete da uradite pomoću  nekoliko klikova mišem. Kada želite da  sinhronizujete bookmarkove sa drugim pretraživačima, da kreirate rezervnu  kopiju bookmarkova ili da ih prebacite sa jednog računara na drugi, funkcija  eksportovanja bookmarkova će vam pomoći da uradite ovaj posao. Da biste  eksportovali bookmarkove u HTML fajl, uradite sledeće:  U liniji  menija kliknite na Bookmarks a zatim na opciju Organize Bookmarks. Otvoriće se  Bookmark Library.   Kliknite na  dugme Import and Backup a zatim izaberite opciju Export HTML.   Otvoriće se  okvir za dijalog sličan okviru za dijalog za snimanje dokumenta. Izaberite  lokaciju gde želite da snimite fajl a zatim kliknite na dugme Save.
 
   

Firefox 4: KAKO DA sinhronizujete ekstenzije Firefoxa

 

 

 

Ako imate više različitih instalacija Firefoxa na više  računara, ili često podešavate vaš Firefox, Siphon je ekstenzija koja će vam  puno pomoći i jednostavno morate da je imate. Siphon sinhronizuje listu ekstenzija između pretraživača i  omogućava vam jednostavno instaliranje ili brisanje ekstenzija pomoću jednog  dugmeta. Siphon neće sinhronizovati parametre ekstenzije niti posebne  podatke korisnika već samo listu ekstenzija koje su instalirane u Firefoxu.   Možete da upotrebite server Siphona ili da podesite sopstveni server putem  API-ja. Kada kreirate nalog i ulogujete se na server, Siphon prati  šta ste instalirali i kasnije uklonili ili dodali. Možete da izaberete da  sinhronizujete ove promene ili da ih pratite samo na lokalnoj instalaciji  Firefoxa. Siphon je besplatan za daunlodovanje i funkcioniše u  Firefoxu. Možete da ga upotrebite na Windows, Mac i Linux sistemima. Preuzmite Siphon i  uverite se koliko će vam pomoći u svakodnevnom radu.
 
   

Firefox 4: KAKO DA sinhronizujete istoriju pretrage

 

 

 

Bilo bi dobro da vam istorija pretrage u pretraživaču  uvek bude pri ruci, bez obzira koji pretraživač koristite. Naravno, kreatori pretraživača ne vole da komuniciraju  pa se morate osloniti na druge proizvođače da biste rešili ovaj problem. Infoaxe  će vam pomoći da sinhronizujete istoriju pretrage između Firefoxa i Internet Explorera. Ova ekstenzija za Firefox će snimiti celu istoriju  pretrage a zatim će kreirati mašinu za pretraživanje pomoću koje možete da pretražite  stranice koje ste već posetili. Infoaxe je odlična alatka koje će vam pomoći da  u bilo kojem pretraživaču imate pristup istoriji pretrage iz bilo kog pretraživača. Ekstenziju možete da preuzmete sa Firefox  Add-ons web sajta.
 
   

Firefox 4: KAKO DA skratite URL u Firefoxu

 

 

 

Google je nedavno izdao odličnu web zasnovani servis za  skraćivanje linkova. Mi smo pronašli Firefox ekstenziju koja će vam pomoći da  uradite istu stvar. Ekstenzija goo. gl lite vam omogućava da skratite URL-ove koristeći  goo. gl domen pomoću samo jednog klika, a nakon toga kopira rezultirajući URL u  clipboard. Kada instalirate ekstenziju goo. gl, sve što treba da uradite  je da podesite liniju menija i da je prevučete na interfejs Firefoxa. Kliknite  na dugme i link za stranicu koju trenutno pregledate će biti skraćen. Čak će se  privremeno prikazati prozorčić koji vas obaveštava da je URL skraćen. Svaki  link koji skratite biće prikazan na web sajtu goo. gl. Ako želite da isprobate novi goo. gl servis za skraćivanje  linkova budite uvereni da se nećete pokajati. Ekstenziju goo. gl možete da preuzmete sa Firefox  Add-ons web sajta.
 
   

Firefox 4: KAKO DA smanjite broj otvorenih kartica

 

 

 

Kada učitate puno kartica odjednom, Firefox će se usporiti i  otežati vam posao. Imate izbor - možete da zatvorite nepotrebne kartice ili  možete da upotrebite ekstenziju koja će vam pomoći. Ekstenzija BarTab će omogućiti da učitate samo one kartice  koje su vam trenutno potrebne, ali će i preostale kartice biti dostupne. Kada kliknete na link koji želite da otvorite na novoj  kartici Firefox će po standardnom podešavanju da učita sadržaj u pozadini.   Međutim, ako instalirate ekstenziju BarTab, Firefox neće učitavati sadržaj na  kartici dok ne kliknete na karticu. Ako restartujete Firefox dok su vam otvorene kartice,  Firefox će se mnogo brže restartovati jer ne učitava nepotrebni sadržaj na  karticama. Ekstenziju BarTab možete da preuzmete Firefox Add-ons web  sajta.
 
   

Firefox 4: KAKO DA smanjite upotrebu memorije Firefoxa

 

 

 

Korisnici koji prate memoriju sistema treba da  znaju da Firefox koristi veliku količinu sistemske memorije. Zbog toga često  dolazi do pada Firefoxa. Ako želite možete da smanjite upotrebu  memorije od strane Firefoxa pomoću Memory Fox ekstenzije: Memory Fox je  ekstenzija koja je dostupna samo korisnicima Windowsa i koja ima mogućnost da  vrati dinamičku RAM memoriju koja može da smanji upotrebu memorije i obezbeđuje  dovoljno memorije koja je potrebna. Kada instalirate ovu ekstenziju odmah ćete  videti razliku. Kada je instalirate potrebno je da je aktivirate tako što ćete  u liniji menija kliknuti na Tools >  Memory Fox > Activate ili jednostavno kliknite na ikonicu u statusnoj liniji. Memory Fox ekstenzija ima dva režima. U režimu  Mode 1 vam pomaže da smanjite memoriju koju koristi Firefox, a u režimu Mode 2  može da se upotrebi i za neke druge aplikacije kao što su TweetDeck, iTunes,  Songbird i tako dalje.
 
   
Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272