Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

 

Access

Alternativna učenja

Analiza podataka

Android

Animacija

Antropologija

Apple - MAC OS X

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Audio, Multimedia, Video

Autobiografija

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Automobili

Bajke

Baze podataka

Biografija

Biološke nauke

Blockchain

Botanika

C++ Visual C++ C#

ChatGPT

CSS

Dečije knjige

Delphi

Digitalna fotografija

Dizajn

Django

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

E-komerc

ECDL

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

FULL STACK DEVELOPMENT

Funkcionalno programiranje

Generativna veštačka inteligencija

Geografija

Geologija

Git i GitHub

GOOGLE

GPT

Grafika, Dizajn, Štampa

Građevinarstvo

Hardver

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Internet

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Java

JavaScript

Joomla

jQuery

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinsko učenje

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Mreže

MS Office

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

Obrada teksta

OFFICE 2013

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

PHP I MYSQL

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Poslovanje

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Programiranje

Projektovanje softvera

Psihologija

Publicistika

Putopis

Python programiranje

Računarstvo u oblaku

Raspberry PI

Razvoj

Rečnici

Religija

Robotika

Roman

Ruby i Ruby on Rails

Satira

Saveti

Serija Roberta C. Martina

Sertifikati

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

SQL

Statistika

Strip

Tabele

Tableti

Tehnologija

Telekomunikacije

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Unix, Linux

Urbanizam

UX DIZAJN

Veštačka inteligencija

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Web design

Windows

Windows 7

Windows 8

WordPress

Zaštita i sigurnost

Zoologija

 

Saveti – Internet

Ukupno: 1401, strana 15 od 71

Firefox 4: KAKO DA snimite istoriju Facebook pretrage

 

 

 

Da li koristite funkciju Chat na Facebooku?  Ako koristite ovu funkciju verovatno ste primetili da ne postoji način da  snimite istoriju Chata. Firefox ima odličnu ekstenziju koja će vam u tome  pomoći. Facebook Chat History Manager je ekstenzija za  Firefox koja će vam omogućiti da pretražujete istoriju chata na Facebooku. Sav sadržaj koji želite da pregledate snimljen  je lokalno tako da u bilo koje vreme možete da pregledate istoriju chata na  Facebooku. Poruke su bezbedno sačuvane i jedino osoba  koja je prošla bezbednosnu proveru može da vidi ovaj sadržaj. Jedina mana koju  bismo naveli je da prilikom instalacije, ova ekstenzija zahteva da unesete vaš  Facebook ID broj a ne vaše korisničko ime. Facebook Chat History Manager ekstenziju  možete da daunlodujete sa Firefox  Add-ons web sajta.  
 
   

Firefox 4: KAKO DA snimite video ili audio fajl

 

 

 

Najnovija inovacija u Firefoxu 4 je Rainbow, funkcija koje  vam omogućava da snimate audio i video fajlove. Rainbow ekstenzija je još u fazi razvoja i omogućiće vam da  snimite audio i video fajlove pomoću svega nekoliko linija JavaScripta. Ekstenzija Rainbow eksportuje u dva otvorena formata, Theora  za video i Vorbis za audio, ali za web programere će uskoro biti omogućeno čak  i više formata. Za sada je ova ekstenzija dostupna samo za Firefox na Mac  sistemima, ali uskoro će biti dostupne i verzije za Windows i Linux sisteme. Ako želite da saznate više o ovoj ekstenziji pogledajte na  adresi Mozilla Labs.
 
   

Firefox 4: KAKO DA sprečita automatsku promenu veličine slika

 

 

 

Možda ste prilikom pretraživanja interneta u Firefoxu  primetili da Firefox automatski menja veličinu slika. Ako vam to ne odgovara,  možete to i da sprečite. Ako želite da vratite stil kojim su rukovane slike na  internetu pre nove verzije Firefoxa, pratite korake u ovom članku i sprečite  automatsku promenu veličine slika. Da biste sprečili da Firefox automatski menja veličinu  slika, uradite sledeće:  Otvorite Firefox.   U liniju adrese Firefoxa ukucajte about:config.   U liniju Filter kopirajte i pejstujte sledeće:    browser. enable_automatic_image_resizing  Dvostruko kliknite na ovu stavku da biste promenili  vrednost na False. To je sve. Sada prilikom pregledanja slika na internetu  možete da prikažete slike bez bojazni da će Firefox automatski da im promeni  veličinu.
 
   

Firefox 4: KAKO DA u Firefoxu dobijete sličnu početnu stranicu kao u Chrome-u

 

 

 

Google Chrome ima veoma lepu početnu stranicu  na kojoj su prikazani umanjeni prikazi web sajtova koje često posećujete,  nedavno snimljeni bookmarkovi i nedavno zatvorene kartice. Ako vam se dopada  ovaj način prikaza početne stranice, to možete da dobijete i u Firefoxu. Uz pomoć ekstenzije Fast Dial, Firefox može da  prikaže sličnu početnu stranicu kao i Google Chrome, ali nije ni približno  toliko pregledno. Ako tražite ekstenziju koja će vam pružiti isto iskustvo kao  i Google Chrome isprobajte Firefox ekstenziju koja će vam to omogućiti. New Tab Jumpstart prikazaće vam početnu  stranicu kao u Chrome pretraživaču i brzo ćete moći da pristupite često  posećivanim sajtovima, bookmarkovima i da otvorite kartice koje ste nedavno  zatvorili. Daunlodujte Download New  Tab Jumpstart i isprobajte novi Firefox.
 
   

Firefox 4: KAKO DA u svakom momentu vidite vremensku prognozu

 

 

 

Verovatno ste se već sretali sa ekstenzijama koje vam  omogućavaju da u svakom trenutku vidite na ekranu vremensku prognozu. Jedna takva ekstenzija za Google Chrome je Aniweather. Ova ekstenzija će vam prikazati prognozu  vremena za pet dana unapred, a sve što je potrebno da uradite je da kliknete na  ikonicu u web pretraživaču. Međutim, pronašli smo odličnu ekstenziju koja funkcioniše i  u Chromeu i u Firefoxu, ForecastFox. U Firefoxu nakon instalacije ekstenzije ForecastFox  prikazaće se linija sa alatkama u odeljku statusa na dnu stranice pretraživača.   Kada prevučete kursor preko ikonice prikazaće se vremenska prognoza. Ako želite da vidite detaljnu prognozu, na levoj strani  prozora pretraživača kliknite na dan za koji ste zainteresovani. Ekstenziju ForecastFox možete da preuzmete sa sledećih  adresa:  ForecastFox za Chrome  ForecastFox za Firefox
 
   

Firefox 4: KAKO DA ubrzate otvaranje Firefoxa

 

 

 

Ako ste nestrpljivi i ne možete da dočekate da se Firefox  otvori, možete da upotrebite Firefox Preloader. Firefox Preloader je mali pomoćni program za Windows koji  smanjuje vreme koje je potrebno za otvaranje pretraživača. Razlog bržeg  učitavanja je taj što program unapred učita neke komponente Firefoxa a kada  kliknete na ikonicu pretraživača da biste pokrenuli program, potrebno je samo  sekunda ili dve da biste mogli da počnete sa pretragom. Firefox Preloader koristi  nekoliko megabajta RAMa, a takođe ćete primetiti da Firefox. exe koristi oko  30MB RAMa čak i kada nije pokrenut. Ako provodite ceo dan pretražujući  Internet, ovo je veoma mala cena. Firefox Preloader možete da konfigurišete i pokrenete ga čim  uključite računar. Ako je Firefox prva stvar koju otvarate kada uključite  računar, ne bi bilo loše i da i Firefox dodate u listu Startup programa.
 
   

Firefox 4: KAKO DA ubrzate pretraživanje

 

 

 

Firefox je odličan web pretraživač i u širokoj  je upotrebi, ali najveći problem je što koristi previše RAM memorije. Jedan od razloga što Firefox koristi puno RAM  memorije je dodavanje ekstenzija i ako želite da Firefox koristi manje RAM  memorije i ubrzate pretraživanje na Internetu je da instalirate ekstenziju (baš  čudno, ali funkcioniše) koja će vam u tome pomoći. Ekstenzija Fasterfox će vam nudi opcije za podešavanje Firefoxa  i odmah ćete primetiti poboljšanje. Fasterfox ima drugačije nivoe optimizacije  koja će ubrzati vaš Firefox. Daunlodujte Fasterfox ekstenziju i uverite se da ćete brže  obavljati poslove onlajn.
 
   

Firefox 4: KAKO DA ubrzate upotrebu Gmail naloga

 

 

 

Ako imate Gmail nalog, verovatno ste primetili da se nakon  izvršavanja nekih koraka, kao što su  brisanje, arhiviranje i tako dalje, ponovo prikazuje vaš Inbox. To možda i nije  ono što želite i ako imate puno poruka može da vam oduzme dosta vremena.   Međutim, funkcija Auto-Advance će vas automatski prebaciti na sledeću email  poruku nakon izvršavanja brisanja ili arhiviranja omogućavajući vam da brzo  pregledate poruke. Da biste  uključili funkciju Auto-Advance, uradite sledeće:  Otvorite vaš  Gmail nalog.   U gornjem  desnom uglu prozora kliknite na link Settings.   U meniju  Settings kliknite na Labs.   Potražite  funkciju Auto-Advance i selektujte radio dugme Enable.   Kliknite na  dugme Save Changes.   Ponovo  kliknite na link Settings u gornjem desnom uglu prozora.   Na kartici  General, u odeljku Auto-Advance selektujte željenu akciju koja će biti izvršena  nakon brisanja i arhiviranja.   Kliknite na  dugme Save Changes.
 
   

Firefox 4: KAKO DA uklonite boje iz Firefoxa

 

 

 

Da li želite da  uklonite boje iz Firefoxa i vidite crno-beli prozor pretraživača? Pronašli smo  temu koja će vam pomoći u tome. Tema za Firefox,  MonoChrome će ukloniti sve boje u prozoru pretraživača i pretvoriti ih u crnu,  belu i nijanse sive boje. MonoChrome je  monohromatska verzija standardne Windows teme za Firefox 3. 6, koja je poznata i  kao tema Strata. Kreator ove teme je odlično uradio posao upotrebivši standardnu  temu kao osnovu za uklanjanje boja. Ako želite da isprobate temu MonoChrome, možete da je  preuzmete sa Firefox Add-ons website.
 
   

Firefox 4: KAKO DA ulepšate Firefox

 

 

 

Da li imate Facebook nalog? Ako vam se dopada  interfejs Facebooka, možete da učinite da Firefox izgleda kao i Facebook. Ako želite da Firefox izgleda kao Facebook  upotrebite temu koja će vam u tome pomoći. Vaš pretraživač izgledaće  jedinstveno i lepo. Facebook temu za Firefox možete da preuzmete  sa websajta sa Firefox ekstenzijama.
 
   

Firefox 4: KAKO DA ulepšate izgled otvorenih kartica

 

 

 

Da li biste želeli da unesete malo boje u prozor Firefoxa?  Ako želite, mi preporučujemo da isprobate ekstenziju koja će vam obojiti  otvorene kartice. Kada instalirate ekstenziju ColorfulTabs kartice će  automatski biti obojene što će vam i pomoći da lakše razlikujete kartice. Pored  bojenja kartica u Firefoxu, ova ekstenzija ima i druge opcije koje su veoma  korisne:  Boje kartica su zaista lepe i sigurni smo da ćete uživati  u radu.   Jedinstvene boje vam pomažu da lako razlikujete različite  kartice jer možete da zapamtite koja kartica je koje boje.   Bojenje kartica po domenu vam omogućava da obojite kartice  u zavisnosti od servera da biste ih lakše identifikovali u velikom broju  otvorenih kartica.   Možete sami da birate boje ako vam se ne dopadaju  predefinisane.   Režim Generate Colors on Demand vam omogućava da obojite  samo kartice koje želite da budu obojene. Isprobajte ovu ekstenziju jer smo sigurni da će vam puno  pomoći u radu. Ovu ekstenziju možete da preuzmete sa web sajta binaryturf. com.
 
   

Firefox 4: KAKO DA upotrebite alatku Firefox Panorama

 

 

 

Jedna od najinteresantnijih funkcija Firefoxa 4 je nova  alatka Firefox Panorama. Panorama je veoma korisna funkcija ako želite da se rešite  nepotrebnih prozora pretraživača a takođe ima i veoma interesantnu funkciju  pretrage. Na primer, ako su vam sve kartice grupisane i imate nekoliko  učitanih web sajtova, a vi brzo želite da pogledate pristigle poruke na vašem  web mail nalogu, Panorama će vam pomoći da to brzo i uradite. Možete da kliknete na malu lupu koja se nalazi sa strane  prozora i ukucajte naziv vašeg email klijenta (na primer, Gmail) i kartica će  biti označena pa ćete moći da pogledate pristigle poruke.
 
   

Firefox 4: KAKO DA upotrebite dvostruki klik u Firefoxu

 

 

 

Ako ne volite da koristite desni klik, a u Firefoxu ga često  koristite da biste otvorili link na novoj kartici u Firefoxu, ekstenzija  DblClicker će vam pomoći da rešite problem. Ova jednostavna ekstenzija za Firefox dodaje dvostruki klik  u listu akcija koje možete da izvršite u pretraživaču da biste otvorili nove  linkove. Ekstenzija DblClicker je odlična. Kada je instalirate  omogućava vam da dvostruko kliknete na link i izvršite dosta akcija. Evo samo  nekih od akcija koje možete da izvršite dvostrukim klikom u Firefoxu, nakon  instaliranja ekstenzije.   Dvostrukim klikom na link otvorićete ga na novoj kartici.   Dvostrukim klikom na Bookmark/History otvorićete Bookmark  ili History na novoj kartici.   Dvostrukim klikom možete automatski da sakrijete Bookmark  ili History nakon selekcije. Ovo su samo neke od mogućnosti ove ekstenzije a mi vam  preporučujemo da je isprobate. Sigurno će vam se dopasti. Ekstenziju DblClicker možete da preuzmete sa Firefox Add-ons  web sajta.
 
   

Firefox 4: KAKO DA upotrebite funkciju Live Bookmarks

 

 

 

Jedna od najboljih funkcija Firefoxa 4 je sigurno Live  Bookmarks koja može da vas obavesti o ažuriranjima na web sajtovima direktno u  Firefoxu. Da biste dobijali obaveštenja o ažuriranjima na web  sajtovima koje često posećujete, potrebno je da posetite web sajt koji ima RSS  feed. Zatim otvorite RSS stranicu u Firefoxu i u padajućem meniju Subscribe to  this feed using izaberite opciju Live Bookmark. Firefox će zatražiti da snimite novi Live Bookmark a možete  da mu odredite i naziv. To je sve. Kreirali ste novi Live Bookmark i sada ćete  dobiti sve nove postove iz RSS feeda. To je odličan način da imate pregled svih  novih članaka na web sajtu.
 
   

Firefox 4: KAKO DA upravljate Firefoxom iz komandne linije

 

 

 

Ako ste obožavaoc upotrebe komandne linije, verovatno će vam  ovi saveti biti veoma korisni. Da biste upravljali Firefoxom iz komandne linije, daćemo vam  nekoliko interesantnih komandi koje možete da upotrebite:  Otvorite Firefox Profile Manager: firefox -p  Otvorite Firefox sa specifičnim profilom: firefox -p  "korisničko ime"      Otvorite specifičan URL u prozoru Firefoxa: firefox -url  http://www. naziv_web_sajta  Otvorite URL u novom prozoru Firefoxa: firefox -new-window  http://www. naziv_web_sajta  Otvorite URL na novoj kartici: firefox http://www. naziv_web_sajta  Pretražujte pomoću standardnog pretraživača: firefox -search  ukucajte_termin_pretrage
 
   

Firefox 4: KAKO DA uveličate stranicu u Firefoxu

 

 

 

Zumiranje stranice u Firefoxu je funkcija koja  se često previdi. Dodata je u Firefoxu 3 i omogućava vam da promnite veličinu  web stranice i poboljšate čitkost iste. Najjednostavniji način da upotrebite ovu funkciju  je da pritisnete taster Ctrl a zatim točkićem miša skrolujte da biste uveličali  ili smanjili stranicu. Ako pomerate točkić miša ka gore stranica će se  uveličati, a ako skrolujete točkić miša ka dole stranica će se smanjivati. Isti efekat možete da postignete i pomoću  tastature. Da biste uveličali, držite pritisnut taster Ctrl a zatim pritisnite  taster +, a ako želite da smanjite stranicu, držite pritisnut taster Ctrl a  zatim pritisnite taster -. Da biste resetovali prikaz na normalnu veličinu, držite  pritisnut taster Ctrl a zatim pritisnite taster 0. Još jedan način da uveličate ili smanjite  stranicu je da upotrebite meni Firefoxa. U meniju View izaberite opciju Zoom a  zatim u zavisnosti od toga šta želite izaberite opciju Zoom In, Zoom Out ili  Reset. Ako izaberete opciju Zoom Text Only, promeniće se samo veličina teksta  na stranici a ostali elementi će ostati iste veličine.
 
   

Firefox 4: KAKO DA uveličate umanjene prikaze

 

 

 

Da li biste želeli da umanjeni prikazi u Firefoxu budu malo  veći? Ako pretražujete slike u Firefoxu, možda su umanjeni prikazi previše mali  da biste mogli da pronađete ono što tražite. Firefox ekstenzija Thumbnail Zoom će vam pomoći da uveličate  umanjene prikaze i funkcioniše na većini popularnih web sajtova za hostovanje  slika. Sve što treba da uradite je da daunlodujete ekstenziju a zatim možete da  pregledate slike. Kada postavite kursor na umanjeni prikaz, ova ekstenzija će  prikazati plutajući panel sa slikom u originalnoj veličini. Ekstenzija Thumbnail Zoom funkcioniše na sledećim web  sajtovima:  Facebook  Twitter  MySpace  Amazon  Picasa  Flickr  LinkedIn  Hi5  Twitpic  deviantART  PhotoBucket  WikipediaU meniju statusne linije možete da uključite ili isključite  ovu ekstenziju. Thumbnail Zoom ekstenziju možete da preuzmete sa Firefox  Add-ons web sajta.
 
   

Firefox 4: KAKO DA vaš Firefox bude taman i \"opasan\"

 

 

 

Možda niste oduševljeni tamnim temama za Firefox, ali ove će  vam se sigurno dopasti. SmallringFX serija tema je odlična i zaista vredi da je  isprobate. Ova tema je dostupna u teget i ljubičastoj boji i veoma je  atraktivna. Možda će vam biti čudno što se u liniji sa alatkama saveti  prikazuju u crnoj boji sa belim slovima ali brzo ćete se navići. Izaberite temu koju želite i daunlodujte:  Teget: SmallringFX  DARKBlue  Ljubičasta: SmallringFX  DARKMagenta
 
   

Firefox 4: KAKO DA vizuelno organizujete bookmarkove

 

 

 

Ako tražite  alternativni način za organizovanje vaših bookmarkova u Firefoxu, isprobajte  ekstenziju ViewMarks. Ova interesantna  ekstenzija za Firefox daje vam prilagodljive umanjene prikaze svih vaših omiljenih  linkova i omogućava vam da vizuelno organizujete stranice koje posećujete  svakodnevno. Prilikom  kreiranja bookmarka, snimljen je ekran i slika je snimljena u pretraživaču.   Nakon toga možete da upotrebite Webpage prikaz ekstenzije ViewMarks da biste  pretražili stranice, organizovali ih, kopirali, modifikovali i tako dalje. Možete da  otvorite različite direktorijume bookmarkova na posebnim karticama i direktno  da otvorite link. Ako nedostaju snimci ekrana za neke bookmarkove, oni će  automatski biti snimljeni prilikom otvaranja date stranice. Isprobajte  ekstenziju ViewMarks i olakšajte sebi organizovanje bookmarkova. Ekstenziju možete  da preuzmete sa Firefox Add-ons web sajta.
 
   

Firefox 4: KAKO DA vratite izbrisane ili oštećene bookmarkove

 

 

 

Možda ste se vać našli u situaciji da ste slučajno izbrisali  bookmark ili je fajl oštećen. Ali naravno ne treba da brinete jer možete da ih  vratite. Ako se desi da na bilo koji način "izgubite"  bookmark možete da upotrebite AutoBackup Firefoxa, ali možete da ih vratite i  ručno. Da biste kreirali rezervnu kopiju bookmarkova, uradite  sledeće:  U liniji menija kliknite na Bookmarks a zatim izaberite  komandu Organize bookmarks.   Otvoriće se prozor Library. Izaberite komandu Import and  Backup > Backup. . . i izaberite  lokaciju gde želite da snimite rezervnu kopiju.   Kliknite na  dugme Save. Da biste vratili  bookmark koji ste "izgubili", uradite sledeće:  U liniji menija kliknite na Bookmarks a zatim izaberite  komandu Organize bookmarks.   Otvoriće se prozor Library. Izaberite komandu Import and  Backup > Restore. . . i potražite  rezervnu kopiju najnovijeg datuma.   Kliknite na OK  kada se pojavi prozor sa upozorenjem.
 
   
Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272