Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

 

Access

Alternativna učenja

Analiza podataka

Android

Animacija

Antropologija

Apple - MAC OS X

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Audio, Multimedia, Video

Autobiografija

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Automobili

Bajke

Baze podataka

Biografija

Biološke nauke

Blockchain

Botanika

C++ Visual C++ C#

ChatGPT

CSS

Dečije knjige

Delphi

Digitalna fotografija

Dizajn

Django

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

E-komerc

ECDL

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

FULL STACK DEVELOPMENT

Funkcionalno programiranje

Generativna veštačka inteligencija

Geografija

Geologija

Git i GitHub

GOOGLE

GPT

Grafika, Dizajn, Štampa

Građevinarstvo

Hardver

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Internet

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Java

JavaScript

Joomla

jQuery

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinsko učenje

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Mreže

MS Office

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

Obrada teksta

OFFICE 2013

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

PHP I MYSQL

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Poslovanje

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Programiranje

Projektovanje softvera

Psihologija

Publicistika

Putopis

Python programiranje

Računarstvo u oblaku

Raspberry PI

Razvoj

Rečnici

Religija

Robotika

Roman

Ruby i Ruby on Rails

Satira

Saveti

Serija Roberta C. Martina

Sertifikati

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

SQL

Statistika

Strip

Tabele

Tableti

Tehnologija

Telekomunikacije

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Unix, Linux

Urbanizam

UX DIZAJN

Veštačka inteligencija

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Web design

Windows

Windows 7

Windows 8

WordPress

Zaštita i sigurnost

Zoologija

 

Saveti – Internet

Ukupno: 1401, strana 19 od 71

Google Chrome: KAKO DA postavite Chrome kao standardni pretraživač

 

 

 

Ako vam se dopada Google Chrome pretraživač, nema razloga zašto  ga ne biste postavili kao glavni pretraživač na vašem računaru. Kada izaberete pretraživač da bude glavni na vašem računaru,  klikom na link ćete automatski otvoriti Google Chrome i stranica će biti  prikazana. Da biste postavili Chrome kao standardni pretraživač,  uradite sledeće:  Otvorite Google Chrome.   Kliknite na ikonicu sa ključem u gornjem desnom uglu  linije sa alatkama i iz kontekstnog menija izaberite opciju Options.   Na kartici Basic, u odeljku Default browser kliknite na  dugme Make Google Chrome my default browser.   Kliknite na dugme Close.
 
   

Google Chrome: KAKO DA postavite desktop pozadinu iz Chromea

 

 

 

Da li volite da menjate pozadine na vašem desktopu? Od sada  možete to da uradite direktno u Chrome pretraživaču dok pregledate web  stranice. Ako koristite Chrome pretraživač na Windows sistemu možete  da upotrebite ekstenziju koja će vam pomoći da postavite desktop pozadinu  direktno iz Chrome pretraživača. Otvorite stranicu Set  image as wallpaper, i kliknite na dugme Install. Nakon toga sve što treba  da uradite je da kliknete desnim tasterom miša na sliku koju želite da  postavite za pozadinu da biste otvorili meni. Prilikom biranja pozadine obratite pažnju da kliknete na  sliku u punoj veličini a ne na umanjeni prikaz.
 
   

Google Chrome: KAKO DA prikažete tačno vreme iz druge vremenske zone

 

 

 

Ako imate puno prijatelja koji žive u drugim državama ili u  drugim vremenskim zonama, možete uvek znati koliko je sati u njihovom  okruženju. Google Chrome ekstenzija Oweb  Friend’s Current Time je odlična ako želite da znate koliko je tačno sati u  drugim vremenskim zonama. To je veoma korisno ako želite da četujete sa  prijateljima koji su daleko ili želite da ih pozovete telefonom. Bilo bi malo  neprijatno ako biste ih pozvali u sred noći. Pomoću ove ekstenzije možete jednostavno da kliknete na  dugme i prikažete aktuelno vreme svih vaših prijatelja koji su u drugim  vremenskim zonama.
 
   

Google Chrome: KAKO DA promenite standardnu lokaciju za preuzete fajlove

 

 

 

Kada daunlodujete fajl sa Interneta, on će biti postavljen u  direktorijum koji je izabran u opcijama Chrome pretraživača. Ako želite da promenite lokaciju na koju će Chrome da snimi  daunlodovane fajlove, možete da izaberete drugu lokaciju, ili čak da podesite  tako da Chrome svaki put zatraži da specifikujete lokaciju za snimanje fajla  koji daunlodujete.   Otvorite Google Chrome.   U gornjem  desnom uglu linije sa alatkama kliknite na ikonicu sa ključem i izaberite  opciju Options.   Na kartici  Under the Hood, u odeljku Download location, kliknite na dugme Browse i  specifikujte direktorijum u koji želite da snimate daunlodovane fajlove.   Ako želite da  imate veću kontrolu, možete da potvrdite opciju Ask where to save each file  before downloading, da bi Chrome svaki put zatražio da unesete lokaciju na koju  želite da snimite fajl.   Kliknite na  dugme Close.
 
   

Google Chrome: KAKO DA promenite temu u Chrome pretraživaču

 

 

 

Ako želite da  malo promenite izgled Chrome pretraživača, možete to da uradite jednostavno  tako što ćete promeniti temu. Menjanje teme  Chrome pretraživača je veoma jednostavno i ne zahteva daunlodovanje sa  Interneta. Google Chrome daje vam prečicu za ovaj zadatak. Evo šta je potrebno  da uradite:  Otvorite  Google Chrome.   U gornjem  desnom uglu pretraživača kliknite na Tool.   Izaberite  opciju Options i otvoriće se prozor sa opcijama.   Kliknite na  karticu Personal Stuff.   U odeljku  Themes kliknite na link Get Themes.   Otvoriće se web sajt https://tools. google. com/chrome/intl/en/themes/index. html gde ćete pronaći puno interesantnih tema.   Kada pronađete temu koju biste želeli da upotrebite za  vaš pretraživač kliknite na dugme Apply Theme.
 
   

Google Chrome: KAKO DA proverite rangiranje stranice

 

 

 

Webmasteri i vlasnici web sajtova jednostavno mogu da  provere rangiranje stranica pomoću Page Ranka, ali ako koristite Google Chrome  to možete da uradite drugačije. Google Chrome nema liniju sa alatkama za pregled Page Ranka  ali vam mogu pomoći neke ekstenzije da pregledate ocene vaših stranica. Uradite sledeće:  Otvorite Google Chrome.   Otvorite stranicu Chrome Extensions page i potražite Page Rank.   Izaberite jednu od ponuđenih ekstenzija.   Kliknite na dugme Install da biste instalirali  ekstenziju.   Otvoriće se prozor koji vas obaveštava da će ekstenzija  upotrebiti neke vaše podatke. Kliknite na Accept. To je sve. U liniji sa alatkama će se prikazati ikonica koja  će prikazati ocenu vašeg web sajta.
 
   

Google Chrome: KAKO DA se rešite \"špijuna\" u Chrome-u

 

 

 

Ovih dana se jako puno priča o praćenju pretraživača i  mogućnosti korisnika da to kontrolišu. Ako koristite Google Chrome, možete jednostavno da blokirate  praćenje pomoću ekstenzije ChromeBlock. Ova ekstenzija vam daje jednostavan način da isključite oko  90 različitih mreža za praćenje na webu. Na ovoj listi se nalaze sve dobro  poznate mreže za praćenje kao što su Google, MSN, Alexa, Doubleclick, Omniture,  Quantcast, Tynt i Cleeki. Kada DNT detektuje postojanje ovih mreža na stranici koju  gledate, možete da ih blokirate tako što ćete kliknuti na link Show Global  Settings. Ako postavite kursor na dugme prikazaće se broj koliko je mreža za  praćenje detektovano na stranici i koliko ste mreža blokirali. Ako volite maksimalnu zaštitu dok ste na internetu  preporučujemo da instalirate ovu ekstenziju. Veoma je interesantno i to što  ćete moći da vidite koji sajtovi šalju podatke različitim provajderima. Instalirajte  ChromeBlock za Google Chrome
 
   

Google Chrome: KAKO DA uključite Google Instant za Google Chrome

 

 

 

Google Search je  dodao još jednu funkciju, Google Instant, koja vam prikazuje rezultate pretrage  pre nego što zavšite sa kucanjem traženog termina. Google Instant  pretragu možete da uključite i u Google Chrome pretraživaču. Uradite sledeće:  Kliknite  desnim tasterom miša na prečicu Google Chrome pretraživača i iz kontekstnog  menija izaberite opciju Properties.   U polju Target, na kraju niza dodajte razmak i unesite  sledeće:    --enable-match-preview  Kliknite na OK.   Restartujte Google Chrome. Sada kada želite da pronađete termin u Google pretrazi,  videćete da će se rezultati prikazivati i menjati dok kucate traženi termin.
 
   

Google Chrome: KAKO DA upotrebite bookmarklete za daunlodovanje videa

 

 

 

Koristeći bookmarklete možete jednostavno da daunlodujete  video snimak sa YouTube-a na vaš računar bez upotrebe dodatnog programa. Kada pronađete video snimak na YouTube-u koji biste rado  videli u vašoj kolekciji, možete jednostavno da ga daunlodujete. Da biste daunlodovali video snimak sa YouTube-a pomoću  bookmarkleta u Chrome pretraživaču, uradite sledeće:  Otvorite Google Chrome.   Kliknite desnim tasterom miša na liniju Bookmarks i iz  kontekstnog menija izaberite opciju Add Page.   U polje Name unesite Download FLV.   U polje URL unesite sledeće:    javascript:window. location. href =  'http://youtube. com/get_video?video_id=' + swfArgs['video_id'] +  "&l=" + swfArgs['l'] + "&sk=" + swfArgs['sk'] +  '&fmt_map' + swfArgs['fmt_map'] + '&t=' + swfArgs['t'];  Uverite se da je selektovan direktorijum u liniji Bookmarks  i kliknite na OK.   Kliknite desnim tasterom miša u liniju bookmarks i iz  kontekstnog menija izaberite Add Page.   U polje Name unesite Download MP4.   U polje URL unesite sledeće:    javascript:window. location. href='http://youtube. com/get_video?video_id='+swfArgs['video_id']+"&fmt=18"+"&l="+swfArgs['l']+"&sk="+swfArgs['sk']+'&fmt_map'+swfArgs['fmt_map']+'&t='+swfArgs['t'];  Uverite se da je selektovan direktorijum u liniji Bookmarks  i kliknite na OK. Promenite naziv video fajla i dodajte ekstenziju . flv.
 
   

Google danas slavi 13. rođendan

 

 

 

Kao što mu i priliči, "Gugl" svoj rođendan "proslavlja" na svojoj početnoj stranici. "Gugl" poruke uvek dolaze sa skrivenim značenjima, a ipak imaju toliko toga za reći. Današnja slikovna poruka na početnoj stranici prikazuje tortu sa 13 sveća i 3 kape na pojedinim slovima logotipa. Na stolu na kome se nalazi torta, nalaze se i 3 zapakovana poklona. Pretpostavlja se da baš te tri kape i tri poklona pripadaju glavnim ljudima kompanije, a to su Leri Pejdž, Sergej Brin i Erik Šmit, osobe koje su i osnovale "Gugl" u septembru 1998. godine. LINK
 
   

Google Docs panel za Firefox

 

 

 

Google Docs ima da pređe dug put pre nego što postane moćna onlajn alternativa za desktop kancelarijske pakete. Sada se pojavila i nova Firefox ekstenzija koja olakšava korišćenje Google Docs aplikacija. Google Docs Companion for Firefox dodaje novi panel u Firefox koji služi za lako i brzo upravljanje i pretraživanje vaših onlajn dokumenata. Jednostavan ali moćan interfejs će sigurno osvojiti vaše srce. Nakon što instalirate ovu ekstenziju, vi ćete moći da pretražujete sve vaše dokumente, filtrirate ih po vrsti i sortirate ih na više različitih načina. Imaćete osećaj kao da se onlajn fajlovi nalaze na vašem računaru! Međutim, najbolja funkcija ovog Firefox dodatka je drag-and-drop aplouder koji se nalazi u dnu panela. Pomoću njega vi možete da prevlačite fajlove sa desktopa, pustite ih na tu specijalnu lokaciju i oni će automatski biti aploudovani na vaš Google Docs nalog. Nema više potrebe da kopate po direktorijumima kako biste pronašli tačno određeni fajl koji ste apludovali! Brine vas privatnost? Vaši podaci se šalju preko sigurne konekcije, a korisničko ime i lozinka se skladište unutar Firefoxovog menadžera lozinki. Izgleda da ne morate da kompromitujete vašu sigurnost da biste koristili ovu odličnu ekstenziju za Google Docs. Adresa: Google Docs Companion for Firefox
 
   

Google Earth 4.3 - saznajte kada su snimljeni satelitski snimci

 

 

 

  Danas je Google izdao verziju Google Earth-a 4. 3 koja uključuje neke nove i interesantne funkcije: 1. Vi sada možete da saznate datum kada je određeni satelitski snimak snimljen - pomerite kursor preko slike i datum kada je fotografija napravljena će se pojaviti u statusnoj liniji Google Earth-a. 2. Google Maps Street View slike će takođe biti dostupne unutar Google Earth-a 4. 3. Više o dolazećim funkcijama u Google Earth 4. 3 izdanju pročitajte od Stefan-a Geens-a i Frank Taylor-a. Link za daunlodovanje Google Earth-a 4. 3 nije bio živ kada smo pisali ovaj članak ali bi u vreme kada ovo čitate već trebao da bude aktivan.
 
   

Google Earth Plug-in postavlja Google Earth u vaš pretraživač

 

 

 

Samo za Windows: Besplatni Google Earth plug-in integriše Google Earth u vaš web pretraživač, ugrađujući 3-D lepotu Zemlje u Firefox ili Internet Explorer. Rezultat je impresivan. Još nema mnogo Google Earth plug-inova na Internetu, ali ovaj je stvarno izuzetan. Google Earth plug-in je dostupan samo za Windows i podržava Firefox i Internet Explorer. Adresa: Google arth API
 
   

Google Earth Strange Sights

 

 

 

Google Earth je definitivno aplikacija koja je zabavna. Postoje velike šanse da ćete u njoj kad tad nabasati na neke čudne lokacije. Pluginovi omogućuju da ovaj proces otkrivanja bude iznenađujuće lak i da učitavanje i pronalaženje neobičnih lokacija ide kao po loju. Oni u suštini omogućuju da bilo ko učita lokacije u Google Earth. The Strange Sights Google Earth Plugin je kolekcija interesantnih lokacija koje su korisnici pronašli na Google Earth-u. Lokacije su podeljene na kategorije kao što su “Only from the sky” sa lokacijama koje mogu da se vide samo sa neba ili “Virtual Sightseeings” koji vas vode direktno na Viktorijine Vodopade ili Mount Everest. Oni koji žele da isprobaju ovaj plugin treba da imaju Google Earth i Strange Sights plugin. Plugin može da se učita iz File > Open menija i dostupan je u levom panelu. Klik na jednu od lokacija učitava je direktno u Google Earth.
 
   

Google Hacks će vam pomoći da pronađete ono što vam treba

 

 

 

Google je veoma moćna mašina za pretraživanje. To već znate. Možete da je upotrebite za pronalaženje informacija, ali i za pronalaženje MP3 muzike, knjiga, video fajlova i filmova i bilo čega drugog što možete da zamislite. Mi ćemo da pretpostavimo da vi tražite samo legalni materijal, ali iskreno govoreći, ako je neko postavio zaštićenu MP3 pesmu na svoju web stranicu, Google će moći da je nađe. Ali ko ima vremena da pamti sve modifikatore pretraživanja kao što je "-inurl:(htm|html|php) intitle:"index of" +"last modified" +"parent directory" +description +size +(. mp3|. wma|. ogg) ?" Tu na scenu stupa Google Hacks. Ova praktična mala aplikacija vam omogućava da pretražujete desetak tipova fajlova, tekstove pesama, keširane stranice, fontove i druge zgodne stvarčice koje čuče svuda po webu. Samo preuzmite i instalirajte Google Hacks za Mac, Linux, ili Windows, pokrenite ga, unesite vaš termin pretraživanja i potvrdite opcije pored tipova pretraživanja koje želite da sprovedete. Vaši rezultati će se pojaviti u vašem standardnom web pretraživaču. Adresa: Google Hacks
 
   

Google Maps: KAKO DA Google Maps prikaže vašu lokaciju

 

 

 

Iako su korisnici mobilnih telefona već neko vreme bili u  mogućnosti da na Google Maps prikažu svoje lokacije, od sada korisnici Google  Chrome-a 2. 0 i Mozilla Firefox 3. 5 takođe su u mogućnosti da prikažu svoje pozicije iz pretraživača. Da biste upotrebili My Location za Google Maps, potražite i  kliknite na mali plavi krug u gornjem levom uglu mapa. Google Maps bi tada  trebao da pronađe i postavi lokaciju pomoću W3C Geolocation API. Kada prvi put pokrenete My Location, pretraživač će  prikazati bezbednosnu poruku, pitajući vas da li želite da delite vašu lokaciju  sa Google Maps. Ako odbijete ovaj zahtev, lokacija neće biti deljena sa Google  Maps i funkcija My Location neće biti aktivirana. Ako prihvatite, vaš  pretraživač će pokušati da odredi vašu lokaciju.
 
   

Google otkrio pet Gmail tajni

 

 

 

Gmail je sigurno jedna od najboljih mail tehnologija koje su trenutno dostupne na Internetu zato što nudi veliki prostor za skladištenje, moćne spem filtere i nekoliko drugih opcija koje privlače priličan broj potrošača. Očigledno, svi korisnici servisa ga prilagođavaju svojim potrebama pomoću različitih  trikova. Ali takođe postoje brojne tajne koje omogućavaju poboljšanje Gmail performansi i poboljšavaju funkcionalnost tehnologije. Bill Kee, Associate Product Marketing Manager je predstavio pet tajni u jednom postu koji je objavljen na zvaničnom blogu kompanije. Pre svega, Mail Fetcher funkcija vam omogućava da prilagodite «From» polje koje predstavlja identitet pošiljaoca. Ako niste znali Mail Fetcher vam omogućava da konfigurišete do 5 POP3 naloga da biste primali poruke direktno u Gmail interfejs. To znači da takođe možete da pošaljete email sa ovih naloga tako da, u zavisnosti od konfiguracije, vaš identitet ili «From» polje takođe bude promenjeno. Još jedna korisna Gmail funkcija je interoperabilnost sa Docs & Spreadsheet-om koji vam pomaže da otvorite priloge bez instaliranja bilo kog programa. Na ovaj način, fajlovi mogu da budu otvoreni veoma brzo, direktno iz Gmail-a. Pored toga, u mogućnosti ste da proverite Gmail inbox tako što ćete dodati specijalni gadžet na iGoogle stranicu tako da ne treba da se ulogujete svaki put na nalog. O ovoj mogućnosti Gmaila sigurno niste čuli. Naime, vi možete da odgovorite na email četom, što znači da možete da komunicirate sa vlasnikom drugog Google naloga bez da mu pošaljete novi email. Funkcija je prikazana pored Reply i Forward dugmadi i odmah će otvoriti Gmail chat da biste razgovarali sa osobom. Poslednja i najkorisnija Gmail tajna je kompatibilnost mail tehnologije sa mobilnim uređajima koji mogu da se ko nektuju na Internet. «On je brz, sinhronizuje se sa vašim onlajn nalogom, daje vam virtuelno sve iste funkcionalnosti Gmaila kao što su pretraga, filteri i pristup celoj arhivi emailova», napisao je Google-ov zvaničnik u postu bloga.
 
   

Google predstavio alat za izradu prezentacija

 

 

 

Google je svoj kancelarijski paket Google Docs konačno zaokružio alatom za izradu prezentacija koji nosi jednostavno ime Google Presentations. Besplatni paket programa Google Docs sada sadrži program za obradu teksta, program za rad sa tabelama i program za izradu prezentacija. Tako se Google Docs po funkcionalnosti opasno približio Microsoftovom paketu Office. Međutim, Google stalno tvrdi da Google Docs nije direktna konkurencija Officeu. To potvrđuje i Google Presentations, koji nudi mogućnost izrade samo najosnovnijih prezentacija, dok grafikoni, tabele i ostale đakonije i dalje ostaju u domenu Powerpointa. Ali Google Presentations ima dve prednosti u odnosu na Powerpoint. Pre svega on je besplatan, a pod dva vi lako možete da podelite vaše prezentacije sa drugim korisnicima. Pored toga, možete da komunicirate sa njima u istom prozoru. Google Presentations, kao i ostale programe iz paketa Google Docs, možete da isprobate na ovoj adresi.
 
   

Google Spreadshit - Kako da dodate grafikon

 

 

 

Kopirajte ovu tabelu u vaš Google App:   Za svaki proizvod je kreirano: koštanje, cena, razlika u ceni. Da biste dodali PODRUČJE GRAFIKONA na Google tabelarni proračun kliknite na INSERT GADGET i iz GADGET prozora izaberite CHART > AREA CHART. Grafikon će biti dodat aktivnoj tabeli. Potrebno je da odredite zahtevane parametre (Range - raspon, je neophodan). Ako pogledate tabelu, cost (koštanje) i price (prodajna cena) su u kolonama D i E. Tako da je raspon: Sheet1!D3:E10 gde je Sheet1 naziv tabele. Sada kliknite na Apply and Close.
 
   

Google Translate automatski detektuje i prevodi jezike

 

 

 

Servis za prevođenje Google Translate je dodao sposobnost da automatski detektuje izvorni jezik, ubrzavajući prevođenje u situacijama kada vi sami ne prepoznajete jezik. Kada naletite na web sajt na stranom jeziku, najteži deo u upotrebi servisa kao što je Google Translate je to što često ne znate koji je izvorni jezik. Google Translate-ova nova Detect Language funkcija uklanja ovo ograničenje, tako da je prevođenje brže i lakše. Pored nove funkcije auto detekcije, Google Translate je takođe dodao podršku za devet novih jezika, i može da prevodi sa bilo kog od njih na bilo koji drugi podržani jezik. Nije loše. Adresa: Google Translate
 
   
Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272