Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

 

Access

Alternativna učenja

Android

Animacija

Antropologija

Apple - MAC OS X

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Audio, Multimedia, Video

Autobiografija

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Automobili

Bajke

Baze podataka

Biografija

Biološke nauke

Botanika

C++ Visual C++ C#

Cloud

CSS

Dečije knjige

Delphi

Digitalna fotografija

Dizajn

Django

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

E-komerc

ECDL

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

FULL STACK DEVELOPMENT

Geografija

Geologija

GOOGLE

Grafika, Dizajn, Štampa

Građevinarstvo

Hardver

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Internet

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Java

JavaScript

Joomla

jQuery

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinsko učenje

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Mreže

MS Office

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

Obrada teksta

OFFICE 2013

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

PHP I MYSQL

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Programiranje

Psihologija

Publicistika

Putopis

Python programiranje

Raspberry PI

Rečnici

Religija

Robotika

Roman

Ruby i Ruby on Rails

Satira

Saveti

Serija Roberta C. Martina

Sertifikati

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

SQL Server

Statistika

Strip

Tabele

Tableti

Tehnologija

Telekomunikacije

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Unix, Linux

Urbanizam

UX DIZAJN

Veštačka inteligencija

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Web design

Windows

Windows 7

Windows 8

WordPress

Zaštita i sigurnost

Zoologija

 

Saveti – Windows

Ukupno: 791, strana 10 od 40

KAKO DA isključujete programe pomoću srednjeg klika

 

 

 

  Veliki broj ljudi se vrlo brzo navukao na isključivanje kartica u svojim web pretraživačima putem klika na srednje dugme miša. Ako ste i vi jedan od tih korisnika, imam jednu radosnu vest za vas. Vi možete putem srednjeg dugmeta miša da isključujete i programe u Windows Taskbar-u! Jedna od mojih omiljenih besplatnih aplikacija, Taskbar Shuffle, poseduje ovu funkciju već duže vreme. Ova funkcija je uključena po standardnom podešavanju, ali i ja sam je tek nedavno otkrio. Pomoću nje vi možete da kliknete srednjim dugmetom miša bilo koje dugme u Taskbaru kako biste brzo zatvorili program! Pa zar to nije super? Za one među vama koji nisu upoznati sa Taskbar Shuffle-om, ona je pre svega poznata po tome da omogućuje reorganizovanje stavki u Taskbar-u putem jednostavnog prevlačenja i puštanja. Jedno od nedavnih izdanja ovog programa omogućuje i preuređenje ikona u System Tray-u, a kada sve to spojite u jednu celinu dobijate veoma malu, besplatnu i moćnu aplikaciju. Postoje dve verzije Taskbar Shuffle-a, jedna koja dolazi sa instalerom za lako instaliranje, i druga koja uključuje samo one fajlove koji su bitni za rad aplikacije. Ova druga verzija je odlična za ljude koji žele da koriste ovaj program sa USB drajva, kao i za one koji ne žele da instaliraju još jedan program na sistem. Adresa: Taskbar Shuffle
 
   

KAKO DA iskoristite istoriju nedavno otvorenih dokumenata

 

 

 

Po standardnom podešavanju Windows u  meniju Start prikazuje istoriju sa petnaest poslednje upotrebljenih dokumenata.   Međutim ako želite, vi možete da  povećate listu nedavno upotrebljenih dokumenata. Pratite sledeće  korake da biste proširili listu nedavno otvaranih dokumenata u meniju Start:   Kliknite na  dugme Start i u polje Run ukucajte regedit a zatim pritisnite Enter.   Pronađite  sledeći ključ: HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies   U panelu sa leve strane u području Policies kliknite  desnim tasterom miša da biste kreirali novi ključ (New Key) i dajte mu ime  Explorer.   Sada potražite celu putanju:  [HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer   U panelu sa desne strane kliknite desnim tasterom miša da  biste kreirali novu DWORD vrednost i dajte joj ime MaxRecentDocs a zatim  podesite vrednost na željenu broj prikazanih dokumenata.   Zatvorite Registry Editor i restartujte računar da bi  promene imale efekta.
 
   

KAKO DA iskoristite programčić ugrađen u Windows da napravite samootpakivajuće arhive

 

 

 

Većina korisnika računara se veoma dobro služi alatima za kompresiju i arhiviranje (Win Zip, RAR) ali nekada ne možete biti sigurni da će onaj kome šaljete neke fajlove umeti to i da otpakuje. U Windows-u postoji ugrađeni alat IExpress. exe, i pokrećete ga iz „Run” menija u XP-u ili  „Start Search” u Visti, koji pravi samootpakivajuće arhive. Samo treba izabrati "Extract files only", zatim izabrati fajlove koji će biti arhivirani. Korisnik kojem pošaljete ovu arhivu moći će da je raspakuje jednostavno duplim-klikom. Ukoliko želite više informacija o IExpress alatu pogledajte pomoćnu stranicu Microsofta. Izvor: Lifehacker. com Pripremio: Marko Kusurović
 
   

KAKO DA ispravite grešku pri startovanju Windowsa 7

 

 

 

Windows 7,  verzija 7057 ima grešku na sredini desktopa prilikom startovanja. Notepad na  sredini desktopa prikazuje sadržaj desktop. ini fajla. Postoji  jednostavno rešenje za ovaj problem. Uradite sledeće:  Otvorite okvir za dijalog Run (windows+r) i ukucajte  shell:startup a zatim pritisnite Enter.   Podesite opcije Explorera da biste prikazali zaštićene  fajlove operativnog sistema. Pritisnite Alt+T+O i otvoriće se okvir za dijalog,  zatim na kartici View isključite opciju Hide protected operating system files.   Izbrišite desktop. ini fajl iz direktorijuma, a zatim  potražite C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup i ovde  isto izbrišite desktop. ini.   Restartujte računar da biste primenili primene.   Ponovite korak 2, ali ovaj put potvrdite opciju Hide  protected operating system files.
 
   

KAKO DA ispravite oštećenu .RAR ili .ZIP arhivu

 

 

 

Da li ste ikada daunlodovali neku . rar ili . zip arhivu koja  je oštećena i niste mogli da je upotrebite? Evo rešenja. Ako želite da ispravite oštećenu . rar ili . zip arhivu  uradite sledeće:   Otvorite WinRAR i potražite direktorijum u kojem se  nalazi . rar/. zip fajl.   Označite fajl i kliknite na dugme Repair u liniji sa  alatkama.   U prozoru koji će se pojaviti izaberite "Treat the  corrupt archive as RAR/ZIP" u zavisnosti od toga koju vrstu arhive  pokušavate da ispravite.   Možda će se pojaviti prozor sa porukom "Suspicious  Entry". Ako se otvori, izaberite All. To može da se desi nekoliko puta u  toku ispravke.   Nakon što WinRAR završi ispravku arhive, kliknite na  Close.   Da biste ekstrahovali fajl, označite novokreiranu arhivu.   Izaberite komandu Commands > Extract without  confirmation.   Fajlovi će početi da se raspakuju u isti direktorijum u  kom se nalazi i ispravljena arhiva. To je sve.
 
   

KAKO DA ispravite problem praznog ekrana

 

 

 

Kada vaš računar  ne prikazuje ništa na ekranu imate Blank Display problem. Razlozi mogu da budu  različiti. Navešćemo neke od njih. 1. Monitor ili  sistem nema napajanje Prva stvar koju  treba da proverite je da li je sistem uključen kada pritisnete dugme Power. Nakon  toga proverite da li je monitor uključen kada pritisnete dugme Power. 2. Monitor je  pokvaren ili je VGA konekcija izgubljena Pokušajte da  priključite drugi monitor da biste proverili da li je kvar u monitoru ili nije.   Takođe možete da proverite VGA kabl video kartice i proverite da li je problem  u njemu ili u monitoru. 3. Problem sa  video karticom ili sa AGP/PCI konektorom Proverite video  karticu. Isključite računar i izvucite kablove. Otvorite računar i izvadite i  ponovo vratite video karticu. Nakon toga uključite računar i proverite da li je  problem rešen. Ako nije možda problem izaziva AGP/PCI konektor. To ćete rešiti  zamenom matične ploče. 4. Problem sa  sistemskom memorijom Problem praznog  ekrana može da izazove i sistemski RAM, kada je pokvaren ili nije ispravno  ubačen u memorijski slot matične ploče. Pokušajte da ga izvadite i ponovo  vratite u slot ili ga u slučaju kvara zamenite.
 
   

KAKO DA izaberete zvukove za svaku radnju Windowsa?

 

 

 

Ovo je simpatičan savet kako da izaberete zvukove za svaku radnju Windowsa. Vi možete da izaberete ove zvukove koristeći Windowsove specijalne direktorijume sa zvukovima ili možete da dodate zvukove iz bilo kog drugog izvora. Prvo kliknite na dugme Start, zatim na Control Panel a onda kliknite na Sounds and audio devices ikonicu. Kliknite na karticu Sound a zatim kliknite na dugme Browse. Nakon što ste izabrali Browse opciju izaberite bilo koji zvuk koji se nalazi na hard drajvu. Ili, kliknite na strelicu padajućeg menija Sounds i izaberite standardne zvukove Windowsa. Dakle jednostavno pronađite fajl koji želite da povežete sa selektovanom akcijom i dvostruko kliknite na njega. Da biste poslušali izabrani zvuk i odlučili da li vam se dopada ili ne, kliknite na dugme koje se nalazi pored padajućeg menija Sounds. Na kraju Kliknite na OK, da biste zatvorili okvir za dijalog. Ovu proceduru ponovite za sve akcije koje želite da povežete sa određenim zvukovima.
 
   

KAKO DA izbegnete gubitak podataka na Windows PC-ju

 

 

 

Gubitak podaka? Ove reči izazivaju kod svakog korisnika jezu pri samoj pomisli da mogu da izgube podatke. Sati koje ste proveli kreirajući dokumente mogu da budu izgubljeni za sekund. To je nešto što niko ne bi želeo da mu se desi. Naravno postoje načini da obezbedite mogućnost vraćanja i oporavka podataka. Microsoft je bio toliko ljubazan da je napravio program za kreiranje rezervnih kopija za Windows XP i Vista operativne sisteme. Wired ima pregled svih dobrih stvari koje će korisnicima biti potrebne da bi ispravno kreirali rezervne kopije. To uključuje sekundarni eksterni hard drajv, ugrađene Windows XP ili Vista opcije za rezervne kopije, opcije programa drugih proizvođača, kao i opcije za onlajn kreiranje rezervnih kopija kao što je Xdrive i Mozy. Ko zna, možda ćemo biti dovoljno srećni da u sledećim godinama evolucije operativnih sistema vidimo da sistemske rezervne kopije postaju potpuno nepotrebne. Na kraju krajeva, to bi bila lepa funkcija koja bi mogla da se ugradi u operativni sistem.
 
   

KAKO DA izbegnete restartovanje računara nakon automatskog ažuriranja Windowsa

 

 

 

Većina korisnika ima uključenu opciju za automatsko  ažuriranje Windowsa. Kada se ažuriranje završi, dobićete obaveštenje da  restartujete računar. Šta će se desiti ako ignorišete ovo obaveštenje?Windows vam neće dozvoliti da ignorišete ovo obaveštenje već  će vas podsećati neko vreme a zatim ćete dobiti obaveštenje da će se Windows  automatski restartovati za 5 minuta. Jedini način da sprečite da se ovo desi je da privremeno isključite Windows  Update. Evo kako da to uradite:  Kliknite na Start> Run a zatim ukucajte regedit i  pritisnite Enter.   Potražite sledeći ključ (ako ne postoji kreirajte ga):    HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\WindowsUpdate\AU  Kreirajte novu 32-bitnu DWORD vrednost pod imenom  NoAutoRebootWithLoggedOnUsers i dajte mu vrednost 1 da biste sprečili  automatsko restartovanje računara dok je korisnik ulogovan.   Ako želite da poništite ovo podešavanja samo izbrišite  vrednost i sve će se vratiti u originalno stanje.
 
   

KAKO DA izbrišete Cookies u Windows Visti

 

 

 

Da li vas interesuje kako možete da izbrišete Cookies u  Windows Visti? Saznaćete u ovom članku. Postoje situacije kada ćete iz nekog razloga morati da  izbrišete cookies. Možda vam se čini da je zadatak težak ali uveravam vas da  nije.   Kao prvo i najvažnije, morate da budete konektovani na  Internet.   U gornjem desnom uglu kliknite na Tools > Delete Browsing History.   Otvoriće se  prozor sa pitanjem šta želite da izbrišete. Potvrdite polje ispred Cookies i  kliknite na Delete. To je sve.
 
   

KAKO DA izbrišete datoteke sa CD-RW diska, XP

 

 

 

Ako je vaš računar opremljen sa CD rezačem koji podržava CD rewritable (CD-RW) diskove, vi onda možete da ga izbrišete i ponovo koristite. U ovom članku je opisano kako da izbrišete datoteke sa read and write CDa u Windowsu XP. Kako da izbrišete datoteke sa CD-RW diska Da biste izbrisali datoteke sa rewritable diska:1. Dva puta kliknite na ikonu My Computer na radnoj površini. 2. U okviru My Computer, desnim tasterom miša kliknite na na uređaj za snimanje CD-a, a onda kliknite na Open. Windows prikazuje privremeni skladišteni prostor gde su se nalazile datoteke pre nego što su iskopirane na CD. Datoteke ili fascicle koje se nalaze u privremenom skladištenom prostoru izlistane su u okviru Files Ready to Be Written to the CD . 3. U oknu CD Writing Tasks, kliknite na Erase this CD-RW. Prikazaće se Welcome to the CD Writing Wizard okvir dijaloga. Nakon što kliknete na Next, pojaviće se okvir dijaloga Erasing the CD i progresna traka prikazuje napredovanje procesa4. Kada je process završen, dobijate poruku u polju za obaveštenja i onda možete koristiti CD-RW disk. Napomena: Ne mogu se svi kompakt diskovi predviđeni za brisanje. Ako CD koji koristite nije predviđen za brisanje, onda ova funkcija nije dostupna. Rešavanje problemaMožete brisati I ponovo koristiti CD-RW diskove; međutim možda neće moći da se reprodukuju u drugim uređajima (kao što su audio CD uređaji). Da biste rešili ovakav problem, koristite CD snimač da biste sačuvali informacije na CD-R diskovima. Na ovim diskovima moguće je snimiti zapis samo jednom, ali možete reprodukovati CD-R diskove na većini CD playera i CD-ROM uređaja Pripremio: Milenko Kusurović
 
   

KAKO DA izbrišete fajl koji \"ne može\" da se izbriše

 

 

 

Da li vam se ikada desilo da želite da izbrišete fajl i  dobijete poruku da dati fajl ne može da se izbriše? Naravno, za to postoji  rešenje. Da biste izbrisali fajl koji ne može da se izbriše uradite  sledeće:   Otvorite prozor komandnog prompta i ostavite ga  otvorenim. Sve ostale programe zatvorite.   Kliknite na dugme Start i izaberite Run. U polje open  unesite TASKMGR. EXE i kliknite na OK. Otvoriće se Task Manager.   Idite na karticu Processes, izaberite Explorer. exe i  kliknite na End Process. Ostavite otvoren Task Manager.   Vratite se u prozor komandnog prompta i prebacite se u  direktorijum u kojem se nalazi fajl koji ne možete da izbrišete.   U komandni prompt ukucajte DEL na mestu gde se nalazi  fajl koji želite da izbrišete.   Vratite se u Task Manager, kliknite na File > New Task  i unesite EXPLORER. EXE da biste restartovali GUI shell.   Zatvorite Task Manager.
 
   

KAKO DA izbrišete fajlove koje koriste drugi programi u Windowsu

 

 

 

Da li ste se našli u situaciji da ste želeli da izbrišete  fajl ili direktorijum, a ne možete jer drugi program ili aplikacija koristi  dati fajl ili direktorijum? Možda ste pokušali da izbrišete fajl i dobili jednu od  sledećih poruka:   Cannot delete file: the file is in use by the other  program   Cannot delete file: There has been a sharing violation   Cannot delete file: The file is in use by another program  or user   Cannot delete file: Disk is not full or write-protected  and that the file is not currently in use.   Cannot delete file: The source or destination file may be  in use Naravno, ako restartujete računar moći ćete da izbrišete  željene fajlove ili direktorijume koje koriste drugi programi ali ako želite da  rešite ovaj problem bez restartovanja onda jednostavno upotrebite besplatnu  alatku koja se zove Unlocker. Daunlodujte program i pokrenite jednostavno podešavanje.   Nakon instalacije, kliknite desnim tasterom miša na fajl ili direktorijum koji  želite da izbrišete i selektujte opciju Unlocker. Adresa: Unlocker
 
   

KAKO DA izbrišete fajlove koji se ne mogu izbrisati

 

 

 

Da li ste se ikada našli u situaciji da želite da izbrišete fajl ali Windows jednostavno ne dozvoljava da to uradite? Ove stvari se meni redovno dešavaju naročito kada se nalazim u kući klijenta i pokušavam da očistim mašinu od spyware-a. Glavni razlog koji leži iza ovog problema je što explorer. exe proces zaključava fajlove koji su u upotrebi, efikasno sprečavajući njihovo brisanje. Obično, ovi fajlovi ne bi trebali da se diraju ali ponekad se javi situacija kada stvarno treba da se oslobodite nekih problematičnih fajlova. Srećom, postoji nekoliko jednostavnih rešenja za ovaj problem. Rešenje 1: Isključite explorer. exe Otvorite komandni prompt. Pronađite lokaciju gde se nalazi zaključani fajl. Pritisnite Ctrl+Alt+Del, kliknite na Task Manager i selektujte Processes karticu. Isključite explorer. exe proces pomoću End Process dugmeta. Vratite se u komandni prompt i izbrišite fajl. Ponovo vratite prozor Task Managera. Selektute File-New Task. Ukucajte explorer. exe u Create New Task polje. Pritisnite OK. Rešenje 2: Upotrebite Windows Recovery Console Samo ubacite Windows CD u CD-ROM, butujte ga i na Welcome to Setup ekranu pritisnite R. Kada se pokrenula Recovery Console pronađite lokaciju zaključanog fajla i izbrišite ga. Rešenje 3: Upotrebite Unlocker Unlocker je veoma koristan besplatan program koji će vam omogućiti da otključate bilo koje fajlove koji su trenutno u upotrebi od strane Windowsa. Znaćete da se to dešava ako dobijete neke od sledećih poruka kada pokušate da izbrišete fajl: Cannot delete file: Access is denied There has been a sharing violation The source or destination file may be in use The file is in use by another program or user Make sure the disk is not full or write-protected and that the file is not currently in use Unlocker će ispraviti sve za vas. Primetićete odmah nakon instaliranja programa da će se pojaviti nova opcija koja se zove Unlocker kada kliknete desnim tasterom miša na bilo koje fajlove ili direktorijume u Windows Exploreru. Da biste otključali zaključani fajl samo kliknite na njega desnim tasterom miša, selektujte Unlocker i startovaće se Unlocker program. Zatim, kliknite na Unlock All i zatvorite program. Sada kada je fajl otključan jednostavno ga izbrišite u Windows Exploreru kao što biste to i inače uradili.
 
   

KAKO DA izbrišete komande iz Run okvira za dijalog u Windows XP-u

 

 

 

Da li vam je ikada zasmetalo što ne postoji očigledan način za uklanjanje prethodnih stavki iz Run polja u Windowsu? Čuvanje prethodnih komandi je često veoma korisno, naravno … ali ako ste barem malo paranoidni možda ćete želeti povremeno da uklonite stavke iz liste. Naravno, postoje specijalizovani programi koji će to uraditi umesto vas, ali mi ćemo vam ipak objasniti kako to možete da uradite ručno. Izbrišite prethodne stavke iz Run okvira za dijalog preko Regedit-a Otvorite regedit. exe preko Run komande u Start meniju, a onda pronađite sledeći ključ: HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\RunMRU Videćete sve vaše prethodne komande na desnoj strani, i vi možete da izbrišete bilo koji od ključeva koji sadrže vaše komande. Moraćete da se izlogujete i ponovo ulogujete da bi promene bile vidljive, ali će lista biti čista. Imajte na umu da ista ova procedura funkcioniše i u Windows Vistinom Run okviru za dijalog, iako je u Visti većina ljudi prešla na upotrebu polja za pretraživanje. Izbrišite nedavne unose u Run okviru za dijalog na lakši način Čitalac Ayush je istakao jedan mnogo lakši način za uklanjanje stavki iz Run okvira za dijalog. Kliknite desnim tasterom miša na taskbar i izaberite Properties, a onda izaberite Start Menu. Selektujte opciju "Classic Start menu", a onda izaberite dugme Customize (ne brinite, vratićemo na kraju vaš XP stil menija) Sada samo kliknite na Clear dugme da biste uklonili sve nedavno otvarane dokumente i aplikacije iz Start menija. Nakon što ste to uradili, kliknite na Cancel a onda ponovo na Cancel kako biste se postarali da ne budete prebačeni na Classic Start meni. Imajte na umu da će ovaj metod očistiti sve … što znači da ako želite da uklonite samo jedan ili nekoliko unosa moraćete da upotrebite prvu tehniku u kojoj se edituje registar.
 
   

KAKO DA izbrišete problematične fajlove i programe - LockHunter

 

 

 

Svako u nekom  trenutku naleti na neki problem na računaru. Možda želite da pomerite ili  izbrišete fajl a Windows vam to ne omogućava i prikazuje poruku da je fajl  navodno u upotrebi. Ovde na scenu  stupa LockHunter. LockHunter se integriše sa shell-om sistema putem kontekstnog  menija. Možete da označite bilo koji fajl ili direktorijum da biste videli koji  procesi ga drže za taoca a zatim otključajte ili isključite proces ili  izbrišite selektovani fajl. LockHunter je  besplatan i dostupna je verzija samo za Windows sisteme. Adresa: LockHunter
 
   

KAKO DA izbrišete sadržaj Temporary Internet Files direktorijuma

 

 

 

Temporary Internet Files direktorijum (ili keš) čuva sadržaj web stranica koji se nalazi na hard disku radi brzog pregleda. Ovaj keš dozvoljava Internet Exploreru ili MSN Exploreru da preuzme samo onaj sadržaj koji se promenio od poslednjeg pregleda stranice, umesto da preuzima ceo sadržaj stranice svaki put kada se prikaže. Da biste izbrisali fajlove u Temporary Internet Files direktorijumu, pratite sledeće korake: Izađite iz Internet Explorera i izađite iz svih instanci Windows Explorera. Kliknite na Start>Settings>Control Panel a zatim dvostruko kliknite na Internet Options. Na General kartici, kliknite na Delete Files pod Temporary Internet Options. U Delete Files okviru za dijalog selektujte polje Delete all offline content, a zatim kliknite na OK. Kliknite na OK. Napomene: Ako Temporary Internet Files direktorijum sadrži jako puno keširanog sadržaja, ovaj proces će možda trajati nekoliko minuta. Administrator može da podesi Temporary Internet Files opcije tako da ne možete da ih menjate (na primer, on može da ukloni General karticu iz interfejsa u Internet Options okviru za dijalog). Ako ne možete da pristupite Internet Options okviru za dijalog ili General kartici, kontaktirajte administratora za više informacija. Fajlovi koji počinju sa rečju “Cookie” možda će ostati u Temporary Internet Files direktorijumu nakon što odradite ove korake. Ovi fajlovi ukazuju na aktuelne cookie fajlove koji se nalaze u Cookies direktorijumu. U nekim slučajevima fajlovi koji su preuzeti sa web sajtova možda će ostati u Temporary Internet Folderu ali neće biti vidljivi u Windows Exploreru nakon što izvedete gore opisane korake.
 
   

KAKO DA izmenite listu programa koji se pokreću kada pokrenete operativni sistem

 

 

 

Ovaj članak opisuje kako možete da izmenite listu programa koji se pokreću kada pokrenete operativni sistem Windows. Možete kreirati i izmeniti listu programa koji se automatski pokreću kada pokrenete Vaš računar ili se prijavite na njega. Neki od ovih programa mogu biti podešeni tako da se automatski konfigurišu kako bi se pokrenuli kada se prijavite na računar. UPOZORENJE:Ako nepravilno koristite program Registry Editor, možete izazvati ozbiljne probleme koji mogu zahtevati ponovno instaliranje Vašeg operativnog sistema. Da biste izmenili listu programa koji se pokreću kada pokrenete operativni sistem Windows, izaberite jedan od sledećih metoda: Na računaru koji radi pod operativnim sistemima Microsoft Windows 95 i Microsoft Windows 981. Pokrenite program Policy Editor (datoteku Poledit. exe). 2. Otvorite objekat Lokalni računar i zatim pronađite odeljak „Programi za pokretanje”. Ovaj odeljak sadrži liste za komande „Pokreni”, „Pokreni jednom” i „Pokreni usluge”. Pomoću ovih usluga možete da konfigurišete programe za koje želite ili ne želite da se pokrenu prilikom pokretanja sistema. Na računaru koji radi pod operativnim sistemom Microsoft Windows NT 4. 0 Server1. Kliknite na dugme Start, postavite pokazivač na stavku Programi, zatim na Administrativne alatke (uobičajeno) i zatim izaberite stavku System Policy Editor. 2. Otvorite Smernice lokalnog računara, otvorite sistemsku datoteku i zatim otvorite fasciklu „Pokreni”. Fascikla „Pokreni” sadrži smernice za pokretanje programa prilikom podizanja sistema. Možete ih izmeniti. Na računaru koji radi pod operativnim sistemom Microsoft Windows NT 4. 0 WorkstationInstalirajte aplikaciju Server Tools i zatim sledite prethodne korake za Windows NT 4. 0 Server. Na računaru koji radi pod operativnim sistemom Windows 2000Windows 2000 ima dve odvojene smernice za pokretanje:• Windows 2000 smernica za pokretanje prilikom podizanja sistema• Windows 2000 nasleđene smernice za pokretanje prilikom podizanja sistema Windows 2000 Professional i Windows 2000 Server koriste ove smernice. Windows 2000 smernica za pokretanje prilikom podizanja sistema je slična drugima Windows operativnim sistemima. Da biste izmenili ovu listu:1. Otvorite Microsoft Management Console-Microsoft upravljačku konzolu (MMC) i zatim dodajte dodatak „Smernice grupe”. 2. Kliknite na Smernice lokalnog računara, Konfiguracija računara i zatim kliknite na Administrativni predlošci. 3. Kliknite na objekat Sistem, dvaput kliknite na Pokreni ove programe prilikom prijavljivanja korisnika na listi smernica Lokalnog sistema u desnom oknu i zatim izaberite opciju Omogući, Onemogući ili Ne konfiguriši. Da biste izmenili listu, morate omogućiti smernicu i zatim kliknuti na komadu Prikaži kako biste izmenili listu programa koji se pokreću prilikom podizanja sistema. Listu ovih datoteka možete pronaći u registru, pod sledećim ključem:HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\WindowsNT\CurrentVersion\policies\Explorer\RunDruga smernica za pokretanje obuhvata nasleđene programe. Mnogi programi drugih proizvođača poput programa RealAudio mogu biti uključeni u tu kategoriju. Ovi programi koriste drugi registarski ključ da bi konfigurisali program tako da se pokreće prilikom podizanja sistema. Registarski ključ (isti onaj koji koriste operativni sistemi Windows 95, Windows 98 i Windows NT) nalazi se u:HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run -ili- HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunOnceProgrami koji su konfigurisani da se pokreću prilikom podizanja sistema iz ovog registarskog ključa smatraju se nasleđenim programima. Operativni sistem Windows 2000 Vam ne omogućava da izmenite ovu listu direktno iz dodatka „MMC smernice grupe”. Windows 2000 Vam samo omogućava da omogućite ili onemogućite čitavu tu listu. Da biste to uradili, idite u objekat u MMC koji sadrži smernicu „Pokreni ove programe prilikom prijavljivanja korisnika". Ovo je objašnjeno u prethodnom odeljku. Zatim pronađite smernicu pod imenom „Onemogući listu za pokretanje nasleđenog”. Ako ne želite da pokrenete nijedan od nasleđenih programa, omogućite ovu smernicu. Pripremio: Milenko Kusurović
 
   

KAKO DA izmerite vreme butovanja vašeg računara

 

 

 

Samo za Windows XP/NT: Uspeli ste maksimalno da stanjite Windows, uklonite sve nepotrebne programe i fontove, sve u cilju da se računar brže butuje. Ali kako možete precizno da utvrdite da li je vaš napor doneo i dovoljno ubrzanje? BootTimer, bepslatni program za merenje, tražiće od vas da restartujete računar, a onda će upotrebiti log fajlove Windowsa kako bi izmerio vreme proteklo od ekrana butovanja pa do Windows log-in-a. Trebaćete da podesite program da radi bez upozorenja od strane Windowsa (poništite opciju "Ask before running this file" u XP-u), i videćete okvir sa kratkom promocijom i molbom za donacijom nakon što završi, ali je čitava ova procedura mnogo lakša nego da kopate po logovima sa digitronom u rukama. BootTimer je besplatan za preuzimanje i postoji samo za Windows NT i XP sisteme. Adresa: BootTimer
 
   

KAKO DA izvršite detaljnu kontrolu sistema

 

 

 

GKrellM je  besplatan program za kontrolu sistema koji je veoma prilagodljiv, sa puno  dostupnih podešavanja i podrškom za pluginove. Originalni Linux  program, GKrellM je prebačen na Windows i Mac OS X. GKrellM ima jednostavan  interfejs koji je prilagodljiv. Možete da ga konfigurišete da kontroliše  desetine varijabli na sistemu uključujući upotrebu procesora, temperaturu,  brzinu ventilatora, sistemske procese, upotrebu diska i tako dalje. Pored duge  liste stvari koje možete da kontrolišete sa standardnim komponentama GKrellM-a,  postoji i puno dostupnih pluginova. Podešavanje pluginova vam omogućava da proširite moć  GKrellM-a da radi sve vrste stvari uključujući i ažuriranje vremenske prognoze,  praćenje zadataka u kalendaru, rotiranje wallpapera i drugo. GKrellM je besplatan i dostupan je za nekoliko operativnih  sistema uključujući Windows, Mac i Linux. Adresa: GKrellM
 
   
Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272