Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

 

Access

Alternativna učenja

Android

Animacija

Antropologija

Apple - MAC OS X

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Audio, Multimedia, Video

Autobiografija

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Automobili

Bajke

Baze podataka

Biografija

Biološke nauke

Botanika

C++ Visual C++ C#

Cloud

CSS

Dečije knjige

Delphi

Digitalna fotografija

Dizajn

Django

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

E-komerc

ECDL

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

FULL STACK DEVELOPMENT

Geografija

Geologija

GOOGLE

Grafika, Dizajn, Štampa

Građevinarstvo

Hardver

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Internet

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Java

JavaScript

Joomla

jQuery

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinsko učenje

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Mreže

MS Office

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

Obrada teksta

OFFICE 2013

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

PHP I MYSQL

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Programiranje

Psihologija

Publicistika

Putopis

Python programiranje

Raspberry PI

Rečnici

Religija

Robotika

Roman

Ruby i Ruby on Rails

Satira

Saveti

Serija Roberta C. Martina

Sertifikati

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

SQL Server

Statistika

Strip

Tabele

Tableti

Tehnologija

Telekomunikacije

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Unix, Linux

Urbanizam

UX DIZAJN

Veštačka inteligencija

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Web design

Windows

Windows 7

Windows 8

WordPress

Zaštita i sigurnost

Zoologija

 

Saveti – Windows

Ukupno: 791, strana 21 od 40

KAKO DA podesite grafiku na brzinu u Windows XP-u

 

 

 

Windows XP ima mnogo novih vizuelnih efekata koji odlično izgledaju. Međutim, ti novi efekti zauzimaju mnogo RAM memorije i često dovode do usporavanja rada računara. Modifikovanjem grafičkih podešavanja Windowsa XP možete da povećate performanse računara. Za početak, možete da smanjite kvalitet boja. Ovo podešavanje određuje koliko boja će biti prikazano na ekranu. Uradite sledeće: Kliknite desnim tasterom miša na desktop i selektujte Properties. Otvoriće se Display Properties okvir za dijalog. Kliknite na Settings karticu i u padajućem meniju Color Quality izaberite Medium (16 Bit). Kliknite na OK. Zatim, možete da upotrebite opcije za podešavanje performansi Windowsa XP. Tako možete da vratite izgled starog Windowsa 2000 i istovremeno isključite mnogo grafičkih efekata koje smo spomenuli na početku. Međutim, ako vam je zaista stalo do poboljšanja performansi, pratite sledeće korake: Kliknite desnim tasterom miša na My Computer ikonicu na desktopu ili u Start panelu i selektujte Properties. Otvoriće se okvir za dijalog System Properties. Izaberite karticu Advanced i u odeljku Performance kliknite na dugme Settings. Otvoriće se Performance Options okvir za dijalog. Na kartici Visual Effects, selektujte opciju Adjust for Best Performance i kliknite na OK. Još jednom kliknite na OK da biste izašli iz System Properties okvira za dijalog. Sada će vaš računar sigurno raditi barem malo malo brže!
 
   

KAKO DA podesite miša pomoću Windows XP Control Panela

 

 

 

Podešavanja koja vidite kada izaberete Control Panel>Mouse će varirati u zavisnosti od proizvođača miša. Na primer, Logitech trackball prikazuje potpuno drugačiji Mouse Properties okvir za dijalog nego Microsoft miš zato što Logitech ima sopstvene drajvere za miš. Bez obzira koji uređaj za pokazivanje imate verovatno ćete pronaći sledeća podešavanja. Ona se možda kod vas zovu drugačije ali bi svakako trebala da budu tamo: Middle button funkcija: Možete da specifikujete koje akcije da se sprovedu kada kliknete na srednje dugme od tri dugmeta na uređaju za pokazivanje, tojest mišu. Mogućnosti mogu da uključuju dvostruki klik, isecanje ili kopiranje, maksimiziranje ili minimiziranje aktivnog prozora ili čak pokretanja programa koji specifikujete. Pointers: Obično možete da izaberete određenu šemu Windows XP kursora ili da dodelite sopstvene simbole. Mouse trails: Ova funkcija dodaje veliki broj pratećih kursora u obliku traga (kao u crtanim filmovima) kada pomerite miš. Ovo je veoma koristan trik kada koristite laptop zato što je miš često teško pronaći na ekranu laptopa. Korisnici PC-ja sa oštećenim vidom takođe mogu ovu funkciju korisno da upotrebe. Acceleration: Ako uključite ubrzanje, kursor miša se pomera brže što ga dalje pomerate. Ovo je dobra ideja za one koji koriste svoje desktope na rezoluciji od 1. 600 x 1. 200 piksela, gde izgleda da kursoru treba čitava večnost da stigne bilo gde!
 
   

KAKO DA podesite Narrator u Visti

 

 

 

Korak 1 Windows Vista Start dugmeMnogi uživaju kad podese Vistu tako da Narrator čita listu stvari na ekranu. U ovom tutorijalu, naučićete kako da podesite Narrator. Prvo kliknite ikonu "Start". Korak 2Windows Vista Start MeniPojaviće se start meni. Nađite i kliknite na "Control Panel". Korak 3Windows Vista "Ease of Access Center" ikonaTreba da nađete i kliknete na "Ease of Access Center". Korak 4Microsoft Windows VistaKad se "Ease of Access Center" otvori, nađite opciju "Start Narrator" i kliknite na nju da je otvorite. Korak 5Da, vaš kompjuter zna da priča. Kad kliknete na "Start Narrator", Yes, your computer can talk! pojaviće se novi prozor. To je ekran za podešavanje Microsoft Narratora. Ovde možete prilagoditi Narrator svojim potrebama. Prvo kliknite na "Voice Settings". Korak 6Na ovom ekranu možete izabrati muški ili ženski glas, koliko brzo pričaju kao i jačinu i ton glasa. Kad to uradite, kliknite "OK". Korak 7Ako želite da naučite više o Narratoru, kliknite na “Help”, na ekranu za podešavanje Narratora, i izaberite "About Narrator". Kad završite sa podešavanjima, kliknite dugme close u gornjem desnom uglu. Korak 8Pojaviće se prozor sa pitanjem jeste li sigurni da želite da izađete iz narratora, kliknite "Yes". Korak 9Vratićete se na stranu Ease of Access. Jednostavno je zatvorite na "x". I gotovo. Dijana Petrićević
 
   

KAKO DA podesite omiljene Wi-Fi mreže u Windows XP-u

 

 

 

Ako puno putujete i koristite puno različitih WIFI mreža,  ponekad ćete poželeti da podesite listu omiljenih mreža da biste mogli  automatski da im pristupite. Glavni razlog je bezbednost jer ne biste želeli da se  povežete na WIFI kojem ne verujete, posebno ako posećujete sajtove koji sadrže  vaše lične podatke. Još jedan razlog bi mogao da bude performansa. Da biste  podesili bežičnu mrežu u Windowsu uradite sledeće:  Otvorite Control Panel i izaberite Administrative Tools a  zatim izaberite Services.   Uverite se da je pokrenut Windows Zero Configuration (ako  nije, kliknite desnim tasterom miša na njega a zatim kliknite na START).   Kliknite desnim tasterom miša na Wireless Network a zatim  izaberite Properties.   Na kartici Wireless Networks pogledajte listu  "preferred networks". Ako  ne vidite karticu Wireless Networks vratite se na prethodni korak. Ova kartica  se neće pojaviti ako nije uključena opcija Windows Zero Configuration.   Iz liste  uklonite sve mrežne konekcije u koje nemate poverenja.  Na taj način se  nećete automatski konektovati na te mreže kada se vaš laptop nađe u rasponu tih  mreža.   Kliknite na  dugme Move up ili Move down da biste promenili prioritet bežičnih mreža kada se  povezujete. Preporučljivo je  da kreirate ovu listu Wi-Fi mreža jer u suprotnom vaš računar se može povezati  na neku drugu mrežu samo zato što ima jači signal, a druga mreža možda i nije  tako bezbedna kao što su one koje ste vi izabrali.
 
   

KAKO DA podesite Outlook da vas zvukom obavesti o pristigloj pošti

 

 

 

Outlook možete da podesite da vas zvukom obavesti o  pristigloj pošti. Možete da promenite i standardne zvukove, ili možete da  kreirate pravila, što je još  i kreativnije i efektnije. Ova pravila mogu da vas obaveste o važnosti poruke ili o  pošiljaocu poruke. Da biste promenili standardne zvukove uradite sledeće:   Otvorite Control Panel i aktivirajte Classic View.   Izaberite Sound.   Izaberite karticu Sounds.   Iz liste Program izaberite New Mail Notification.   Kliknite na dugme Browse i potražite željeni WAV fajl koji  želite da bude zvuk obaveštenja. Izaberite fajl i kliknite na dugme Open.   Kliknite na dugme OK i zatvorite prozor Sound.   Otvorite Outlook i u liniji menija izaberite Tools > Options.   Kliknite na  dugme E-mail Options.   Kliknite na  dugme Advanced E-mail Options.   U odeljku  When new items arrive in my Inbox, potvrdite opciju Play a sound.   Kliknite na  dugme OK da biste zatvorili prozore. Svaki put kada  primite novu poruku, čućete zvuk koji ste izabrali.
 
   

KAKO DA podesite prioritete procesima u Windowsu

 

 

 

Pratite ovaj savet da biste povećali prioritet aktivnih  procesa, što će dovesti do promene prioriteta procesa za upotrebu procesora. Evo šta je potrebno da uradite:  Otvorite Task Manager tako što ćete pritisnuti prečicu  Ctrl+Shift+Esc.   Kliknite na karticu Processes, a zatim kliknite desnim  tasterom miša na jedan od aktivnih procesa kojem želite da dodelite veći prioritet  nad upotrebom procesora.   Kliknite na opciju Set Priority i izaberite nivo  prioriteta. To je sve.
 
   

KAKO DA podesite slajdšou u Vista Sidebaru

 

 

 

Ako imate Windows  Vista verovatno vam se dopada mali slajdšou sa desne strane ekrana. Po  standardnom podešavanju, on koristi slike koje se nalaze unutar "sample  pictures" direktorijuma u direktorijumu My Pictures. Ovaj mali prozor  radi kao digitalni okvir za sliku i to je odličan način da uživate u slikama  bez potrebe da koristite ceo ekran. Da biste podesili izvorne slike za program  treba da otvorite prozor Preferences ovog Windows Sidebar objekta:  Kliknite na  ikonicu sa slikom francuskog ključa u gornjem desnom uglu slike i otvoriće se  okvir za dijalog Slide Show Preferences.   Podesite  opcije za direktorijum, vreme, efekat prelaza i režim mešanja.   Potvrdite  opciju Include Subfolders da biste u slajdšou uključili i slike koje se nalaze  u poddirektorijumima. Kliknite na OK.   Ako želite da  promenite poziciju slika na neku drugu poziciju, a ne u Sidebar, prevucite  sliku van Sidebar panela.   Otvoriće se  veći okvir za sliku. To je sve.
 
   

KAKO DA podesite više budilnika

 

 

 

Alarm Clock by Tarry91 je kompaktan i prenosiv menadžer  budilnika i tajmer. Svojim funkcijama pomoći će vam u mnogim situacijama. Na  primer, obavestiće vas kada je potrebno da isključite rernu ili kada je vreme  da se budite. Alarmi i tajmeri mogu da budu veoma korisni. Preporučljivo  je da koristite tajmer za završavanje nekih poslova, izbegavanje povreda od  ponavljajućih pokreta prilikom vežbanja   pa sve do kuvanja odličnog čaja. Alarm  Clock by Tarry91 podržava neograničen broj aktivnosti i omogućava vam da  podesite alarme na svakih x minuta, dnevno, nedeljno, mesečno a možete da  podesite čak i godišnje alarme. Takođe možete da podesite da se prilikom uključivanja alarma  uključi MP3 ili video snimak, da se otvori specifikovani fajl, da se sistem  isključi i tako dalje. Program se nalazi u system tray-u i možete da pristupite  njegovom meniju tako što ćete kliknuti desnim tasterom miša na ikonicu. Alarm Clock by Tarry91 je besplatan za daunlodovanje i  dostupna je verzija samo za Windows sisteme. Adresa: Alarm  Clock by Tarry91
 
   

KAKO DA podesite Vistu onako kako vi želite

 

 

 

EnhanceMyVista je besplatni program koji konfiguriše različita podešavanja, skrivena ili ne, u Windows Visti. EnhanceMyVista ima mnogo različitih opcija, uključujući: Čisti registar i defragmentuje hard disk Prikazuje sve aktivne procese Čisti nedavno korišćene stavke: briše liste dokumenata, privremen direktorijume i nedavno pokretane multimedijalne fajlove u Media Player-u Kompletno modifikuje Start meni, taskbar, system tray i Windows Media Player-a Sam program je veoma intuitivan i lak za korišćenje, sa menijem koji se nalazi duž vrha koji sadrži različite sekcije koje možete da modifikujete. Opcije se učitavaju ispod, čim izaberete neku od sekcija. Neke od opcija su rezervisane za "pro" verziju, mada besplatna verzija nudi dovoljno parametara za modifikovanje da vas drži zaokupljenim duže vreme. Sve u svemu, veoma dobar alat za modifikovanje skrivenih opcija i uklanjanje elemenata koji vam svakodnevno izazivaju glavobolju u Visti. Adresa: EnhanceMyVista
 
   

KAKO DA pokrećete programe pomoću numeričke tastature - ControlPad

 

 

 

ControlPad je mali pokretač programa koji koristi numeričku  tastaturu kao brzi pokretač za programe i sistemske komande. Kada daunlodujete prenosivu verziju ili instalirate  ControlPad možete da pristupite okviru za dijalog Quick Launch tako što ćete  pritisnuti taster sa zvezdicom (*) na numeričkoj tastaturi i ukucajte niz  brojeva koji su povezani sa efektom koji želite da postignete. Ako želite, umesto brojeva možete da koristite i reči za  pokretanje programa. Možete da pritisnete i držite pritisnut taster zvezdice i  umesto launchera otvoriće se režim za editovanje. Unesite novu komandu i  pritisnite taster na numeričkoj tastaturi da biste ga povezali sa novim kodom  pokretanja. ControlPad je besplatan i dostupna je verzija samo za  Windows sisteme. Adresa: ControlPad
 
   

KAKO DA pokrenete bilo koji program na daljinu

 

 

 

Da li ste se  nekada našli u situaciji da se nakon što napustite kuću setite da ste  zaboravili da pokrenete BitTorrent klijent da bi završio daunlodovanje? To  više ne predstavlja problem, jer će vam pomoći Application Access Server. Nakon što instalirate i konfigurišete Application Access  Server na svom računaru kod kuće, bićete u mogućnosti da pokrenete pretraživač  sa bilo kog računara i da pokrenete unapred definisane programe, da zaustavite  određene sistemske zadatke i drugo. Program nije baš najjednostavniji tako da  obavezno pogledajte user's  guide. Nakon što pokrenete aas. exe, trebaćete da konfigurišete korisničko  ime i lozinke, da odredite port sa kojeg će se pokrenuti AAS i da konfigurišete  programe koje želite da pokrećete pomoću AAS-a. AAS je besplatan za daunlodovanje i dostupna je verzija samo  za Windows sisteme. Adresa: Application Access Server
 
   

KAKO DA pokrenete bilo koji Windows program sa USB drajva

 

 

 

Ako ste dugo čekali prenosivu verziju vašeg omiljenog  Windows programa, možda je vreme da stvari preuzmete u svoje ruke.   PackageFactory vam pomaže da konvertujete programe u prenosive verzije. PackageFactory je mali  program koji vam pomaže u konvertovanju programa tako da možete da ga  upotrebite na USB omogućenom fleš drajvu. Prema rečima kreatora možete da  spakujete bilo koji Windows program, mada što je program složeniji paket je  veći. Zahvaljujući automatizovanom čarobnjaku koji radi odlično retko ćete  trebati da tražite neke funkcije i ručno odrađujete posao konvertovanja. PackageFactory je besplatan za ličnu upotrebu i dostupna je  verzija samo za Windows sisteme. Adresa: Package Factory for U3
 
   

KAKO DA pokrenete daunlodovanje BitTorrenta sa bilo kog računara

 

 

 

Evo brzog načina da pokrenete BitTorrent daunlod sa  udaljenog računara pomoću Dropbox-a. Prvo, treba da se uverite da ste instalirali Dropbox na  računar sa kojeg redovno daunlodujete torrent-e. Ako nemate instaliran Dropbox  možete da se registrujete na besplatan nalog sa dodatnim prostorom od 250MB ovde. Potrebno je da  daunlodujete mali  program koji će kreirati Dropbox direktorijum u vašem My Documents dirketorijumu  u Windowsu ili u Home direktorijum na OS X-u. Dropbox će održavati dati  direktorijum sinhronizovanim sa svim računarima gde ste ga instalirali tako da  ako prebacite fajl u dati direktorijum, on će se prikazati na svim računarima.   Takođe možete da pristupite fajlovima I aploudujete ih putem web interfejsa  Dropbox-a. Većina BitTorrent klijenata ima opciju za automatsko  dodavanje torrenta koji su kopirani u određeni direktorijum. Na kartici  Transfers potvrdite opciju Watch for torrent files. Opciono, možete da  potvrdite i opciju Trash original torrent files tako da se direktorijum neće  prepuniti starim torrent fajlovima. Potrebno je da podesite ove opcije za praćenje Dropbox  direktorijuma tako da će se novi torrent fajlovi početi daunlodovati automatski  kada se pojavi novi fajl. Dakle sve što je potrebno da uradite je da prebacite  torrent fajl u Dropbox direktorijum i na udaljenom računaru će se automatski  pokrenuti daunlodovanje datog fajla. Adresa: Dropbox
 
   

KAKO DA pokrenete Linux sa USB drajva u Windowsu

 

 

 

CD i DVD se  koristi sve manje ovih dana. Za pokretanje prenosivih operativnih sistema sa  CD-a sada se koriste USB drajvovi, a CD je sada već zastarela stvar. Verovatno ste već  čuli za Damn Small Linux ili USB DSL. Kreirao ga je John Andrews, i to je u  stvari skraćena verzija Knoppix-a. Zasnovan je na 2. 4 kernelu i odličan je za  upotrebu i na starijim i sporijim računarima. Možete da ga stavite i pokrenete  sa prenosivog uređaja veličine svega 64MB. Šta vam je  potrebno  USB flash drajv od 64MB ili veći.   HP-USB Format alatka (opciono)  7-Zip (ili neki drugi pomoćni program za ekstrahovanje)  Syslinux  Dsl-embedded. zipInstalacija  Daunlodujte HP-USB Format alatku i formatirajte flash  drajv pomoću opcije Fat ili Fat 32.   Daunlodujte dsl-embedded. zip i ekstrahujte sadržaje  pomoću 7-Zip pomoćnog programa na USB flash drajv.   Daunlodujte syslinux-3. 36. zip i raspakujte fajlove u  direktorijum koji se zove syslinux na računar.   U Windows-u kliknite na Start > Run > cmd.   U komandni  prozor ukucajte:    cd \syslinux\win32  Ukucajte  syslinux. exe -ma X: (zamenite X sa slovom USB drajva)  Restartujte računar i podesite BIOS sistema ili Boot Menu  da biste pokrenuli računar sa USB uređaja. U nekim slučajevima ćete trebati da  podesite prioritet butovanja hard diska da biste mogli da butujete sa USB  drajva ako ga BIOS lista kao hard drajv. To je sve.
 
   

KAKO DA pokrenete neke OS X vidžete na Windowsu

 

 

 

Kreator nove vidžet mašine otvorenog koda, Kludgets,  priznaje da program nije savršen ali može da pokrene neke pakete OS X vidžeta  na Windows desktopu. Kludgets je skraćenica za Klumsy, Lame, Ugly, Dumb, but Good  Enough. On dobija vidžete zasnovane na Webkitu i standardnom JavaScriptu, HTML  i drugim web jezicima koji se pokreću na Windows desktopu. Prava moć Kludgets-a  dolazi sa weba, gde izvori kao što su WidgetWorld i Apple-ov Dashboard  downloads mogu da obezbede puno interesantnih desktop alatki. Trebaćete malo da eksperimentišete da  biste videli koji vidžeti rade a koji ne. Kludgets je  besplatan za daunlodovanje i dostupna je verzija samo za Windows sisteme. Adresa: Kludgets
 
   

KAKO DA pokrenete programe sa USB drajva

 

 

 

Porta'Menu je mali  program od svega 175 kb čija je  jedina namena pokretanje programa sa prenosivog drajva. Veoma je  jednostavan ali je i veoma koristan. Dodajte programe koje želite a Porta'Menu će zapamtiti  relativnu putanju i od tada će biti potrebno samo da pokrenete ovaj pokretač  programa kada ubacite fleš drajv u računar, to jest nećete morati da  pretražujete direktorijume da biste pronašli izvršni fajl za određene programe. Interfejs podseća na starije verzije Windowsa sa malom  rezolucijom a ako pročitate readme. txt saznaćete i zašto je to tako. Autor je  otkrio da prastari program koji je nekada davno napisao za pokretanje programa  odlično radi baš kao pokretač programa sa fleš drajva. Porta'menu je besplatan i postoji samo verzija za Windows  sisteme. Adresa: Porta'Menu
 
   

KAKO DA pokrenete stare igre na Windows XPu

 

 

 

Kada pokrenete stare igrice koje su napravljene da se pokreću na starijim verzijama Windowsa, one će početi da se učitavaju a zatim će potpuno nestati. To se dešava zato što Windows XP automatski zatvara DOS prozore kada on misli da su završili. Da biste rešili ovaj problem uradite sledeće: Na ikonicu prečice za igru na desktopu kliknite desnim tasterom miša i izaberite Properties. U Properties prozoru kliknite na Compatibility karticu da biste prikazali njene opcije. Potvrdite opciju Run this program in compatibility mode for:, a zatim iz padajućeg menija ispod ove opcije izaberite verziju Windowsa za koju je igra napravljena. Kliknite na OK i igrica će se od tog trenutka pokretati kao što je to radila u prethodnim verzijama Windowsa.
 
   

KAKO DA pokrenete stare programe na Vista PC-ju

 

 

 

Većina starijih programa će se pokretati na Visti, ali puno njih neće. Srećom, Vista uključuje sistem koji se zove Compatibility Mode i koji daje starijim programima šansu da se pokrenu na novom operativnom sistemu. Evo kako da ga podesite. Prvo, pronađite izvršni fajl datog programa. Ako možete da pronađete ikonicu prečice, kliknite desnim tasterom miša na nju, a onda kliknite na Open file location. Otvoriće se prozor u kojem možete da pronađete i obeležite originalni izvršni fajl. Sada kliknite desnim tasterom miša na ovaj izvršni fajl i selektujte Properties. Ovde kliknite na karticu Compatibility. Kliknite na polje opcije Run this program in compatibility mode for: a zatim kliknite na padajući meni ispod date opcije. Selektujte operativni sistem u kojem znate da je program radio ranije (verovatno Windows XP (Service Pack 2), ili bilo koji drugi sve do Windowsa 95). Vidite sliku za više detalja. Kliknite na OK da biste završili a zatim pokušajte da pokrenete program. Ako ne radi odmah možda ćete trebati malo da eksperimentišete sa nekoliko različitih opcija u Compatibility padajućem meniju. Ako vam treba više opcija za podešavanje režima kompatibilnosti možete da pokrenete Vistinog Compatibility Wizard-a tako što ćete kliknuti na Start > Control Panel > Programs > Use an older program with this version od Windows. Ovde ćete naći ista podešavanja koja su gore opisana ali u malo jednostavnijem interfejsu. Srećno!
 
   

KAKO DA pokrenete stare programe u Windows XP-u

 

 

 

Ako imate problema sa pokretanjem starijih programa koji su  originalno kreirani za prethodne verzije Windowsa, onda imate sreće.   Compatibility Mode vam omogućava da pokrenete program pomoću shell-a za koji je  originalni program kreiran. Evo kako da pristupite Compatibility režimu programa u XP-u:  Pronađite izvršni fajl ili ikonicu prečice programa koji  želite da pokrenete.   Kliknite desnim tasterom miša na ikonicu i izaberite  Properties.   Kliknite na karticu Compatibility i potvrdite polje pored  opcije Run this program in compatibility mode.   Izaberite operativni sistem za koji je program originalno  bio kreiran.   Možete da podesite tri polja pod Display Settings ako  stariji program zahteva rezoluciju od 640x480 ili 256 boja.   Kliknite na Apply. Pokušajte da pokrenete program nakon ovih modifikacija. Ako  i dalje pravi probleme, pokušajte drugi operativni sistem. Ako je program  kreiran za Win95 i dobro je radio na Win98, podesite operativni sistem na  Win98.
 
   

KAKO DA pokrenete Windows XP unutar Windows Viste

 

 

 

Ako ste koristili  Windows XP i prebacili se na Windows Vista-u misleći da je bolji, pa ste se  prevarili i više vam se dopada stari dobri Windows XP, postoji jednostavno  rešenje za vas. Ako na Windows  Vista sistemu želite da pokrenete Windows XP uradite sledeće:  Daunlodujte i  instalirajte Virtual PC.   Pokrenite ga,  kliknite na Next da biste startovali čarobnjaka i ponovo  kliknite na Next da biste kreirali virtuelnu mašinu.   Wizard će  zatražiti da potvrdite količinu memorije i prostora na disku.   Kliknite na Next a zatim na Finish i vaša virtuelna  mašina će se pojaviti na virtuelnoj PC Console-i.   Ubacite instalacioni disk Windows XP-a a zatim dvostruko  kliknite na ikonicu virtuelne mašine u Virtual PC Console da biste ga  startovali.   Selektujte optički drajv u CD meniju Virtual C-a,  izaberite Action a zatim kliknite na Ctrl+Alt+Del da biste butovali virtuelnu  mašinu sa CD-a. Nakon toga proces instalacije nastavite kao što biste i  normalno uradili na ne-virtuelnom PC-ju. Da biste pokrenuli virtuelnu XP mašinu uradite sledeće:  Selektujte Virtual PC Console i kliknite na Start.   Da biste ga zatvorili kliknite na Close, izaberite Save  State iz liste opcija i kliknite na OK.
 
   
Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272