Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Inženjerski dizajn i grafika pomoću SolidWorksa 2014

Inženjerski dizajn i grafika pomoću SolidWorksa 2014

Popust cena: 2900 rsd

Autodesk VIZ 2005

Autodesk VIZ 2005

Popust cena: 800 rsd

Predstavljamo vam AutoCAD 2009 - 1. deo

AutoCAD 2009 se fokusira na novi interfejs i tu se krije najviše novina, ali to nije jedino novo šta može da vam ponudi AutoCAD 2009.

Ribbon

Sigurno se pitate da li sam pomešao kockice kada u članku o AutoCAD-u pišem o Microsoft Office-u 2007. Odmah da kažem da sam apsolutno svestan onog što pišem.

AutoCAD 2009 se takođe prebacio na ribbon sa karticama koji je veoma sličan onome u Office-u 2007 za svoj 2D Drafting & Annotation and 3D Modeling radni prostor. Vi možete da prilagođavate ribbon vašim potrebama pomoću CUI komandi, a možete čak i da ga postavite da bude vertikalan. Pored toga, vi možete da dodate linija alatki koje su identične kao u starijim verzijama, ako želite (voleo bih kada bi i Office bio tako fleksibilan). I konačno, ako stvarno mrzite novi interfejs, upotrebite AutoCAD Classic radni prostor i oterajte sve te novotarije - i ponovo ćete imati poznate menije i linije alatki.

Na slici dole možete da vidite standardnu konfiguraciju ribbon-a, uključujući liniju naslova iznad njega.

Na slici dole možete da vidite ribbon koji se nalazi u doku sa desne strane. Ovako mnogo više liči na Dashboard iz zadnje dve verzije. Obratite pažnju na male ikone u vrhu - to su kartice. Da biste postavili ribbon u dok, kliknite desnim tasteromi miša na prazno područje ribbon-a i kliknite na Undock. Nakon toga možete da ga povlačite okolo kao paletu, automatski ga sakrivate ili usidrite levo ili desno.

Zaključak

Ribbon ima mnogo privlačnih osobina i novih mogućnosti. Ja sam voleo Dashboard (koji sada više ne postoji), pogotovo za obavljanje 3D poslova, zato što ste mnogo srodnih komandi mogli da stavite na isto mesto, zajedno sa kontrolama za modifikovanje podešavanja.

Ribbon radi nešto slično tome. Home kartica bi trebalo da sadrži 80% komandi koje su vam potrebne za svakodnevne poslove, ali meni se ipak ne sviđa koncept sa karticama. Po samoj svojoj prirodi, kartice sakrivaju alatke koje su mi potrebne za rad. Video sam to u Office-u, a sada to isto vidim i u AutoCAD-u 2009.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272