Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

Popust cena: 2280 rsd

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Popust cena: 440 rsd

Saveti za kupovinu video kartice

Ako vam je potrebna neka video kartica pomoću koje možete da igrate PC igrice i da vam ne zastari za pola godine, a uz to i da ne bude preskupa, pročitajte ovaj članak, možda se među predlozima nađe nešto što će vam odgovarati.

Svet video kartica je sada u previranju pošto industrija polako ali sigurno prelazi na Vistu. Razlog? Vista zahteva drugačije drajvere od Windows XP-a. Pored toga Vista uključuje DirectX 10 o kojem ste već sigurno čuli: to je Microsoftova poslednja verzija DirectX sistema za upravljanje grafikom, koji univerzalno podržavaju kreatori PC video igara. Problem je u tome što DirectX 10 radi samo na Visti i zahteva specijalni grafički hardver da bi radio. U krajnjoj liniji, ako danas kupujete video karticu trebali biste da nabavite neku koja podržava DirectX 10 bez obzira da li koristite Vistu ili ne. Na žalost, DirectX 10 grafički hardver sada košta oko 450 dolara tako da ćete verovatno želeti da isključite tu vrstu nadgradnje sve dok se cena ne spusti i dok ne bude više DirectX 10 naslova na tržištu (Potrebno je reći da DirectX 10 daje do sada neviđeni izgled ali zahteva nov hardver da bi postigao takav kvalitet).

U suštini imate dva izbora kada je reč o video kartici: Možete da kupite neku koja ima Nvidia čipset ili ATI/AMD čipset. Obe kompanije proizvode visokokvalitetni hardver sa različitim nivoima cena, a ja sam do sada dobro prošao i sa jednom i sa drugom markom.

Međutim, Vista komplikuje stvari. Nvidia je bila spora u kreiranju drajvera koji dobro rade pod Vistom, a mnogi korisnici su imali prigovore na rad njihovog hardvera sa novim Microsoftovim operativnim sistemom. Takođe, mnoge igre imaju problema da se uopšte i pokrenu pod Vistom, zato budite pažljiva ako ste već prešli na novi operativni sistem.

Pogledajmo sada neke specifične predloge. Imajte na umu da su to sve DirectX 9 kartice.

Kod ATI kartica, za 280 dolara ćete dostići gornju granicu kvaliteta: X1950 XT ili XTX kartica. Nekoliko proizvođača ih nudi: Diamond, PowerColor i Sapphire su imena najčešćih brendova. Performanse ne variraju mnogo od jedne do druge. Takođe možete da pogledate karticu koja koristi ATI X1900 All-In-Wonder, koja koristi malo sporiji čip ali vam daje 256MB video RAM-a i TV tjuner za otprilike istu cenu.

Kod Nvidia-je: EVGA e-GeForce 7900 GT KO Superlocked je kartica od 256MB koja je zasnovana na nVidia-jinom drugom najvećem GPU-u u 7 seriji. Ona bi trebala da vam da munjevite performanse bez obzira šta joj date da radi ali će biti malo sporija od ATI kartice. Ako ne možete da nađete dobru cenu na GT KO (teško je pronaći), kupite nešto iz 7900 ili 7950 linija što se uklapa u vaš budžet.

Koji brend da izaberete? Ja stvarno nisam imao problem ni sa jednom, ali su ATI-jevi drajveri malo zreliji. Ako treba da kupite karticu za igranje igrica (pogotovo ako koristite Vistu), ja bih na vašem mestu izabrao ATI.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272