Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Saveti za povećanje slobodnog prostora na disku

Nedostatak slobodnog prostora na disku je, prema rečima Ryan Faas-a, autora pomenutog članka, naročito česta pojava na prenosivim Mac računarima, MacBook i MacBook Pro. Razloge za to treba tražiti u činjenici da je veoma teško izvršiti nadgradnju internog hard drajva, a da pritom ne izgubite pravo na garanciju koju daje proizvođač.

Čak i ako, umesto prenosivog, posedujete običan, desktop Mac računar, kad-tad ćete poželeti da na svom hard drajvu obezbedite malo veći slobodan prostor. Pritom, verovatno, ne želite da se lišite porodičnih fotografija sa prošlogodišnjeg letovanja, zar ne? Ono što na ovom planu možete učiniti, jeste da iz svog operativnog sistema i aplikativnih programa izbacite sve suvišne stavke.

U tom smislu, naročitu pažnju treba posvetiti takozvanim univerzalnim binarnim fajlovima. Očigledno je, naime, da na vašem računaru ne može istovremeno biti instaliran PowerPC i neki Intel-ov procesor. Stoga se možete bez brige ratosiljati programskog koda koji je namenjen da omogući rad operativnog sistema sa onim procesorom koji ne postoji na vašem konkretnom modelu računara. To možete učiniti ručno, ili uz pomoć neke aplikacije koja je specijalno dizajnirana za tu svrhu.

Sledeća stavka koju možete da uklonite sa hard diska jesu dodaci za lokalizaciju operativnog sistema na različite jezike. S obzirom da ćete za sve aplikacije verovatno koristiti samo jedan jezik, ili u najgorem slučaju dva do tri, to znači da su vam sve ostale jezičke lokalizacije potpuno nepotrebne. Iz razumljivih razloga, Mac OS i svi njegovi aplikativni programi sadrže podršku za veći broj svetskih jezika, koja neminovno zahteva odgovarajući prostor na disku. Mada podršku za nepotrebne jezike možete ukloniti i sami, pri tom treba biti naročito obazriv, jer uklanjanje jezičke podrške može imati za posledicu da neke aplikacije počnu da se ponašaju na neočekivani način, te je stoga veoma preporučljivo da prethodno kreirate njihovu rezervnu kopiju (backup). Ovaj posao takođe možete poveriti i nekom od specijalizovanih softverskih programa.

To su, dakle, neki od načina za oslobađanje prostora na hard disku, koje vam preporučuje Ryan Faas. Molim vas da ni sa jednom od opisanih operacija ne započinjete, ukoliko tačno ne znate šta radite, jer njihovo nepravilno izvršavanje može naškoditi vašem računaru i instaliranim aplikativnim programima.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272