Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

CompTIA Security+: SY0-601 vodič za sertifikaciju

CompTIA Security+: SY0-601 vodič za sertifikaciju

Popust cena: 2200 rsd

Zaštita od zlonamernih programa (Malware analysis)

Zaštita od zlonamernih programa (Malware analysis)

Popust cena: 2100 rsd

Sigurnost podataka na USB FLASH memoriji

Krajem 2000. godine počela je prodaja prve USB FLASH  memorije, koju danas popularnije zovemo USB stick, a prvi USB stick koji je  proizveden imao je kapacitet od 8 MB. Od tada pa do danas kapacitet USB  stickova rastao je iz godine u godinu tako da ih danas možemo pronaći s  kapacitetom od 128MB do 64GB. USB stick danas je jedan od najpopularnijih  načina za prenos podataka jer je vrlo jednostavan za korišćenje i malih  dimenzija, međutim da li ste se ikada zapitali kakva je sigurnost tako  sačuvanih podataka?

Većina korisnika koji za prenos podataka koriste USB stick  ne razmišlja mnogo o sigurnosti podataka koji su pohranjeni na njemu. Ipak ima  onih kojima je sigurnost na prvom mestu. Naime, stick uvek možete da izgubite i  tako može da dođe u ruke nepoželjnoj osobi, te je svakako potrebno razmotriti i  taj aspekt. Proizvođači u svojoj ponudi imaju rešenja i za one koji ne žele da  podaci koji su pohranjeni na USB sticku dođu u krive ruke.

Jedan od uređaja koji nudi mogućnost zaštite podataka  enkripcijom je Lexar JumpDrive Secure II Plus. Uređaj pruža 256 bitnu  hardversku enkripciju podataka kapaciteta memorije od 512MB, 1GB, 2GB, 4GB i  8GB, a uskoro izlazi model kapaciteta 16GB koji će zadovoljiti i one najzahtevnije.  Na JumpDriveu je moguće kreirati višestruka zaštićena područja koja su  zaštićena posebnom lozinkom. Podaci se u ta područja mogu jednostavno kopirati  i biće automatski kriptirani u „letu“. Kao dodatak ugrađena je File Shredder  funkcija koja će ukloniti sve tragove obrisanih podataka. Na taj način nije ih  više moguće rekonstruirati posebnim programima već su obrisani zauvijek.

Na kućištu uređaja pokazivač pokazuje količinu zauzetog  prostora uređaja čak i kad uređaj nije priključen na računar.

Lexar nije jedini proizvođač ove vrste uređaja. Uređaje  sličnih karakteristika nudi i Kingston sa svojom DataTraveler BlackBox USB  Flash memorijom. Koristite li već, ili planirate da koristite, uređaje ovakve  vrste, čuvajte lozinke kojima ste zaštitili podatke jer bez nje podaci će biti  izgubljeni zauvek.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272