Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Administriranje Linux sistema - kuvar

Administriranje Linux sistema - kuvar

Kali Linux Network Scanning Cookbook

Kali Linux Network Scanning Cookbook

Smanjite gužvu terminala pomoću GNU Screen-a

Ako vam se smučilo da otvarate novi prozor terminala za svaku aplikaciju, GNU Screen je tu da vam spase živce. To je jednostavan mali programčić koji dolazi preinstaliran u Linux-u, BSD-u i Mac OS X-u, i omogućava vam da se krećete kroz veliki broj konzolnih aplikacija iz istog prozora terminala. Zamislite da čitate vaš mail, editujete tekst i pokrećete program za sortiranje - sve iz istog terminala na vašem desktopu! Da biste počeli da ga koristite samo ukucajte "screen" u komandnu liniju. Pojaviće se ekran dobrodošlice, a onda pritisnite Return. Izgledaće kao da ste vraćeni nazad u prompt, ali sada se nalazite u GNU Screen-u. Pokrenite aplikaciju, kao što je tekstualni editor. Zatim pritisnite Ctrl-a, praćeno sa c. To će kreirati novi prozor (videćete novi komandni prompt). Pokrenite vašu sledeću aplikaciju, zatim pritisnite ctrl-a, praćeno sa p. Sada ste se vratili na vaš prethodni program, sa tekstualnim editorom. I eto ga, dva terminala u jednom! Ali čekajte, to nije sve.

Prava lepota GNU Screen-a je ta što on ne ubija (kill) aplikaciju kada zatvorite prozor terminala. To znači da možete da ostavite vaše omiljene aplikacije da rade i nakon njihovog isključivanja. Kada otkucate "screen" u prozoru terminala, vi možete da se vratite pravo na vaše naupotrebljavanije programe jednostavnim prelženjem iz jednog u drugi pomoću ctrl-c p.

Još jedan odličan način za upotrebu GNU Screen-a je za deljenje radnog prostora sa kolegama od poverenja koij imaju pristup vašoj mašini. GNU Screen omogućuje da više ljudi bude ulogovano u isti terminal u isto vreme. To znači da vi možete, na primer, razmejnujete i mofifikujte skriptove preko tekstualnog editora, sve dotle dok oboje šaljete podatke kroz isti prozor. Međutim, da biste ovo uradili, vaš drugar će trebati da se uloguje u vaš računar kao vi, zato nemojte ovo da radite osim ako niste sigurni da vam ne smeta da delite vaš privatni login i lozinku (kasnije uvek možete da ih promenite.

Takođe postoji odličan tutorijal za GNU Screen koji je napisao Jonathan McPherson, koji objašnjava kako GNU Screen radi ispod haube i vodi vas kroz još komandi. Samo zapamtite da to nije plavi ekran smrti GNU Screen života!

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272