Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

CompTIA Security+: SY0-601 vodič za sertifikaciju

CompTIA Security+: SY0-601 vodič za sertifikaciju

Popust cena: 1710 rsd

Zaštita od zlonamernih programa (Malware analysis)

Zaštita od zlonamernih programa (Malware analysis)

Popust cena: 1640 rsd

Spyware – softver za neatorizovano praćenje korisnika

Šta je spyware?

Spyware je vrsta zlonamernog softvera koji može da prati način kako koristite svoj računar. Može da nadgleda koje web sajtove posećujete, elektronsku poštu koju šaljete i informacije koje unosite u dokumente na web stranicama. Sakupljeni podaci o vama se mogu preneti do centralnog računara, a najgore je to što ne znate kako će te informacije biti upotrebljene.

Kakva je razlika između spyware i adware?

Spyware i adware se često izjednačuju. Oba programa su neželjene “štetočine”, ali se prilično razlikuju. Najprostiji adware program će vas “bombardovati” iskačućim reklamama dok krstarite Internetom, dok će sofistiraniji alati isporučivate “ciljane” reklame. To se postiže praćenjem vrste web sajtova koje posećujete, a zatim prikazivanjem reklama za slične sajtove ili servise. Jedna od ključnih razlika između spyware i adware je što vaš računar može biti zaražen spyware programom, a da vi to i ne primetite, dok adware pokušava da privuče pažnju na sebe.  

Kakvi su rizici? Kako moj PC može da se zarazi spyware programom?

Spyware može da dođe u vaš sistem na više načina. Najčešći je da se spyware instalira u pozadini kada instalirate neki drugi program. Isti rizik nose i većina besplatnih softvera. Takođe, postoji mogućnost da se sistem zarazi spyware programom i samom posetom nekog web sajta – spyware može biti instaliran u pozadini dok pretražujete sajt. E-mail koji sadrži link za koji pretpostavljate da je sajt za neki proizvod može zapravo da vas odvede direktno do instalacionog fajla spyware programa.

Kako mogu da se zaštitim?

Budite pažljivi kada koristite svoj računar. Nemojte da klikćete reklame koje mogu da se pojave u vašem web pretraživaču i instalirajte samo softvere koji dolaze iz pouzdanih izvora. Ako niste sasvim sigurni u program koji ste preuzeli sa Interneta, istražite ga malo pre nego što ga instalirate. Kada instalirate program, pročitajte prikazani licencni ugovor. Nekada ćete, mada ne uvek, biti upozoreni da će sa glavnim programom biti instalirane i dodatne, neželjene komponente. Takođe, možete da rezmislite o promeni svog web pretraživača. Pošto je Internet Explorer najpopularniji pretraživač, on se najčešće i zloupotrebljava. Zato možete da pređete na druge pretraživače kao što su Firefox (www.mozilla.org/products/firefox) i Opera (www.opera.com), koji nude slične osobine kao Internet Explorer, ali postoji manja mogućnost da će biti meta napada.

Kako mogu da uklonim i zaustavim spyware?

Postoje sredstva za uklanjanje spyware programa, a neka od njih su besplatna. Neki softveri će pretražiti vač sistem i obrisati sve spyware programe, drugi će sprečiti spyware da dospe na vač PC, dok će neki obaviti obe funkcije. Jedan od najboljih načina da svoj PC oslobodite spyware programa se naziva HijackThis. To je besplatan softver koji proizvodi log fajl sa vašeg PC-a i pronalazi internet zloupotrebe sistema. HijackThis logove treba da analiziraju iskusni web korisnici pre nego što bilo šta promenite. Najbolje mesto za to su forumi web korisnika gde će se vaši HijackThis logovi besplatno analizirati.

Da li postoje anti-spyware programi koje treba izbegavati?

Neki anti- spyware proizvodi će tvrditi da su pretražili vaš sistem i pronašli spyware aplikacije, ali vam najčešće neće reći gde su skrivene dok ne platite. Neki anti- spyware programi nisu efikasni ili pouzdani zato što nisu dobro napisani.

Još neki saveti?

  • Ne verujte nasumičnim upozorenjima gde se tvrdi da je vaš računar zaražen. Zatvorite ih pritiskom tastera Ctrl+W.
  • Vršite redovno skeniranje sistema.
  • Ne zaboravite da ažurirate anti-virus softver i da aktivirate zaštitni zid.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272